Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Compost din iarba cosita

iarba taiata in lada de compostÎn peregrinările mele, fie ele net sau fie ele poteci adevărate, m-am întâlnit cu oameni, necăjiţi nevoie mare, cărora le stătea în drum grămada de iarbă. Şedeau ei pe gânduri profunde, căznindu-se să găsească o întrebuinţare cu noimă strânsurii de iarbă crudă, bolborosind vorbe de ocară dulce la adresa mândreţei de smarald.

Nu putea ea, sărmana, să le şoptească câte şi mai câte ştie ea să făptuiască. Ştie a hrăni, ştie a ţese păturică pentru creşteri felurite, ştie a umbri şi ostoi setea, ştie a bolborosi chimicării gustoase şi pline de sănătate, şi mai ales are ea o măiestrie aparte să îmbete văzduhul cu arome fel de fel. Ei, la arome trebuie să băgăm seamă. E modul ei de a ne anunţa că ceva merge bine sau prost.

Iarba cosită are o mare concentraţie de azot (N), dar şi de umiditate. Iarba umedă, mai ales, are năravul de a bloca aerarea. Dacă ne apucăm doar s-o strângem morman fireşte că vom avea dreptate s-o bodogănim că e în plus la noi în bătătură. Pentru că ea se va încălzi, va deveni lipicioasă şi se va apuca să putrezească.

Bufeurile ei, sub forma de amoniac numai aromă dulce nu e! Adio aer curat şi dătător de stare de bine! Nici masca de gaze nu va face faţa miasmelor. Bine, vor spune unii, şi ce trebuie să facem?

Pentru a preîntâmpina o astfel de stare (eu am păţit aşa o boacăna) mai întâi de toate vom lăsa iarba proaspăt cosită, un pic, s-o prindă soarele, s-o pălească o idee, în aşa fel încât, parte din apă să se evapore. Apoi, o vom asezona cu ceva carbon. Unde-l găsim?

Îl vom aduce o data cu hârtia, ziarele, dar nu reviste colorate, cartonul, cofrajele de pe la ouă, fireşte mărunţite în prealabil, apoi se mai potriveşte şi rumeguşul, talaşul, frunzele mai ales. Vă destăinui un secret: unul dintre cele mai potrivite ingrediente este hârtia igienică, fără supărare şi falsă pudoare, folosită. Este de-a dreptul perfectă pentru treaba asta.

Numai că, doar asezonarea nu este suficientă. Va trebui acum s-o amestecăm dimpreună cu iarba. În felul acesta am rezolvat aerarea. Dar, pentru crearea unei aerări cât mai bune, din vreme în vreme, vom întoarce grămada (grămezile) cu susul în jos. Ne ajută furca.

Dacă este vorba de multă iarbă, dar şi de spaţiu suficient în dotarea proprie, atunci vom purcede la realizarea mai multor grămezi. Astfel se vor „coace” mai repede şi vom putea amesteca grămezile „maturate”, lăsându-le pe cele tinere si crude să se dospească.

Să nu uităm că, totuşi, este nevoie şi de apă în toată povestea asta. Aşa că, lăsăm ploaia să-ţi facă şi ea de cap, dar dacă ea nu voieşte, vom inventa noi ploaia: din furtun. Suficient cât să contribuim la plămădire.

Apoi, mai există un ingredient , care va ajuta la accelerarea descompunerii: varul, numai bun de a împiedica formarea mucegaiului dătător de miroseli fetide.

Dar, atenţie mare la ce va spun! Nicicând nu folosiţi o iarbă pe care aţi „chimicit”-o! O iarbă tratată cu veninuri e la rândul ei otravă. Aşa că, înainte de a o cosi, udaţi-o din plin să se spele amărăciunile cu pricina, sau cosiţi după o ploaie zdravănă.

V-am arătat în ceva cuvinte, mai multe sau mai puţine, cum să zămislim bunătăţi pentru grădină.

