Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tratamente de primăvară la pomi fructiferi, arbuști și vița de vie

pompa stropitAcest material a fost preluat din buletinul de avertizare nr. 1 din 25.02.2010, de pe pagina oficială a direcției pentru agriculutra in județul Cluj, secțiunea de prognoza și avertizare, dar poate fi util si celor din alte județe. În orice caz, vă recomand să consultați și buletinele de avertizare pentru județul vostru. (huni)

Tratament 1

Pentru combaterea agentilor patogeni din plantatiile de pomi fructiferi, arbusti si vita de vie, dupa taierile de rarire, corectie, rodire, formare a coroanelor in plantatiile tinere, obligatoriu se va efectua un tratament cu un produs pe baza de cupru (din hidroxid de cupru sau oxiclorura de cupru) .

Kocide 2000 – 0,25 % sau Funguran OH WP – 0,2 % sau Champion 50 WP –0,2- 0,3 % sau Alcupral 50 PU – 0.3 % sau Champ 77 WG -0.2 % sau Zeama Bordeleza tip, MIF ’- 0.5 % sau alte produse omologate. Stropirea se face in zilele insorite, fara vant cu temperatura aerului peste 5-6 ˚C.

Tratament 2

La toate speciile de pomi, arbusti si vita de vie recomandam folosirea unui insecticid omologat pentru combaterea daunatorilor care ierneaza in diferite stadii pe ramuri, pe scoarta si in crapaturile ei, in solzii mugurilor (larve hibernante, adulti de Psylla pyricola, oua hibernante)

Se foloseste unul din insecticidele :
gardenpedia.ro

 • Nuprid OIL 004 CE- ı.5 % ; Confidor OIL 004 CE – 1.5 % ;
 • Concentratia folosita : 1,5 % pt. specia mar (22.5 l/ha in 1500 l apa sau 1.5 l in 100 l apa , 150 ml /10 l apa )
 • 1.5 % speciile de prun, cires ,cais , piersic (15 l in 1000 l apa / ha sau 1.5 l /100 l apa , 150 ml / 10 l apa )
 • 1.0 % pt. Vita de vie (10 l in 1000 l apa / ha sau dupa necesar : 1 l 100 l apa sau 100 ml / 10 l apa )(Tetranycus urticae, Partenolecanium corni )

Aceste produse au o dubla actiune: sistemica datorata componentei insecticide si fizica de asfixiere datorata uleiului. Daunatorii combatuti sunt larve hibernante de Quadrispidiotus perniciosus, oua de iarna ale paianjenului rosu comun Panonycus ulmi , oua de afide.

Recomandari de utilizare :

 • intre tratamentul cu substante cuprice si cel cu insecticid trebuie sa treaca un interval de minim de 2 – 3 saptamani.
 • tratamentul cu insecticid se aplica la sfarsitul repausului vegetativ – inceputul dezmuguritului (faza de ”urechiuse de soarece” la speciile de semintoase si de ”buton verde” la speciile de samburoase)
 • la speciile de cais si piersi aplicarea tratamentelor – pana la dezmugurire !
 • tratament indicat a se face atunci cand temperatura aerului este mai mare de + 4 º C( Optima 10 º C ) si nu sunt conditii de precipitatii in timpul sau dupa aplicarea lui ;

Restrictii de utilizare:

Confidor OIL SC 004 nu se amesteca cu zeama bordeleza, polisulfuri, produse ce contin sulf, captan. Pentru orice combinatie se face in prealabil un test de compatibilitate fizico-chimica.

