Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Varza de pekin (Varza chinezeasca) 1/2

chinesecabbageVarza de Pekin, sau pur si simplu varza chinezească, se dovedeşte a cuceri din ce în ce mai mult teren printre preferinţele grădinarilor noştri. Eu una am facut o adevărată pasiune pentru ea. Nu vă gândiţi că deja creşte de zor în grădina mea, nu. Deocamdată pasiunea mea se reduce doar la gustul şi savoarea ei nemaipomenite. Cu alte cuvinte: m-a cucerit din primul moment, sau, mai corect, din prima înghiţitură.

De la primul la urmatorul moment, desigur nu-i decât o aruncatură de…lopată. Curiozitatea m-a mânat nu numai să aflu părerile celor, care deja o cultivă de ceva vreme, şi, în consecinţă, au acumulat ceva exeprienţă, ci şi pe valurile net-ului, în buna tradiţie a metehnei mele. Şi, cum era de aşteptat, suprizele plăcute nu s-au lăsat mult aşteptate, trăgând voios după ele dorinţa mea de a aduce in mica mea grădină un nou şi drag locatar: varza de Pekin.

Buuun, să nu mai lungim vorba şi să trecem la destăinuirea particularităţilor de cultivare, pe care trebuie musai să le cunoaştem, dacă ne-am hotarât să adoptăm această frumoasă şi sănătoasă legumă, dar şi a câtorva dintre benefiiciile ei. De multe ori mi-a fost dat să aud: „vai, ce-mi place salata chinezească!” sau şi mai grav: „să guşti din salata asta grozavă, Iceberg (!!) ii zice”.

Dragilor, varza de Pekin, sau chinezească nu e salata, oricât de mult ne trimite cu gandul la aceasta din urmă. E drept că frunzele ei sunt deosebit de mustoase, fragede şi savuroase, deţinând locul fruntaş printre suratele ei, dar, cu toate acestea, ea este o brassica – pekinensis, ce-i drept, dar tot brassica, deci varză. Şi, culmea, cele mai zemoase nu sunt frunzele verzi, aşa cum am crede la prima vedere, ci taman cele alburii-unturii, din inima legumei, pe care mulţi nici nu prea le bagă în seamă. Şi ce păcat, deoarece, „pekinesa” noastră este o adevărată debara de sănătate: vitamine – aproape intreg alfabetul se găseşte în frunzele ei, oligoelemente, antioxidanţi, acizi organici, săruri minerale, aminoaizi. Aminoacidul responsabil cu longevitatea, pe numele sau de cod lizină, se numără şi el printre numeroşii aminoacizi cuprinşi in această minunată plantă. Lizina are proprietatea de creştere a imunităţii, fiind, deci, un duşman crâncen nu numai al bolilor „obişnuite” ci şi al bolilor oncologice. La fel de temută este „Chinezoaica” şi de către bolile digestive, cardio-vasculare, iar grăsimile pur şi simplu fug din faţa ei mâncand jar! Deci, dacă ai de gând să slăbeşti, să nu-ţi faci prea multe probleme. O cură cu această minune şi ajungi la greutatea dorită fără prea mult efort.

Este o legumă destinată oricui: de la mic la mare, de la oameni sănătoşi la cei cu probleme. La vremea când o cumpăram din supermarket (încă), deseori mă trezeam cu întrebarea din partea câte-unei doamne, duduiţe sau domn: „la ce e buna? Are rost s-o cumperi doar pentru sendwich-uri? Iniţial am rămas uşor perplexă, eufemistic exprimându-mă, la auzul unei astfel de întrebări. Nu-mi explicam cum de nu e clar, că, fiind o vajnică reprezentantă a neamului Brassicaceae-lor, se poate face cu ea, cam tot ce faci şi cu suratele ei . O innăbuşi, o coci, o fierbi, o sărmăleşti, o suflé-şti, o foloseşti drept umplutură la plăcinte, o sălăţeşti, o acreşti şi o saramureşti. Cu alte cuvinte: o prepari cum pofteşte sufletul. Şi vă mai spun un mic secret. Nici nu inmiresmeaza la fel de puternic cum o fac suratele ei. Miasma ei este mai dulce, mai suavă, nu supăra narile nimănui, nici măcar ale celui mai cârcotaş personaj.