Dar să ştiţi că, iarba ce o tundem, o mai putem folosi şi altfel.

Ce va spun acum, e răspuns la nedumeririle unui gospodar mai comod din fire, pe care fabricarea de îngrăşământ natural nu-l tentează, dar care se întreabă de ce gazonul, iarba din curtea sa este atât de plăpândă, fără vlagă, destul de gălbejită, mai ales când dă soarele cu foc.

Mirarea lui e, că oricât o udă, ea tot străvezie este. Sigur că este, dacă e flămândă, săraca. Şi ce să-i mai fac? întreabă el cu ţâfnă. Cu ce s-o mai îngraş? Chiar cu ea, sună răspunsul.

E drept că e vorba doar de iarba cosită cu „gazoniera”, mai ales cu cea, care nu are în dotare sac de colectare. Dacă are, ar fi bine, cine se pricepe, să renunţe la aşa ceva, şi veţi vedea de ce. Iarba mărunţită, aruncată de maşinărie, se va împrăştia cât se poate de uniform pe toată suprafaţa înierbată. Ea nu va acoperi iarba, ci îşi va face loc şi cele de trebuinţă printre firele de iarbă. Adică îi va ţine de răcoare, o va hrăni, îi va păstra udătura mai mult timp. Dacă nu putem renunţa la acel sac de colectare nu-i nici o nenorocire. Împrăştiem manual, cu ajutorul greblei pentru frunze. Eu nu am motocositoare, maşină de tuns gazon/ iarbă, mă rog, cum vreţi s-o denumiţi. Eu pretenderisesc de pe la vecinii cu gazon. De ce? Pentru că doar aceasta este bine mărunţită, cea cosită nu este potrivită pentru atari scopuri. Iarba-mi vine „la sac”, vrac, de multe ori uşor aburită. O întind mintenaş, cu grebla, cât se poate de mult, s-o pălească bunul astru al zilei de caniculă.

După aceea o strâng în grămada ce-mi va fi de trebuinţă pentru papa-bun; ce rămâne de ne strâns cu grebla, las pe loc. Mulţi „binevoitori” mi-au zis, mustăcind a satisfacţie superioară, de cunoscători într-ale agriculturii: „ia-o cu măturoiu’, doamnă, rău faci că nu aduni toată iarba de pe zâmbăriciul ăsta de gazon! O să ţi-l năduşeacă de tot şi o să te trezeşti şi fără el!” Zâmbetul roangheş le piere, însă, la vederea mândreţei mele de gazon ţărănesc, verde ca smaraldul, gras şi îndesat chiar in miez de zăduf. „Io-te că cucoana avu dreptate de –a lăsat locului tăietura de iarba!” Satisfacţie? Da, în speranţa că au învăţat ceva.

Atunci când nu am loc, sau chef, sau timp de grămădeală, iarba merge sub formă de covoraş la toate plantele, dar nu mai mult de 5 cm! La flori, la roşii, sau ce legume se mai nimeresc în grădină în acel an, la arbuştii şi pomii fructiferi, la trandafiri mai cu seamă. Şi ce le mai place! Se pun imediat pe mulţumit: care cu flori, care cu produse dulci, gustoase şi parfumate, după posibilităţi. Buruienile, în schimb, sunt furibunde că nu mai au loc pe unde se iţi .

Dragii mei, dacă nici acum nu v-am convins ce să faceţi cu iarba, trebuie că nu am explicat eu cum se cuvine. Atunci s-o iau de la capăt…

Glumesc, fireşte. Sunt convinsă că treaba este ca şi rezolvată.

Să aveţi spor şi la recolte bogate!

 

21 comments to Compost din iarba cosita

 • hai că-mi era dor de povești grădinărești. bag samă că dom’ compost de la țară a intrat și el în hibernare până prin februar-martie. Merry Compost!

