Ultimele comentarii

  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...
  • Reparatii frigidere: Multumesc mult pozele sunt foarte clare acum stiu ce sa fac ...
  • Reparatii frigidere: Am cumparat o casa in toamna si are un o parcela cu capsune ...
  • Casa verde: Si eu cresc rasaduri in casa de cativa ani si in fiecare an ...

Cuisoarele (Syzygium aromaticum)

cuisoare

Caracteristici si efecte terapeutice

Cuisoarele sunt recoltate dintr-un arbore tropical vesnic verde, cu inaltimea de 10-20 de metri, originar din insulele Moluce (Indonezia). Florile copacului sunt alb-rozalii, sub forma de clopotei, grupate in buchete, iar frunzele sunt ovale, persistente, groase si lucioase. Se recolteaza bobocii florali de la arbori in varsta de peste 6 ani, manual, de doua ori pe an.

Dupa uscare lenta la soare, capata un aspect cuneiform si un miros placut, picant, puternic aromat si gust intepator. Acestea sunt cuisoarele care ajung la noi, fiind printre primele condimente folosite.
Sunt considerate printre cele mai puternice dezinfectante naturale, avand si alte calitati curative importante.

Cuisoarele contin un ulei esential cu un continut de pana la 95% eugenol, o substanta chimica responsabila pentru ansablul proprietatilor terapeutice. Simpla enumerare a lor este impresionanta, cuisoarele find antiseptice, antiparazitare, antibacteriene, antifungice, antivirale, anestezice, analgezice(calmeaza durerea), antiinflamatorii, tonice, stomahice(favorizeaza digestia), carminative(antibalonare), antiulceroase, antitrombotice, antioxidante si anticancerigene.

Datorita faptului ca sunt antiseptice, sunt eficiente impotriva streptococilor si stafilococilor, dar si in afectiuni digestive si genitale cauzate de bacterii.
Cuisoarele stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, actioneaza contra vomei, colicilor si sughitului. Inlatura viermii intestinali. Este important deoarece se acrediteaza din ce in ce mai mult ideea ca sursa tuturor bolilor sunt parazitii. Cuisoarele fac parte din cel mai eficient program de deparazitare cunoscut, alaturi de tinctura de coaja de nuca neagra si pelin(protocolul Clark).

Cuisoarele intaresc imunitatea prin cresterea numarului de globule albe din sange, contribuie la scaderea vitezei de coagulare a sangelui, prevenind astfel tromboza. Pot fi folosite cu succes in inflamatii oculare, ale urechii, ca analgezic si antiseptic dentar.

Administrarea in diverse afectuini

Pentru combaterea colitei de putrefactie si a disfunctiilor biliare se pun in salatele de fructe 1-2 varfuri de cutit de cuisoare pisate. Aceste salate se consuma inainte de mese, iar cura dureaza o saptamana. Impotriva balonarii se ia un varf de cutit de pulbere de cuisoare inainte si dupa masa. Gustul este foarte greu de suportat, dar efectul este mai puternic decat al oricarui medicament.

Pentru prevenirea racelilor si remedierea rapida a respiratiei urat mirositoare se mesteca 1-2 cuisoare. Durerile de dinti sau gingivale pot fi ameliorate cu ajutorul cuisoarelor, apasand locul dureros. Se poate aplica local si uleiul de cuisoare, care nu doar ca” ia durerea cu mana”, dar si dezinfecteaza bine locul si previne infectiile. De altfel, uleiul de cuisoare poate fi folosit si dupa extractiile dentare pentru a steriliza periodic locul. In faringite si dureri de gat este indicat sa se mestece cuisoare prajite.

Pentru tratarea astmului bronsic se foloseste o infuzie preparata din 2 cuisoare, 15 frunze de busuioc, 10 boabe de piper negru fierte in prealabil. Intrucat cuisoarele stimuleaza masculinitatea, se poate prepara un ceai din 3 cuisoare macinate amestecate cu ceai negru, iar efectul afrodisiac este garantat.

