Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tainele cultivarii rosiilor/tomatelor (1/5)

Dragi prieteni gradinari, Svetlana (a.k.a Phlox) ne-a facut cadou inca un material interesant si extrem de bine documentat despre cultivarea tomatelor. Este un pic mai lung, dar sunt convins ca au ce invata din el chiar si gradinarii cu experienta. Ca sa fie mai interesant, ne-am decis sa-l impartim in mai multe parti, in felul urmator:

 1. Insamantarea, regimul de caldura si umiditate
 2. Regimul de hrana
 3. Ingrijirea si formarea plantelor
 4. Bolile tomatelor
 5. Concluzii

Chiar daca este o perioada mai aglomerata pentru cei cu gradina/livada, sa mai aruncati un ochi pe aici din cand in cand, ca nu veti regreta ;).

(Huni)

cultivarea-tomatelor-5E -he, ce-mi mai plăcea, în vremurile când buchia era încă străină de mine,  să mi se citească despre aventurile lui Cippolino de Gianni Rodari!

La rândul meu, mamă fiind, n-am pierdut ocazia să le citesc copiilor mei. Nu ştiu câţi cunosc sau îşi mai aduc aminte de acest personaj năstrusnic şi de numeroasa lui famelie, precum şi, fireste, de burtosul si nesuferitul Senior Pomodoro, Domnul Roşie.

Mie, cel putin,  aceste personaje îmi trezesc amintiri nostalgice şi duioase. Şi, risc să mărturisesc, cred ca din acel demult trecut moment, mi-a încolţit în suflet dragul de grădinărit. Totuşi, să nu mai lungim vorba şi să trec la subiect.

Intr-o buna zi m-am hotărât eu să cresc roşii în grădina mea plină de flori.

De ce n-aş creşte, pe langă multitudinea de flori, şi nişte frumoase şi gustoase tomate, mi-am zis. Bine, bine, dar ce ştiu eu despre aşa ceva? Nimic. Sau  aproape nimic din ce ar trebui ca să ajung, totuşi, să culeg roade zemoase, savuroase şi parfumate. „Nimic” sau „Aproape nimic ” nu mă ajută să purced la treabă, aşa că recurg la deja vechiul şi de ajutor obicei : întreb – că  întrebarea moarte n-are – în  dreapta şi-n stânga, verfic să văd eu „cu ochii proprii” , dacă cele spuse sunt în concordanţa cu realitatea, notez.

Apoi mă pun în faţa calculetei mele şi continuu documentarea.

Căutăm, citim, notăm, rezumăm, punctăm, subliniem. Teoria o aplic la mărunta mea grădină de legume. Constat ce a mers, ce e greşit şi abia după aceea vin să  împartaşesc cele învăţate, neuitând să completez cui observaţiile proprii.

Plec de la o regulă simplă: ca să pot cultiva ceva, ce-mi doreşte sufletul,  trebuie să ştiu cu cine am de’a face. Adică e musai să descopăr slabiciunile, dar şi punctele tari ale viitoarei locatare a gradinii mele, nu?. Trebuie să aflu ce-i place, ce o supără, cu cine se simte bine şi cu cine se ceartă. Şi  cel mai important lucru: cum să fie sănătoasă, adică în ce fel de pământ se simte în largul ei, câtă lumină, umezeală, căldură şi hrană ii trebuiesc, de cine să o feresc.

Haideţi să încercăm s-o luăm sistematic. De ce sistematic? Iată de ce.

Nu de puţine ori m-am lovit de următoarea atitudine: „ce-mi tre’ mie, bre să ştiu ce-i place, ce-i om? Io pui sămânţa-n pământ, şi ştie ea ce tre’ să facş mai departe. Ii mai pui bşlegar şi o plivesc, copilesc, o mai stropesc când am timp şi apoi ce-o vrea Dumnezeu, ce atâta dădăceală?!” ca mai apoi, tot pe aceeaşi, să-i aud: – „uu,  bre ce ginion am avut cu roşiile! a dat peste ele o mana d’aia reaua”, sau , „a fost la gandaci anu’ ăsta, bre…” sau „aoleo, trecu coana Frusica p’acolea şi-mi  deoche roşiili, bre, naroada! D-aia nu mi s-a făcut nimica”.

Păi cum să reuşeşti, dacă nu ştii nimic, şi nici măcar nu vrei să afli, despre biata plantă?! Cum să te răsplătească cu roade, dacă tu, precum fiul înfumurat al Imparatului Roş, treci pe langă ea şi nu-i vezi beteşugurile? De unde să te răsplătească?

Şi  cum „vorba lungă – sărăcia omului”, e timpul să trecem la treaba. Cu ce începem? Cu:

Insamantarea

cultivarea-tomatelor-0Inteleg că trebuie să încep însămânţarea cu 55 – 65 de zile (+ 5-7 zile perioada de germinare), înainte de a fi scoasă planta la locul definitiv. Pentru a avea răsaduri sănătoase şi voioase, seminţele le vom trata şi apoi, căli (lucru pe care l-am descris detaliat intr-un material separat). Asta ar fi regula de început. Apoi, mai reţin că pământul folosit pentru răsaduri este bines să fi din cel în care va locui şi dezvolta planta până la adânci bătrâneţi şi anume cel luat din locul plantării definitive (fie ea  brazdă sau solar/sera). Asta ar fi a doua regula. Acum urmeaza regulile regimurilor de lumina, caldura, umiditate.

Regimul de lumina

cultivarea-tomatelor-10Fără lumină nu există fotosinteză. Fără fotosinteză nu există planta. Scurt şi la obiect.

De felul ei, roşia este o „sudistă„, mare iubitoare de lumină. La umbră va creşte o lungană verde şi zăludă, va face, sau nu, nişte bobiţe de fructe, doar dacă va avea chef, şi cum Cheful este un domn capricios, precis la umbră i se va urâ şi va pleca.

