Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Calendar de semanat: februarie

1 si 2 (pana la 01:22)

februarie

– Luna in Capricorn – zile propice pentru semanatul legumelor, radacinoaselor, ierburilor aromatice si medicinale, plantelor perene pentru a obtine un sistem radicular masiv. Rezistenta la boli si daunatori, la diferentele de temperatura

2 (de la 01:22) – 3 si 4

– Luna in Varsator –

LUNA NOUA Nu facem nimic, mai bine dam cu matura si grebla prin curte; in schimb se recomanda lupta cu daunatorii si sa hranim plantele. Nu semanam, nu repicam, nu plantam – transplantam, nu altoim si nu taiem.

4 (de la 11:25) – 5 – 6 – 7 (pana la 00;47)

– Luna in Pesti –

Semanam tomate semitimpurii, vinete si legume cu coja groasa. (nu ma-ntrebati ca nu stiu ce au ei in vedere!!) Roadele de la plantele semanate acum se pastreaza prost, asa ca trebuie consumate rapid.

Plantare si semanare de plante medicinale. Transplantare, butasire, altoire. Repicare flori. Udare consistenta.

Nu se recomanda plantarea si semanarea plantelor aromatice, utilizarea produselor si ingrasamintelor chimice.

7 (de la 00:47) – 8 – 9 (pana la 13:25)

– Luna in Berbec –

Semanam plante care cresc repede si se consuma imediat: spanac, ridichi, tomate, ardei paprica, verdeturi, ceapa, usturoi, fasole.

 • Tunderea florilor
 • Butasirea plantelor de apartament
 • Ingrijire plante de interior.
 • Pregatirea semintelor si colectarea ingrasamintelor.
 • Nu se transplanteaza plantele de apartament, se vor prinde foarte greu sau deloc.

9 (de la 13:25) – 10 – 11 – 12 (pana la 00:20)

seminte-rasarite– Luna in Taur –

Semanare castraveti pentru sere sau solar, tomate, vinete, soiurile timpurii de varza alba si de conopida, colrabi, broccoli, telina, spanac, marar.

Semanattul florilor si plantarea bulboaselor. Este permisa plantarea culturilor de bob si radacinoase. Este posibila altoirea, butasirea, udarea consistenta.

12 (de la 00:20) – 13 – 14 (pana la 07:50)

– Luna in Balanta –

Semanatul verdeturilor pentru salate, florilor agatatoare-urcatoare, ca si a culturilor cu “mustati” (fasole, mazare, capsuni) Indepartarea partilor uscate si deteriorate ale plantelor. Taiere flori, afanare pamant, ingrasatul si udatul consistent al plantelor. Pregatirea semintelor si colectarea ingrasamintelor.

Nu se transplanteaza plantele de apartament, isi vor pierde proprietatile decorative!

14 (de la 07:50) – 15 – 16 (pana la 12:15)

– Luna in Rac –

Semanatul, plantarea si transplantarea legumelor a caror parte comestibila este deasupra pamantului: tomate, castraveti, verdeata. Recolta frumoasa! Cultura fortata a cepei de camp, cepei-spitt, a cepei pentru arpagic, precum si a steviei, telinei, patrunjelului, sfeclei si mangold-ului. Cresc bine si se dezvolta frumos culturile de flori transplantate acum. Sunt benefice udarile, hranirile si altoirile.

16 (de la 11:15) – 17 – 18 (pana la 11:45)

– Luna in Leu –

Luna plina. In aceasta zi, partea de la suprafata a plantei este plina de valaga, pe cata vreme radacinile sunt foarte sensibile si vlaguite de energie. Mare atentie la transplantare, altoire, taiere, ciupire, iar la copilire mai bine renuntam. Nu se recomanda semanatul si plantatul plantelor in general.

In schimb verificam starea pivnitelor, beciurilor si camarilor din punct de vedere al aerisirii, umiditatii si temperaturii. Afanarea (prasirea) se face cu mare grija, se indeparteaza lastarii nenecesari

18 (de la: 11:15) – 19 – 20 (pana la: 11:02)

seminte-flori-legume– Luna in Fecioara –

Nu semanam legume.

In schimb, putem semana si transplanta flori, putem planta arbusti si pomi decorativi, conifere. Ingrijire plante: udare, plivire, indepartarea partilor (lastarilor) bolnave si batrane. Lupta cu bolile si daunatorii de suprafata. Hranire, reparatia inventarului de gradina. Achizitionare seminte si ingrasamant.

20 (de la:11:02) – 21 – 22 (pana la:11:30)

– Luna in Balanta –

Lucrari de selectie la flori:

 • forma frumoasa
 • rezistenta la infectii si daunatori preconizate.

