Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tăiere pomi fructiferi

Lucrarile de taiere de la A la Z; Czako Sarolta, Vallo LaszloPrintre primele lucrări din an din grădină sunt cele care implică tăierea pomilor fructiferi. Ca definiţie, tăierile sunt operaţii tehnice de dirijare şi tăiere a ramurilor prin care se schimba poziţia relativă a ramurilor în coroană şi a mugurilor pe ramură.

Cu riscul de a repeta ce a mai scris Huni legat de acest subiect am să enumăr şi eu scopurile principale ale tăierilor:

 1. Să se construiască un schelet puternic şi echilibrat, suficient ca să susţină producţia, dar să asigure şi condiţiile de lumină şi aeraţie necesare;
 2. Să se garnisească la maxim posibil întregul schelet cu ramuri roditoare;
 3. Să se menţină prin masuri tehnice o viaţă cât mai lungă a ramurilor roditoare;
 4. Să se asigure o longevitate economică cât mai mare pomului întreg, reîntinerindu-l la nevoie.

Tăierile se pot clasifica în patru grupe şi anume:

1. Tăieri de formare

Se aplică pomilor în perioada de tinereţe, până la intrarea pe rod şi urmăresc încadrarea acestora într-o anumită formă de coroană, în concordanţă cu sistemul de cultură sau scopul urmărit. Trebuie reţinut ca la coroanele cu schelet şi mai ales fără sistem de susţinere, aceste tăieri trebuie aplicate riguros, renunţând la puţinele fructe – tentante de altfel – ce apar în primii ani, deoarece în caz contrar la prima producţie serioasă pomii se vor dezbina. Acest tip de tăiere de obicei vizează tăierea în ramuri de vârstă de 1-2 ani şi implică dirijări pentru corecţii de unghiuri de incidenţă şi de ramificare.

2. Tăieri de rărire şi fructificare

Se aplică pomilor pe rod şi urmăresc în principal echilibrarea proceselor de creştere şi rodire pe tot parcursul vieţii pomului, pentru a obţine producţii mari şi constante an de an. Acest tip de tăiere de obicei vizează tăierea în ramuri cu vârstă cuprinsă între 2-3 ani şi implică şi dirijări pentru corecţii de unghiuri de incidenţă şi de ramificare.

3. Tăieri de regenerare

Se aplica pomilor aflaţi în perioada de declin sau de diminuare a rodirii şi urmăresc, în general, prelungirea perioadei de rodire pentru încă câţiva ani. Acest tip de tăiere vizează tăierea în ramuri de o vârstă cuprinsă între 6 – 10 ani.

4. Tăieri de corecţie

Sunt specifice pomilor netăiaţi sau a celor tăiaţi necorespunzător. Acest tip de tăiere vizează tăierea în ramuri de o vârstă cuprinsă între 1 – 8 ani.

Având în vedere că majoritatea cititorilor au pomi pe rod, am să detaliez câteva detalii legate de tăierea de rărire şi fructificare cu promisiunea că în viitorul apropiat am să revin cu probleme legate de tăierea de formare şi schiţe desenate privind tăierile din primii ani. Dar să revenim la tăierile noastre…

Unul dintre profesorii mei de pomicultură ne-a spus la ore:

Dacă ipotetic pui patru pomicultori lângă acelaşi pom, nu rămâne din pom numai ramurile de schelet şi semischelet, dar acest lucru nu înseamnă că vreunul a tăiat greşit.