Aşa că vom reţine: cu cât are mai multă lumină peste zi, cu atât vom fi mai fericiţi când vom culege roadele.

Regimul de caldura

cultivarea-tomatelor-15iul 018mergând pe firul logicii simple, dacă roşiei ii place atât de mult lumina, desigur va fi o plantă fericită având caldura asigurată. Dar aici ne lovim de nişte mici condiţii: intervalul de temperatură în care creşte şi se dezvoltă tomata este intre 11 şi 30 de grade cu plus. Temperatura ideală pentru dezvolatarea ei este de 22 – 27 grade. De ce? Sub 10 grade planta incetează dezvoltarea, devine sensibilă şi deci uşor atacată de boli si dăunatori. Peste 29 de grade, din nou, îşi încetează creşterea; polenizarea nu mai are loc, deoarece polenul devine steril.

Şi  acum apare una dintre regulile de aur in creşterea tomatelor (şi nu numai): niciodata nu plantam intr-un substrat rece. Pâna  ce temperatura solului nu a ajuns la + 9-10 grade nu purcedem la plantare. Cum vom şti dacă este temperatura dorita?

 1. Folosim un termometru de exterior, (ca cele pe care mulţi dintre noi le agătăm pe exteriorul ferestrelor) pe care-l înfigem în pământ cam la 10 cm adâncime, lăsându-l aproximativ 10 minute. Dacă valoarea este sub 8 gradatii, stăm în banca noastră şi aşteptăm zile mai calde sau recurgem la brazdele încalzite.
 2. In popor există o metodă neconventională de a verifica dacă s-a încălzit suficient pământul: dacă, stând cu talpile goale pe pamant simţim că ne îngheaţă picioarele, înseamnă că mai avem de aşteptat; dacă senzatia pe care o resimtim este, însa, de „catifea răcoroasă” înseamnă că pământul este suficient de încălzit şi este clar că putem, fără teamă, trece la plantarea la locul definitiv a plantelor noastre

Dar ce să facem, dacă , între timp, răsadurile noastre au luat-o razna, au crescut deja peste măsură şi nu se mai opresc, iar noi trebuie musai să le plantăm ca să nu le pierdem? Atunci recuregem la  brazdele incalzite . Cum procedăm? Simplu:

 1. scoatem stratul fertil de deasupra viitoarei brazde.
 2. in brazda adâncită , cam la 20-25 cm, punem bălegar macerat, resturi vegetale menajere, iarba cosită sau buruieni, din cele care deja au răsărit, cenuşă.
 3. acoperim cu pământul dislocat, fertil,
 4. acoperim cu o folie inchisa la culoare. Soarele de peste zi isi va face treaba lui de incalzire deasupra, iar „bogatia” de dedesupt, prin descompunere, va produce, la randul ei, caldura (binecunoscutul biogaz). Gata. Asta e tot.

Regimul de umiditate

cultivarea-tomatelor-4Inca o regula de luat in consideratie: Rosiei ii place cu capul in caldura soarelui si cu picioarele la racoarea umezelii. Iata de ce substratul il vom pastra continuu umed, dar NU ud. Apa nu are voie sa fie in exces, oricat de setoasa este preferata noastra.

In faza de rasad, nevoie ei de apa este medie. Apoi, la mutarea ei la locul definitiv, pentru ca deja necesarul de umiditate creste, vom avea grija s-o plantam in „mocirla”, adica in lacasul in care va sta, turnam atata apa, incat, practic, se formeaza o mica baltoaca. De ce? Pentru ca asa asiguram pe termen lund necesarul de apa, deoarece, dupa transplantare, este bine sa nu deranjam planta pret de 5-7 zile nici cu hrana si nici cu apa.

Apoi, udarea se va face la un interval de 9-12 zile, dar din abundenta. De ce? Prea multa umiditate duce la doua situatii neplacute si nedorite:  favorizeaza aparitia bolilor micotice (ciupercilor, mai ales a fitoftorei) si la o dezvoltare peste masura a masei verzi in detrimentul mugurilor florali,  adica a legarii rodului.

Ca totusi sa prevenim uscarea substratului si formarea crustei, care nu va permite o aerare normala a radacinilor, vom recurege la vechiul si de nadejde prieten – stratul de mulci. Cu ocazia asta vom renunta si la corvoada prasitului, pentru ca hapsanei buruieni ii va fi greu sa treaca de bariera „paturicii” hranitoare. Afanatul? Udatul?Nici o problema! Se va ocupa, de asmenea, acelasi strat de mulci. Iata cum,  toate aceste operatii, care cer efort si timp, vor fi reduse la minimum. Nu ma intrebati ce veti face cu timpul ramas. Eu stiu ca-l voi folosi sa lenevesc. Doar un pic, pentru ca in gradina sunt destule de facut. Pentru cei ce detin solar/sera, le aduc aminte sa nu uite sa aeriseasca negresit, deoarece, lucru stiut, o buna ventilatie nu va permite nici formarea unei umiditati in exces (maximumul este de 70%, dupa aceasta valoare polenul devine lipicios, si, deci, polenizarea este compromisa), respectiv se impiedica formarea condensului pe peretii spatiului inchis, iar bolile micotice nu ne vor mai face probleme.