Semanare si plantare flori perene – se dezvolta frumos sistemul raticular, vor avea multe seminte. Se pot semana radacinoasele. Cresterea va fi lenta, in schimb coacerea este excelenta si se pasteaza foarte bine .

Ingrijire plante deapartament: udare, transplantare, hranire.

22 (de la: 11:30) – 23 – 24 (pana la: 14:47)

– Luna in Scorpion –

Legumele, florile si plantele aromatice vor avea un parfum si o savoare deosebite, dar si rezistenta la diferiti factori patogeni si proprietati de pastrare excelente.Transplantare si divizare plante de apartament. Cultura fortata la verdeturi vitaminizante.

Nu se recomanda sa scoatem tuberculii, pot sa se infecteze si vor fi traumatizati.

24 (de la: 14:47) – 25 – 26 (pana la: 21:33)

– Luna in Sagetator –

Semanatul si plantatul ierburilor cu crestere rapida, a verdeturilor , legumelor condimentare (picante): ceapa, usturoi (pentru mancare si pentru seminte de calitate). Semanatul plantelor medicinale: aloe, anason, patlagina, hamei si altele.

 • Cultura fortata la verdeturi vitaminizante
 • Lupta cu daunatorii si bolile plantelor
 • Plivire
 • Controlul spatiilor de pastrare

26 (de la: 21:33) – 25 – 26 (pana la: 22:33)

– Luna in Capricorn –

Semanatul legumelor, radacinoaselor, ierburilor, plantelor perene pentru dezvoltarea unui sistem raticular puternic, rezistenta la boli, diferente de temperaturi si daunatori. Florile au o tija sanatoasa si rezistenta, o forma frumoasa.

 • Hranirea, udarea si taierea.
 • Repararea inventarului de gradina, achizitionare seminte si ingrasaminte, verificarea spatiilor de pastrare.
 • Nu se transplanteaza plantele de apartament.

Dragii mei, materialul l-am luat din revista ”Moja Ljubimaja Dacha”, iar calendarul este alcatuit de astrologul Elena Maligina.

Redactorul acestei reviste roaga pe cei, care din varii motive vor sa utilizeze informatii aflate aici, sa indice sursa acestora, ceea ce am si facut.

Dacă mai aveţi nelămuriri, puteţi consulta şi tabelul lui Vasi legat de acest subiect, dar puteţi folosi cu încredere şi secţiunea de comentarii, sunt sigur că nicio întrebare nu va rămâne fără răspuns!

Sa aveti spor si recolte bogate!!

30 comments to Calendar de semanat: februarie

 • Calendarul meu este cu totul diferit de acesta.Si eu l-am confruntat cu alte doua calendare.Sa nu fie cumva vreo gresala.Iar pe 14 si pe 27(in altul e pe 26) sunt noduri lunare,nu se gradinareste.Mai exista cate o diferenta intre ele.In Ianuarie s-au potrivit cele 3 calendare pe care le urmaresc eu, dar in Februarie e diferenta de cele doua zile pentru nodul lunar.
  Acum, stiti cum e, daca mai consult inca 5, probabil ca mai gasesc cate ceva sa ma bage in ceata.
  Mai vorbim.

  La ultima data corect e 26-27-28( o micuta greseluta, nu de alta,dar sa vezi cat l-am studiat).

 • phlox

  Evident ca ai dreptate. Imi cer scuze si multumesc mult ca ai sesizat.
  cat priveste datele si orele, sunt pe lat. si long. noastre, nu stiu ce sa-ti spun mai mult, pentru ca , totusi nu-s astrolog, dovada ca acest material este preluat -dar cu toate astea verificat, 🙁 …-
  Nu’sh ce sa-ti zic.
  de aceea, uite, vin cu un alt fel de calendar, mai pe intelesul nostru (al meu cu certitudine! :))dar mai aveti ‘tzintica rabdare.
  cu drag

 • dar eu tot nu inteleg ceva. la care plante facem noi toate lucrarile astea? la cele din ghivece si din solarii?
  de exemplu:
  “12 (de la 00:20) – 13 – 14 (pana la 07:50)
  – Luna in Balanta –

  Semanatul verdeturilor pentru salate, florilor agatatoare-urcatoare, ca si a culturilor cu “mustati” (fasole, mazare, capsuni) Indepartarea partilor uscate si deteriorate ale plantelor. Taiere flori, afanare pamant, ingrasatul si udatul consistent al plantelor. Pregatirea semintelor si colectarea ingrasamintelor.

