Ultimele comentarii

  • andrey: Am o intrebare daca complectez golurile iarba nu creste in m...
  • phlox: @Gabin: Corect! ...
  • phlox: @Teodora: Scuze ...
  • Pop Eugenia: Am si eu un mur,fara tepi,imi place foarte mult,fructele sun...
  • Teodora: Buna seara, Phlox ! Te rog mult, sa imi spui etapa cu etapa...
  • Andrei: Buna ziua, Am 3 ha de suprafata neagricola pe care as vre...

Topinamburul sau napul porcesc (Helianthus tuberosus)

topinambur-nap-porcescCunoscut si sub alte denumiri precum: para pamantului, radacina soarelui, anghinare de Jerusalem, floarea-soarelui salbatica – cat de frumoase sunt denumirile astea -….sau…nap porcesc! Evident denumire romaneasca (de ce nu ma mira?!), Topi e o radacinoasa foarte gustoasa si cu o multime de calitati curative.

Stiti cine a adus-o in Lumea Veche, mai precis in Franta? Monsieur Samuel de Champlain – vajnic navigator, explorator si cartograf francez de prin secolul XVII.

Pe nedrept considerata ruda saraca a florii soarelui (Helianthus annuus), ca este neam cu ea, Topi e pe cat de sanatoasa, pe atat de decorativa. Ajunge si pina la 3m inaltime, are un frunzis dens de un verde intens si niste flori galben-soare, cum imi place mie sa zic. Multi o folosesc pe post de gard-viu imprejmuitor, o adevarata draperie naturala.

De radacinile ei stau agatati, ca de fusta mamei, tuberculii de forma alungita (de unde si denumirea de para sau anghinare, data fiind asemanarea) de culoare de la creme-galbui la maron, trecand , cateodata si prin nuante rosiatice.

topinambur-nap-porcesc2Tuberculii ajung la maturitate dupa aproximativ 125 de zile, iar dupa ce da primul inghet sunt tocmai buni de mancat! Ei sunt foarte rezistenti la inghet (si -40 grade)– si nu numai – ceea ce permite ca primavara sa ne rasfatam cu „trufandale”, asta doar daca nu i-am dat gata pe timp de iarna. Cu alte cuvinte, ce vreau sa spun: poate ierna in pamant fara probleme, asta e.

Fiind o planta rezistenta din mai toate punctele de vedere si pe de-asupra si nepretentiosa – draga de ea! – se poate planta atat primavara cat si toamna. E, acu’ ce sa zic, n-o fi ea pretentioasa, dar cel mai mult ii place laolalta cu urzicile. Ati ghicit de ce! Pamantul de urzici este afanat, bogat in azot, fosfor si alte bunatati. Sigur ca ea creste la fel de bine si pe margine de drum, miristi sau parloage; sa fiti atenti cand treceti cu masina pe langa astfel de locuri, sigur o veti vedea, uitindu-se si facandu-va cu mana!

Totusi, daca vreti cultura serioasa e bine sa n-o lasati pe un loc mai mult de 3 – 4 ani cel mult 5, chiar daca e planta perena. Asta pentru ca o data cu trecerea timpului, tuberculii se micsoreaza. Iata de ce trebuie mutata o data la 3-4-5 ani, daca vrem sa avem recolta buna, cam 2 kg de la o planta!

Si mai este ceva, amintea Armeria de faptul ca e o planta invaziva. Corect. De aceea trebuie sa facem fie ce ne-a sfatuit ea, fie sa ingradim cu opritoare gen cele pe care le gasim la Hornbachi-Obi-Baumacsi, sau facem singuri din tabla, tigla, ruberoid, infigand bariera suficient de adanc sa nu o ia razna tuberculii care vor sa se rupa de casa parinteasca.

Sa fiti sanatosi si iubiti, dragii mei!

phlox

Cunoscut si sub alte denumiri precum: para pamantului, radacina soarelui, anghinare de Jerusalem, floarea-soarelui salbatica – cat de frumoase sunt denumirile astea -….sau…nap porcesc! Evident denumire romaneasca (de ce nu ma mira?!), Topi e o radacinoasa foarte gustoasa si cu o multime de calitati curative.

Stiti cine a adus-o in Lumea Veche, mai precis in Franta? Monsieur Samuel de Champlain – vajnic navigator, explorator si cartograf francez de prin secolul XVII.