Un fapt important de retinut cand este vorba de udat plantele. Udarea se face folosind dor apa calduta, niciodata rece. Se uda, de regula, seara sau dimineata foarte devreme. Totusi, seara ar fi cel mai bine, ca peste noapte, apa sa aiba suficient timp sa ajunga pana la ultimul firicel al radacinii. In plus, udand seara, scapam de neplacerea formarii crustei de la suprafata in urma evaporarii rapide a apei sub actiunea soarelui de peste zi. Neformandu-se crusta, aerul va ajunge la planta cu usurinta, si, deci, planta va „rasufla usurata”.

cultivarea-tomatelor-9Udarea se va face direct la radacina sau pe brazde, printre randuri, lasand apa sa curga in suvoi subtire, fara presiune, pana la saturatea substratului. Amintesc, inca o data, apa nu are voia sa balteasca! Frunzisul trebuie ferit de udare pentru a nu provoca la lupta nedreapta sporii ciupercilor perfide si atacatoare. Cu toate acestea, exista si exceptii, cand este chiar indicata udarea rosiilor din cap pana-n picioare: pe canicula, atunci cand temperaturile depasesc pragul bunului simt de 30 de grade zile de-a randul. Astfel, vom ajuta plantele sa se racoreasca, facandu-le cate un dus bine-venit din varfuri pana la radacini.

Fireste, vom avea grija ca apa sa nu fie rece ci calie.

Vorbind de grija, trebuie avut in vedere sa nu permitem uscarea excesiva a substratului, mai ales dupa ce fructele s-au marit. De ce? Deoarece, daca ne apucam sa udam dupa o lunga perioada de lipsa a apei riscam craparea fructelor. Ca acest lucru sa fie evitat vom recurge, din nou, la prietenul nostru stratul de mulci, care nu va permite evaporarea masiva a apei din substrat si, astfel, nu ajungem in situatia uscarii lui excesive.

O cantitate insuficienta de apa poate duce: la „avortarea” florilor sau a fructelor de abia legate, formarea unor fructe mici si diforme, la rasucirea frunzelor si, intr-un apoteotic final, la imbolnavirea plantei in intregime.

Graficul de udare a tomatelor:

 1. in perioada de rasad se uda rar si bine: o data la 5-7 zile;
 2. dupa transplantarea la locul definitiv, cam o saptamana, lasam plantele in pace (n-ati uitat ca le-am plantat „in mocirla”), dupa care, regimul de udare va fi cam acelasi ca la rasaduri: o data la 5-7 zile, din belsug, cam ½ de galeata de planta si, fireste,  cu mulcirea ulterioara a plantei;
 3. in perioada de legare rod (inmugurire, inflorire, fructificare), udarea se rareste la : o data la 9-12 zile;
 4. in perioada de coacere a fructelor, udarea va fi si mai rara: cam la 2 saptamani-20 de zile. Dupa unii specialisti, udarea ar trebui incetata o data cu datul in parg al fructelor.

Desigur, ma veti intreba: ce se va intampla cu rosiile, daca este foarte cald si noi intarziem sa le udam. Daca ati citit cu atentie, desigur, veti sti ca trebuie mulcit . Repet: stratul de mulci joaca triplu rol: mentine umezeala in limite normale, impiedica supraincalzirea substratului, prin descompunerea sa lenta hraneste planta. Unul dintre cele mai potrivite tipuri de mulci ar fi acele de conifere. Daca folosim iarba, asa cum am procedat si eu din lipsa de cetina, vom avea grija s-o lasam sa se „paleasca ” (vestejeasca) un pic inainte de a o presara pe langa tomata. Asta, deoarece, domnul acarian rosu, mare pisicher si amator de iarba cruda, se va instala comod pe frunzele gustoase ale rosiei noastre, infruptadu-se cu mare placere din seva lor. Dar daca iarba va fi vesteda, ea nu va mai fi pe placul dumnealui, care-si va cauta iarba cruda in alte parti si ne va lasa plantele in pace.

In episodul urmator va voi prezenta regimul de hrana a tomatelor.

Phlox

60 comments to Tainele cultivarii rosiilor/tomatelor (1/5)

 • foarte interesant și util.
  dar phlox, calendarul pe octombrie?
  (eu nu am avut timp să-l fac pe ăla al meu ,,deștept”, așa că tare util mi-ar fi, pentru că încă nu am îngropat bulbii de lalele, narcise, fritillaria, și mai vreau să cumpăr niște arbuști exotici, și tare aș vrea să știu când e cazul să fac comanda… pliiiiiz )

 • Citit, pus la index, mulțămim preafrumos. O singură notă de sol-subsol: verificarea temperaturii solului se poate face și cu ajutorul unor părți mai nobile ale corpului omenesc. John Seymour scrie în “The Book of Self-Sufficiency” că pe la el prin sat era un fermier care, când venea vremea să pună cartofii, mergea la locul faptei, își dădea brăcinarii jos și se punea cu fundulețul pe brazdă. Dacă era rece, trăgea brăcinarii la loc. Dacă era binișor, “catifea răcoroasă” cum spune Svetlana, atunci știa că e vremea asaltului. 🙂

 • Mihai R

  Un articol foarte util si incantator de bine scris.
  Multumiri si bravo!

  Mihai R

 • citind articolul tău, și aflând despre cepelică, m-ai făcut curioasă și l-am găsit aici.o să mă apuc s-o citesc, și cred c-o să le-o citesc și nepoțeilor mei.
  totodată mi-ai adus aminte de cărțile copilăriei și de faptul că bunicul meu îmi citea Habarnam în orașul soarelui. mi-ai redeschis gustul pentru poveștile copilăriei și am căutat pe scribd și cartea mea și am găsit-o și pe ea aici . uite așa, voi putea citi chiar eu poveștile bunicului… 🙂

 • și am găsit și Aventurile lui Habarnam și a prietenilpr săi.
  mulțam fain, svetlana, nici nu știi ce bucurie mi-ai făcut ducându-mă cu amintirile tale să descopăr ceva ce căutam demult.

 • cris

  Am revenit cu poze si “barfe” despre familia Tomato, dupa cum am promis.
  Promisu-i promis, dar nu pot descarca pozele, imi spune “sorry, you can only upload images”
  Probabil nu cunosc eu procedura, am incercat sa le descarc de pe card iar apoi le-am salvat in computer dar tot nu ma lasa. Revin, poate intre timp ma luminez.

