Ultimele comentarii

  • Miruna Vlad: Te invit la gală! http://mirabileseminte.wordpress.com/2014...
  • phlox: @ioana-50: Doamn...
  • ioana-50: ce bine ca existati am citit tot si am luat si notite!
  • Teodora: Phlox, esti o scumpa, crede-ma ! Ai intotdeauna cele mai si...
  • ioana-50: interesanta ideea cu rasaduri in hartie icenica!
  • ioana-50: lecturez tot ce scrieti cu o rabdare de fier ,afara sant 0 g...

Foile de ceapă: infuzie, fiertură şi colorant

foi_de_ceapaCopil fiind, (cele mai frumoase si duioase amintiri în copilarie s-au cuibarit) urmaream, cu mare luare aminte, maiestria într-ale bucatarelii, a bunicii mele. În mintea mea, ceapa, era un fel de Baba Dochie dolofana si înforfonata toata, de-ti dadeau lacrimile. Care o fi fost legatura? Poate, povestile bunicii spuse cu farmec, în vreme ce trebaluia, iute si cu folos, prin cuhnia plina de miresme încântatoare. Desigur cojoacele poarta vina asemanarii.

Uite, despre dânsele vreau eu sa va povestesc câte ceva. Asa de mult am ajuns sa respect foile de ceapa, încât într-o buna zi mi-am suflecat mânecile si, vitejeste, m-am pus pe alcatuirea unei expuneri scrise ca prinos acestui atât de darnic si prielnic „deseu”. Deseu. Ce urât, si câta lipsa de consideratie fata de aceasta binefacatoare altruista. Ea, foaia de ceapa, tata tâfnoasa, iute de gura, dar ostoitoare a atâtor hibe si betesuguri si, deopotriva, artista plastica în vopsirea oualor pascale, a pânzeturilor sau cositelor; ea fi – va personajul principal al povestirii mele. Iar povestirea va sa fie despre cum ne ajutam de ea în gradina.

Iata ce trebuie sa stim:

Foile cepei sunt mana cereasca, atât pentru om, cât si pentru fratii sai vegetali. Ele sunt universal valabile si le putem folosi în mai multe rânduri.

Dupa ce preparam infuzia, fiertura, sau colorantul  în mod categoric nu o sa le aruncam la gunoi, ci le vom folosi drept îngrasamânt pentru plantele si culturile noastre. Foile de ceapa sunt, atât un fertilizator excelent, cât si un vraci de temut în rândul bolilor si daunatorilor gradinaresti.

S-a întâmplat ca plantele de apartament sa se întristeze? Le putem înveseli cu fiertura (decoct) din foi de ceapa. Nu e mare filozofie sa preparam asa ceva. Iata cum vom face: într-un vas emailat punem o mâna de foi de ceapa si turnam peste ele 1,5 l de apa fiarta. Lasam sa fiarba cam 5-7 minute, dupa care vasul îl lasam, acoperit, sa se ostoiasca, vreo 2 ore. Dupa ce s-a racit si a ajuns la temperatura camerei, vom strecura decoctul (fiertura) si apoi putem stropi plantele mâhnite si chiar substratul.

Este foarte bine, daca o data pe luna, în scop profilactic, vom stropi plantele si substratul cu acest leac. Plantele nu numai ca se vor înviora, dar vor fi si satule, dat fiind ca infuzia are si proprietati hranitoare.

Prepararea infuziei nu se deosebeste cu mult de cea a fierturii. Într-un vas, din sticla sau emailat, turnam un litru de apa calduta, punem vreo 20 gr. de foi de ceapa, acoperim si lasam la odihna cam o zi. Apoi strecuram si stergem, cu grija, frunzele plantelor atacate de acarienii obraznici, mai cu seama, pe partea inferioara . A doua zi, dupa procedura, va trebui sa spalam bine plantele, cu apa curata. Cu toate acestea, trebuie retinut un fapt important. Infuzia si fiertura (decoctul) nu se folosesc decât proaspat preparate. De aceea, de fiecare data, vom pregati un leac nou.

Foile întrebuintate, (eu folosesc foile de doua sau chiar trei ori) le vom îngropa în brazde, sau la radacinile copiilor nostri vegetali. Deopotriva de folositoare vor fi foile cepei noastre si, în cazul în care, le vom adaposti în groapa de compost.