Pe nedrept considerata ruda saraca a florii soarelui (Helianthus annuus), ca este neam cu ea, Topi e pe cat de sanatoasa , pe atat de decorativa. Ajunge si pina la 3m inaltime, are un frunzis dens de un verde intens si niste flori galben-soare, cum imi place mie sa zic.Multi o folosesc pe post de gard-viu imprejmuitor, o adevarata draperie naturala.

De radacinile ei stau agatati, ca de fusta mamei, tuberculii de forma alungita (de unde si denumirea de para sau anghinare, data fiind asemanarea) de culoare de la creme-galbui la maron, trecand , cateodata si prin nuante rosiatice.

Tuberculii ajung la maturitate dupa aproximativ 125 de zile, iar dupa ce da primul inghet sunt tocmai buni de mancat! Ei sunt foarte rezistenti la inghet (si -40 grade)– si nu numai – ceea ce permite ca primavara sa ne rasfatam cu „trufandale”, asta doar daca nu i-am dat gata pe timp de iarna. Cu alte cuvinte, ce vreau sa spun: poate ierna in pamant fara probleme, asta e.

Fiind o planta rezistenta din mai toate punctele de vedere si pe de-asupra si nepretentiosa – draga de ea! – se poate planta atat primavara cat si toamna. E, acu’ ce sa zic, n-o fi ea pretentioasa, dar cel mai mult ii place laolalta cu urzicile. Ati ghicit de ce! Pamantul de urzici este afanat, bogat in azot, fosfor si alte bunatati. Sigur ca ea creste la fel de bine si pe margine de drum, miristi sau parloage; sa fiti atenti cand treceti cu masina pe langa astfel de locuri, sigur o veti vedea, itindu-se si facandu-va cu mana!!

Totusi, daca vreti cultura seriaoasa e bine sa n-o lasati pe un loc mai mult de 3 – 4 ani cel mult 5, chiar daca e planta perena. Asta pentru ca o data cu trecerea timpului, tuberculii se micsoreaza. Iata de ce trebuie mutata o data la 3-4-5 ani, daca vrem sa avem recolta buna, cam 2 kg de la o planta!!

Si mai este ceva, amintea Armeria de faptul ca e o planta invaziva. Corect. De aceea trebuie sa facem fie ce ne-a sfatuit Armeria, fie sa ingradim cu opritoare gen cele pe care le gasim la Hornbachi-Obi-Baumacsi, sau facem singuri din tabla, tigla, ruberoid, infigand bariera suficient de adanc sa nu o ia razna tuberculii care vor sa se rupa de casa parinteasca.

TOPINAMBURUL SANATOS, DAR SI GUSTOS

Tuberculii topinamburului sunt foarte bogati in carbohidrati – cam 77% este inulina, oligozaharida ce contine fructoza, de unde si proprietatea ei de a se transforma in fructoza pe parcursul pastrarii (de aici gustul dulce al topinamburului). Pe cat de sarac este in celuloza, pe atat de bogat este, in schimb , in vitamine si microelemente: vit.C, fier, siliciu, seleniu, etc.

Stiati ca 50 gr de topi asigura organismului adult necesarul de siliciu pe zi?

Dar ca utilizarea sa sistematica duce la reducerea semnificativa, si uneori chiar definitiva, a durerilor de spate si de articulatii? Si extern este la fel de benefic. Baia cu decoct de topinambur se recomanda in astfel de cazuri: pentru asta vom face asa: 1.5kg de masa verde maruntita se va fierbe in 8 litri de apa ( eu cred ca in lipsa unui recipient asa de mare se poate fierbe intr-u vas ceva mai mic, adaugand apoi apa pana la 8 litri ) la foc mic pret de ½ ora. Apoi se strecoara si se toarna in apa de baie, care trebuie sa fie la temperatura de 38-40 grade. Corpul trebuie sa stea scufundat pana la gat in aceasta apa cu decoct, relaxat timp de 12-15 minute dupa care facem un dus rapida si ne bagam in scutece!

Se fac 15-20 de astfel de proceduri cu pauza de o luna. La fel de utile sunt si planta uscata (400 gr), tuberculii cruzi sau uscati (1 kg maruntiti). In cazul asta fierberea este mai indelungata- cam 45 de minute.