  • armeria

   @cris: e posibil ca pozele sa fie prea mari 🙂

  • http://www.imageresizer.com/download.php
   acesta este linkul pentru un progrămel gratuit ce mofifică dimensiunea imaginilor.avantajul acestuia față de altele este că poți selecta și modifica mai multe poze o dată. de asemenea poți converti imagini bmp în jpg și invers, gif-jpg, jpg-gif.
   în fereastra care se deschide, clik pe ir.exe, îl descarci în calculator și-l instalezi. apoi,în bara de stare a programului, clik pe resize, apoi pe jpg (sau gif, sau ce vrei tu – dar bmp nu e recomandat pentru că pozele nu vor avea o rezoluție prea bună – și jpg este cel mai uzitat ). în interfața care se deschide, vei vedea o valoare sub pixels. o modifici cu 640 ( am văzut că imaginile lui huni sunt 640×480 pixeli și se încarcă ), selectezi pozele astfel:
   – dacă vrei doar anumite poze, ții apăsat ctrl și clik cu mousul pe cele pe care le dorești
   – dacă vrei toate pozele dintr-un director (folder), clik stg pe prima poză, apoi ții apăsat shift și te duci la ultima poză și o clikuiești. ți se vor selecta toate pozele din acel folder
   apoi, clik pe resize de sub dimensiunea scrisă de tine și vei vedea o bară tip scrol care se completează. asta înseamnă că posele se modifică.
   te duci calculator în directorul de unde ai selectat pozele și vei găsi mini-poza.jpg. acelea sunt pozele modificate. te întorci aici pe blogul lui huni, clik pe Alegeți fișierul și încarci ce dorești. vei vedea poza dedesupt de Alegeți fișierul, iar linkul pozei în fereastra în care scrii comentariul. dacă vrei să scrii explicații la poze, scrii după linkul pozei respective.

   progrămelul este foarte mic dar foarte util pentru bloguit și forumit, mai ales când pentru o calitate foarte bună a imaginii facem poze de 3072×2304 pixeli, de pildă!.
   succes !

 • Cris

  Scuze, trebuia sa-i multumesc Tamarei pt programel! Am facut o confuzie din cauza vitezei.
  Foarte util si usor de manevrat, mai ales daorita indicatiilor tale, Tam. Thanks again!
  O zi mirobolanta va doresc!

 • Cris

  Heei, dar ce se intampla? Am postat o gramada de poze si comentarii, ieri, si acum au disparut. Imi spunea ca asteapta moderare. Vaaai, nu mai inteleg nimic.

 • Cris

  Hai ca le mai pun o data.
  Sunt de-a dreptul nedumerita 🙁

  • armeria

   @Cris: stai linistita 🙂 sunt la moderare.Toata lumea intra la moderare cand incarca mai multe poze intr-un comentariu. Daca le incarcai pe rand una cate una era altceva 🙂

 • Cris


  Astia sunt parintii cand s-au mutat din curte pe balcon.


  Iar acesta este mezinul, care se tine inca de fusta mamei.


  Iata si niste copili independenti. Sper sa se descurce si sa aiba noroc in viata :).


  Matusica Grasunica de la tara. Pe ea am transplantat-o direct din pamantul gradinii in ghiveci. Vi se pare destul de fericita? Am si pudrat-o putin sa para mai cool (cu cenusa ;)).


  Sora Grasunicii, la fel o venetica de prin gradina. Ea are si bodyguard, un rozmarin foarte infipt de felul lui.  Tiganie! Asa a fost denumita de catre gurile rele opera mea de legare-spanzurare-sustinere a plantutelor. Dar ce era sa fac? Problema este ca ele tind inspre tavan, sa le las? Ca sunt cam batrane ca sa mai deosebesc copilii de parinti sau varfurile de tulpini. ;). Exagerez dar chiar ca e jungla, asa ca m-am hatarat sa le las in voia lor si doar sa le rup frunzele uscate, sa le hranesc si sa le pun Mozart.

  Vreau sa mai spun ca tufele cu copili sunt cherry, nu stiu ce “marca” fiindca le-am primit ca rasaduri in primavara de la o colega. Sunt fff bune la gust, cam mici dar productive, si cele care le-am avut in ghiveci afara si cele pe care le-am plantat direct in pamant. Le-a mers foarte bine toata vara, au facut ciresele multe si sper ca se vor adapta si conditiilor balconiere.
  “Matusicile” sunt din cele mari dar nici lor nu le stiu numele (shame on me), in curte nu au apucat sa se inroseasca fiindca le-am plantat cam tarzior, sper sa o faca pe balcon.

  Am pus si castravetii la incoltit, creson si busuioc, abia astept.
  Am vrut sa pun si arpagic sa se faca ceapa verde(chiar am cumparat rosu si alb de la Hornbach si visam frumos in drumul spre casa) dar “neamurile” m-au descurajat spunand ca se vor face doar niste lungituri fara vlaga, deci nu merita. Ce ziceti?

  Revin cu detalii culturale (adica despre culturile balconiere si mareata productie);)

 • Cris

  Uaaai! V-am dat de lucru :). Am mai pus o data materialul, putin modificat. Poate faceti voi combinatie din cele doua dupa cum credeti de cuviinta, fiindca in cel de-al doilea am mai scris cate ceva. Deoarce nu mai aveam tutun mi s-a evaporat si rabdarea, asa ca m-am cam grabit. Multumerc Armeria!
  Toate cele bune va doresc(si gustoase, normal)!

