Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Cum producem legume din semințele proprii?

Încet-încet ne apropiem de vremea semănatului, iar cu această ocazie Phlox a pregătit un material extrem de util celor care sunt la începuturi în grădinărit și nu numai. Eu zic, că toată lumea care vrea să producă legume din semințe proprii are ce învăța din seria de articole pe această temă. Aztăzi vă prezint primul episod din trilogie, care are următoarele capitole:

 1. Tratarea și călirea semințelor
 2. Producerea răsadurilor
 3. Plantarea răsadurilor în grădină

(huni)

seminte-petuniiÎnvăţămintele ce urmează sunt pentru cei ca mine: afoni într-ale grădinăriei; sau mai bine zis pentru grădinari de duminică.

Îmi doresc, de multa vreme, sa găsesc un “ghid” de grădinărit pentru amatori, pentru cei ca mine, care se ocupa de grădinărit după ureche – parafrazând un cunoscut blog – care au timp o data la săptămână, în cel mai fericit caz, dar, care cu ardoare doresc să – şi demonstreze că o pot face cu propriile puteri, şi anume legumicultura . Legumicultura… Cam preţios, pentru noi, ăştia, neaveniţii.

Si pentru că, fie n-am ştiut unde sa caut, fie că nu există, fie ceea ce am găsit este tratat intr-un limbaj mult prea specializat pentru înţelegerea mea, m-am hotărât să iau taurul de coarne, cum s-ar zice, şi încet, dar sigur, am cules de ici – de colo sfaturi, secrete, reţete, experienţe si încerc, umil, sa le pun pe hârtie pentru alţi pasionaţi de grădina. Nu ştiu ce a ieşit, dar vi le împărtăşesc.

Mă uit în calendar, cel lunar, desigur, și vad ca momentul mult aşteptat este aproape. Încep sa-mi fac calculele: am suficient timp pentru primul pas înainte de a semăna ce mi-am propus? Am pregătit “arsenalul” de semințe? Le-am pus pe “căprării”? Mi-am făcut planul de bătaie? Mi-am pregătit batalioanele de lupta (coji de citrice, cenuşă, coji de ou, foi de ceapa și usturoi, etc., ce-mi vor fi vajnici combatanţi împotriva bolilor si dăunătorilor, dar și ajutoare într-ale imunizării și hrănirii viitorilor colocatari ai tarlalei) Si pentru ca răspunsul, evident, este pozitiv, trecem la pasul 1:

Tratare și călire

Aceasta operaţie se face in trei etape: 1 – seminţele trec printr-un proces de dezinfecţie, 2 – apoi printr-unul de accelerare a creşterii (încolţirii) ca intr-un sfârşit 3 – sa fie călite! Astfel, înainte de data hotărâta pentru semănat vom socoti cate zile avem nevoie pentru tratarea, stimularea si călirea seminţelor – si am in vedere seminţele pe care ni le selectam singuri sau le primim din alte surse, pentru ca cele cumpărate din surse organizate, sunt deja tratate si călite. Sau, cel puţin, aşa ar trebui sa fie.

Pentru aceasta este bine ca seminţele sa le punem in material textil care lasa aerul si apa sa treacă fie sub forma de săculeţe, fie o alta varianta aleasa.

Dezinfecţia și stimularea

Si aici am ales mai multe variante:

VARIANTA 1

Ţinem seminţele la bronzat, in soare, cel puţin doua-trei ore pe zi. Razele soarelui, nu numai ca joaca rol de “dezinfectant” natural împotriva diverşilor microbi, bacterii, microorganisme rău-voitoare, ci este si un veritabil accelerator de creştere, stimulând încolţirea. Sau, mai simplu, daca avem lampa cu ultraviolete sau avem pe cineva cunoscut ori mergem la un salon de frumuseţe pentru bai de ultraviolete am împuşcat doi iepuri! Culmea este ca nu glumesc. Doar ca trebuie ţinute nu mai mult de 2-3 minute/zi, timp de 2-3 zile.

Apoi urmează stimularea, introducând seminţele in diferite soluţii hrănitoare: macerat de cenuşă (1 lingura cenuşă + 0,5 ml apa calda infuzate 24 ore – in acest caz se ţin doar 3 ore), sau orice îngrăşământ lichid (de preferat bio) din comerţ.

