Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Iris pseudacorus (iris de apă) și spuria

Irisul Pseudacorus

Iris pseudacorus.jpgAu strâns și țin doar pentru ei toate calitățile laolaltă: sunt decorativi, nepretențioși, rezistenți la uscăciune, la umezeală, la boli și dăunători, la vânt și ger. Am omis ceva? Nu cred.

Despre cine vorbesc? Despre irișii Pseudacorus, sau Irișii de apa, deoarece nu-mi place sa–i denumesc „de baltă”.
Tufa sa impunătoare cu frunze verde-smarald, ușor căzătoare, ascund tije florale ce poarta o multitudine de flori: 10-14 la număr. Florile nu sunt mari și moțate? Și ce dacă?! În schimb sunt delicate, de un galben la care alți iriși râvnesc cu nesaț, iar pata ocru-portocalie le da un aer aristocratic de invidiat. Exista și soiuri, mai rar, e drept, cu floare albă (Iris p. alba), dar și soiuri cu frunzele dungate (I p. variegata).

Îngrijire:

I. pseudacorus nu are nevoie de un sol anume. Are nevoie de apă, dar dacă lipsim mai mult, să zicem, 2-3 săptămâni și nici ploaia nu este darnică în acea perioada, el nu se supără. Stă la fel de vajnic și verde, mândru că se găsește în gradina noastră.

E drept că este un invadator și că-i place foarte mult să se impună. O face foarte ușor, pe nesimțite, folosindu-și rizomii „călători”. Chiar dacă încercăm sa ne măsurăm forțele cu el, la propriu, smulgându-l din locurile acaparate, vom avea de pierdut, pentru că este foarte greu să-l urnești. De aceea, va trebui să fim foarte atenți și să nu-i permitem să se extindă. Cum putem realiza acest lucru? Foarte simplu. Suprimăm tijele după înflorire. Tufa are un aspect îngrijit, iar gradina este înafara oricărui pericol expansionist.

Boli și dăunători: pentru el nu exista așa ceva. Bolile și dăunătorii îl ocolesc sistematic, ca și cum ar fi sub protecție divină.

Înmulțire si plantare:

Înmulțirea se face prin semințe, adâncite la 1,5-2 cm., și prin divizarea tufei sau prin segmente de rizom cu 2-3 muguri. I. pseudacorus, fiind un iris foarte înalt (poate ajunge si la 180-190 cm. înălțime într-un sol bogat) este un decor minunat pentru planul îndepărtat al unei grădini.

Exista vreun loc inestetic în gradină, pe lângă casă, lângă garaj, magazie sau bucătăria de vară? Nici o grija, îl vor decora una-doua sau trei tufe de I. Pseudacorus.

Avem în gradină un ochi de apă, vreun iaz sau heleșteu? Ce bine! Cât de vesel va fi irisul nostru cu picioarele în apa de numai 20-30 cm adâncime, nu mai mult, pentru că nu- place la adâncime mare. Își pierde suflarea.
Se întâmplă să fie vreun colț de gradina pustiu și trist? Atunci de ce nu plantați un Iris Pseudacorus?

Irisul Spuria,

Spuria.jpgun stânjenel pe cât de interesant, deosebit, chiar exotic, pe atât de necunoscut și, pe nedrept ignorat. Florile sale sunt inimitabile, și deci, de neconfundat cu nici un alt tip de iris.

Cele mai simple au oarece asemănare cu florile irisului hollandica; în schimb, soiurile noi se deosebesc total prin mărime și colorit, amintind, mai degrabă, de florile orhideelor.

I. spuria înflorește timp îndelungat. Iată încă o calitate de netăgăduit. Să facem o comparație: la I. Germanica floarea ține doua – două zile si jumătate; I. Sibirica – 3 zile; I. Ensata intre trei și chiar 5 zile, dacă este într-o zona mai răcoroasă.

Floarea Irisului Spuria tine o 1 săptămână! Ce spuneți?! Vă imaginați câte săptămâni vă puteți bucura de florile acestui minunat iris?! Și acest lucru se întâmplă cam la trei săptămâni după ce, ceilalți iriși, au încetat sa mai înflorească.