  • phlox

   @Cris:
   MINUNAT, MINUNAT, MINUNAT!!!!Ce-mi place!Bravos, Crista! Bine, e drept ca si balconul tau e mai mult o terasa, si, in consecinta de logica e loc berechet de dantuit pentru chiriasele tale vegetale. Daca si temperatura o poti tine sub un control cat de cat….iuuu, te invidiez (in sensul cel mai bun), esti de invidiat. In asa gradina de iarna, fata draga, poti pune chiar si arpagic in jardiniere. Stii cum am eu iarna ceapa verde? Pun fo 8-10 pahare cu apa pe pervazul din bucatarie, deasupra protapesc Cepolinele, ele incep sa faca niste mustati mai intai, dupa care se pornesc pe facut obeliscuri de un verde intens si tare gustoase si mustoase. de curand am dat cu ochii de inca o metoda de avut ceapa verde pe timp de iarna, da’ nu mai stiu pe unde. O voi gasi eu!;)
   La multe “succesuri”! Cred ca sunt in asentimentul tuturor cand zic: asteptam urmatoarele demo-uri!

 • Cris

  Neata buna tuturor!
  Am revenit cu “succesurile”.

  Astea sunt rosii cherry mai lunguiete putin, foaaaarte carnoase si dulci spre deosebire de celelate care sunt mici si rotunjoare.


  Castravetii, care au rasarit la vreo 3 zile dupa ce i-am plantat! Nu-mi venea sa-mi cred ocheanelor!!!


  Si iacata-i dupa numai inca trei zile de viata.


  Madama Mentosana. M-a surprins si ea ce bine se simte pe balcon. Am luat din gradina o radacina, am ghivecit-o si voila! E tot o veselie.


  Salvia, prietena noastra, a fetelor (plus ca e delicioasa presarata pe gnocchi cu unt. Iammmii!). Aceeasi soarta ca menta: smulsa(cu mare grija si drag, nu va inchiputi cine stie ce cruzimi 😉 ), ghivecita, fericita.

  Astept sa imi rasara busuiocul, cresonul si coriandrul. Drept sa va spun as face orice ca sa le am proaspete pe condimentarele astea fiindca imi plac foarte mult dar nu uscate. Am mai plantat (in urma sfaturilor tale, Phlox :), ceapa verde, salata si cicoare de gradina). Cum rasar cum le bag in sedinta foto.

  As trece acum la rubrica plangeri. Toata lumea in jurul meu ma “impulsioneaza” la modul cel mai dezamagitor cu putinta. Eu inca rezist eroic datorita incurajarilor si sfaturilor voastre si sper in rezultate pe masura implicarii mele, sa mai prind si eu curaj.
  Spuneti si voi, vi se pare ca rasadurile sunt prea lungite si flescaite (astfel de barfe circula pe seama lor)? Or avea putere sa creasca plante productive din ele sau doar niste cracanate galbejite? O sa mai postez poze pe masura ce ele cresc ca sa va dati si voi cu parerea despre evolutia lor. Castravetii i-am pus in geam acum (spre sud) ca sa aiba lumina suficienta. Asa trebuie sa procedez oare cu toate rasadurile pe masura ce cresc? Nu se ard?
  Cat despre maceratul de urzica… nici nu gasesc cuvinte. Sper ca efectul sa fie pe masura mirosului. Nu vreau sa va spun ce miasme, pe cat de infricosatoare pe atat de persistente. Am o vaga banuiala ca acesta ar fi motivul principal pentru care se incearca deraierea mea dinspre gradinaritul pe balcon inspre alte activitati mai putin…agresive din punct de vedere olfactiv :).

  Cam asta ar fi deocamdata.
  O zi belissima!

  • phlox

   @Cris:
   Draga mea, nu trebuie multa stiinta de carte sa realizez ca, deocamdata, rasadurile-s tare faine. Daca incep sa se lungeasca, poti sa te uiti pe materialul cu semintele/rasadurile de pe blogul aista “Repicarea răsadurilor: ghidul complet, nu numai pentru începători”, sau “Cum producem legume din semințele proprii?”. Asta orientativ, fireste 😉
   Castra, ca de altfel oricare rasad, pus in geam, in direct cu razele lu’ Soarele DESIGUR se pot arde, de multe ori chiar rau. Dar, cred ca in postul de pe Q&A am amintit acest lucru, cred.
   Maceratul de urzica…mhmmmm, da, e o problema olfactiva….:) asa ca il vei inlocui cu ceai de urzica, pur si simplu. Poti adauga si coada calului. O lingura de ceai (Plafarul sa traiasca!)la 0,5 l apa clocotita. Acoperim, strecuram, racim, udam. Ce ramane – strat de mulci 😉
   cu muuuult drag

 • Cris

  Draga Phlox, ai dreptate, si mie mi se par par superbi castravetii mei (stii si tu cum e cu cioara care-si lauda puiul 😉 )dar m-am gandit sa nu cumva sa fiu mult prea subiectiva fiindca priceputii astia din jurul spun ca nu e chiar bine, ca sunt prea lunguti si prea slabuti, ca cele doua false frunze ar trebui sa fie la baza pamantului, nu prin ceruri, ceea ce insemana ca nu au lumina destula, ca nu circula aerul… tralala. Nici nu ma mai intereseaza, eu vreau sa experimentez, sa vad ce iese si basta.
  Abia astept sa postez poze cu prima recolta. Daca am supraproductie, doreste cineva? (hi, hi 🙂 )
  Pe unii i-am plasat strategic, le-am construit si spalier sa se urce, iar pe altii i-am pus suuus, pe ultima polita ca sa atarne fix in fata ferestrelor sudice(normal ca au si de ce se agata, un fel be bungee jumping cucumberesc). Ce crezi, ii convine castravetelui sa se “catere in jos”? Ca de nu, acuma-i timpul sa-i descocotez, pina nu apuca sa se prinda cu carliontii.
  Fug acum sa citesc articolele pe care mi le-ai recomandat.
  Spre rusinea mea trebuie sa recunosc ca mai repede te intreb decat sa cotrobai prin blog, fiind mereu in goana calului, asa ca trimiterile tale sunt mai mult decat binevenite. Iti multumesc inca o data!