VARIANTA 2

1. Seminţele, se ţin in soluţie de permanganat de potasiu (de culoare violet-închis) cam 24 de ore, apoi clătim si le ţinem, alte 24 de ore in soluţie de acid boric (1 gr. la 0,5 l apa).

sau

2. Ţinem aprox. 30-40 minute (după alţii intre 12 si 24 de ore, voi hotăraţi cât) seminţele în soluţie 1% de permanganat de potasiu sau de piatra vânata (0,2 gr la 1 l apa).

sau

3. În apa oxigenata 2-3%, încălzita la 38-45 grade seminţele se ţin timp de 5 – 10 minute. In acest caz dezinfecţia se produce doar la suprafaţa seminţei, nepătrunzând si in interiorul ei. Dar, in schimb se produce o bine meritata “hrănire” cu oxigen.

sau

4. Împotriva îmbolnăvirilor bacteriale seminţele pot fi tratate cu suc de aloe: 1 frunza de aloe de la o planta de cel puţin trei ani, se tine la întuneric si la rece (frigider) preţ de 6-7 zile după care pisează, sau se da prin maşina de tocat, iar sucul stors se diluează cu apa in parţi egale.

Seminţele se ţin in aceasta soluţie cam 18-24 ore, după care se pun din nou la uscat.

După dezinfecţie le ţinem in stimulator de creştere, care pot fi infuzie/macerat de cenuşa (1 lingura cenuşa + 0,5 ml apa calda infuzate 24 ore – in acest caz se ţin doar 3 ore), ori suc de aloe si/sau cenuşa si usturoi: 1 lingura de cenuşa+1 lingura de usturoi pisat+ 100 ml suc de aloe ţinute circa 12 ore.

VARIANTA 3

Seminţele mari si sănătoase se pun intr-un săculeţe din tifon sau alt material textil care “respira” si se introduc intr-o soluţie de acid boric :1/2 linguriţa de acid boric la 250 ml apa cam 2-3 ore, după care mutam, fără clătire, in soluţie de permanganat de potasiu de 1% (1 gr la 100 ml apa) 25-30 minute si la urma intr-un stimulator de creştere ca cele descrise mai sus.

Temperatura soluţiei hrănitoare e bine sa fie de 25-28 de grade, constant. Astfel, recipientul in care ţinem seminţele in aceasta soluţie va sta lângă sau pe o sursa de căldura, cu condiţia sa fim atenţi sa nu o dam in clocot!

Călirea

dsc_6429După tratamentele descrise mai sus, seminţele se clătesc in apa curata de câteva ori apoi se pun in vase de sticla (nu plastic si nici metal) bine închise si se dau “la rece”. Daca stăm la curte, îngropam vasul (vasele) in zăpada, daca nu avem nici curte nici zăpada recurgem la prietenul Frigider. Ideea este ca trebuie ţinute la o temperatura de cel mult +3 grade. O alta grija pe care o vom avea, cat timp seminţele stau “la răcoare”, este aceea de a tine materialul in care se găsesc seminţele mereu in stare umeda (nu uda). La rece trebuie ţinute seminţele vreo 2-3 zile. Unii spun ca imediat după ce le scoatem de la rece, seminţele trebuie semănate. Alţii sunt de părere ca perioada de repaus la rece sa fie alternata cu una de stat la o temperatura de +25-26 grade.

Eu una le pun imediat in “culcuşul” lor de pământ și, substratul fiind mai cald decât mediul in care au stat, răsar foarte repede.

În episodul următor vă voi prezenta producerea răsadurilor, până atunci, spor la treabă!

Phlox

31 comments to Cum producem legume din semințele proprii?

 • Svetlana Pascu

  Am descoperit intamplator acest forum si sunt foarte incantata .De catva timp incoace incerc sa sistematizez informatiile culese pentru a ma apuca si eu de gradinarit.
  Va multumesc mult.