Am vazut cum ne ajutam de foile de ceapa la plantele de apartament. Sa stiti, ca la fel de bine, ne ajuta si la problemele din gradina.

Spuneam mai sus, ca folie de ceapa au multe proprietati binefacatoare. Sunt hranitoare, au proprietati repelente, antiseptice, antibacteriene si antivirale.

Când repic rasadurile în recipiente mai mari, sau la locul definitiv, nu uit niciodata sa le plantez într-un culcus captusit si cu o mâna de foi de ceapa. Stiu ca ele îmi vor feri pupilii de o gramada de betesuguri micotice si goange hamesite, dar, deopotriva, mi le vor si hrani. Rosiile, castravetii, varza, vor fi multumiti nevoie – mare. Cartofii, semanati într-o mana de foi de ceapa, vor fi ocoliti de cumatrul gândac vargat, care nu suporta mirosul lor. Bineînteles, îl am în vedere pe Gândacul de Colorado. Viermele sârmos, coropisnita îsi vor face bagajele si vor pleca cu coada-ntre picioare.

Se mai întâmpla ca frunzele castravetilor si al dovleceilor (zucchini) sa se îngalbeneasca. Le-o fi sete. Încercam sa le ostoim setea, dar frunzele tot nu-si revin. Încercam sa-i umbrim o idee. Parca-parca s-au mai înviorat, dar frunzele nu-si revin si pace. Cine credeti ca ne vine în ajutor? Fireste, foile de ceapa, sub forma de infuzie. Pregatim o caldare cu apa calduta (cam 30?) în care aruncam vreo 200 gr de foi de ceapa (sau cat încape în doua cause bune), lasam sa dea în clocot, acoperim si lasam sa se dumireasca ceva vreme.. Apoi strecuram lichidul racit într-alt vas. Lichidul obtinut reprezinta concentratul, din care vom lua cam 2 litri la o galeata de apa calâie (+20-22?). Cu infuzia stropim direct peste frunze. Se vor înviora cât ai clipi. Si unde mai pui ca si rod mai bogat vor lega.

Nu de putine ori ne-am trezit cu rasadurile secerate, practic, atacate fiind de un dusman ascuns. O ciuperca ce-si face de cap printre tinerele plantute, mai ales. Multi au obiceiul de a steriliza substratul, pamântul, pentru rasaduri. Numai ca, o data cu ciumafaile nemiloase, dispar si bacteriile cumsecade. Eu prefer sa las în pace microorganismele bune la suflet si sa folosesc ceaiul din foi de ceapa în calitate de dezinfectant hranitor, împuscând doi iepuri dintr-un foc. Stropesc cu infuzia (reteta de la paragraful 5) de 2-3 ori la 6 zile. Se curata substratul de rauri si radacinile primesc si leac si bunataturi. Pomii si arbustii fructiferi au si ei parte de dusuri binefacatoare. Purici, acarieni, cicade, etc., fug mâncând pamântul. Cele care scapa, caci celelalte sunt în drum spre alte lumi.

În acest scop procedez în felul urmator: într-un butoi (nu e neaparata nevoie sa fie foarte mare, trebuie sa încapa doua galeti de apa) arunc o galeata de foi de ceapa si doua de apa calda. Acopar sau îi pun capacul, si las cam vreo 5 – 6 zile. Apoi strecor concentratul mortal pentru daunatorii prea îndrazneti si-l diluez cam 1:2. Nu uitam sa-i adaugam si niste sapun ras. Cel de casa e cel mai indicat, dar nici detergentul de vase nu e chiar de lepadat. La o caldare punem vreo 20 gr de sapun sau o lingura de detergent de vase. 3 litri din acest remediu înlocuiesc cu succes zeci de litri de veninuri chimice.

Pentru paduchii invadatori, folosim o alt fel de licoare: punem, într-o galeata, 200 gr de foi de ceapa, turnam peste – 10 litri de apa calduta si lasam de azi pâna mâine (12-15 ore). Strecuram si stropim fara a lungi solutia si fara a uita sapunul (detergentul de vase ca varianta).