  • phlox

   @Cris:
   Nu cred ca o sa ameteasca cu capatanu’-n jos; cand cresc peste masura , in sera/solar, nu-i directionam injos?!Si le este bine-merci ;), asa ca, nu crez ca le-ar face rau, ba, dimpotriva. Si la rosiile indetermina(n)te (cele foarte inalte)nu tot asa procedam?!
   Ca hrana, dar si medicament, sa folosesti stropirile cu macerat din foi de ceapa. Mai ales cand observi ca incep sa se ingalbeneasca frunzele. 😉
   Sa ai spor cat cuprinde!

 • Multumesc! la toti pentru informatiile utile pe care le impartasiti cu noi.
  Multumesc! phlox pentru ca ai aranjat ordinea in care sa avem grija de tomate si pentru cum sa fac pat cald la plantare,foarte util.
  Datorita informatiilor gasite pe site ,pus in practica = o gradina super ,recolta extra.
  Am observat ca asa zisi gradinari cu experienta ,habar nu aveau de informatiile gasite aici si se minunau de ce roade am eu ,un incepator,fata de ei .
  Inca o data ,Multumesc!
  Succes in tot ceea ce face-ti!

 • Andrei

  As vrea sa spun ca rosiile calite bine rezista si la temperaturi mai joase,mult mai joase,La vreo 2 saptamani dupa ce au rasarit vreo 2-3 zile le-am avut la o medie de 0 grade si nu au patit nimic(dimineata le gaseam putin ofilite,dar cand iesea soarele si incingea folia isi reveneau imediat.)
  In legatura cu udatul:Eu le ud la maxim 3 zile(Rasadurile mele sunt in tavi alveolare si folosesc turba ca substrat).
  Ideea e ca nu-i batut in cuie ca ai scris mai sus.Oricum odata ce stai zi de zi cu nasul in plante si te ingrijesti de ele cum trebuie,le dai ce le place si recolta o sa fie pe masura.

  • phlox

   @Andrei:
   Andrei,demult m-am convins, ca foarte putine teorii, pe lumea asta, sunt batute in cuie. Vremea a dovedit-o. Cu atat mai putin eu am aceasta pretentie. Ceea ce am adunat eu si am prezentat, este mai mult, daca vrei, un fel de “indrumator” pentru cei nepriceputi, asa cum am fost si inca sunt si eu. Experienta proprie este cel mai bun profesor, asta e clar. Deci: acest material va putea fi completat, modificat, combatut, etc, de rezultatele experientelor noastre, ale tuturor. Desigur, vom tine seama ca suntem aici de prin toate colturile si cardinalele tarii, in consecinta logica, si observatiile vor fi luate in consideratie cu acest amendament.
   Si la urma urmeleor, d’aia sunt reguli, ca sa fie incalcate! 🙂 🙂 🙂
   Cat despre rezistenta tomatelor la temperaturi scazute, este lucru dovedit (povesteam, pe undeva, pe aici, ce impresie a produs asupra mea acel fir de rosie crescut in “nimic” si care a mai si rodit pana-n prag de iarna!)
   Sa mai mentionez ca rosiile cresc, neprotejate, adica in camp, in Siberia!!!???? QED
   sa ai rod bogat!

   • Andrei

    @phlox: Pai de ce sa-i lasam pe cei nepriceputi sa treaca prin greutatile prin care am trecut noi cei cu putin mai priceputi?este posibil ca din cauza aceasta sa nu dam inainte ca popor.Am si rasaduri de ardei care de vreo 2 saptamani temperatura de peste noapte nu trece de 5 grade(si se spune ca sunt mult mai pretentiosi ca tomatele).Apropo de rosii din Siberia,am gasit un site care comercializeaza si au tomate care produc la 3-4 grade celsius.Din pacate pentru mine am gasit site-ul acu vreo saptamana si nu mai are rost sa cumpar anul asta.Dar mai este timp si la anul.

    • phlox

     @Andrei:
     “Pai de ce sa-i lasam pe cei nepriceputi sa treaca prin greutatile prin care am trecut noi cei cu putin mai priceputi?este posibil ca din cauza aceasta sa nu dam inainte ca popor.”
     ???
     Nu inteleg nedumerirea ta, atata timp cat eu d’aia si fac ce fac. Incerc sa netezesc un pic, cum ma pricep mai bine, drumul celor care vor sa se apuce de treaba asta frumoasa.
     In fine, sa trecem mai departe.
     Da, stiu si eu un asfel de site, dar exista si un DAR: posibil ca in conditiile de la noi, aceste rosii sa nu-si pastreze calitatile intacte, dat fiind ca ar intra in inflorire, respectiv – rod, mult prea repede; ar fi un fel de forţare a cresterii in detrimentul gustului, savorii. Oricum e bine de incercat. eu una asa as face 😉
     sanatate rasadurilor tale!

 • Andrei

  Pentru mulcire as vrea sa folosesc ziare.
  Ar fi vreun impediment?

  • phlox

   @Andrei:
   Mulcitul cu ziare se practica, si eu folosesc atunci cand cartoanele s-au terminat. DAR. exista unul, desigur, si anume: cel mai indicat este sa folosim ziarele “alb-negru”; cele colorate contin mult mai multe elemente toxice, mai ales plumb, metal greu, pe care foarte greu il scoatem din sol. Asa am auzit de la cei trecuti prin asa ceva. Eu doar am bagat la hard si asa procedez. Le maruntesc(in serile de iarna lunga,in care ma uit la teveu)dupa care le aplic de jur-inprejurul plantelor, arbustilor, pomilor in strat de cam 2 palme, si apoi acopar cu putin pamant sau iarba cosita, sau ce mai am util la indemana: unu-ca sa nu le zburataceasca vanturile, doi- ca sa se descompuna mai bine. Insa, dintre “celulozice”, tot mai indicat ramane cartonul, 🙂 😉
   Asadar, raspunsul scurt este : da 🙂 🙂

 • Andrei

  multumesc frumos

 • Andrei

  Daca mi-au mancat iepurasii o tava alveolara de rasaduri cu tomate si ardei este posibil ca din betele care au ramas sa creasca o noua planta?