  Nu se transplanteaza plantele de apartament, isi vor pierde proprietatile decorative!”
  semanat verdeturi – si daca e pamantul inca inghetat?
  taiere flori – care flori?
  udatul consistent al plantelor – pai daca e inca zapada pe sol, cum sa le mai ud?

  intreb si eu, nu dati 🙂

 • adina

  uau! desi nu mai agreez horoscoapele de nici un fel, tre sa admit ca cel putin Luna are o influenta mare asupra plantelor. Am cules ciuperci, de ex, si am auzit de la cei mai priceputi ca in fazele crescatoare ale lunii cresc si ciupercile mai bine, iar in cele descrescatoare, evident mai greu. Si asa este. Am mai auzit iarasi in Germania, despre o taranca, care-si cultiva totul dupa calendarul lunar, si toti radeau de ea, pana o data cand toti si-au compromis cultura de cartofi, ea a fost singura care i-a scos la timp si a avut cartofi; de atunci toti au inceput sa se intereseze de calendarul acesta. cred ca de fapt ar trebui sa punem seminte in faza crescatoare a lunii, asta ca regula generala, restul mai sunt si inflorituri ale astrologilor, sa fie si ei utili… iertati-mi nestiinta!

 • phlox

  @cristina:
  🙂 Nu da nimeni. Nu-i dau eu voie s-o faca!!
  Cristina, semanam pentru rasaduri sau in sera, sau daca vrem sa crestem pe pervaz (cine-si permite si are asa ceva, ca eu una…n-am)
  taiem flori, cei care , din nou, au sere si flori pentru comercializat
  Repet: pe cele din sera sau din casa, terase inchise.
  Doar e februarie inca.. 😉
  Orele sunt trecute de catre astrolog… nu stiu dece, are o noima, cu certitudine, ori pentru ca asa o trebui, pentru ca nu cred ca -l apuca pe careva sa se ocupe in crucea noptii cu asa ceva 🙂
  Calendarul, la urma urmelor, este dat pentru orientare, ca orice calendar, dar sa-ti spun ceva: acum un an m-am apucat sa plantez niste cevauri exact in momentul in care ar fi trebuit sa stau, sa joc sotronu’ mai bine; dar cum timpul de care dispuneam nu tinea cont de calendarele mele, a trebuit s-o fac. Si mi-am muscat pumnii de ciuda si nu mai spun ce era la gura mea!Anul trecut am incercat sa nu mai repet, cel putin cu plantele la care tineam foarte tare, dar tot mi-a scapat momentul la altele (din fericire mai putin importante). Ce crezi?! S-a intamplat la fel.Deci: concluzionati singuri.
  Sa nu-mi spuna careva (ca nu-l cred)ca nu a trecut prin momente in care sa se intrebe: ce naiba se intampla? am facut cum fac de obicei , de ce nu mi-a reusit, una sau alta.. Dreptu-i?
  Si cu raspunsul asta o iertam si pe adina 😉
  cu drag

 • Cristina,iti spun eu mai simplu.Trebuie sa tinem cont de semnul constelatiei din ziua respectiva si in acelasi timp tii cont de lucrarile pe care trebuie sa le facem cand luna e in crestere sau in descrestere,luna plina sau noua…
  Acest lucru se repeta in fiecare luna.Tu alegi lucrurile care se preteaza la momentul din an la care ne aflam, ca e vara, ca e primavara…
  Aceleasi sfaturi o sa le vezi si in ianuarie si in aprilie si in august..Tu alegi,daca e timpul sa pui seminte de salata,le pui azi,ca luna e pesti care e semn de apa,care ajuta plantele cu frunze.Si pt ca luna e in crestere in prima perioada,se insamanteaza ce creste chiar deasupra solului.Si inca ceva,azi luna e la apogeu,moment prielnic pentru cultivarea cartofului,dar in februarie e inghetat,nu se preteaza,dar in martie,cand vine apogeul,nu va mai scapa.
  A fost mai simplu,sau nu?(ha,ha,ha)
  Mai vorbim.

 • phlox

  Cristina, si eu si Vasi am reusit cu brio sa te ametim de tot.
  Revin: are Vasi la ea pe blog o schita pe cat de simpla pe atat de desteapta . Asa ca o vom ruga frumos pe Vasi 😉 sa o posteze si o sa vezi cat e de simplu. Pentru ca, daca stai sa te gandesti cam la asta se reduce totul, cu variatiile de rigoare.
  Zic bine, Vasi?

 • Cristina imi cunoaste blogul,este una dintre primele mele vizitatoare ( ma madresc cu ea).Unde zici sa o postez aici? Cum? Eu nu stiu decat pe blogul meu.