Pentru cei ce au sera sau solar, galeata plina cu licoarea otravicioasa se poate lasa pur si simplu descoperita în aceste încaperi, si, doar din timp în timp, cu un pamatuf, aghesmuiti plantele.

Foile de ceapa se pot pastra, la loc uscat, ani de zile, fara sa li se altereze proprietatile benefice curative. Singura conditie este sa fie luate de pe cepe perfect sanatoase.

Nu-i asa ca va gânditi de doua ori înainte sa aruncati la pubela foile roscovane?

43 comments to Foile de ceapă: infuzie, fiertură şi colorant

  • armeria

    Phlox, foarte frumos !
    Imi ridic palaria in fata muncii tale din acesta iarna, sper ca retetele tale sa fie aplicate cu succes in gradina fiecarui gradinar!
    DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE MERITI UN PREMIU :)
    Iti doresti ceva anume ? (iti testez modestia)

    • phlox

      @armeria:
      Multumesc Armeria. Imi testezi modestia, zici? Unde ai vazut tu Scorpie modesta? Scorpionii nu cunosc semantica, smnificatia, cuvantului “modestie” :) :) :) Noroc cu buna crestere, mostenire de la parinti. Ma mai salveaza in ochii omenirii. Glumesc, fireste, nu va oripilati, oameni buni!
      Ooo, de dorit imi doresc multe, e drept, dar cel mai mult si cel mai mult, o sa razi, imi doresc ca ceea ce fac eu aici sa fie buche de temelie pentru cei ce viziteaza paginile acestea. Si asta e FARA gluma. ;)
      Deja mi-ai facut un dar in momentul in care mi-ai apreciat osardia

      • armeria

        @phlox: stiam eu, stiaaam euuuu…
        Eu am retinut doar partea asta “Ooo, de dorit imi doresc multe, e drept,[...]“, deci lasand bla, bla cu buna crestere si modestia…

        ce nu ai in gradina si ai vrea ? ( sa nu fie lista cu liniute)

  • vera

    Buna ziua,
    am descoperit astazi situl dvs, mi se pare foarte interesant…
    aveti talent nu numai la gradinarit, dar si la scris,
    care e, si el, un gradinarit, al cuvintelor !
    nu m-as fi gindit ca foile de ceapa sa aibe o utilitate,
    multumesc pentru idee !
    am o intrebare, adresata de altfel tuturor gradinarilor :
    care e denumirea botanica a gogosarului ?
    cautind pe Internet, eu am gasit denumirea “capsicum annuum”,
    dar mi se pare ca ea se aplica in general la ardei,
    si nu in special la gogosari…
    m-ar interesa si numele popular al gogosarului in germana si engleza…
    multzumesc pentru raspuns, si va doresc o zi placuta !

    • armeria

      @vera: Vera, sper ca raspunsul meu in privinta gogosarul sa te lamureasca.In celelalte privinte, sper sa te lamuresti singura :)

      Din cunostintele mele, gogosarul este o subspecie a ardeiului, alaturi ce celelalte(gras, lung, iute, ornamental, etc), deci il vom gasi ca si ardei gogosar.
      Deci, Capiscum annuum var.grossum.

  • vera

    PS : numai dupa ce am trimis mesajul anterior am vazut raspunsul dvs catre
    “armeria”. Iata deci ca dorinta dvs de a raspindi cunostinte a avut un raspuns IMEDIAT ! Imi inchipui cit de mult poate flata acest fapt orgoliul
    unui scorpion !! :-)
    Care, pe linga talent la scris, are si mult umor !!

    • phlox

      @vera:
      Vera, multumesc pentru cuvintele frumoase ;)
      Incerc din rasputeri sa-mi tin in frau orgoliile si vanitatile, am constatat ca nu-s bune de nimic si la nimic, dar mi-s muritor natang si mai reusesc ele sa ma gadile cateodata :) :)

  • armeria

    vera, cand ai afirmat :

    “Iata deci ca dorinta dvs de a raspindi cunostinte a avut un raspuns IMEDIAT ! ” sper ca nu te-ai referit la raspunsul meu!
    Eu nu o flatez pe Phlox,…eu sunt spinul din coasta ei :)

  • vera

    armeria, desi ma aflu de putin timp pe acest site, am remarcat deja ca reprezinti aici ceea ce s-ar putea numi duhul critic al locului, sau tãunul lui Socrate !!…desigur cã gazda apreciazã, cãci o privire exterioara ajutã si stimuleazã…
    dar, daca nu ma insel, stapinul blog-ului este un gradinar, si nu o gradinareasa !