  • phlox

   @Andrei:
   Ofofofofof! Numai tie ti s putea intampla asa ceva?! 🙂 :), scuze, dar nu ma pot stapani din ras, chiar daca nu e frumos din partea mea. Nu te necaji, nu stiu daca sunt sanse sa mai iasa ceva, poate doar la rosii, poate-nu sigur. Cu ardeii e mai complicat, dar poti sa stii??!! Lasa-le pe loc, ingrijeste-le cu mai multa atentie decat pe celelalte. Incearca sa le stropesti ciotuletele,sa zicem, cu niste infuzie de ceapa. Oricum, va trebui sa le pui laolalta cu restul de tomate si ardei, intregi la minte si trup, ca sa se intremeze. zic si eu. Incercarea moarte n-are. Intre timp, mai pui un rand de rosii si ardei. Au timp sa rasara. 😉
   sanatate ciotuletelor!

   • Mirela

    !!Phlox , te rog am nevoie urgent de ajutor , am observat dimineata pe frunzele rosiilor niste modificari , respectiv : niste cerculete albe cu diametrul de 1mm si pe fata si pe spate si cred ca s-a extins deoarece mai multe au problema aceasta . Coincide si cu scoaterea lor pe balcon . M-am speriat si am rupt frunzele cu problema si le-am aruncat pe geam !Apoi am ffost si am stropit pomii cu Champ si am dat putin pe ele.Nu stiu daca am facut bine. Acum trimit cateva poze , te rog sfatuieste-ma ca nu stiu cum sa procedez. Uite ca mi se intampla si mie …    • armeria

     @Mirela: Mirela, nu am urmarit de aproape povestea rosiilor tale. Asa ca, nu stiu de unde provine samanta.In acesta faza (de rasad)plantele pot face si alte boli.
     Pozele tale nu sunt deloc clare (imi pare rau)asa ca te invit sa-ti identifici singura problema.

     http://www.scribd.com/doc/49269797/Bolile-plantelor-cultivate-p1-p2

     Sper sa nu fie prea tarziu sa le tratezi, pentru ca imi dau seama cata munca si mai ales cat suflet ai pus.

     • Mirela

      Multumesc Armeria,
      Primele rasaduri infestate au fost cele de rosii negre , samanta o am de la o cunostiinta din Neamt . Nu am dezinfectat samanta, aici am gresit . Apoi s-a raspandit si la celelate soiuri care sunt hibrizi cumparati din comert. Imi pare rau cand ma uit in fiecare zi cum se mai imbolnaveste o planta. Deja sunt mari si speram ca ajung sa le pun in pamant. Primele au inceput frunzele de jos .Apoi se ridica si la frunzele superioare . Imi cer scuze Huni pentru dublarea pozelor , nu am reusit sa le postez cum trebuie.

   • Mirela

    !!Phlox , te rog am nevoie urgent de ajutor , am observat dimineata pe frunzele rosiilor niste modificari , respectiv : niste cerculete albe cu diametrul de 1mm si pe fata si pe spate si cred ca s-a extins deoarece mai multe au problema aceasta . Coincide si cu scoaterea lor pe balcon . M-am speriat si am rupt frunzele cu problema si le-am aruncat pe geam !Apoi am ffost si am stropit pomii cu Champ si am dat putin pe ele.Nu stiu daca am facut bine. Acum trimit cateva poze , te rog sfatuieste-ma ca nu stiu cum sa procedez. Uite ca mi se intampla si mie …

    • phlox

     @Mirela:
     Mirela, draga mea, acum nu ma considerati, totusi, specialist, ca nu sunt, si eu, ca si voi, invat din mers, din greseli, asa ca o sa ma pronunt cu retinere.
     1: pozele sunt usor neclare
     2: din descrierea ta si dupa parerea mea ar putea fi posibil sa se fi instalat niscaiva inscte “sugative” :), care se infrupta din seva lor;uita-te, cu mare atentie, sub frunze. Pot fi musculitele acelea albe sau vreun acarian. Mai pot fi
     arsuri de la soare, in cazul in care au stat in plin soare, le-ai stropit pe frunzele,pe timp insorit, sau doar s-a pus condens (efectul de lupa); De regula eu nu recurg la chimicie, deci nu sunt in masura sa spun daca ai facut bine, au ba, stropindu-le cu Champ. Fiind un insecticid, probabil ca te va scapa si de daunatoare, daca sunt.
     Mai exista o posibilitate, lipsa sau excesul vreunui element, dar pre putin probabil la stadiul acesta de dezvoltare.
     Eu atat am fost in stare sa presupun. 😉

     • Mirela

      Buna dimineata Phlox,
      Am luat una dintre rosii aseara, am asezat-o separat de celelalte si am studiat-o dimineata, pe spatele frunzei bolnave sunt puncte albe proeminente dar care nu se misca . Scuze pentru poze, le-am facut cu telefonul si nu focalizeaza. referitor la soare nu este foarte puternic si nu le-am stropit in timpul zilei. Celelalte rosii care au ramas in alte camere nu au nimic . Doar acestea din balcon au problema asta.Multumesc pentru raspuns daca mai ai vreo sugestie te rog sa-mi spui .
      Prea mult Champ nu am dat , m-am gandit ca sunt tinere si sa nu le faca rau.
      Mirela

     • Mirela

      Buna dimineata Phlox,
      Am reusit sa fac o poza mai buna.
      Trimit si o poza cu toate rasadurile , cam cand trebuie sa pun sarmulita aceea de cupru ? MAi astept ?