Recomandarea producatorului de Nuprid oil 004 CE :

Pentru soiurile de măr sensibile la făinare, dacă tratamentul cu NUPRID® OIL 004 CE se face la începutul dezmuguritului, se poate aplica în amestec cu un fungicid sistemic (TOPSIN® 500 SC, MYSTIC® 250 EC sau BUMPER® 250 CE) pentru prevenirea/ combaterea atacului timpuriu de făinare. Alte asocieri/amestecuri cu alte produse, pentru prevenirea/combaterea timpurie şi a altor boli ale pomilor (cum este focul bacterian (Erwinia amylovora) la meri sau monilioza la cireşi şi pruni), se pot face dacă există recomandări de specialitate. Nu se va aplica în amestec cu produsele pe bază de sulf.

Recomandări generale pentru tratamentele fitosanitare

 • cititi si utilizati produsele conform recomandarilor de pe ambalaj
 • folositi echipament de protectie (manusi, ochelari, combinezon) la manuirea produselor ppp (produse de protectia plantelor)
 • clatiti de trei ori recipientele in care au fost produsele de uz fitosanitar si goliti apa in pompa. Asa se utilizeaza intreaga cantitate de produs iar ambalajul devine colectabil pentru distrugere (SCAPA – SISTEMUL de COLECTARE a AMBALAJELOR de PESTICIDE ) si se reduce mult riscul pentru sanatate si mediu.
 • tratamentele se efectueaza cu mijloace de stropit terestre, prevazute cu sistem de agitare continua a solutiei in rezervor, pulverizarea sa fie cat mai fina, se urmareste o imbaiere cat mai uniforma a ramurilor si trunchiului fara a siroi solutia pe sol.
 • resturile de solutii, suspensii, spalaturi rezultate din curatarea echipamentelor de lucru (pompe, instrumente de masura, recipiente etc.) vor fi ingropte departe de cursurile de apa, depozite de furaje
 • vor fi respectate cu strictete normele de lucru cu produse de protectia plantelor, cele de protectia mediului, animalelor, familiilor de albine

Alte lucrari, obligatorii in livezii (unele inaintea efectuarii tratamentelor)

 • se elimina si se ard toate ramurile si lastarii care prezinta atac de fainare, foc bacterian sau daunatori Atentie la rezerva de ciuperci patogene din frunzisul de sub coroana pomilor (strangerea, ardererea, incorporarea lui in sol)
 • ranile mai mari de 2 cm rezultate in urma taierilor se ung cu mastic, ceara de albine sau chiar vopsea de ulei
 • se continua araturile pe rand precum si săparea vasului in jurul fiecarui pom, se aplicarea ingrasamintelor organice si chimice (fosfor si potasiu) acolo unde nu s-a efectuat aceasta lucrare in toamna
 • combaterea rozatoarelor mici unde se constata prezenta lor. Produse recomandate BROMAKOL : 25-50 gr/ galerie sau CRITOX – 1 cartus fumigen / galerie activa .
 • daca timpul o permite aplicarea erbicidelor peliculare, cu efect rezidual impotriva semintelor de buruienilor anuale, mono si dicotiledonate .

Ing. Angelica Baciu (LABORATORUL DE PROGNOZA SI AVERTIZARE CLUJ)

41 comments to Tratamente de primăvară la pomi fructiferi, arbuști și vița de vie

 • Buna treaba, acest buletin. Chiar as putea spune ca am invatat ceva nou si anume cu perioada de 2-3 saptamani intre cele doua tratamente. In sud insa suntem deja la buton floral roz si pe alocuri chiar a inceput inflorirea. Spor tuturor la treburi

 • Am stropit aseara pomii cu insecticide si apoi spre dimineata a plouat:((…Mai trebuie sa stropesc ??Intre timp se uscase solutia pe copaci,dar…:((

 • Oare trebuie sa stropesc pomii acum cand au floare cu dithane? sau la scuturarea florilor?

  • huni

   La scuturarea petalelor. In timpul infloririi eu incerc pe cat posibil sa evit orice fel de tratamente, dar din pacate monilioza se raspandeste tocmai prin florile samburoaselor asa ca neaparat trebuie sa facem tratamente preventive in aceasta perioada. Eu am efectuat un tratament chiar inainte de inflorire cu champion, iar la scuturarea petalelor voi repeta cu Dithane. Spor!