  • armeria

    Asa e, suntem in gradina lui Huni!
    Sunt un gradinar ca ORICARE ALTUL, poti sa poposesti cu incredere aici, sa ne impartasesti povestea ta :)

  • vera

    Probabil ca nu m-am exprimat destul de clar : am impresia ca autorul blog-ului (Huni) este un barbat, si nu o femeie…
    Iar “armeria” pare a fi o femeie, desi se prezinta la modul masculin !
    Lucrul nu are, desigur, o importantza decit in privinta acordului corect al adjectivelor !
    :-)
    Ei bine, povestea mea e pe cit de simpla pe atit de trista !
    Ma intereseaza gradinaritul, dar stau la bloc, si nu am nici macar un balcon !! O tragedie, nu-i asa ? !!
    :-(
    Atunci, drept consolare, ma plimb prin gradinile altora !! :-)
    Si incerc sa compensez gradinaritul cu destinatia lui : bucataritul !
    :-)

  • irina

    draga flox, esti nemaipomenita! de unde Dumnezeu le scoti? nu este frumos, si deci nu am sa te intreb cati ani ai… dar cunosti atat de multe, incat pari a fi aici pe pamant de cand lumea si toate batranele intelepte de la tara ti-au impartasit tie toate secretele gradinaritului… abia astept sa le incerc si eu. sa aveti spor in tot si in toate!

    • phlox

      @irina:
      :) :) :) :)
      Pentru un anumit segment al populatiei sunt de-a dreptul matusalemica, din moment ce am si nepot! :) :) Pentru alt segment, sunt o tinerica de varsta doua. 55 batuti pe muchie, draga mea. :) :) :) Si acum, ca sa ma dau inteleapta ar trebui sa-ti spun asa: ” draga mea, este suficient sa asculti cu atentie ceea ce au altii de spus si impartit si apoi sa retii” :) :)
      Dar eu n-am sa-ti spun asa, ci :” de cand ma stiu am fost curioasa si mi-a placut sa aflu lucruri”. Acum s-a mai adaugat si: “dar sa le si verific” Asta e tot. Nici o filozofie. ;)

      • irina

        @phlox: multi inainte! si sa-ti traiasca nepotelul… pai cu tine traba e cam incurcata. si anume: cand am citit primele comentarii am zis ca ai sub 30 de ani. cand am vazut ca articolele sunt semnate de tine, dupa cantitatea (si calitatea )informatiilor detinute, am zis ca esti o batranica pensionara(cu ceva ani de pensie). ma cam bulversezi! sa-ti pastrazi mereu spiritul tanar, ca acum…

      • @phlox: @phlox: „5 batuti pe muchie” mulți înainte și să-mi zici „tanti” :D :D :D (și te bat și la nepoței= am doi =7 și 3 ani. sâc :P )
        am reușit să decojesc și toată ceapa de anul trecut !
        danke șoșon

  • mihai

    Salutare!

    Ma inclin in fata ta, pari destul de pasionat de gradinarit.

    Te provoc: ce stii despre extractul de humus pt gradina si livada?

    • phlox

      @mihai:
      Da Mihai, iubesc pamantul, gradinaritul si tot ce tine de natura, dar asta nu inseamna ca le si stiu pe toate. Sunt departe de un astfel de nivel. Mai am de invatat, har Domnului, o gramada!
      Deci: nu, nu stiu despre extractul de humus, dar asta nu inseamna ca nu m-ai facut curioasa ;)
      De aceea, vin si zic, la randul meu: “te provoc, Mihai, si te rog sa ne destainui din ceea ce cunosti” :) :)

      • mihai

        @phlox:

        Salutare!

        Sunt un incepator, iar pe masura ce ma documentez imi dau seama ce mult iubesc tot ceea ce inseamna natura.

        Ca sa ma refer la subiect: am citit inclusiv pe blogul tau catva referiri la HUMUS. Am ramas neplacut surprins de faptul ca nimeni nu a explotat subiectul. (ori din nestiinta, ori din secretomanie, ceea ce mi-e greu sa cred)

        Anyway… se pare ca solutia tuturor problemelor legate de cresterea legumelor precum si a pomiculturii o reprezinta un ingredient-minune: EXTRACTUL DE HUMUS.