Iata de ce este recomandat in boli ale aparatului locomotor si pentru buna functionare a articulatiilor: artrita reumatoida, osteohondroza a coloanei vertebrale, cocsartroza, osteoartroza deformanta.

Fiind un excelent antiinflamator ajuta si in tratarea poliartritei.

Pentru aparatul cardiovascular? O adevarata bine-facere: se descurca cu hipertensiunea, ateroscleroza, tahicardiilor le vine de hac sa nu mai spunem de boala ischemica a cordului!

Si nu e tot. Are leac si pentru aparatul gastro-intestinal: sucul de Topi e un adevarat pompier in lupta cu arsurile gastrice, avand proprietati de reducere a aciditatii, ajuta in constipatii. Este un ajutor de nadejde in anemii, obezitate, nu permite sarurilor sa-si faca depozite acolo unde nu trebuie! Are actiune coleretica-colagoga si imunomodulatoare. Este un antioxidant grozav, avand proprietatea de a elimina metalele grele, radionuclidele, toxinele.

Utilizat sistematic si timp indelungat scade glicemia la persoanele care sufera de diabet zaharat.

Avem probleme de vedere? Nu-i bai. Mananca sistematic topinambur

In cosmetica? Si acolo e cautat. Proprietatea sa de a reduce pana si ridurile cele mai serioase: se da prin razatoare un tubercul mediu, se adauga, optional, cateva picaturi de ulei de masline, de in sau miere si intindeti pe fata. Stati cu ea cam 25 de minute. Procedati asa cam o data la 2-3 zile. Dupa 7-10 proceduri de acest fel veti observa cu uimire cat de elastic, tanar si sanatoas arata tenul dumneavostra.

Cat despre proprietatile sale culinare ce sa mai vorbim?! In salate crude, dimpreuna cu ardei, verdeata, rosii, ceapa, sau in combinatie cu varza murata mere si ceapa taiata marunt, stropite din belsug cu ulei de masline si otet balsamic sau de mere.

Il putem face si la cuptor cu cascaval: fiert si taiat felii se aseaza pe tava de cuptor, unsa cu unt, randuri-randuri, radeti cascaval sau orice fel de branza doriti, verdeata de patrunjel si cateva linguri bune de smantana batuta cu un smecher de galbenus si fuga la cuptor. Sau daca va place sufle-ul, nimic mai simplu, e ca si cel de conopida de „complicat”. Sub forma de snitel – minunat , dar sub forma de chiftelute? Mmmm, grozav. Si murat si ….., e, uite dulceata n-am incercat!

Sa fiti sanatosi si iubiti, dragii mei!

79 comments to Topinamburul sau napul porcesc (Helianthus tuberosus)

  • Lia

    Eu am in spatele gradinii ,digul.
    De-a lungul lui creste topinambur,spontan.
    Taranii il ard in fiecare toamna,pentru ca e cam obraznic,si coboara pana pe culturile lor de porumb…Primavara rasare iar.
    Stiu ca tuberculul este comestibil,dar mi-a fost jena sa merg cu o casma sa scot cativa .

    Culegeam doar florile care sunt superbe in vaza.
    Shame on me :)
    In timpul razboiului a hranit multe suflete.Acum s-a devalorizat.
    Nu mai e la moda.
    Dar cum bine stim,moda revine.:)
    Hai sa fim noi promotorii lui.
    Acum e inghetat,dar cum se incalzeste putin,ma duc la recoltat.
    M-ai facut curioasa.
    Cum e la gust? Cu ce seamana?
    Mi-l inchipui ca pe un cartof dulceag.

    • phlox

      Lia, cata dreptate ai, referitor la faptul ca pe nedrept a fost uitat dupa ce secole intregi a hranit si vindecat omul. Dar asa e el, omul, buricu’universului, nerecunoscator si superficial. Ce sa-i mai faci. Spuneam undeva, ca ma bucur de faptul ca am nimerit intre asa oameni ca voi (multumiiiim, Huni ;))si ca putin cate putin tot vom reusi sa face bun!
      gata cu vorba.
      Cat despre gustul sau este foarte asemanator cu cel al cotorului de varza sau al napului-nap (seamana cu ridichea neagra, dar e mai turtit si are coaja portocalie), cred ca si cu gustul guliei este asemanator. Noi il mancam si in forma cruda in diferite combinatii, dar si gatit. Mmmm! Nu mai spun cat e de sanatos!
      A! si mai e ceva dat fiind faptul ca e ruda cu doamna Floarea-soarelui, tulpina lui e foarte bogata (ca si tuberculul, deltminteri)in seleniu,- pe care il mai gasim intr-o cantitate la fel de condiderabila in frunzele de morcov-asa ca , o data uscata, planta o putem arde si cenusa s-o folosim la legume, plante, pomi si arbustii fructiferi pe care-i avem. E o hrana pe cinste si un imunoprotector de vaza.