 • Buna ,as avea o mare rugaminte,trimiteti si mie o lista cu toate lunile in care si cu ce trebuie sa se stropeasca pomii fructiferi ,merii ,perii, prunii ,ciresii,.
  Va multumesc

 • ianos ilie

  Citesc cu interes sfaturile date pasionatilor de gradinarit.Daca se poate sa postezi un calendar cu stropitul vitei de vie si al pomilor fructiferi.

 • balog dorina

  abia am iesit din iarna ,acum avem 5 grade afara asa ca am sa fac primul tratament cu sulfat de cupru ,va rog sa-mi spuneti daca dupa 2-3 saptamani vor fi inmuguriti pomii nu va fi prea tarziu sa dau cu substanta uleioasa -va multumesc

  • dori

   @balog dorina: Daca aveti “substanta uleioasa“ ,ulei mineral probabil- folositi acum in repausul vegetal ,peste 2-3 saptamani sa nu fie prea tarziu. Zeama bordeleza se poate aplica si mai tarziu(atentie la concentratie- de preferat gata preparata)

   • Mirelun

    Pomii se pot stropi cu cele 2 substante si in aceasta perioada ?
    Zapada a sosit devreme anul acesta si nu am reusit sa stropim pomii . Temperaturile sunt acum peste 0 ºC.

    • dori

     @Mirelun:
     Se poate stropi cu ulei mineral(horticol),zeama bordeleza concentratie de 2%(adica mai tare decat in vegetatie).Sa fie soare,temperaturi pozitive.Eu prefer sa stropesc primavara timpuriu,dupa taierile anuale de rodire.Dupa 1 martie (pana la umflarea mugurilor).

    • dori

     @Mirelun: CUM FUNCTIONEAZA ULEIUL HORTICOL
     Dupa dezvoltarea uleiului horticol destinat aplicarii inainte de infrunzire, a fost creat si un ulei mai usor, care sa poata fi aplicat si vara, perioada in care frunzele sunt in crestere. Cele mai multe uleiuri din comert sunt recomandate pentru folosire indiferent de perioada aleasa.

     Uleiul horticol actioneaza ca pesticid sufocand insectele, blocandu-le deschiderile de pe suprafata corpului prin care respira. Uleiul poate afecta siouale de insecte si chiar capacitatea unor specii de insecte de a se hrani.

     Gradinarii cu experienta recomanda folosirea uleiului doar atunci cand ai eliminat orice alta optiune mai putin toxica, deoarece poate ucide si insectele cu efecte benefice in gradina ta.

     Uleiul in exces se evapora de obicei rapid si nu lasa reziduuri toxice pentru oameni sau pentru animale.

     MOMENTUL POTRIVIT PENTRU APLICAREA ULEIULUI HORTICOL

     Cel mai bun moment pentru aplicarea uleiului horticol este primavara, chiar inainte de deschiderea mugurilor si a florilor. Momentul trebuie amanat cat mai mult, deoarece insectele vor fi afectate de ulei doar daca si-au inceput perioada activa dupa iarna.

     Aplicarea uleiului horticol pe timpul verii depinde de ciclul reproductiv al insectelor. Tine cont de faptul ca insectele mature sunt mult mai putin afectate de acest pesticid natural.

     Uleiul horticol nu trebuie aplicat niciodata atunci cand temperatura depaseste maxima de 38 de grade si nici sub pragul de inghet. Daca plantele sunt foarte umede, uleiul se va evapora mai incet si frunzele ar putea fi afectate. Toamnaeste un alt moment in care aplicarea uleiului horticol trebuie evitata, deoarece acesta poate dauna plantelor peste iarna.

