Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Iris Sibirica și Ensanata (sau hanashobu – iris japonez)

Siberianul..jpgCine crede ca spațiile de pe lângă heleșteie sau iazuri, ca si cele din colțurile ușor umbroase ale grădinii nu pot fi decorate cu Iriși, se înșeală amarnic. Pentru acest mic neajuns au fost aduși pe lume Iris sibirica si Iris ensata. Primii – sfioși si maiestuoși deopotrivă, ceilalți – originali, exotici, impresionanți. Tufa, chiar si fără flori, este un regal pentru priviri: zveltă si maiestuoasă la cel japonez, și  o adevărata fântână arteziană in varii nuanțe de verde, la cel siberian. Florile Irisului sibirica, chiar dacă nu sunt la fel de împăunate ca cele ale irisului germanica, si nici parfumate, te farmecă prin forma si  coloritul lor deosebit de originale. Tija florală este ramificată si poartă pe ea un număr mai redus de flori – 2-4. Să nu ne necăjim, însă, deoarece numărul mai mic de flori este compensat cu numărul mult  mai mare de tije florale dintr-o tufa de iris sibirica.
La irisul ensata florile sunt mari (la unele soiuri ajunge pana la 15-20 cm.!!), in culori, nuanțe si combinații desăvârșite. Înfloresc  mai târziu decât restul irișilor, ceea ce face ca bucuria de a admira iriși in gradină să se prelungească cu câteva săptămâni bune. Floarea  rezistă nu doar o zi, ca la I. Germanica, ci 3-4 si chiar 5 zile, dacă vremea este răcoroasă.
Si „Siberianul” si „Japonezul” sunt rezistenți la vânt, și  nu va trebui să ne îngrijoreze, așa cum se întâmplă in cazul I. germanica, dacă zona in care-l cazăm este sau nu adăpostită. Ceea ce este foarte interesant si deosebit pentru I.sibirica, este faptul că rădăcinile sale puternice nu numai ca îmbunătățesc structura solului, dar il și feresc de bacteriile si ciupercile patogene. Practic, plantând Irisul Siberian in gradina noastră, îmbinăm plăcutul cu utilul, iar plantându-l laolaltă cu I.ensata, dublam, nu – înzecim plăcutul.

Îngrijire:

Irișii siberian si ensata nu sunt prea pretențioși. Cu toate acestea, se vor dezvolta mult mai bine într-un sol bogat (neutru sau ușor acid, Ph 5-6), bine drenat (apa poate sa băltească, doar pentru o perioada scurtă). Hrănire: primăvara, când începe să se ițească de sub zăpadă și, a doua oara, după ce florile s-au trecut ii vom hrăni cu „supă” de buruieni, (adică buruieni macerate timp de 7-10 zile, in diluție cu apă de ploaie sau ”stată” de 1:3 (iar pe siberian, și doar pe el, și cu cenușă de lemne, cam 50 gr/1m2).

Important de știut: înainte de hrănire solul se va uda din abundență, pentru ca elementele hrănitoare din soluțiile administrate să fie ușor asimilabile.

Siberianul.jpgFlorile fanate vor fi îndepărtate și, când perioada de înflorire s-a sfârșit, vom avea grija sa tăiem și tijele florale.
Udarea pentru irisul siberian se va tine cont că el crește și se dezvoltă minunat într-un sol răcoros și umed (reavăn), dar nu ud. I.ensata iubește nespus zonele însorite, nu suportă băltirea, dar nici uscăciunea in exces. In verile sau perioadele de uscăciune prelungită, si pe unii si pe ceilalți, va trebui să-i udăm din abundență și relativ des. Irisului  ensata  i se va asigura apa necesară pe toată perioada de înflorire pentru o dezvoltare armonioasă a florilor .
Tufele vor fi întreținute îndepărtând frunzele uscate (care vor fi arse), atacate sau bolnave.
Toamna târziu vom tunde tufele cam la 10-15 cm de la bază. Nu o vom face mai devreme, deoarece altfel, planta nu va fi suficient hrănită, iar in anul următor riscam să avem doar frunze. Tufele se vor diviza o data la 5-6 ani, pentru a păstra planta viguroasă și pentru a evita  degenerarea ei.
Irișii sibirica sunt rezistenți la ger, pe câtă vreme I.ensata chiar dacă sunt rezistenți la frig, gerul poate să-i distrugă. De aceea  n-ar fi rău sa-i protejam, si pe unii si pe ceilalți, cu un strat de mulci din turbă uscată, compost, frunze sau iarbă uscate, ace și/ sau ramuri de conifere.
ATENȚIE! Spre deosebire de I.germanica, I.ensata NU suporta solurile calcaroase. Astfel,  niciodată nu vom pudra pe lângă ei cenușă sau var stins.

Înmulțire si plantare:

înmulțirea prin divizare se poate face toamna târziu, după îngălbenirea frunzelor, sau primăvara devreme, înainte de pornirea in vegetație, si, chiar vara, la 2-3 săptămâni după ce s-au uscat florile. La I.ensata cel mai bine la sfârșitul verii-începutul toamnei. Mare atenție la rizomul de I.ensata! nu  are voie să se usuce înainte de plantare, așa ca, după divizare, va fi ținut  într-o țesătură umedă, în turba sau mușchi sfagnum umezite, până pregătim lăcașul de plantare. Rizomul la „Siberieni” si „Japonezi” este ușor diferit față  de cel al I.germanica. Are, deasupra, un fel de ciuf, format de resturile tecilor frunzelor.

Pentru plantare se face o groapă suficient de adâncă, astfel ca rădăcinile sa stea liber, nu chircite. La I.sibirica rizomul se adâncește la 3-5 cm., iar la I.ensata cam 5-7 cm., se acoperă cu pământ, apoi se mulcește cu iarbă cosită, dar nu cruda, ci veștedă. Distanța de plantare este mai mare (50-80 cm) la I.sibirica, dat fiind ca este o plantă generoasă, largă, si doar de 30-40 cm la I.ensata, a cărui tufă este mai zveltă.
Pentru o „plantare prescurtată” (rapidă) putem proceda astfel: înfigem cazmaua (hârlețul) la o adâncime de ¾ de lamă, aplecăm in unghi de 30-40°, in spațiul creat punem rizomul, după care, trăgând ușor cazmaua, acoperim cu pământ planta. Se uda din abundentă si se mulcește.

Boli si dăunători:

Cei doi cavaleri fac parte dintre speciile cele mai rezistente la boli.

Boli. Bacterioza, care decimează practic Irisul  germanica, nici măcar nu-i bagă in seama.

Dăunătorii, cam aceeași ca la majoritatea soiurilor de iriși, sunt reprezentați de melci si limacși (împotriva lor vom presară cenușă si/sau coji de ou mărunțite, ace de conifere, zaț de cafea) si, extrem de rar musca irisului. De aceea, profilactic, primăvara devreme, înainte de luna mai (când acest dăunător își începe plimbările in căutarea depunerii ouălor), vom stropi, eventual, cu un insecticid sistemic (ex. Decis, sau orice substanță similară), iar pe timpul verii vom semăna pe lângă ei calendula (galbenele) si crăițe, care vor îndepărta acest dușman de la preferații noștri.
Despre acești minunați iriși am putea povesti la nesfârșit, așa că, pentru a face economie de timp, cel mai potrivit ar fi să le găsiți loc in gradina voastră. Apoi, când vor înflori, veți afla, doar privindu-i, ceea ce ați fi putut citi in sute de tomuri.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.