    • armeria

      La mine, topinamburul are gustul alunelor verzi, necoapte inca :)

    • Lia poti spune in ce zona pot gasi acesti napi?Detin un teren si doresc sa cultiv pe el acesti napi.

  • Vcuicsor

    Exista soiuri de topinambur cu tuberculi de culoare rosie si cu tuberculi albi. Nu este pretentios si are cerinte destul de modeste fata de sol si clima.Se consuma cel mai bine in stare proaspata dar rezista in sol si la temperaturi scazute( -25 grade C).Dezavantajul este ca tuberculii se deshidrateaza repede si nu se pot depozita in cantitati mari.Pentru a avea provizii se pot pastra in pivnita stratificati in nisip umed.
    Datorita continutului ridicat de inulina sunt recomandati in hrana diabeticilor. Consumul zilnic a 4-6 tuberculi imbunatateste starea de sanatate a persoanelor care sufera de diabet. In tari precum Austria sau Germania se consuma si rachiu de topinambur.
    Este o planta invaziva,cele mai mici resturi de radacina apartinand acestei plante pot da nastere unei plante noi.Partea aeriana a plantei poate fi folosita la acoperirea solului.

  • phlox

    Asa e Vcuicsor, bine completat. In articolul intreg sunt trecute si multe alte specificatii, dar, cred eu ca am facut vreo nazbatie si nu am trimis articolul complet (imi cer scuze, Huni).
    Este o planta complexa, si este buna nu numai pentru cei suferinzi de diabet, dar si in obezitate, probleme de articulatii, anemie, si probleme gastrointestinale. plantati topinambur – n-o ra regretati niciun moment!
    Cu drag

  • Maria Ionescu

    Vai, cat m-am luptat cu biata planta s-o scot afara din gradina si s-o mut in afara gardului,pana la urma am reusit,insa dupa cativa ani, a reusit sa se strecoare, numai ea stie cum si e din nou in straturile de flori, invingatoare si sfidatoare,cu natura nu te pui!De acum ii acord mai mult respect,nu o mai pun in aceeasi oala cu nesimtitul de pir care m-a scos din minti,cu obraznicia lui.Stiu ca si el are calitati si intrebuintari diverse dar mie nu-mi trebuie si pace.

  • delica

    asa de tare m-ati facut sa indragesc planta asta, desi nu am mancat niciodata, doar citindu-va postarile, ca am si intrebat pe cunoscutii mei de la tara despre ea. binenteles ca au ras de mine, insa eu nu mai am rabdare pana la primavara, cand vreau sa infiintez cultura de topi, undeva la tara, pe o bucata nefolosita de pamant. ma intrebam totusi, daca voi alege o parcela care acum este parloaga, va trebui sa o sap/ar pe toata, sau doar o portiune circulara unde plantez tubercului?

    • phlox

      Ce ne bucuram ca insistentele noastre dau asa roade!! :)
      Delica,draga de Topi e atat de nepretentioasa, incat o sa se bucure numai pentru ca vrei s-o plantezi! Sigur, trebuie sa-i faci o leaca de loc,sa dezburuienezi un pic dar de sapat prea mult nu, doar sa afanezi bine -bine pamantul, deci prea mult efort nu trebuie depus (am in vedere sapat la greu). Tuberculii (tinuti in apa pana se rehidrataeaza cum trebuie)se planteaza dupa schema 60_70 x 60_70 la o adancime de 8-10cm. Daca Topi are ca vecinele si niscaiva coane-urzici va fi de-a dreptul recunoscator.
      Este bine, totusi in primul an sa avem grija sa afanam sistematic pamantul in jurul plantelor, pentru o mai buna aerisire si ca umiditatea sa se pastreze mai bine. Atat. Sa ai spor! Si sa ne tii la curent ;)

    • armeria

      Delica, cu siguranta Svetlana imi va da dreptate daca voi spune, ca ai putea cultiva topinamburul si pe strat de paie, asijderea cartofului, dupa indrumarile date de ea la articolul Gradina sub zapada.
      Acolo ai mai spus ca iti doresti sa inlocuiesti total cartoful din alimentatie, cu topinamburul.Din pacate, nu prea este posibil.Perioada lui de recoltat este din octombire/noiembrie pana in martie /aprilie, depinde de zona.

