Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Păduchi verzi, afide pe trandafiri

afide-trandafiri-1O problema destul de generală în grădinile cu trandafiri sunt afidele sau păduchii verzi ale trandafirilor. Din fericire aceşti paduchi de frunze nu migrează şi pe alte plante, însă sunt capabili de a face daune semnificative şi pe trandafiri. Ei sug seva din lăstarii tineri dar și din boboci, blocând dezvoltarea acestora.

Dacă nu luăm măsuri, trandafirii vor face flori mici şi deformate sau în cel mai rău caz, nu vor înflori deloc. Trebuie ştiut, că afidele se înmulțesc într-un ritm dement, așa că la primele semne trebuie să luăm măsuri! Am citit că şi alţii au avut probleme de acest gen şi solutia cu săpun s-a dovedit a fi eficientă.

Eu am încercat îndepărtarea lor manuala, dar și o o altă metodă inedită: pulverizarea trandafirilor cu un jet puternic de apă rece care teoretic omoară păduchii. Ei bine niciuna dintre metoda n-a functionat, aşa că am apelat la artileria grea. E drept…am fost şi neglijent că am am lăsat situaţia să scape de sub control (este mult mai uşor de zis sa actionăm din timp, decât de făcut ;)).

Ştiu că multă lume este împotriva folosirii insecticidelor, dar eu nu am nicio problema cu ele, mai ales când este vorba de grădina de flori sau trandafiri, aşa că am dizolvat rapid o fiolă de Decis în 10 litri de apă și i-am stropit cu soluția obținută. Rezultatul a fost aproape instant. Păduchii au murit în doar câteva ore, iar trandafirii au început să înflorească după câteva zile…parcă ar fi fost eliberați de sub tiranie.

Concluzia?

Dacă vedeți chiar și o singura afidă pe frunzele trandafirilor sa fiți foarte atenți, că în doar câteva zile lăstarii vor fi plini de ele! Sa nu ziceți că nu v-am avertizat :).

Trandafirii din grădina mea nu sunt cine știe ce, nici nu știu care ce soi este, dar dacă tot am scris atâta iată și câteva poze, cum v-ați obișnuit deja:

Păduchii verzi (afide de frunza) pe lăstarii trandafirilor:

Cu câteva zile după stropirea cu Decis:

PS: dacă vă plac trandafirii aruncați o privire aici, că se desfășoară un concurs de fotografii cu trandafiri și premii pe măsură!

24 comments to Păduchi verzi, afide pe trandafiri

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.