 • phlox

  @Svetlana Pascu:
  Draga tiza,
  cum spuneam mai acu ceva vreme,( nu-sh’ la care dintre interventie,) tocmai pentru faptul ca e greu de gasit ceva cu cap (mai putin acest blog ;)) intr-ale gradinariei, eu una m-am hotarat sa ma bat cu morile de vant si sa scot una, daua sau cate or iesi, daca or iesi, carti pentru gradinari ca noi.! Am ganduri marete, nu stiu si cum o sa le materializez. material adun de ceva vreme, o parte e sistematizat si unele dintre ele chiar s-au si materializat in umile interventii pe acest blog (asta se numeste “lauda-ma gura” :))
  In concluzie: ai nimerit FOARTE BINE AICI!!! (Cu asta ar fi trebuit sa si incep) 😉
  cu drag
  svetlana

 • Dana

  Draga Plox,
  Am citit toata iarna despre gradini si cand a venit timpul sa seman, crezand ca stiu ceva, ceva, m-ai dat peste cap cu articolul asta. Sunt o adepta eco a gradinaritului dar nu stiam despre lucrurile pe care le-ai scris aici. Ideea e ca am pus deja la incoltit niste seminte de rosii pe care le-am tratat impotriva cancerului bacterian cu solutie 0.8 % de otet timp de 24 h. Asa am citit eu intr-o carte de gradinarit. Acum stau cu sufletul la gura ca am stricat semintele si n-o sa iasa nimic. Va anunt daca merge . Si am senzatia ca se pot dezinfecta impotriva bacteriilor, ciupercilor si tinute la 45-50 grd. in ceai antimicrobian de isop, am ales eu. Stau cu ochii pe tine, pentru orice solutie ce nu implica substante chimice.

 • phlox

  @Dana:
  :)m-ai amuzat copios, Dana! Ce-mi plac oamenii cu simtul umorului! iar aici , spre norocul meu, am parte de ei!! D’aia imi place si m-am “lipit” de blogul acesta!!
  Da, si mie mi s-a intamplat ce spui, si asa am ajuns sa citesc in dreapta si-n stanga, sa trag concluziile, si in plus s-a mai adaugat si ‘unpicul’ experientei (si experimentarilor) mele de gradinareala; asa s-au nascut concluziile de aici. Mai am si alte sfaturi stranse (ma simt ca un culegator de folclor!! 🙂 :))Le voi tipari si le voi trimite lui Huni pentru cand va avea timp sa le posteze. 😉
  Si uite ca se mai adauga si ce spui tu. Nu stiam de variantele astea…ineteresant
  Eu deabia sunt la faza calirii in soare (ultraviolete).
  Cat despre ochi, eu chiar insist, deoarece si eu, ca si foarte multi dintre prietenii nostri de aici, sunt adepta gradinaritului sanatos.
  Cu certitudine mai vorbim 😉
  cu drag

 • Svetlana Pascu

  Nu prea are legatura cu subiectul ,dar profit de ocazie ca sa rog pe cei cu experienta si mai cititi ca mine in ale gradinaritului sa ma lamureasca vizavi de semanarea telinei..intr-un articol se mentiona ca semintele de telina suporta bine iarovizarea si propunea semanarea in camp cu 2 saptamani inainte de ultimul inghet presupus, iar un alt articol sustinea exact contrariu si anume ca semintele sunt sensibile la temperaturi scazute.Daca cineva m-ar putea lamuri i-as firecunoscatoare..
  Multumesc

 • am listat ,tot ce ai scris ..profana ..vrea sa se ocupe de ..gradina
  Sunt o eleva buna cred !anul trecut ,am recoltat morcovii cu cazmaua :))erau asa desi .semanati!

 • dobrin leontina

  multumesc fff. mult pt. sfaturi ,sant nemaipomenite.am pus rasaduri in pahare de unica folosinta [de 150 ml] cu pamant de flori.la fundul paharului am pus o lingurita de nisip ,iar restul pamant de flori.le-am pus in data de 12 februarie :rosii, ardei gras ,ardei kapia si vinete.le tin pe pervazul de la fereastra acoperite cu ziare ,le aerisesc ,le ud cu apa calda .intrebare ;cand trebuie sa rasara?e prima data cand pun rasaduri la bloc.de obicei imi fac rasaduri la tara si imi reusesc f bine ,dar mai taeziu .am vrut s am mai devreme.de pe piata tot ce am cumpatat nu au fost ceia ce mi-am dorit.