        Expertiza mea reuneste cativa ani in care am cultivat dupa ureche si am tuns aiurea niste pomi, la sfaturile unor cunostinte, motiv pt care am ajuns la sg varianta plauzibila pt nevoiele mele: aceea de autodidact.

        Asa am ajuns si la blogul tau…

        Revenind la extractul de humus. am experimentat anul trecut pe rosii, ardei, vinete si cativa pomi, in loc de stropirile indicate de carti.

        Rezultatele au fost uimitoare.

        Am cumparat de la o firma ce produce in Bulgaria insa anul acesta vreau sa produc eu acest extract.

        In mare, sintetic, cam asta ar fi , iar daca am suscitat cuiva interesul, voi detalia.

        Ai castigat cu siguranta un nou cititor al blogului, si voi incerca sa vizitez zilnic

        • irina

          @mihai: hei! ne-ai lasat cu ochii in soare… dc am inteles bine, huni a descis acest spatiu virtual pentru toti cei care au ceva de impartasit. zic bine huni? te rugam sa dai detalii. intre timp noi ceilalti, am cautat pe net cate ceva despre extractul de humus. dar tu ne poti imparasi din propria experienta. te rog, fii generos!

          • huni

            Buna irina,

            da, foarte bine zici :). I-am raspuns deja lui mihai. De altfel, oricine poate sa-mi trimita articol sau articole, vezi aici: http://hobbygradina.ro/trimite-articol/. Ideea mea de la inceput a fost ca hobbygradina sa fie un blog colectiv, insa lumea se incumeta foarte greu sa scrie :).

        • huni

          Buna Mihai!

          Daca ai timp si chef m-as bucura daca ai face un articol despre cunostintele tale legat de acest subiect. Ar fi interesant sa publicam aici experientul tau cu producerea extractului de humus, care sunt convins ca ar fi foarte util, indiferent de rezultatul final.

  • Svetka cealalta

    Jos palaria Phlox,n-oi fi tu un fel de nepoata de-a lui Creanga?? Ca frumos mai graiesti…Adanc si folositor articol.Multam.

    • phlox

      @Svetka cealalta:
      :) :) :) :)
      Stii cum se spune: cu totii suntem (stra)nepotii lui Stefan cel Mare, si mergand pe firul logic, si Creanga a fost (stra)nepot al lui “Fane Babanu’”, in consecinta logica, după tată, si eu ar trebui sa ma inrudesc si cu Creanga. :) :) :)
      Multumesc de asa apreciere. Sper sa nu rada de noi, de mine mai bine zis, hâtrul Ionica a lui Stefan a Petrii din “şele” ceriuri. ;)

  • phlox

    Mihai, imi cer scuze. M-am grabit sa raspund, dar tu te adresai, de fapt, lui Huni. Ma simt tare prost. Inca o data. Scuze. :) :)
    Si eu sunt de parere ca ar trebui aprofundat acest subiect. Ce spui, Huni?

  • Minunate informatii,pentru care va multumesc frumos :P
    Le voi tine minte si le voi folosi cu siguranta in gradina mea

  • vera

    Multumesc, Armeria
    Am cautat si eu, cu inversunare, o zi intreaga,
    si dupa multe eforturi am gasit.
    Lucrurile sint tare complicate in botanica.
    Pe piata e mai usor !! :-)

    E vorba de : (genul) Capsicum/ (specia) annuum /(subspecia) annuum /(covarietatea) grossum/ (varietatea) tetragonum

    http://www.balkanvegetables.eu/files/stages_files/presentation5.pdf

    In strainatate se pare ca e cunoscut ca specific Romaniei si chiar sub denumirea “gogosar”

    http://myfolia.com/plants/74-sweet-pepper-capsicum-annuum-var-annuum-grossum-group/varieties?letter=R

    Ceva asemanator in engleza pare a fi

    Red Ruffled Pimiento :

    http://store.windcrestorganics.com/ProductDetails.asp?ProductCode=Pepper%20%20Pimiento

    si Super Red Ruffled :

    http://www.tastefulgarden.com/store/pc/Super-Red-Ruffled-31p115.htm

    Pe mine ma interesa denumirea precisa deoarece locuiesc in strainatate si voiam sa vad daca pot sa-mi procur ca sa fac… Zacusca, bineinteles !