Această afirmaţie este adevărată în cazul în care acei pomicultori se ghidează după aceleaşi principii şi reguli. Tăierile de rărire şi fructificare urmăresc reglarea echilibrului dintre creştere şi rodire prin normarea încărcăturii de rod, plasarea acesteia la lumină şi forţarea creşterii, apoi asigurarea rodirii constante an de an prin reînnoirea semischeletului şi a formaţiunilor de rod, menţinând forma de coroană. Tăierea de rărire şi fructificare se execută diferenţiat în funcţie de vârsta pomului, prezenţa sau absenţa rodului sau a creşterilor, particularităţi de creştere şi rodire pe care le prezintă combinaţia soi – portaltoi. Astfel pomii tineri se taie cât mai puţin posibil recurgându-se mai mult la operaţii de dirijare a ramurilor pentru a ajunge într-un timp scurt la volumul maxim de creşteri vegetative pe care îl cere forma de coroană. Biologic, problema este întemeiată, întrucât prin tăieri energice , se epuizează pomul, se forţează noi valuri de creştere, care întârzie intrarea pe rod. La pomii maturi tăierile de rărire şi fructificare vor trebui să răspundă la următoarele obiective:

 1. Repartizarea uniformă a semischeletului tânăr de o parte şi de alta şarpantelor (ramurile groase ce pornesc de pe ax) la 20 – 30 cm şi nu deasupra sau dedesubtul lor;
 2. Apropierea pe cât posibil prin tăieri de reducţie a rodului de şarpante şi subşarpante pentru îmbunătăţirea condiţiilor de hrană.
 3. Completarea spaţiilor create accidental în urma frângerii ramurilor sub povara rodului sau din alte cauze;
 4. Aplicarea unor tăieri de reducţie prin care se deschide unghiul de inserţie în partea superioară a pomului pentru temperarea creşterii şi unor tăieri de transfer pe semischelet ce reduce unghiul de inserţie (unghiul faţă de verticală) pentru a stimula creşterea în partea inferioară a pomului;
 5. Înlocuirea semischeletului viguros din partea superioară a pomului prin tăieri de plafonare a creşterii de vigoare slabă pentru a evita formarea aşa numitelor “pălării” în special la coroanele aplatizate;
 6. Scurtarea severă a semischeletului îmbătrânit, în curs de epuizare.
 7. Asigurarea, prin tăieri de rodire, a unui raport de 3:1 între formaţiunile care prezintă doar muguri vegetativi şi formaţiuni care poartă muguri de rod; şi a unui raport de 8:1 între mugurii vegetativi şi de rod; sau cca 5-6 muguri de rod pe fiecare cm2 din suprafaţa secţiunii transversale a trunchiului.
 8. Pomii la care creşterile sunt slabe iar mugurii de rod sunt în exces se vor tăia sever, pe când pomii cu creşteri exagerate şi fără rod nu se vor tăia sau se vor tăia foarte slab, urmând ca normarea producţiei să se facă anul următor.

Să nu uitam nici de faptul că tăierile aplicate în primii ani de viată afectează pomul toată viţa lui (schelet) şi cele aplicate în timpul rodirii afectează cel puţin trei ani de la efectuarea tăierii.

La fel de importantă este menţinerea subordonării pe verticală a etajelor şi a ramurilor din cadrul etajelor, dar şi păstrarea echilibrului vertical şi cel orizontal(fig.1 şi 2). Unghiurile de inserţie (faţă de verticală) ne vor ajuta menţinerea echilibrului între creştere şi fructificare (fig.3). Cu cât creşte unghiul de la verticală spre orizontală, cu atât se reduce lungimea creşterilor şi apar fructele. Avem un echilibru la un unghi de cca 45º, la care avem creşteri anuale şi producţie de fructe la un nivel echilibrat. Cu cât creşte unghiul spre orizontală se reduce lungimea creşterilor anuale, se măreşte numărul de fructe şi se reduce dimensiunea lor. Pomul doreşte să facă cât mai multe fructe (seminţe şi nu pulpă) pentru a se înmulţi (modul natural de înmulţire în flora spontană), iar dacă nu intervenim prin tăiere de normare a rodului, nu vom avea fructe de calitate.

