Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Bujorul și mazărea

bujorul-paeonia-officinalis-5V-aţi gândit, vreodată, să mijlociți un rendez-vous, un tête-à-tête, un five o’clock la Coana Mița intre D-l Bujor si D-ra Mazăre? Eu am făcut-o, și nu mi-a părut rău deloc.

Cândva, în copilărie, am văzut rezultatul unei astfel de îmbinări și m-am gândit că n-ar fi rău să le aranjez, și la mine în grădină, o astfel de întrevedere mai mult, sau mai puțin tainică. Cuprinsul moșiei mele măsoară, anevoie, vreo 340 m², și cum nu aș renunța, în ruptul capului, la prietenii și prietenele mele perene, încerc mereu fel de fel de combinații, idei, planuri năstrușnice, dar benefice și potrivite cu ce au ei/ele de trebuință.

Prin urmare, mi-am plantat lalele printre căpșuni, fasole la poale de pomi fructiferi, castraveți și bob printre zmeur, coacăzi și agriși. Am văzut că se înțeleg și se bucură de vecinătatea reciprocă și mi-am adus aminte de copilărie și de grădina gazdei la care trăgeam toată vara, într-un sătuc de pe lângă St. Petersburg.

Bunica Nastia, cum ii spuneau toți copiii, avea ciudatul, pentru ”vlăstarul de asfalt”, obicei să înveșmânteze bujorii cu mazăre și Sângele Voinicului (Latyrus). Mi-au trebuit niște ani să mă dumiresc că mazărea nu este o tufă imensă cu frunze lătărețe și flori mari, îmbătător parfumate, pe care timpul le transformă în teci gustoase sau flori mărunte, înmiresmate.

Tot ea, bunica Nastia, m-a lămurit, când deja puteam a mă dumiri, că este o ivire cât se poate de firească. El, bujorul, ocrotește răsadurile plăpânde de mazăre de la poalele lui, stând pavăză în fața văpăii soarelui sau a hămeselii păsărilor obraznice. Apoi, pe măsură ce mazărea prinde puteri, inundă cu flori tufa primitoare, care și-a terminat menirea.

Florile bujorului trec in neființă, la compost, lăsând tulpinile verzi și puternice, sprijin pentru năvalnica mazăre. Si acum, haideți să vedem concret, fără poezie, cum stau lucrurile.Mulți dintre noi știm ca mazărea este una dintre culturile rezistente la frig. Semințele ei pot germina și la 1-4°C, chiar dacă, temperatura ideală de zămislire, stă undeva pe la 16-18°C. Răsadurile rezistă până la -6°C, da, da, minus 6°C, creșterea și dezvoltarea ei intensificându-se spre 15-20°C.

Eu zic că sunt suficiente rezoane ca să trecem la semănat mazăre din luna lui Prier (aprilie) până la sfârșit de Florar (mai) și chiar până în mijloc de Cireșar (iunie). La vremea îndepărtării florilor de bujor, vlăguite, lujerii mazării ajung să aibă vreo 10-20 cm lungime, având nevoie de reazem, pe care, bujorul va binevoi să-l ofere.

pastai-mazareMazărea o putem semăna pe unul sau doua (distanta intre rânduri 10-15 cm) rânduri circulare sau în semicerc. Distanța dintre boabe poate fi de o palma, daca semănăm pe doua rânduri și chiar 2 cm, dacă semănăm pe un rând. Prea des? Nicidecum. In cazul semănării pe un singur rând, rădăcina pivotantă va forma rădăcinile adiacente, în acest caz, pe laturile rândului, neavând nicio opreliște.

Am mai aflat eu, cum că, și mazărea și bujorul au aceleași trebuințe, dacă ne gândim la regimul de umiditate al solului și aerului; apoi, amândoi sunt rezistenți la perioade scurte de jariște și nu suportă băltirea.Lujerii cruzi, bogați și plini de boboci florali înveșmântează cochet tufa de bujor, ținându-i răcoare deopotrivă în zilele toride.

Apoi vine si vremea ca mazărea să se retragă din peisaj și o face taman la timp, când bujorul începe a lucra la zămislirea noilor muguri florali, așa că, spațiul de dezvoltare ai acestora va fi slobod. Și, ca plăcutul să fie îmbinat cu utilul, tulpinile de mazăre trecute și veștede nu le vom smulge, cum s-ar bănui, ci le vom tunde, la nivelul solului, lăsând rădăcinile pe care sălășuiesc nodozități care cuprind bacterii fixatoare de azot (si care asimilează azotul din aer) să ducă lucrarea la bun sfârșit- anume să asigure necesarul de azot și substanțe hrănitoare, bujorului. Vom lăsa pe loc și veștejeala sățioasă, adevărată listă de bucate, in calitate de păturică ocrotitoare.

Dacă nu considerați potrivită cultivarea mazării verzi se poate opta pentru Sângele Voinicului/ Borceag (Lathyrus odoratus), zorele, thumbergia. Tabloul va fi desăvârșit!

4 comments to Bujorul și mazărea

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.