 • phlox

  @dobrin leontina:
  Buna Leo,
  eu cred ca ai procedat foarte bine, doar ca de rasarit fiecare va rasari altfel, adica; rosiile, daca nu ma insel, cam dupa o saptamana, 10 zile, vinetele si ele, cam in doua saptamani, poate si mai repede daca sunt conditii de caldura bune, iar ardeii sunt mai caposi. Ei au perioada de germinatie mai mare, asa ca ai mai mult de asteptat. Din pacate piata noastra e destul de modesta in comparatie cu ce vad la altii, si nu neaparat vestici (ei sunt la ani lumina distanta de noi), ci la amarasteni ca si noi, mai la rasarit, ce piata de desfacere faina! Si sunt asa de invidioaaaasaaaaa! Din pacate nu au pus la punct serviciul de , cum ii zice…, vanzarea in strainatate??, intelegi ce vreau sa zic. Asta e, poate cat de curand si la noi se va dzv forma asta civilizata!!, de retailing (am in vedere pe cea online)si mult mai felurite. Scuze pentru ca am divagat, din nou…

 • phlox

  @Livia:
  cand eu spun ca aici s-au concentrat oamenii cu simtul umorului f dezvoltat!!, stiu ce spun 🙂

 • phlox

  @Svetlana Pascu:
  Svetlana, uite ce am gasit pentru intrebarea ta, asta doar daca intre timp nu ai rezolvat singura problema:
  Un lucru foarte important se refera la seminte, si anume: cu cat semintele stau mai mult (3-4 ani), cu atat puterea lor de germinere e mai mare. Este un pic mai altfel decat in cazul majoritatii plantelor, la care semintele nu trebuie tinute mai mult de doi ani. Exista cateva exceptii printre care si telina (mai este si castravetele din cate stiu eu)
  sa intram acum in subiect:
  se seamana in containere, de preferat in februarie (aici nu stiu ce sa zic, poate ne ajuta cei care sunt “veterani” intr-ale telinei??!! ;))cat mai rar posibil, se acopera cu un plastic sau un geam, si se pun intr-un loc calduros 14-20 grade. Vor incolti cam in 3 -4 saptamani.Rasadurile se planteaza la locul definitiv o data cu trecerea pericolului de inghet peste noapte. Inaltimea plantei ar trebui sa aiba cam 7-10cm. Distanta de plantare – 20cm una de alta si ar fi foarte bine sa fie mulcite (acoperit pamantul din jurul lor cu un strat vegetal de preferat paiele)In lacasul de plantare punem o mana de mranita/compost, una de cenusa, amestecam bine si udam bine. Atentie, planta nu trebuie plantata prea adanc, ca radacina sa se formeze frumos Mugurele trebuie sa stea afara, ca rozeta capsunelui. La fiecare 10 zile se hranesc cu un ingrasamant verde lichid (macerat de urzica, de gunoi de grajd)si sa nu uitam, din nou, cenusa. cate o mana buna in maceratul folosit. In solurile nisipoase, planta se va hrani mai des: 1 data la 2 sapamani, in solurile bogate – mai rar
  Locul in care creste telina trebuie bine afanat si ingrasat cu ing. organice.
  ATENTIE: telinei nu-i place sa stea cu “picioarele” in apa, dar totodata e setoasa tare. Deci pamantul din jurul ei trebuie mentinut jilav in continuu, dar NU UD, asa ca ea va fi udata din abundenta o data la 4-6 zile. Cand planta a ajuns la inaltimea de 45cm, se trece la “bandajarea” radacinilor cu hartie, un material inchis la culoare sau pahare/recipiente de la inghetata, smantana, iaurturi,(adica ceva mai marisoare) la care se taie fundul si cu gura in jos trecem peste planta, acoperind radacina-capatana.Cam in doua saptamani ar trebui sa avem capatani albe, frumoase.Si inca ceva important-Pe
  masura ce capatana se dezvolta, trebuie avut grija sa indepartam pamantul din jurul ei si totodata sa rupem frunzele batrane. Astfel nu vom permite formarea de radacini suplimentare in detrimentul “capatanii”
  In speranta ca am putut sa fiu cat de cat de folos, spor la treaba!
  cu drag

 • Svetlana Pascu

  Draga Svetlana,
  Iti multumesc mult.Voi face anul acesta diverse experimente si te voi tine la curent.Voi pune si cateva seminte in camp si voi incerca sa fac si rasaduri cum foarte frumos ai povestit mai sus si poate astfel vom avea un raspuns definitiv la aceasta dilema.Cred ca este aiuritor de-a binelea daca te potrivesti la toate articolele pe care le publica unii
  si de aceea imi place mult forumul asta ..si oamenii pe care ii intalnesc(vorba vine) aici.
  Cu drag,