     Atentie! Nu aplica niciodata ulei horticol la mai putin de 30 de zile dupa aplicarea unor tratamente pe baza de sulf. Combinatia de ulei horticol si orice pesticid cu sulf este foarte toxica pentru majoritatea plantelor.

     DAUNATORII AFECTATI DE ULEIUL HORTICOL

     Primavara, aplicarea uleiului horticol are efect asupra oualelor hibernante deacarieni, dar si larvelor hibernante ale paduchelui din San Jose si paduchilor testosi.

     Ouale de afide si de omizi sunt si ele distruse de uleiul horticol, lucru ce poate ajuta sanatatea plantelor tale si prin impedicarea raspandirii virusilor, purtati de la o planta la alta de afide.

     Read more: http://achenathen.blogspot.com/2011/09/uleiul-horticol-pesticid-natural-si.html#ixzz1vx8LlfEK

     • dori eu am facut o prostie in toamna asta pt ca asta este cand nu ai habar de stropiri si iei idei de la uni si de la altii,asvrea sa tinem legatura ca altadata sa numai repet aceeasi greseala adica in toamna anului acesta am stropit cu sulfat de cupru si apoi imediat am stropit si cu uleiul horticol.dca ai putea intra pe pagina mea de fcb si sa-mi fci o schita la cum trebuie sa-i stropesc ca sa pot avea si ceva rezultate la plantatiile de piersici,meri peri ciresi,am cam detoate,intra te rog pe tosa_george fcb meu

 • Mirelun

  Multumesc si inca o intrebare daca imi puteti raspunde , avem un cais batran , cred ca are peste 16 ani , si anul trecut nu a rodit deloc. Este inalt si are un diametru de aprox 60 cm. Ce ar trebui facut pentru el ? Se mai pot face taieri sau este tarziu acum ?

 • dori

  Anul trecut nu au rodit multi pomi,datorita brumelor la inflorire.Daca a avut frunze si lastari sunt sanse de rodire.Daca nu a avut vegetatie vara aceasta , se pot aplica taieri de intinerire De obicei, taierile de intinerire se fac iarna sau la sfarsitul iernii, potrivit autorului Heiner Schmid. La samburoasele precum ciresul sau visinul acestea se fac, prin exceptie, vara sau imediat dupa recoltare.Pentru documentare: http://www.gradinamea.ro/Taierile_de_intinerire_la_pomi_3554_543_1.html

 • paul

  cu ce se trateaza ciuperca la mar??

 • miu

  vreau sa aflu si eu mai multe de o livada de 1000 de pomi fructiferi plantati de anu trcut cum decurg tratamentele cu ce solutii si in ce perioda /va multumesc/

 • burduf niculita

  bunaziua tuturor! sunt nou in aceste pagini dar gradinaresc demult…cele mai bune rezultate le obtin in anii cand intreb centrul de protectie a plantelor din judetul meu. acestia au analize multianuale si prognoze pe anul curent(evolutia daunatorilor, bolilor,vremii etc) si STIU ce se va intampla in sezonul curent si dau sfaturile complete referitor chiar la locul unde am gradinile! ce scrie mai sus este valabil cu titlu general la romania dar sezonul locului difera de la regiune la regiune si istoricul gradinii(de pilda stropirile contra basicarii piersicului, nefacute anul asta vor usca pomii peste 3 ani!)este de raportat acolo si ei va recomanda ce-i mai bine!vedeti daca mai functioneaza aceste centre si succes!
  ps.sunt gratuite!!

 • marinel

  buna ziua am si eu o intrebare cand pot sa dau uleiul horticol tinind cont ca acum 10 zile am dat zeama bordeleza va multumesc

 • phlox

  Hunoooo, se poate materialul cu retete??!!