 • Excelent material, Plox! Nu credeam ca mai am prea multe de invatat despre gazonul meu minunat, dar trebuie sa recunosc faptul ca tot ceea ce ai transmis prin aceasta adevarata lectie este si fundamentat stiintific. Felicitari!

  • phlox

   @Ella von Heizer:
   Multam, Ella!
   Vezi tu, e cat se poate de simplu. E ca atunci cand vrei sa transmiti mai departe o reteta de prajitura faina, mai intai de toate incerci sa vezi ce anume iese din laudata “recepta”. daca a iesit cum trebuie, fireste ca retii toate amanuntele, pentru ca trebuie sa le dai mai departe. Cu riscul sa ma repet: Ella, eu mi-am dorit dintotdeauna sa inteleg, mai intai de toate, lucrul pe care vreau sa-l fac. Pentru ca la noi informatiile sunt sarace, superficiale in continut ori in explicatii, m-am pus pe treaba, gandind ca, poate , si altora le va fi de trebuinta vreodata. In mare parte dintre situatii m-am apucat ciar sa si verific (cum altminteri..)ca apoi, cu constiinta curata, sa imprastii cele aflate. Rolul meu e tare mititel, eu nu fac decat sa culeg, sa le verific (pe masura posibilitatilor)sa le transmit apoi, in cel mai asimilabil mod (iarasi pe cat posibil)Asta e tot. Daca ceea ce framant eu este si bine primit, apai io mi-s tare fericita si multamita!
   cu drag

 • dobrin leontina

  multumesc pt. materialele trimise ,sant ff bine venite pt.pensionarii agricultori ca mine.si eu fac compost din resturi vegetale ,si ma uit cu stupoare la vecinii mei care le dau foc,si fac de doua ori rau:polueaza si dau cu ingrasaminte chimice.eu am casa la tara intr-o zona cu multi gradinari,si ei folosesc numai ingrasaminte chimice.spun pe piata ca sant ecologice ,nu e adevarat ,va ingroziti sa vedeti cum pun ingrasaminte in cuibul de cartofi,pe razoarele de ardei,rosii etc.,pt. bani.din aceasta cauza mi-am facut o gradina de zarzavaturi ,flori si pomi,de care ma ocup cu mult ,mult drag.si eu fac multe experimente .anul acesta ampus rosiile si ardeii cu pahar cu tot in pamint din cauza coroplisnitelor,am decupat fundul,si am taiat lateral.a dat rezultate ff bune :s-au prins mai repede si am salvat suta la suta .am sa scriu si eu mai multe din experienta mea.va doresc sanatate ,la anul sa avem mai multa putere de munca !
  .

  • phlox

   @dobrin leontina:
   Buna’ Leontina,
   Bine ai revenit printre noi.
   Din pacate exista, inca multi, care desconsidera, de multe ori chiar manifestandu-se neortodox, nevoile pamantului. Il chinuie cu orice le cade sub mana sau roti, vor de la el fertilitate, dar nu fac NIMIC pentru asta, dimpotriva. Nu am sa-i pot intelege in veci: cum sa te otravesti CU BUNA STIINTA???? Cum sa-ti otravesti copiii cu intentie?????!!!!! E mai presus de intelegerea mea.
   Iata de ce, cu toate putintele mele, incerc sa deschid ochii inchisi de ignoranta ai unora dintre semenii nostri. Leontina, cu cat suntem mai multi, cei care punem umarul sa ajutam pamantul asta sa respire mai usor si mai usurat, cu atat sunt convinsa ca ni se vor alatura din ce in ce mai multi. Exemplul personal, am vazut si simtit, cum se insinueaza incet si sigur in obisnuinta celorlalti. Stiu, trebuie rabdare, multa rabdare, dar MERITA din plin.
   Asa ca, draga Leontina, asteptam cu nerabdare destainuirile experientelor tale. Si cred ca sunt in asentimentul tuturor prietenilor nostri
   cu drag