 • phlox

  @Svetlana Pascu:
  sa stii ca intr-adevar ai nimerit bine, ca si mine dealtfel, care-s novice printre prietenii nostri de pe hobbygradi.
  Aici, daca ai observat se vorbeste normal, pe intelesul si specialistului si neavenitului (ca noi)d’aia si eu ma simt tare bine
  Evident ca o sa ne tii la curent, ca de nu, o sa te bat eu la cap pana cedezi nervos! 🙂 glumesc, evident
  spor la treburi!
  cu drag

 • Diana

  Buna ziua si ce bine ca v-am gasit. Anul acesta mi-am facut si eu solar avida fiind de legume bio. M-au ajutat foarte mult articolele gasite pe acest site dar si comentariile. Am o rugaminte. Am inceput recoltarea semintelor de legume si cautand articole despre pastrarea lor si apoi pregatirea pentru semanare am dat peste acesta. Dar nu inteleg ceva legat de calire: materialul in care se gasesc semintele se tine mereu in stare umeda (se pune un pic de apa in sticla sau e suficienta umezeala semintelor ramasa dupa clatire?).

  Multumesc si spor la gradinarit.

 • phlox

  Buna Diana, si bine ai venit printre noi!
  Semintele, pana la insamantare se tin in pachetele de hartie sau in cutiute diferite in forma uscata, la loc umbros si cu temperatura relativ constanta .spun relativ, pentru ca nu cunosc vreun loc cu temperatura constanta inafara de beci si frigi, unde e mult prea rece pentru ele si riscam sa nu mai germineze.
  Numai ca, acum nu e musai sa treci la dezinfectare si calire. Tratarea se face cu precadere inainte de insamantare.
  Sigur, exista si un “şpil” si la colectarea semintelor viitoarelor culturi. Depilda, la tomate, alegem semintele din primul(primele) fruct(e) copt, lasam pe tija pana la supra-coacere, il culegem aproape flescait, scoatem pulpa pe care o punem intr-un vas de sticla sau ceramicacu putina apa si mai lasam cateva zile (nu va speriati ca vor aparea musculitele betive)pana aproape de fermentare, apoi scurgem, clatim, uscam la umbra apoi o zi-doua la soare pe o carpa nu pe hartie (altfel se lipesc de hartie si e greu sa le dezlipesti, sau se pot distruge cilii- is ca un pufisor fin de tot- pe care semintele le au, si e f important sa nu facem treaba asta). La celelalte culturi e mai simplu, dar principiul este acelasi, de preferat sa se preleveze de la fructul foarte -foarte copt, apoi, chiar tinut inca doua-trei zile. E bine de stiut ca la bostanoase, semintele culese de noi trebuie tinute doi-trei ani ca sa fie bune de germinat. Semintele asa zis proaspete nu germineaza decat in proportie de 5-8 la suta!asa ca va puteti trezi ca nu aveti ce v-ati dorit.
  spor!

 • Diana

  Ce de-a sfaturi utile! Sper sa nu fie mare bai ca am cules de la tomate fructele coapte dar nu flescaite si am ales semintele. Urmatoarele rosii le las mai mult la copt.
  Legat de calire, nu o fac acum ci inainte de insamantare, prin martie cred, dar fiind incepatoare ma preocupa de pe acum ce, cum si cand trebuie facut.
  Legat de nelamurirea mea: dupa dezinfectie si stimulare se face calirea: semintele se clatesc si se pun intr-un vas de sticla la racoare (cel mult +3 grade) iar materialul in care se găsesc seminţele se tine mereu in stare umeda (nu uda) – aici e nelamurirea mea – semintele se aseaza umede direct in vasul de sticla sau se pun in ceva de panza inainte si aceasta se mentine umeda?
  Multumesc anticipat.

  Cu drag,

  • phlox

   @Diana:
   Draga mea, e foarte bine ca ai pus intrebarea, probabil ca in text nu am fost suficient de clara in lamuriri. Deci: semintele stau in lichidul (oricare ar fi fost folosit) in care au fost tratate cel mai bine direct in acei saculeti din panza. Apoi scoatem saculetii din lichid, ii presam o leaca sa nu curga pe langa si-i adapostim la rece ca e frigi sau balconul deschis sau in zapada din curte, undeva mai adapostit sa nu inghete. Nu mai tin bine minte dar cred ca scopul saculetilor este tocmai modul mai comod de a lucra cu semintele cand trebuie clatite si iar introduse in varii lichide, si din nou clatite. Altminteri s-ar imprastia si la scurgerea lichidului le-am putea pierde intr-o clipa de neatentie sau neindemanare . Vorba aceea: ceasu rau – pisica neagra! 🙂 🙂 🙂
   Am fost suficient de coerenta? daca nu, mai intreaba-ma, pana la urma important este sa fim lamuriti bine in ceea ce vrem sa facem, nu? 😉
   cu drag

 • Diana

  Multumesc pentru raspuns. In sfarsit am priceput si eu (cam grea de cap…).
  O saptamana frumoasa si Doamne Ajuta.