 • Gutiu Emil

  Buna ziua ,va rog daca cineva bineboieste sa ma ajute cu un calendar al stropirilor la pomi fructiferi va multumesc

 • Gutiu Emil

  daca am dat confidor acum cateva zile la cat timp trebuie urmatorul tratament ? multumesc mult celor care ne ajuta cu sfaturi

 • ioan ioan

  Buna ziua,varog dacastiti cum se trateaza pomi fructiferi de muschi verzi ce apar pe tulpina lor.VAMULTUMESC

 • guranvasile

  as dori sa stiu daca in primul an de plantare la pomi fructiferi trebuie sropiti cu ceva ?

 • ionut

  am o intrebare dak puteti sa ma ajutati cu ce se pot stropi pomi fructiferi dupa ce lea dat muguri

 • dan

  Buna ,as avea o mare rugaminte,trimiteti si mie o lista cu toate lunile in care si cu ce trebuie sa se stropeasca pomii fructiferi ,merii ,perii, prunii ,ciresii,.
  Va multumesc

 • dan

  daca am dat confidor acum cateva zile la cat timp trebuie urmatorul tratament ? multumesc mult celor care ne ajuta cu sfaturi

 • vali

  cu ce pot stropi merii care au deja fruct? multumesc mult si spor la lucru.

 • gushpi

  Salve! Cu ce tratez si eu boala de pe frunza de vita de vie din foto atasata?
  Mentionez ca stadiul este de aparitie al ciorchinilor (inainte de inflorire)

 • gushpi

  Multumesc!
  Un amanunt: acum incep sa se deschida florile… e vreo problema sau astept trecerea infloririi?

 • CHERMAN IOAN

  ASA CUM A SOLICITAT UN ALT CORESPONDENT AL DUMNEAVOSTRA, INTORESC IDEEA CREARII UNUI TABEL CU TOATE TRATAMENTELE SPECIFIFE PE CATEGORII DE POMI FRUCTIFERI, SI PERIOADA DE EFECTUARE A ACESTORA.
  VA DORESC O PRIMAVARA FRUMOASA SI UN AN IMBELSUGAT IN TOATE.

  I.CHERMAN
  02 MARTIE 2015 H 18,28

 • viorel

  Buna ziua.Am si eu o intrebare,fiind novice in privinta cresterii pomilor,mai pot sa stropesc acum prunii,la sfarsitul lui martie,cu Funguran sau e prea tarziu din moment ce au iesit mugurii?Am cautat peste tot dar sunt infarmatii vagi si nu sunt pe deplin lamurit…

 • viorelus

  viorel, dupa ce cad petalele. intra pe FUNGURAN, si vezi amanunte despre perioada de folosire cantitati pe specii repetari ale tratamentelor…

 • viorel

  multumesc,dupa ce se scutura toate florile sau cam 3/4 din ele ?am gasit undeva ca pot sa dau si cu un insecticid Calipso de exemplu…

 • LEGMAN RODICA

  BUNA as dori si eu va rog o lista cu lunile si cu ce se stropeste marul parul ciresul caisul marul gutui piersicul va multumesc

 • STEPAN

  BUNA ZIU EU SUNT NOU IN TREBURILE ESTE SPUNETIMI SI MIE CUM SA AM GRISA DE POMI AM DE TOATE SI MAR PRASAD ABRICOS VISINA GUTAI PERJA VRAU SA AFLU DE CITE ORI SA STROPESC PE AN SI CIND SAI STROPESC?

 • Cornel

  BUNA SEARA AM UN POM IN FATA CASEI SI A INCEPUT SA SE USUCE FRUNZELE AU NISTE PETE ALBE POMUL NU ESTE BATRAN CINE MA POATE AJUTA VA ROG NU STIU CU CE TREBUIE SAI DAU CA IL USUCA DE TOT ATASEZ NISTE POZE SA INTINS SI LA CELALT POM VA ROG O INFORMATIE REPEDE • mugurel

  bună ziua sint incepător si as dori să-mi trimiteti si mie tabelul cu toate stropirile care se fac in fiecare lună la simburoase vă multumesc

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.