Cu convingerea că am reuşit să răspund la câteva întrebări legat de tăierea pomilor fructiferi vă urez spor la tăieri şi recolte frumoase. În cazul în care aveţi întrebări suplimentare (şi presimt că veţi avea :)), nu ezitaţi să le puneţi şi vă vom răspunde cât mai repede posibil.

Toth Istvan

46 comments to Tăiere pomi fructiferi

 • phlox

  Interesant, desigur, dar din pacate mintea asta a mea nu pricepe si pace! Don’le, ce, cat si cum tre sa tai? Adica: ramurile sunt prea lungi? “ar trebui sa fie taiate la o lungime de..cm de la trunchi, dar nu mai mult decat…”, sigur, ce cer eu e absurd, stiu, dar voiam sa spun mai plastic cat de nătânga sunt intr-ale taiatului de pomi. Sunteti de acord cu mine ca daca nu vezi – degeaba?!, teoria fara practica (pt mine)e aproape 0.
  Stiu toretic ca pomii trebuie tunsi , rariti, intineriti, inteleg teoretic de ce dar CUM….ce mai, mi-s o tuta! O tuta frustrata!
  Bine, sa incetez cu lamentarile ca n-o scoatem la capat;
  vin si intreb: cum e treaba cu COLETUL citeam undeva ca trebuie sa fie SUB nivelul solului, dar in majoritatea cazurilor se spune DEASUPRA. Coletul, Nu e aceesi treaba cu PUNCTUL DE ALTOIRE, nu?
  Doooamne ce complicaaaaaat!!!
  Sa ma lumineze carevaaaaaaa

 • Isti

  @phlox: da e un pic mai complicat, dar nu este de neintales. Colet??? Coletul la pomii fructiferi poate fi de doua feluri: natural – adica cel format in mod natural si este punctul de unde putem considera ca o parte creste in sus si o parte creste in jos (adica nivelul pamantului) si colet conventional (e acelasi chestie, doar ca acest punct se formeaza in timp – adica portaltoiul, care de multe ori este o marcota, este un lastar, care formeaza radacini pt ca este musuroit iar pe urma detasat de pe lanta mama, plantat si altoit. De obicei punctul de altoire este la nivelul solului, dar avem cazuri in care punctul de altoire este la 15-20 cm deasupra solului (in acest caz coletul este la nivelul solului, dar nu si la punctul de altoire). Cu cat punctul de altoire este mai sus de colet, cu atat efectul de piticire asupra pomului este mai mare. Se foloseste la plantatiile superintesive, la care pomii sunt plantati la o distanta de 50-100 cm pe rand semintoasele (mar, par) si 130-180 cm samburoasele(cires, prun).
  Daca ceva e neclar, va rog sa reveniti cu intrebari.

  • mira

   Isti,te rog sa-mi spui cum as putea intineri un nuc viguros dar prea stufos(in varsta de cca 20 de ani), care-mi tine umbra in curtea cu flori.Am spus intinerire si nu cred ca ar fi termenul cel mai potrivit…mai degraba as purcede la o curatire si as face asta ,desigur daca ar fi posibil,doar intr-o singura parte a coroanei.Mentionez ca nu sunt foarte interesata de bogatia rodului doar asa cat pentru “uz intern”.

 • phlox

  @Isti:
  Multumesc, incepe sa fie mai clar. Sa fii convins ca o sa mai intreb. Nu scapi cu una cu doua!! 🙂 Daca ai sti cate nelaumiri mai am.. he-he! Sper ca esti un om rabdator, pentru ca vei avea nevoie de ea pentru ca intrebarile mele nu numai ca vor fi ceva la numar, dar o sa ti se para peste masura de ….naive ca sa nu zic altminteri
  la buna revedere!