  • phlox

    @armeria:
    Ha-ha-ha-ha!! :) :) Ce haioasa ai fost!!
    dada, cum sa nu, la cat e de ochila-lati-lungila mintenas ni-l pune vantosu la pamant!

  • Lia

    Astept cu nerabdare urmatorul articol pe tema.
    Chiar vreau sa stiu cum arata topinamburul gatit.
    Te urmaresc de asemenea si cu articolele de gradinarit.
    Am si eu o gradina de legume hobby.
    Sunt la tara doar de 6 ani si inca invat,pentru ca nici un an nu merge ca celalalt iar eu tot schimb sourile si varietatile.:)

  • Maria Balan

    Am primit de Mos Craciun o punga plina cu ;;nap porcesc”.Am facut salata .Foarte buna!Am dat si la o vecina mofturoasa in ale cruditatilor ,dar i-a placut, Multumesc pentru informare.Maria

  • phlox

    @Maria Balan:
    sa-ti fie de folos!
    Stie , el, Mosu ce e bun si sanatos!!;)

  • armeria

    topinambur si rudbeckia
    [img]http://hobbygradina.ro/wp-content/uploads/2011/04/topi 001.jpg[/img]

    Corect, Phlox?

  • phlox

    ;) rudbekia si topinambur, pentru ca , daca noi stim care e una si care cealalta, cativa dintre prietenii hobby nu stiu si se pot incurca….
    ce fain arata deja!
    cu drag

  • Svetlana Pascu

    Va multumesc mult,dragelor.Acu’ cred ca m-am dumirit.

  • Lumi

    Cine vinde nap porcesc? Sunt interesata sa cumpar 10 kg.Imi puteti raspunde pe adresa lumnita.gherasim@yahoo.com .Va multumesc!

  • am făcut o prostie mai mare deât mine !(1,75 m :D )
    am cumpăraat în primăvară 10 tuberculi de topinambur, i-am plantat în linie, au ieșit fain frumos, dar între timp, am uitat ce am plantat în acel loc… au crescut frumos, au ajuns la 2 metri, au făcut niște flori faine ca de floarea soarelui, și crezând că sunt chiar floarea soarelui și florile sunt prea mici pentru a se mai ,,coace” semințele de floarea soarelui, le-am scos, cu tot cu rădăcini, tuberculi… abia acum am constatat citind din nou acest articol că mi-am desființat cultura de topinambur! credeți că din resturile de rădăcini ( sper să nu le fi scos pe toate, dar eu am tras cu îndârjire de ramificații crezând că cine știe ce buruiană s-o fi aciuat în grădina mea :) )mai poate răsări ceva, având în vedere că este atât de invaziv topinamburul ăsta ? tuberculii erau mici și albi. având în vedere că i-am plantat pe 18 iunie și n-au făcut 125 de zile să se matureze, mai pot avea speranțe în invazie ? din experiența voastră, ce ziceți ?

    • phlox

      @tamara:
      :) :) :))! Nu cred, Tam, ca e totul pierdut. Dupa cat este de invaziv (daca intoarcem capul o clipa, tusti si s-a mai intins o leaca!),la primavara, vei constata ca topi e prezent. Si eu am de gand sa-l aduc la mine in pitica mea de gradi (in pofida bodoganelilor disperate ale jumatatului meu), undeva intr-un coltisor. Voi reveni cu amanunte la momentul propiq :) ;)

    • armeria

      @tamara: Tamaraaa, ai grija ce-ti doresti!!!
      Cu siguranta au mai ramas :) :) Sper sa am timp azi, sa pun niste poze cu topinamburul in diverse faze (crestere, inflorire, etc.)