Pentru potentarea efectului antioxidant si anticancerigen se poate folosi infuzia dintr-un baton pisat si o lingurita de ceai verde la 200 mililitri de apa. Se infuzeaza acoperit 5 minute si se bea inainte sau dupa mese.
Administrarea cuisoarelor este contraindicata persoanelor care au probleme cu coagularea sangelui si femeilor insarcinate. De asemenea, supradozarea irita sistemul nervos central.

Conservarea alimentelor

Cuisoarele sunt un conservant natural, sanatos al alimentelor. Un singur baton pus intr-o fiertura de carne ii va prelungi acesteia termenul de valabilitate cu 24 de ore. Astfel, cuisoarele ar putea inlocui cu succes antioxidantii sintetici, nefastele E-uri care se folosesc in prezent pentru ca alimentele procesate sa nu se strice.

Potrivit unui studiu recent efectuat de cercetatorii spanioli, cuisoarele contin cei mai puternici antioxidanti naturali, amana oxidarea lipidelor, reusind sa pastreze alimentele proaspete.

(sursa foto)

10 comments to Cuisoarele (Syzygium aromaticum)

    • phlox

      @Bunatati din natura:
      Sa fie cu folos, numai ca eu nu am prea mare aport de aceasta data. Singura mea implicare este ca l-am gasit, mi s-a parut foarte interesant, l-am imprastiat pe la prieteni, iar ei au considerat potrivit sa afle cat mai multi alti prieteni. Si nu mai continuu 🙂 🙂
      Da, Ram, sunt de acord cu tine cand spui ca este folositor. Mereu sunt in cautare de astfel de minunatii uitate de lume. Ma incapatanez sa le aduc din nou in atentia omului grabit, sa-l trag de maneca sa-si mai ostoiasca grabeala inutila. Caut, si cand gasesc – “Pac! la Razboiu'”! vorba lui nenea Iancu. 🙂
      Adevarul este ca nici cu matale nu mi-e rusine 😉 Imi place ce gasesc cand trec pe la camara ta. Tine-o tot asa!

  • Firisordeiarba

    Se poate folosi ca si conservant pentru compoturi? De ex. pentru cel de mere…

    • phlox

      @Firisordeiarba:
      Nu numai ca se poate, dar este chiar indicat. Acum, mai ramane de stabilit cum stati cu preferintele… multi nu suporta aroma lor puternica, din pacate 🙁
      Mie-mi place chiar sa-l si rontzai 😉

  • Bun si asa preluat,exact cum spui , e bine sa ne amintim de puterea plantelor(naturii).Iti las aici linkul blogului meucu rugamintea sa imi dai o adresa de mai pentru contact, vreau sa vorbesc ceva cu tine.http://www.bunatatidinnatura.ro/blog/
    Am incercat sa folosesc formularul de contact dar nu stiu de ce nu am reusit sa trimit mesajul. Imi tot dadea codul de verificare si nicicum nu il tastam corect, zicea mesajul.:(

  • Firisordeiarba

    Multumesc pentru raspuns, phlox! Am sa fac o craticioara de compot in care am sa pun si cuisoare, asa de proba, sa vedem daca o sa ne placa:)

  • oau,super interesant si util

  • Adriana

    Multumesc mult pentru acest articol, pe care ma grabesc sa’l pun pe facebook, ca sa beneficiem cat mai multi de aceste remediuri naturale si la indemana. Tocmai am descoperit acest site pe care il gasesc foarte util pentru noua mea indeletnicire, gradinaritul. Va multumesc si o zi minunata la toata familia!
    Adriana

    • Phlox

      @Adriana: Cu mare placere, Adriana. Te invitam sa calatoresti printre grozavele si multiplele articolele de pe acest minunat blog al lui Huni. Cat despre acest articol, el a fost preluat din alta parte, deoarece mi s-a parut foarte interesant.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.