 • Isti

  @phlox: Oricand, si daca vazi ca nu raspund online ( si nu e noapte) MA POTI SUNA LA 0724650669 CA NU MA SUPAR DELOC. Incerc sa ajut si eu pe unde pot. 😀

 • Video demonstrativ pentru clestele semiautomat pentru altoit : http://youtu.be/Ev-1bu3cTHk

 • phlox

  @nicu silvestru:
  ce fain!! 😉 🙂
  dar haumaci mani? cred ca raspunsul tau ma va intrista.

 • Isti

  @mira: Buna Mira, scuze ca iti raspund asa de tarziu, dar nu am apucat sa citesc toate mesajele mele pana acum. Zici ca ai un nuc viguros? Dupa vechile scrieri este interzis sa tai nucul pt ca are o scurgere foarte abundenta a sevei si (cica) nu-si cicatrizeaza ranile. Este partial adevarat. Presiunea si abundenta sevei este foarte mare primavara, deci nu-l poti taia acuma. Perioada optima este la sfarsit de august si in septembrie. In aceasta perioada suporta la fel de bine taierile ca si oricare pomi fructifer. La taiere incearca su nu dezechilibrezifoarte mult coroana si taierile de reductie pe care le vei face sa le faci in asa fel, incat sa transferi cresterea de pe ramurile viguroase pe una care are cel putin 1/3 din diametrul ramurii pe care o tai. Daca faci o poza o sa incerc sa te ajut sau daca esti in apropiere de Cluj te pot ajuta si personal. Spor la taiat la celelalte specii…

  • mira

   Sunt din jud.Brasov…in august-septembrie, spui? Si eu speram ca anul acesta voi lumina curtea…Deci nicicum in perioada specifica taierilor la pomii fructiferi!?Cum sa-ti trimit o imagine cu nucul meu?
   Multumesc pentru urare…cu certitudine va trebui sa gasesc un specialist caci am si vreo patru meri “> decat centenari” 😉 .

 • Isti

  @phlox: am vazut acum 6 ani la Agraria Cluj era prezentat de o firma italiana. Pretul era de 80 ron (atunci 800 000 lei). Eu am cumparat in Ungaria (Plesa II) cu un pret de 210 ron, dar are doar un singur tip de cutit, cel omega si un cutit de rezerva. Cel italian avea trei tipuri de cutite. Am incercat altoirea cu ea, dar nu prea merge. Ai nevoie sa-ti alegi ramuri de acelasi dimensiuni, se toceste repede si nu se poate reascutii foarte bine, lungimea in mm a tesutului care urmeaza sa concreasca este mult mai redusa fata de altoire obisnuita cu briceag. Cu briceag de altoit am obtinut o reusita de 90%, iar cu aparatul Plesa II doar de 25%. Eu raman cu briceagul meu…

 • Isti

  @Isti: ….L-am vazut la Agraria dupa ce am cumparat Plesa II-ul. …

 • phlox

  @Isti:
  Multumesc pentru raspuns Isti. Uite cum se adevereste “spusa” prin parafrazare: lucrul cel mai bun este cel verificat. Zic bine?
  Chiar ma gandeam cat de profitabil poate fi, cu toate ca eu, din punct de vedere al priceperii in acest domeniu sunt un maaaare zero barat si tarcat! Intuitia mi-a tinut loc de stiinta 😉
  cu drag

 • Isti

  @mira: mai jos se poate incarca poza, Huni a permis si aceasta modalitate de comunicare

 • Lia

  Sunt sanse mari ca arborele european al anului 2011 sa fie un tei de 500 de ani din Leliceni, Romania, (jud. Harghita).
  Puteti vota aici: http://www.voting.treeoftheyear.org/ .
  Votati si trimiteti mai departe!

  Data limita 06 martie.

 • danM

  Am o problemă un pic deosebită. Nu ştiu cum să scap de lăstarii care cresc in jurul pomilor-vişini,meri,gutui, pruni. Am făcut greşala să îi plantez acum 20 de ani în rând cu viţa de vie şi acum cresc cu zecile în fiecare an făcându-mi viaţa grea de câte ori sap via.Au fost tăiaţi cu toporul, cu drujba sau cu sapa.Degeaba.Cresc tot mai mulţi. Există o soluţie la această problemă în afară de tăierea pomilor şi scoaterea rădăcinilor?