  • armeria

   @Andrei: Andrei, ingrijeste “betele” mai departe.
   Mi s-a intamplat si mie in trecut, dar nu cu iepurasi.Cu soparle 🙂 Soc pe mine, a doua zi dupa plantare.In gradina, mare parte din rosii erau doar “bete” fara frunze.
   Dupa o vreme au scos copili si au crescut mai departe.Ardeii vor creste si ei.

 • Andrei

  Am facut poze si daca se intampla ceva pozitiv am sa le postez si aici.Inainte de papa la iepurasi/dupa papa la iepurasi.

 • Andrei

  Am facut o prostie aseara si vreau sa stiu daca se mai poate remedia ceva?
  Adica am udat rasadurile de rosii am invelit si cand am descoperit rasadurile dimineata aveam 4 tavi a cate 28 de alveole cu rasadurile pleostite(frunzele erau moi ca si cum le-ar fi prins bruma),tulpinile si-au revenit intr-un final,s-au ridicat,tepisorii sunt intacti dar varfurile tot asa pleostite sunt.
  Eu oricum le las ca nu ma incomodeaza dar poate imi da cineva o mica speranta,asa poate mai recuperez ceva ani de viata din cei pierduti azi.
  Bineinteles ca numai mie mi se putea intampla asta.

  • phlox

   @Andrei:
   Andrei, eu cred ca pana la urma se poate sa-si si revina, atata timp cat tulpinita si-a adunat fortele sa se inalte. N-am inteles de ce le-ai mai acoperit, dar, probabil, ca ai tu ceva in vedere, din vreme ce ai procedat asa…
   Eu gandesc sa le lasi libere, sa rasufle, si incearca sa nu le mai uzi asa des (e impresia pe care mi-ai lasat-o, scuze daca m-am inselat)
   spor! 😉

 • phlox

  Mirela, tot nu mi-e clar, dar, tare mi-e teama, dupa ceea ce observ (fioarte posibil sa ma insel), ca au fost atacate de musculita sau acarian. Acum, daca tot ai stropit cu chimicie, sa vedem ce se intampla. Daca este arsura de la soare, cu timpul se vor vindeca, infiferent ca va ramane o urma la locul respectiv
  Sarmulita de Cu se insereaza mai incolo o leaca. deocamdata, vad ca radacinutele au iesit la aer, semn ca le mai trebuie acoperamant. Avand loc in paharel, adauga niste pamant, chiar si pana sub prima frunzulita. Si nu cred ca va strica sa le stropesti cu niste inguzie de foi de ceapa, si sa le dai niste ceai de coada calului si urzica.Mai poti pudra, usor,in strat subtiiiire, suprafata substratului cu cenusa cernuta. Altminteri , mie-mi place tare mult cum arata rasadutele tale 😉

 • Mirelun

  Buna ziua in primul rand , si apoi ,va intreb daca voi aveti probleme cu marele vierme – omida sau ce este , care sta cuibarit in rosii?

 • zuara

  Da, am avut si eu problema asta in acest an, prima oara de cand ma ocup cu gradinaritul(vreo 7-8 ani).Nu stiu ce vierme este , dar face o gaurica prin care intra in rosie si il mananca din interior.Nu pot spune ca mi-a facut pagube masive, dar l-am intalnit de vreo 10 ori . Oricum, am avut destule rosii ca sa fac si peste 50 l de bulion si sos picant.
  Acelasi vierme l-am gasit in acest an si la ardei si gogosari.

 • nicole

  problema mare cu viermele de rosie si la mine. in vara aceasta a mancat mai multe rosii decat noi. poate stie cineva cum poate fi combatut, e primul meu mesaj pe aici, multumesc

  • phlox

   @Dana:
   Eu as zice: gratie dorintei, pasiunii si vointei, in primul rand. Ma bucur mult, Dana si nu-ti pot ura decat sa mananci rosii si legume cat mai gustoase , savuroase si, fireste, multe.

  • phlox

   @nicole:
   Viermele aista este urmasul Tutei Absoluta, o molie netrebnica si foarte artagoasa de care trebuie sa ne ferim cu ce putem, mai putin chimicale, la care nu reactioneaza. Eu ii “trag la gioale” in limbaj nonconformist, cu ceaiuri de foi de ceapa, usturoaie, apa de cenusa si pudrari cu cenusa, bicarbonati de sodiu si alte “traznai” naturale si naturiste.

 • Dana

  Multumesc pentru retete, am inceput sa dau si prietenilor mei si suntem foarte incantati cu totii! Am 12 rosii mici-mici, gratie acidului boric, gazonului tocat si urzicii!

 • Andrei

  Eu am o problema de care m-am lovit in ultimii 2 ani, cultiv in satul Gostavatu de Olt, pe circa 3 hectare, rosii, ardei gras si ardei Kapia, in ultimii 3 ani de fiecare data am avut probleme cu productivitatea.

  In primul an am cumparat de pe internet niste seminte care erau expirate, nu era termenul de valabilitate pe ele, in al doilea an am luat seminte care mai aveau 2 ani termeni de garantie, am fost la centru de la Caracal cu ele si mi s-au spus ca erau sarite din termen de circa 3 ani. Evidentul nu am putut sa le returnez in nici un caz.

  Anul acest am cumparat de pe acest site semintele de rosii si ardei gras https://www.cropmarket.ro/c/seminte-legume/

  O sa va tin la curent daca au fost de calitate semintele de la ei, au ca si termen de productie 2016.

  Voi ati avut aceasta problema? De unde va procurati semintele ? La mine in sat cei de la fitormacie vand si cu pana la 100-200% mai scump de aceea am cumparat de pe internet.

  Astept raspunsul vostru, multumesc

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.