 • phlox

  Sa-l intrebam pe huni? 😉

 • Nu stiam ca exista o legatura intre horoscop si agricultura. E tare faza

 • aaa, da. 🙂 chiar ca am ametit de tot, dar ceva ceva tot am prins: inca nu am nimic de facut pentru gradina! :))
  ieri, dupa ce am dat submit comment, mi-a aparut un mesaj de eroare si am crezut ca nu imi va publica ce-am comentat, asa ca dimineata ma uitam disperata la stratul inca gros de zapada din gradina si ma intrebam cum oare o sa sap eu sub el sa pun semintele. acum m-am linistit. solar nu am, pervaz nu am, sera de flori nu am, pot sa stau cuminte si sa astept sa se topeasca zapada 🙂
  vasi, n-am stiut ca te mandresti cu mine, dar iti multumesc pentru asta 🙂
  pana una-alta, eu sunt cea mai nepriceputa intr-ale gradinaritului dintre voi, asa ca o sa mai pun intrebari “tampite”, pana cand o sa ma lamuresc.

 • phlox

  @cristina:
  Mai, Crisule, intrebari tampite nu exista in gradinarie. Si altminteri cum sa invatam daca nu intrebam. Sigur, avem aici fete cucuiete care (vai ce invidioasa sunt! :)), “pe bune” sunt tari in materie, am vazut.-Bine-bine si baieti-natafleti 🙂 🙂 :)- Gluuuumesc!
  Si acum serios: totul se poate invata. Uite, pana si eu, tot ce citesc, aud, pac! pun in practica. Unele merg, altele mai putin sau mai deloc. Si pe cele care merg le “scuip” mai departe. Nu-mi place sa le tin doar pentru mine. Consider ca asta e o mare prostie. Important e sa imprastii peste tot ceea ce stii de bine. Cel putin asa vad eu lucrurile.
  Deci: intreaba, intreaba, intreaba! 🙂 🙂 va suna cunoscut?? hahahaha! parafrazez si eu pe predecesori

 • phlox

  @huni:
  Perfect!
  si pentru ca pe undeva p’acilea, spuneai tu ca nu prea pricepi ce-i cu zodiile si gradinareala, Huni, treaba sta cam asa. (O sa explic ca pentru mine). Luna, ca si Soarele, in plimbarea prin felia lor de Univers, trec si pe langa sau prin dreptul constelatiilor zodiilor . Soarele ramane pret de o luna (), iar Luna – doar 2-3 zile, si nici alea intregi, cateodata. In felul acesta, este influentata in varii forme – viata. Zodiile sunt ele 12, dar practic se incadreaza in doar 4 semne – cate trei de fiecare-: APA, AER, FOC, PAMANT. De aici e simplu, se merge si pe logica la o adica. Dar mai bine graieste fatuca asta, pe care deja multi or fi citit-o (m-am trezit si io s-o descopar a cincea zi dupa scriptura! ):
  http://www.feminis.ro/casa-si-gradina/plantele-si-fazele-lunii-11

 • Hai, ca pana la urma nu este chiar atat de complicat.Ne uitam in calendar,frumos, ce tre sa face in ziua urmatoare, ca sa ne pregatim, ne asiguram ca nu este nod lunar si gata.
  Nu tre sa le stim pe dinafara.Exact ca si retetele de bucatarie,daca le avem scrise nu trebuie sa ne incarcam memoria.Foarte bun si materialul din feminis,dar pana la urma tot Calendarul este baza, dupa mine.
  Ce-mi plac discutiile astea!

  Mai vorbim.

 • adina

  Fara legatura cu Luna, dar cu semanatul, va cer si eu parerea. Eu nu am experienta deloc, mai cetesc si eu, ca asa am dat de voi, mai ascult pe mama, dar numai intr-ale gradinaritului :))…
  Deci, noi am hotarat sa facem asa: punem semintele direct in paharele de iaurt sau de unica folosinta, cel mai bine transparente, seminte de rosii cate 1-2, sa fie si de rezerva, de ardei 2-3, de castraveti, pepeni, dovlecei cate 3-4, iar la cele la care la repicare trebuiesc bagate mai adanc in pamant, le punem de la inceput in mai putin pamant si adaugam pamant dupa ce mai cresc. In felul acesta nu mai traumatizam plantele cu o mutare in plus, e mai putina munca… si le punem direct in gradina cu tot cu pamantul in care au rasarit si au crescut. Are vre-o hiba rationamentul acesta? De ce nu face toata lumea asa? Imi scapa mie ceva? La ce va trebuie rasadnita, ca sa ajungeti apoi tot la paharele sau ghivece?Repet, nu am experienta, deci poate ca-mi scapa ceva. Am facut asa si in anii trecuti; daca n-am avut rezulate a fost din cauza ca plantele au fost distruse de mana cand erau deja pe rod, si alte de-astea, traim langa Bucuresti…
  Va rog sa-mi dati un raspuns, astept o replica. Multumesc fru! 😉