 • Isti

  Lastarii care cresc in jurul pomilor sunt drajoni. Ele apar in anumite conditii:
  1. portaltoiul a fost obtinut din drajon
  2. sol prea compact in profunzime si atunci poti sa faci o lucrare adanca numita scarificare
  3. radacinile cresc prea la suparafata solului datorita faptului ca nu se face lucrarea de arat pe randul de pomi;

  Daca distanta dintre trunchi si primii drajoni este de cel putin 1.5-2m, atunci poti sa faci un sant in anul acesta pe o parte a omului, intre drajoni si trunci, sant cu care sa sectionezi radacina de pe care cresc drajonii. Anul viitor faci santul pe partea cealalta.
  Spor la sapat. 😀

 • danM

  Mulţumesc foarte mult şi pentru sfat şi pentru urare.

 • danM

  Cu vişinii o rezolv uşor, dar ce fac cu merii şi gutuii care au drajonii în jurul trunchiului la o distanţă foarte mică şi sunt foarte deşi ?

  • Isti

   @danM: Poti incerca o curatare mai puternica cu eliminarea acestora chiar de la punctul lor de insertie (chiar daca acest lucru implica si sapat pe langa ei), iar zona respectiva de pe radacina trebuie sa-l tratezi cu o solutie care impiedica lastarirea (se gaseste la BIOS in Cluj). Numele solutiei nu-mi amintesc ca l-am utilizat o singura data acum vreo 8 ani. Spor

 • Nelu

  Am si eu o intrebare legata de taierile pentru formarea coroanei la cais. In cartea CAISUL SI PIERSICUL de L. Chira, V. Chereji, M. Roman, se descrie formarea coroanei vasului californian,pag. 79- 80. O sa dau aici citatul cu nelamurirea mea: “In anul 1, vara, cand prelungirile ramurilor definite sau lastarilor alesi depasesc 60cm, se CIUPESC pentru formarea de lastari, din care, prin bifurcare, in anul urmator se retin sase ramuri principale. Sarpantele sunt dispuse la unghiuri mici cu verticala(30- 35*), facilitand intensivizarea culturii. “. Ce este exact “ciupirea” si cum anume se face? Daca nu am facut- o in anul 1 al plantarii e prea tarziu s- o fac in anii urmatori cand ramurelele sunt mai groase in formare??? Vorbesc despre ciupirea penru formarea celor trei bifurcatii mari. Ciupirea o mai gasim si la lucrarile de formare a vasului intarziat pagina 77- 78, dar aici “se ciupeste varful la 1- 2 lastari din partea superioara a vergii(pomii plantati ca vergi)”. Poate imi lipseste numai imaginatia, asta ar fi sansa mea… Multumesc!

  • dori

   @Nelu: “ciupirea“ reprezinta ruperea efectiva a varfului lastarului. Ciupirea se face pentru a forta mugurii de pe lastar sa creasca,adica sa creasca alti lastari(sarpante).Daca pomul nu are nici o ramura este ca un bat si vrem sa-i facem coroana ,alegem 3 muguri de pe care vrem sa-i oprim ,ceilalti ii ciupim(orbim).Mugurii alesi in pozitia simbolului Mercedes vazuti de sus …si sa nu plece din acelasi loc ,pe verticala.Din cele 3 viitoare ramuri de coronament facem urmatoarele ramificatii(sarpante).Alegem forma de coroana potrivita soiului :vas (ca o palnie)sau piramida etajata (cu ax si etaje din 40-50 cm-fiecare etaj cu cate 3 bifurcatii independente).Ramurile trebuiesc conduse catre exterior de regula.Ramurile sa nu se atinga unele de altele,nici in cresterile viitoare. Atentie la mugurii de rod -nu se taie nici un lastar mai mic de 20 cm.Tepusele..nu se taie..anul viitor rodesc.Arat si 2 moduri de coroane..