  Cu drag,

 • Iulia

  Buna ziua.
  Draga Phlox, vrand sa urmez sfatul de a dezinfecta semintele inainte de insamantare am colindat farmaciile pentru a cumpara acidul boric si permanganatul de potasiu. Din pacate permanganat nu se mai gaseste. Oare se poate inlocui cu piatra vanata? Adica, se poate combina cu dezinfectarea cu acid boric asa cum este descris in varianta 3? Sau acid boric si apa oxigenata? Daca se poate un raspuns urgent, sunt in criza de timp…ca acus-acus e luna plina…
  Multumesc :).

 • valeria

  salutare!
  ma bucur ca v-am descoperit, imi place blogul vostru si sper ca ramaneti gradinari in continuare. Zic asta pt ca am intrat pe bloguri de gradinari si, cu timpul, gradinarii au trecut la poltica…invective inversunate…jigniri…
  Sper sa nu ma dezamagiti si voi.
  Data viitoare poate va pun intrebari; acuma nu imi vine nimic in cap, desi de regula am nevoie de fel-de-fel de sfaturi privind gradina.
  Valeria

 • vali

  Eu folosesc saminta de telina de acum 9 ani. In primavara asta germinatia ei a fost de 70 – 75% Seman la sfirsitul lui februarie intr-un ghiveci de flori o jumatate de lingurita de seminte, le ud, le acopar cu un nailon pentru a nu se evapora apa si le tin pe soba pina rasar(10-15 zile) Cind s-a format o perie de seminte rasarite le mut pe fereastra unde le mai tin 1-2saptamini, dupa care fir cu fir le mut in paharele. Rasadul rezista si la temperaturi sub 0 grade

 • as avea si eu o gramada de nelamuriri in legatura cu cultivarea in solarii bio bineanteles totul legat de constructie daca ma puteti ajuta va multumesc

 • cristi

  asta cu dezimfectia este total gresita,dezinfectarea semintelor se face exclusiv chimic

 • MARINA

  sunt incepatoare si interesata de acest domeniu, va multumesc pentru sfaturi si va urez succes in a ne ajuta cu sfaturi bune.

 • MARINA

  sunt incepatoare si interesata de acest domeniu, va multumesc pentru sfaturi si va urez succes in a ne ajuta cu sfaturi bune.
  Acest tratament al semintelor, reusesc sa protejeze plantele de mana si alte boli ale acestora?

  • phlox

   @MARINA:
   Marina, ce încerc eu aici este un fel de apostolie 🙂
   Profesioniștii m-ar trage de urechi și m-ar trimite mintenaș la școala ca apoi sa le arat unde scrie asa ceva la buchia cărții?! Si atunci mie nu-mi rămâne decât sa ridic din umeri și sa le spun ca la cărțile acelea asa ceva nu se scrie. Si e foarte păcat.
   Dar, ce pot eu sa-ți spun, cu certitudine, este ca în mica mea gradina, aceste, la început încercări, devenite, apoi, cutume in toată regula, s-au dovedit eficiente. Firește ca nu suta la suta. Ar fi absurd sa astept asa rezultat.
   Ideea este foarte simpla: asa cum, pe un copil il cresti calindu-i organismul, pentru a-i intari sistemul imunitar, asa si o gradina, de orice fel ar fi ea, o cresti sa fie sanatoasa, voinica, si, astfel, bazdaganiile, virusurile, miceliile, bacteriile cele miselesti nu mai au dinti sa muste din platosa lor protectoare. Dar, pentru asta trebuie rabdare, vointa si minte deschisa. Atata tot.

 • blindu mihaela gabriela

  Exista un tratament cu extract de rime?Stie cineva denumirea acestui tratament si de unde se poate procura.Costuri?va multumesc

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.