    Dar acum nu mai am mari sperante, am inteles ca e specific Balcanilor.
    Voi face deci cu simpli ardei grasi (Capsicum annuum var grossum ),
    dar rezultatul nu va fi acelasi…
    :-(

  • Man

    ca de la scorpion la scorpie – dragă Phlox, dacă noi am fi modeşti, lumea ar fi văduvită realmente de celalte calităţi ale noastre :) Mă înclin şi eu!

  • Andrei

    Daca sunt si apicultori printre noi sa stiti ca 25 ml suc de ceapa la 1 litru de sirop(pentru albine)mareste durata de viata a albinelor cu cel purin 10 zile
    (avand in vedere ca albina traieste 25-30 zile,10 zile reprezinta 30% din viata ei)in timpul sezonului apicol si cu 1-2 luni in timpul iernii.

  • gabriel

    …dupa modul de obtinere a extractului de humus mi-am dat seama ca este vorba de “compost tea”, iar despre acest “ceai” se gasesc nenumarate materiale scrise si video. Merita toata atentia!

  • Tocmai ce-mi trebuia pentru rasaduri si nu numai.
    Svetlana ,chiar daca esti scorpion ,esti unul de aur,ne informezi la obiect si pe inteles.
    Avem noroc ca sa inventat internetul ,asa informatii utile ajung mai rapid catre cei interesati.
    Datorita informatiilor gasite aici,puse in practica = rezultate grozave in gradina .

  • diana

    Buna ziua,

    Nu ma mai satur sa navighez pe acest site si sa ma documentez despre produsele Bio.
    Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare: infuzia de ceapa se poate folosi si la capsuni?
    Daca da in ce proportii si cum se administreaza?

    Multumesc anticipat

  • phlox

    Se poate si este indicat. Doua maini bune la o caldare de apa firbinte. Tinut cam 2 zile, strecurat, si, in functie de hiba se dilueaza mai mult sau mai putin. Eu as dilua 1:1. Nu uita pudratul cu cenusa ;)

  • mihaela p

    Buna tuturor!
    oi fi avand probleme cu numaratul dar nu ma dumiresc care e reteta de la paragraful 5 (de care am musai nevoie) sunt in mereu graba ca am un bebe mic si moarta dupa eco agricultura. am un solar cu rosii si aedei rasad afara, insa acum dupa vantul asta ceva sa intamplat cu rasadurile mele de afara…triste si parca arse…sunt pru si simplu in pana de idei. va rog ajutor! a si ce trebuia sa scriu intai Aici e unul dintre locurile care in care am invatat ceva! Felicitari

    • phlox

      @mihaela p:
      S-a întâmplat ca plantele de apartament sa se întristeze? Le putem înveseli cu fiertura (decoct) din foi de ceapa. Nu e mare filozofie sa preparam asa ceva. Iata cum vom face: într-un vas emailat punem o mâna de foi de ceapa si turnam peste ele 1,5 l de apa fiarta. Lasam sa fiarba cam 5-7 minute, dupa care vasul îl lasam, acoperit, sa se ostoiasca, vreo 2 ore. Dupa ce s-a racit si a ajuns la temperatura camerei, vom strecura decoctul (fiertura) si apoi putem stropi plantele mâhnite si chiar substratul. ;)

  • Roxana

    Buna Phlox, o intrebare. Am pus la fiert cateva foi de ceapa si zeama obtinuta ma gandeam sa o pulverizez pe rasadurile de rosii si castraveti. Mentionez ca rasadurile au joi (7 martie 2013) 2 saptamani. Te rog, spune-mi daca e bine sa fac asta. E prea devreme pentru ele sa le tratez in felul acesta? Sa pun doar in pamant apa de foi de ceapa? Sau sa o pulverizez direct pe planta? Cu drag, Roxana.