 • […] afana – taieri de formare la pomii fructiferi si decorativi – pe 6 semanam gazonul, putem altoi, taia si forma pomii si arbustii fructiferi si decorativi – nu se recomanda udarea si hranirea Se pare ca in asta zi incepe sa curga seva prin […]

 • Nelu

  Multumesc!Ati spus :”alegem forma de coroana potrivita soiului…”. Puteti da exemple de soiuri si forme de coroana care se potrivesc sau alte principii dupa care se aleg formele de coroana? Merci!

  • dori

   @Nelu: Parul de regula tinde sa formeze ax dar si alti pomi.Coronamentul pomilor il stabilim noi in functie de tendintele fiecarui pom:vrea ax-lasam ax,vrea vas-facem vas.Putem sa facem si interventii abrupte si sa schimbam tendintele pomului si sa stabilim noi ,prin taieri forma pe care o dorim.Este bine sa citim totusi o carte despre taierea pomilor.Practica fara teorie nu se poate,parerea mea.

 • Nelu

  @dori: Da, cred ca asa o sa fac, mai achizitionez o carte cu toate ca in carti nu gasestti raspunsuri la toate intrebarile si uneori e greu de inteles(se iau termeni de la sine inteles cu toate ca nu sunt explicati inainte). Oricum, multumesc! Si inca ceva merci e f. fain albumul…

 • Nicolescu Elena

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi permiteti sa va adresesz ointrebare.Acum 2 ani am plantat in curte un cais.A CESCUT FRUMOS. Anul trecut a facut cateva flor si in final a tinut 2 caise care au ajuns la maturitate. Au fost f.bune,parfumate,gustoase si mari.Anul acesta s-au format mugurii dar nu s-au mai dezvoltat(umflat)n-au inflorit ,nici infrunzit. De ce oare? CRENGILE nu-s uscate,sunt elastiec. Sotul a luat di cais 2 ramuri cu care a altoit un crcodus si acesi altoi s-au facut mari si frumosi. Ce sa aiba acest cais? Safie din cauza geruli? dar mugurasii folositi de ce s-au dezvoltat.Sa mai astept pana la toamna?isi va mai reveni caisul?
  VA ROG MULT ,RASPUNDETI-MI !(nicoelesculena@yahoo.com)

  • dori

   @Nicolescu Elena: Anul acesta a fost un an greu pentru caisi si nu numai din cauza gerului prelungit.Mugurii nu s-au dezvoltat pentru simplu fapt ca au degerat.Pe ramura pomului in afara de mugurii vizibili (vegetativi si floriferi) se mai gasesc si mugurii stipelari-adaptare a naturii.Daca cei vegetativi si florari sunt distrusi,intervin cei stipelari si dezvolta ramura.Acesti muguri suplimentari sunt latenti sau dorminzi,mici ca dimensiune aflati la baza mugurilor vizibili.
   Asadar ,la altoire este posibil sa fi “lucrat” cei stipelari.Daca altoirea a reusit cu altoiul din cais atunci sunt sanse ca acest cais sa-si revina.Rabdare ,tratare speciala: udare putina,daca se poate…dupa aceste ploi,inchiderea ranilor cu mastic,ceara..soare,curatat de buruieni.Sper ca m-am priceput! Spor in gradina!