Cred că s-a făcut timpul să trec, totuşi, la miezul problemei:

Tehnologia de cultivare a verzei chinezeşti

Cum v-am obişnuit deja, primul lucru de care trebuie ţinut seama , atunci cand purcedem la cultivarea vreunei plante, că e comestibilă sau decorativă, este să facem cunoştinţă cu ea, mai precis să luam cunostinţă de particularităţile ei de cultivare şi dezvoltare:

 • Varza de Pekin are o perioadă scurtă de vegetaţie, între 6-9 săptămâni.
 • Iubeşte lumina, dar suportă excelent umbra.
 • Este rezistentă la ingheţ., până la -4 grade!. Seminţele germinează şi la +4 – ‚+5 grade celsius, iar temperatura ideală creşterii şi dezvoltării este intre 15 şi 22 grade C
 • E bine se se cultive după leguminoase (mazăre, fasole, bob), tomate, cartofi, dovlecei, sau, dacă facem răsad, după ceapă şi/sau rădăcinoase.
 • Nu suportă substraturile acide.
 • Nu suportă repicarea. De aceea e bine, fie să o semănăm direct, fie , dacă recurgem, totuşi la răsad, facem răsaduri în recipiente individuale.
 • Nu suportă vecinătatea altor surate (se pot îmbolnavi, având aceeaşi duşmani) şi nici concurenţa legumelor înalte.

Sunt două perioade bune pentru semănat/plantat varza de Pekin: perioada primăvară-vară (devreme, sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie) şi vară-toamnă (spre sfârşitul lui iulie, chiar mai bine ar fi august). La drept vorbind, varza cultivată în cea de-a doua perioadă este mult mai infoiată, mai zemoasă şi mai savuroasă, decât cea cultivată primăvara.

1. Perioada primăvară – vară.

Primăvara, devreme, după ce a trecut pericolul îngheţurilor, trecem la semănat. Brazdele le vom face inalţate, cu „coamă” unde vom semăna la o adâncime de 1,5-2.5 cm şi la o distanţă de 10 cm între plante. Este bine de reţinut un fapt foarte important: pe măsură ce frunzele cresc şi se unesc, vom indeparta fiecare a doua plantă şi o vom folosi pentru delectarea zilnică. Astfel, distanţa va fi acum de 20 cm între plante. La următoarea „joncţiune” a frunzelor, recurgem la aceeşi operaţie: îndepărtăm fiecare a doua plantă de pe rând. Distanţa între plante devine 40 cm, ceea ce va permite o dezvoltare armonioasă a celor care vor deveni recoltă, şi, totodată, vom avea asigurată o constanţă în cura de sănătate.

Dat fiind faptul că varza noastră este şi pentru frunze şi pentru căpăţână, vom avea în vedere următoarea schemă de plantare/însămânţare: pentru cele „frunzoase”: 20cm x 20cm, iar pentru „căpăţânoase”: 60cm x 30cm
Tot primăvara putem folosi şi metoda cultivării prin răsad. Repet: folosim recipiente individuale (pot fi şi ghivece sau pastile din turbă) , pentru ca să nu deranjăm rădăcinile la plantarea la locul definitiv. Răsadul se plantează tot în brazde cu coamă. Acum să vă spun de ce recurgem la această formă de plantare.

Chinezoaica noastră nu suportă să fie acoperită, cu atât mai puţin muşuroită . Cu toate acestea, este nevoie ca pământul din jurul ei să fie afânat. „Construită” în felul acesta, brazda ne va da posibilitatea să facem această operaţie fară să deranjam prea tare planta, iar „necesarul „ de pământ este astfel asigurat.

2. Perioada vară – toamnă

asigură o recoltă, cum spuneam, mai bogată, decât cea primăvară – vară. Pentru aceasă perioadă, metoda cea mai potrivită este cea a semanatului direct la locul definitiv. Purcedem la semanat spre sfârşitul lui iulie – începutul lui august, în zonele de câmpie, unde este mult mai cald, chiar din a doua jumătate a lui august, iar recolta o culegem spre sfârşit de septembrie – octombrie chiar început de noiembrie.

Metodele de cultivare

varza chinezeasca 7 zile

Asa NU :)!

Substratul trebuie să fie bine afânat şi asigurat cu hrană bună pentru toată perioada de vegetaţie, pentru că hrană va căpăta doar de două ori pe tot parcursul dezvoltării ei. Astfel, avem grijă să incorporăm de cu toamnă, pe locul destinat acestei culturi, gunoi macerat (1 găleată pe m2) de vacă, cal sau capră, „supă” din găinaţ de pasăre umblătoare sau zburătoare, nu contează.