    • phlox

      @Roxana:
      Roxana, in cazul acesta, ceaiul din foi de ceapa, fie va fi foarte diluat, deaorece altfel, cam arde tinerele vlastare, fie, dupa cum spui, udam/hranim, la radacina.
      Dar, pentru ca, totusi, sa avem plante ferite si imunizate la ciuperci de tot felul, de preferat este sa le stropim cu zer (raportul este 100 ml zer la 1l de apa calduta -atentie, zer de la branza de vaci, nu de la telemea, care are sare!!; sau poate fi inlocuit cu kefir, lapte batut, degresat, lapte degresat-)aceasta solutie, continand acid lactic, distruge miceliul, si hraneste planta.
      cu drag

  • Roxana

    Phlox, multumesc pentru raspuns.
    1.Cam in ce proportie pot sa diluez ceaiul de foi?
    2.Maine dimineata ma interesez de zer. La ce interval sa le dau? Si pulverizez zer peste tot – si pe substrat si pe frunze?
    Acum…momentul adevarului. Sunt cu inima mica, mica…asteptand raspunsul tau, am vazut dimineata ca nu mai era umezeala la rasaduri si le-am udat cu ceaiul de coji de ceapa (si pe frunze)…uff, nediluat. Pana acum e totul ok…dar sa vedem in continuare. Oricum, stiu ca am citit pe la comentarii cateva sfaturi pe care i le-ai dat Mirelei – pentru rasaduri. O sa recitesc maine cu luat de notite cu tot :) Multumesc si iti doresc o primavara frumoasa.

    • phlox

      @Roxana:
      Scuze, Rox ca dau un raspuns atat de intarziat. M-au impiedicat multe si marunte, n-are a aface.
      Bun, asadar, iata ce se spune intr-un material, cred eu, destul de util, lucruri care se preteaza si altor legume: “Din fragedă pruncie, adică din momentul în care au atins vreo 10 – 12 cm, săptămânal vom stropi tinerele plantule cu soluţie de lapte degresat , zer sau kefir: 1 l de lapte degresat , zer sau kefir la 9 l de apă + 25 -35 picături de tinctură de iod. Iodul se va lupta cu bacteriile, iar acidul lactic este o adevărată „babă cloanţă” pentru sporii ciupercilor hapsâne”.
      O data planta ajunsa matura, putem rari stropirile cu zer, la o data la 3-4 saptamani. Nu este musai ca de fiecare data sa picuram si iod. Se poate o data asa, o data fara iod.
      Da, se pulverizeaza pe toata planta, chiar sa se scurga lichid de pe ea, iar pe substrat este suficient ce s-a scurs de pe planta Aici vei gasi mai multe Tainele cultivarii tomatelor http://hobbygradina.ro/2011/10/26/tainele-cultivarii-tomatelor-boli-si-tratamente-bio-45/ ;)
      Nu ne-ai spus cum s-au descurcat cu ceaiul din foi de ceapa… asteptam vesti de la tine
      cu drag si rezultate de invidiat!

  • Roxana

    Draga Phlox, cu bucurie te anunt ca azi am repicat rosiile. Au deja 2 frunzulite adevarate. Dupa tratamentul cu foi de ceapa (nediluat) au fost foarte bine “fetele mele”. E drept ca de atunci le-am supus si la un dus cu zer + apa (iod nu am avut – o sa cumpar). Azi dupa repicare, le-am udat cu apa si ceai de musetel. Si aratau bine dupa mutare. Sa vedem zilele urmatoare. Multumesc mult pentru raspuns. Cu drag.

  • phlox

    Fetelor-cucuietelor, ma bucur nespus pentru treaba faina pe care o faceti. Eu mi-s mai inceata. Deabia de astazi pun la tratamet/crestere semintele si, probabil pe 12-13 le voi semana. O parte. Vor urma, spre 20 si restul
    Si sa-mi fie cu iertaciune, am uitat , dar, sper ca nu e tarziu:

    LA CAT MAI MULTE PRIMAVERI DARGi DOMNISORELE,DOMNISOARE SI DOAMNE!!!!!!!!!!!!
    SA VA FIE PRIMAVARA FRUMOASA,SENINA SI PRIELNICA!!!!!!
    Si ca baietii sa nu se simta dati la o parte, le urez si lor: PRIMAVARA LUMINOASA SI SPOR LA AJUTOR SI MUNCI AGRICOLE!!!!!!!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.