 • zephirine

  ei, adina, pai e o chestie total diferita . nu conteaza in ce pui semintele, adica in pahare sau direct in stratul de pamant, rasadnita e construita in asa fel incat sa asigure la sfarsitul iernii – inceputul primaverii o temperatura potrivita pentru germinarea semintelor si cresterea rasadurilor. tu unde tii paharele cu seminte? eu in rasadnita am pus de exemplu semintele si in pamant si logic si normal ca nu le-am repicat in pahare ci le-am plantat direct in gradina. in pahare am pus castraveti care nu suporta transplantatul dar paharele le-am pus tot in rasadnita. pentru cine nu are o sera, un solar, pervaze late si multe la geamuri si are o gradina maricica, rasadnita e solutia cea mai buna.
  deci intrebarea ta ar trebui sa fie: la ce ne trebuie rasadnita daca putem creste rasadurile .. unde? pe pervazul geamului?

 • adina

  am citit cum si-a facut rasadurile Huni, si pe blogul Elizei, si amandoi au facut asa: intai au semanat in rasadnita, apoi din rasadnita in pahare, apoi din pahare in gradina…. Eu zic numai ca se poate sari peste rasadnita in cazul asta, nu? Da, daca le pui din rasadnita in gradina, cum de fapt se face la tara, e logic. dar cum fac baietii si fetele astea, parca te scarpini cu mana stanga dupa urechea dreapta… fara suparare, Huni, stapanul blog-ului… La fereastra le tin si eu, ca nu am solar, nu vad nici o problema in asta. Ce-i drept, am multe ferestre si bine luminate.

 • zephirine

  asta e esential, cu ferestrele multe si cu lumina buna.. si cu rasadnita e destul de complicat daca nu ai la indemana gunoiul proaspat de grajd. ne descurcam cum putem. anul asta ma gandesc sa le pun si eu in geam, desi anul trecut am avut rasadnita si am avut rasaduri foarte frumoase. poate daca as avea eu un grajd cu o vaca… un cal…. nu!!! mai bine in geam.

 • adina

  nu-i nostim, cum intotdeauna cei fara experenta intr-un domeniu isi dau cel mai adesea cu parerea? 🙂

 • adina

  ma refer la mine, desigur, am uitat sa completez

 • zephirine

  cu experienta, fara experienta, eu cred ca de la oricine poti invata cate ceva 😉

 • zephirine

  plantele sunt organisme vii, gradinaritul nu e o stiinta exacta, tot timpul poti experimenta/invata ceva nou, cred ca asta e frumos… miracolul semintei – ea ne invata pe noi.

 • Eu tot in geam am pus rasaduri,care au si iesit,nu s-au alungit pentru ca le-am pus exact langa pervaz si pe o masa ,la aceeasi inaltime cu pervazul, sa nu se planga de lumina.Bine ,geamul este orientat catre rasarit,are lumina destula.Semintele le-am pus cate 2-3 in paharele,sa nu mai le repic dupa aceea.Ma refer la rosii si ardei,ca dintre legume numai astea am pus pana acum,iar florile le-am pus in cutii mai marisoare de plastic,care au si capac ,din alea ieftine de unica folosinta din engros.La flori e mai simplu sa le repic direct in jardiniere sau ghivece,ca pe astea pot sa le mai tin un pic prin casa pana se face cald si bine.
  Mai vorbim.

 • Adina,rasadnita este foarte buna,pentru cei care fac multe rasaduri si de mai multe feluri.Iti dai seama ce ar insemna sa se intinda cu sute de rasaduri landa 1-2 geamuri.Eu cand am facut rasadnita, nu am mai repicat,deoarece pamantul era suficient de fertilizat,mai ales ca avea substrat de balegar,deci caldura, lumina si au crescut frumoase si viguroase,tocmai bune de mutat in gradina sau solar,depinde.Si cei care vand rasaduri in piata,tot in rasadnita le fac.
  Eu te felicit pentru ca ai luat gradinaritul in piept!

 • Deci m-am incadrat perfect 🙂 acum seman vinete,rosii si ardei 🙂

 • benny

  foarte tare:)) 🙂
  tinetio tot asa :))

 • aura

  buna seara deci e bine sa renuntam la repicare s au nu avantaje dezavantaje sunt mersi

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.