 • Nicolescu Elena

  Multumesc mult pentru raspuns.Mi-atimai dat un pic de speranta!Asa mult iubeam acest pom…ca pe cineva din familie.Sa incerc maine sa-iremediez niste rani facute de suportul ce l-a avut.poate vrea Domnul sa isi revina!
  inca odata,multumesc!S-aveti o zi buna.Elena Nicolescu-Targoviste

 • Nicolescu Elena

  PT.DORI:
  Scuze,n-am realizat din discutie, sunteti doamna sau domn…asa ca m-am adresat in acest fel.Am ceara de albine. Cum trebuie sa o pregatesc pt. a inchide cele doua rani ce le are pomul meu?Sunt pensionara,am destui ani,dar nu stiu acest lucru!Daca vreti,puteti sa-mi raspundeti direct pe adresa: nicolescuelena@yahoo.com
  Multumesc, ELENA.

 • dori

  se poate folosi chiar ceara de la lumanare, cu putina indemanare direct deasupra ranii pomului sau topita intr-un recipient (cutie de conserva)pana cand se topeste.Ceara lichida se poate intinde cu o pensula veche,strat dupa strat.Romanul este inventiv ,nu? S-apoi conteaza daca-s doamna sau domn?

 • Nicolescu Elena

  PT: DORI: Scuze!EXPLICATIA DATA DE MINE, JUSTIFICA MODUL MEU DE ADRESARE.Prin profesie,am invatat sa ma adresez politicos persoanelor cu care conversez si tot asa mi-am invatat si pe cei care i-am crescut si educat de-alungul atator generatii(nu ca m-ar interesa daca sunteti domn sau doamna!).NU SUNT OBISNUITA SA MA ADRESEZ PERSOANELOR NECUNOSCUTE la persoana intai,asa ca nu trageti cumva concluzii pripite!
  Cu multumiri,ELENA NICOLESCU.

 • Alex

  Buna!…am citit articolul si toate comentariile si am ramas frustrat ca nu am gasit raspunsul “babeste”…pe mine ma intereseaza cand se tund pomii si la ce lungime trebuie lasate crengile…mentionez ca as vrea ca pomii sa aiba o inaltime de aproximativ 3 metri…adica sa faca o coroana bogata dar sa pot culege usor fructele…Multumesc si astept raspuns!

 • NELU

  Pt. Dori:am inteles ca aveti si dvs. un par Cure acasa si eu am gasit pe net ca acest soi e productiv dar inconstant si ca prin taieri se poate remedia aceasta problema.Imi spuneti,va rog,cum trebuie taiat ca sa produca constant an de an?!Va multumesc!

  • dori

   @NELU: Parul Cure cere taieri de coroana piramida etajata.Taierile anuale de rodire nu se deosebesc de alti pomi.In rest,ingrijire normala a unui pom.Mie mi-a rodit an de an,anul acesta a fost un an “anormal”,cu conditii de clima extreme(ger prelungit-iarna,primavara cu bruma la inflorire,vara secetoasa).A fost si el afectat,precum toti pomii!Cel putin aci in sud!Fructul este foarte gustos,merita sa-l ai!Cu toate acestea este un invingator!Promite mult pentru la anu`!Asa arata acum http://dorii.sunphoto.ro/toamna_tarzie/82735300

 • NELU

  Buna! Poate cineva sa-mi spuna, pe scurt, cum se taie zmeurul toamna sau primavara, daca e mai indicat. Anul trecut aproape s- a uscat de tot nefiind taiata si probabil si din cauza secetei. Multumesc!

 • anda

  Poti tunde zmeura si primavara ,la inceputul lui martie si-i lasi o inaltime de 80cm.Tot atunci ii cureti partile uscate de anul trecut .

 • NELU

  @dori:La multi ani si multa sanatate in special pentru dvs. si sa ne folositi noua celor celor mai neinstruiti si la anu’!!!

 • NELU

  @dori:Am inteles io bine sau ati gresit dumneavoastra;la piramida etajata din postarile dvs. de anul trecut,distanta intre etaje e de numai 50 cm? Nu-i prea putin? Alti vorbesc de 80- 120 cm. Imi place ca pomul sa nu fie prea inalt, dar nici sa se umbreasca etajele intre ele. Sau nu se umbresc?