Frunzișul, și el, reprezintă încă un atu în favoarea acestui cavaler frumos. Tufa de I. spuria, cu frunze înguste, lanceolate de un verde intens, luminos, suculente, este înaltă, viguroasa cu un număr mare de tije florale.

Îngrijire:

I. spuria face parte din categoria plantelor nepretențioase. Desigur, ca oricărui Iris, ii va plăcea locul însorit, chiar dacă suportă și o ușoară umbrire, mai ales în orele amiezii. Solul pe care îl preferă nu trebuie să fie dintre cele perfecte. Dacă este afânat, permeabil la apa și aer și neutru, el va fi mulțumit. Firește, nu va refuza nici un sol bogat în humus, dar nici exagerat de îmbogățit, pentru ca vrem sa vedem și flori, nu doar frunze. De hrănit il vom hrăni in prima jumătate a sezonului cu îngrășăminte minerale sau organice.

După înflorire, pentru a păstra aspectul decorativ al tufei, se vor îndepărta tijele florale si îl vom uda din abundenta. Mai rar, dar din abundenta. În cazul în care acest lucru e mai greu de realizat se va recurge la tunderea drastica a tufei. În acest fel, ea se va regenera minunat. Pe un singur loc, dacă este însorit și umed, nu băltit, I. Spuria crește fără probleme și până la 16-18 ani. Iarna, totuși, este mai bine să-l protejăm cu un strat de mulcire.

Plantare și înmulțire: Irisului Spuria nu-i place deloc sa fie divizat. După o astfel de operație el este foarte stresat, crește greu, stagnează chiar, și, deseori, în următorul sezon refuză să înflorească. Atât de necăjit este. Dacă totuși suntem nevoiți s-o facem (fie să-l transplantam, fie să-l divizam) alegem perioada cea mai potrivita: septembrie-octombrie. După efectuarea operațiilor nu uitam să mulcim, neapărat.

Boli si dăunători:

dăunătorii cam ocolesc aceasta plantă. Și bine fac. Ca posibile boli amintim putrezirea coletului, cauza fiind o ciuperca (Sclerotium rolfisii) cu un aspect albicios si care se dezvoltă foarte repede. Ciuperca se manifestă primăvara târziu sau la începutul verii.

În general, se vor remarca probleme la nivelul rizomilor și al rădăcinilor, iar în jurul irisului se vor putea observa sporii. Specialiștii susțin, ca în doar 48 ore, dacă temperatura creste la 25-30° C, atacul Sclerotium rolfisii poate fi vizibil pe toată planta. Pentru a scapă de aceasta problemă, trebuie să se dezinfecteze chimic sau termic solul/substratul, rizomii irisului să se expună la lumină (în soare, direct), să se curețe țesuturile atacate și, la transplantare, să se igienizeze planta cu o soluție de înălbitor în concentrație de 10%.

Se poate folosi apa oxigenată în concentrație de 10%, sau soluție de permanganat de potasiu (soluția trebuie sa fie violet închis) în care ținem plantele atacate de la câteva minute la 1-2 ore, în funcție de intensitatea atacului. Se mai poate presară cenușă sau cărbune (din farmacie) pisat.

Efectul decorativ al I.Spuria este deosebit atât in gradină cât si in diferite vase sau buchete, ca floare tăiată. Practic, pentru iubitorii de frumos, Spuria este un tip de iris de neprețuit. Solitar – este impozant, in plan îndepărtat este un decor desăvârșit pentru alte plante fie ele perene sau anuale. Împreună cu coniferele joase sau pe maluri de iazuri sau heleșteie, pe lângă terase sau in patio, Irisul Spuria va atrage privirile fără greș. Si cu greu mai poți sa-ti desprinzi privirile de la el.

Vrei o gradina deosebita? Plantează Iris Spuria.

1 comment to Iris pseudacorus (iris de apă) și spuria

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.