 

 

 

In cazul în care ne hotărâm să semănăm direct la locul definitiv o vom face la o adâncime de 1,5 – 2,5 cm, în brazde cu „coamă”. Iniţial distanţa de însămânţare poate fi mai mică, iar pe măsură ce ele se dezvoltă, le rărim (vezi schema de la pct.1), împuşcând doi iepuri dintr-un foc: ne delectăm cu trufandale şi rărim plantele. Distanţa la care trebuie să se ajungă, pentru ca varza să se dezvolte în voie, este de 40 cm.

Folosind metoda cu răsad, (şi doar răsaduri în recipiente individuale!!! ) nu uitaţi să căliţi plantulele înainte de a le scoate la locul definitiv, lăsându-le două – trei zile într-o încăpere neîncălzită, sau, şi mai bine, cateva ore pe timp de zi, afară, în soare, dar unde temperatura să nu depăşească 7-8 grade. Călirea este necesară, pentru a nu permite plantelor să se alungesacă şi să purceadă la formarea tijei florale. În momentul plantării la locul definitiv, plantulele trebuie să aibă cam 5-6 frunze.

Răsadurile NU se adâncesc mai mult de 1-2 cm, fireşte pe aceleaşi brazde cu coamă, asigurându-le niscaiva body-guarzi din ceapă, usturoi, ţelină sau mentă piperată. În lăcaşurile de plantare punem câte o mână de cenuşă, foi de cepă şi usturoi, mraniţă sau compost. De preferat ca brazda să o acoperim, sau să-i confecţionăm un tunel. Nu e complicat: tăiam câteva nuiele de alun sau folosim ţevi pvc, le înfigem de-o parte şi de alta a brazdei, iar pe deasupra tragem o folie de plastic sau din material geotextil. O astfel de acoperire va feri tinerele varzuci de diferenţele de temperatură, şi de dăunătorii nesăţioşi zburători sau ţopăitori. Pentru oaspeţi nedoriţi, cum ar fi melcii şi rudele lor „homeless” , limacşii, pregătim o păturică specială din 0,5 gr cenuşă + 2 linguri de sare grunjoasă + o mână de făină de muuştar + 1-2 linguri de boia de ardei iute. Cu excepţia sării grunjoase, la care se poate renunţa, „păturica ” cu pricina ţine loc şi de gustare între mese.

În episodul următor o să vă prezint cele mai importante regimuri și metodele de păstrare, vă aștept!

Phlox

(foto)

 

7 comments to Varza de pekin (Varza chinezeasca) 1/2

 • armeria

  foarte frumos, Phlox!
  🙂 🙂 :), m-ai convins cand ai spus “Deci, dacă ai de gând să slăbeşti, să nu-ţi faci prea multe probleme. O cură cu această minune şi ajungi la greutatea dorită fără prea mult efort.”

  va sta la loc de cinste in gradina mea alaturi de celelalte varzoase 🙂

 • vasile

  Am plantat anul trecut de doua ori varza China si de doua ori a facut tija florala.
  Imi puteti explica. Semintele erau de Agrosel.

  • phlox

   @vasile:
   Vasile, cred ca pur si simplu nu ai ajuns si la partea unde se explica ce-i cu tija asta natanga, care se iteste cand ti-e lumea mai draga! in partea doua, e mentionat acest lucru1.Varza de pekin (Varza chinezeasca) 2/2
   Banuiesc eu, ca semintele n-au nimic gresit 😉 Eu ma impac foarte bine cu Agroselul, pe bune.
   sa ai spor si sa vii cu noutati

 • am făcut kimchi cu varză chinezească ( luată din mag ) și a ieșit super.
  la anu o să pun și eu vărzucă d-asta 🙂

  • phlox

   @tamara:
   daaa, de cand vreau sa incerc kimchi si uite ca deocamdata m-am lenevit…cat despre plantat pana si eu, in moneda mea de gradi vreau sa incerc!;) Sunt tare curioasa ce o sa-mi povestiti, voi cei care veti putea adopta o tarla interaga de chinezisti 🙂

 • anknic

  suporta bine repicarea…si pak-choiul si pekinul, daca sunt repicate in pamant umed si tinute la umbra cateva zile dupa repicare.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.