  • dori

   @NELU: Din practica, distanta corecta este ,cred, 80-120 cm.Daca adaugam tulpina avem 1,5 m primul etaj.Fiecare etaj are cate trei ramuri dispuse in jurul trunchiului cat mai echilibrat(nu din acelasi punct, fireste…),al doilea etaj ajunge deja la peste 2 m.Daca vreti ca pomul sa nu fie inalt, nu alegeti piramida etajata ci forma de vas!Piramida etajata este greu de intretinut.Eu am ales aceasta forma a unui par deoarece era prea aproape de casa.Ideea este sa fie aerisit,sa nu se atinga ramurile,la nevoie actionand pe unghiurile sarpantelor,inchizand sau deschizand(se poate folosi sfoara,distaniere-atunci cand sunt ramurile crude.Iata http://dorii.sunphoto.ro/2013/88644136.Iata o forma de vas-dirijata,tot din motive de spatiu. http://dorii.sunphoto.ro/2013/88644136.Pomul poate fi pus si “pe sarma” asa- http://dorii.sunphoto.ro/meri_pe_sarma Totul depinde de maiestria gradinarului,de nevoile lui.Doar foarfeca e la noi!Aceste taieri de modelare se continua in “verde” pentru a impune o anumita coroana.Spor!

 • NELU

  @dori:Am doi peri si un cires la care am alocat cate un spatiu de 5 metri diametru fiecare si vreau ca pomii sa nu depaseasca trei metri inaltime. Pentru mine astia trei pomi sunt cei mai valorosi din gradina, deci vreau sa folosesc spatiul cu productivitate maxima, dar fiind in colturi diferite ale gradinii nu-i pot pune pe spalier sau sa fac plantatie intensiva(high density, etc.).Ce mi-ati recomanda pentru peri, ciresul as inclina sa-l formez in piramida etajata, dar inca nu-s hotarat. De ce e greu de intretinut piramida etajata? Nu mai conteaza tendinta naturala de crestere a pomului, sau se pot face schimbari abrupte de formare a coroanei cu ceva mai multa munca? Va multumesc!

  • dori

   @NELU: Ciresul clar cere piramida etajata,nu este recomandat sa se taie axul,insa unul sa fie,nu bifurcatie.Pot fi alese ramurile de schelet si fara forma de piramida etajata.In jurul axului,cat mai echilibrat,ramurile sa nu se atinga.La cires ii alegem ramurile de schelet avand grija sa fie cat mai aerisit.Atentie la taierile de primavara sa nu fie timpurii.Ranile acoperite cu mastic.Ranile mari sunt periculoase pentru cires,se inchid cu greutate.
   Parul arata bine si cere piramida etajata. Trunchiul este bine sa fie cat mai mic,sa ne putem urca usor in el.Piramida etajata este mai greu de intretinut la taierile de formare a coroanei,la rarirea fructelor cand este cazul,la tratamentelor,culesul fructelor.Daca vrem piramida etajata nu ne putem incadra la inaltimea dorita de 3m.Va depasi cu siguranta.Cumpaniti.ganditi bine taierile!

 • NELU

  Am o intrebare pentru cineva cu experienta: se potriveste coroana piramida mixta pentru un cires? Dar pentru un par? Multumesc!

 • Mirelun

  La visinul tanar, plantat acum 2 ani, toamna, a aparut pe trunchi acest clei care se extinde. ce inseamna si cum se trateaza? Scoarta a devenit moale.


 • […] combaterea agentilor patogeni din plantatiile de pomi fructiferi, arbusti si vita de vie, dupa taierile de rarire, corectie, rodire, formare a coroanelor in plantatiile tinere, obligatoriu se va efectua un tratament cu un produs pe baza de cupru (din […]

 • Foarte bune informatii am aflat aici. Va dorec mult spor in ceea ce v-ati propus.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.