  • dobrin leontina

   @dobrin leontina: Multumesc pt.atitudine,ai vocatie de lider prin pozitia pe care o ai.Eu am foost la tara am luat un porc eco,zic eu daca nu cumva a fost crescut cu concentrate.Tot pt. a manca sanatos l-am luat.Am muncit 3 zile am pregatit totul ce era urgent si restul sant la sare cu usturoi ,cum se face la noi.O alta problema ,apropo de eco,ce ma deranjeaza enorm,enorm este ca toata lumea in clusiv la tara folosesc masiv detergent inclusiv de vase care il arunca la intimplare ,in special la curte ,la tara ma refer.Am o prietena care nu poate fara detergent ,si am observat la mai multe o manie de teama microbilor.Sa revin foloseste detergent in exces cu spume si il arunca oriunde.Eu ma chinui sa fac legumicultura eco si ea imi arunca detergent peste tot.Din aceasta cauza nici nu am mai primit-o la mine la tara.si la bloc folosesc in delir ca sa zic asa ,totul este poluat cu detergenti .La mine la tara nu e canalizare si arunca totul la intamplare,pe la porti, in curti,in gradini la radacina pomilor.Nu stiu unde se va ajunge cu neglijenta asta .Astept parerea ta, am si eu copii si ma gandesc la viitorul lor si al generatiilor lor.O zi buna si sanatate multa !

 • dori

  Multumim draga Phlox pentru stiinta de a transmite informatii necesare gradinaritului ecologic. Citesc pe nerasuflate articolele tale.Cu multa dragoste, ca o mama buna, ne-ai molipsit sa iubim natura dar si semenii! multumim din suflet !

 • Maria

  Draga phlox, multumesc din suflet pentru acest articol! Eu pana acum am folosit motocositoare cu saculet si iarba cosita am varsat-o in lada de compost. E drept ca atunci cand mi-am facut timp de cosit, iarba era cam mare si gazonul inca mai are buruieni prin el – ar trebui reconditionat anul urmator. Insa de indata ce voi avea un gazon mai bun (mai cu seama ca e rustic, deci cu mult trifoi pitic prin el), voi folosi mai rar saculetul motocoasei.
  Asadar, inca o data: multumesc!

 • gushpi

  multumesc din suflet pt sfaturile tale!!!
  de ceva vreme am o bucata de pamant in care am prins 26 de pomi fructiferi si 40 butasi de vita de vie (asta anul trecut, ca anul asta m-a mancat in fund si am mai pus inca 60 butasi – sa vad cati óri iesi la primavara…)
  lectiile predate de dvs. (si altii de pe aci) ma ung la inima si fac bine peticului meu de gradina.
  dar cel mai mult imi place limbajul naratiunii dvs.!!!

 • dori

  A intrebat cineva despre catina deosebirile dintre sexe ,va prezint o fata si un baiat si alte cateva imagini sa va aduca aminte de vara
  • phlox

   @dori:
   Da, oricat de frumoasa poate fi iarna, sa fim de acord cu afirmatia marelui om de stiinta in viata care a grait: “iarna nu-i ca vara”
   cat is de faine fructele din pomii tai! Merele ce soi sunt? dar perele?

 • dori

  LA MULTI ANI gradinarilor !
 • phlox

  Un An Nou cu sanatate si multe bucurii, dar si cu multe roade bogate!
  LA MULTI ANI dragii mei prieteni gradinisti!

 • LA MULTI ANI! Sa alunecati cu bine in 2012!

 • zuara

  La Multi Ani fericiti, cu sanatate si bucurii .

 • Maria

  LA MULTI SI BUNI ANI CU SANATATE SI BELSUG!

 • La multi ani si un an nou plin de belsug! Sa fiti sanatosi si sa aveti spor in toate!

 • ioana-50

  e sambata seara si nu ma pot dezlipi de calculator,citesc totul pe nerasuflate,articole si comentarii desigur din anii anteriori. multumirii!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.