  • Cristina

    @armeria: Cristina
    Buna! Topi asta mi-a iesit in cale de vreo doua saptamani si cred ca m-am indragostit! Ma gandesc numai la el! Dragoste platonica, of course, fiindca nu m-am atins de el.;))Nici macar nu l-am vazut live, inca. Langa firma la care lucrez sunt cateva loturi de pamant pline cu aceste flori, care mi-au atras atentia fiind foarte frumoase, asa ca am facut o incursiune incognito sa “fur” niste floricele pentru vazuta mea. Intre timp aflu despre topi de pe net si de la colega mea care se hranea cu ei copilarind la tara acum vreo 50 de ani. Ma duc si sap, trag de tulpini, ma caznesc si muncesc din rasputeri, impreuna cu doamna mea colega si …nimic. Doar radacini. Sa inteleg ca inca nu e vremea de recoltat? Nu s-au maturizat bulbii? Sunt usor dezamagita fiindca sunt sigura ca e topinambur. Am citit ca se recolteaza doar in oct/nov, asa ca inca mai sper. Daca ma ajutati cu un sfat profi(am vazut ca pe acest superb blog sunt persoane pricepute)va raman recunoscatoare.

    • armeria

      @Cristina: E momentul sa ne bucuram de florile topinamburului. Dupa ce se vor usca acestea, rascolim pamantul. Tuberculii nu-i gasesti chiar la baza tulpinii :)pe o raza de mai multi cm in jurul ei.
      Daca faceai o poza iti puteam confirma ca ceea ce ai cautat, e topi. Asa, va trebui sa astepti sa le vezi pe ale mele, putin mai tarziu.

  • armeria

    am revenit cu poze :)
    in faza de crestere:
    [img]http://hobbygradina.ro/wp-content/uploads/2011/09/topi 1.jpg[/img]
    inflorire:
    [img]http://hobbygradina.ro/wp-content/uploads/2011/09/topi 2.jpg[/img]

  • armeria

    apoi am ales o planta cu tulpini groase, semn ca sub pamant sunt multi tuberculi :)

    dar acum tuberculi sunt mici
    [img]http://hobbygradina.ro/wp-content/uploads/2011/09/topi 066.jpg[/img]

    is buni si acum … dar la maturitate sunt deliciosi :)

  • Cristina

    Evrika! El este! Am sute de metri te teren cu topinabbur linga firma mea.Initial am crezut ca sunt culturile cuiva (desi aratau cam parasite)dar m-am interesat si am aflat ca sunt pirloaga. Nu-mi vine sa cred! Astept sa se usuce florile si ma apuc de sapat.
    Acum ca tot m-ai edificat atat de bine in privinta topi, te-as mai intreba ceva. Mi-as dori tare mult sa cultiv pe balconul meu arborele Moringa. Ai auzit de el? Am tot cautat seminte pe net dar nu am gasit. Am inteles ca de crescut creste repede si nu e pretentios, in schimb e considerat cel nutritiv arbore de pe pamant. E genul de planta pentru care faci pasiune instantaneu. Astept cu nerabdare pararea ta!
    Danke schon!

    • phlox

      @Cristina:
      Crista, ma bucur pentru gaselnita ta si-ti urez transplantare voiosa si cu succes! Cat despre acest arbre nu pot spune nimic. E prima oara ca aud, da’ m-ai facut atat de curioasaaaaa! Cum am o leaca de timp ma arunc in valuri si tot gasesc ceva interesant, nu se poate altminteri ;)
      cu drag

      • Cristina

        @phlox:
        Multumesc, Phlox! Cred ca informatiile despre Moringa te-au convins, ca mie mai,mai imi vine sa-mi desfintez trandafirii japonezi si asparagusul si iedera si tot si sa cresc copaci nutritivi. Si asa am doua ghivece de rosii cherry care au rodit toata vara(tinute in curte in plin soare) si m-au rasfatat cu aroma lor iar acum le-am adus pe balcon, poate mai rodesc si peste iarna. Oare copilii se pot marcota si in ghiveci?
        hai ca am inceput sa le amestec ingrozitor, tot citind pe blogul tau despre rosii si mulci si muulte altele, m-a apucat frenezia si acum imi pare rau ca vine iarna si mai pot sa aplic nimic :(. Mi-a mai ramas topi, frumosul! mi se pare incredibil cum el infloreste pe cand majoritatea florilor si plantelor se duc.

        • phlox

          @Cristina:
          Crista, te inteleg perfect. Si mie mi-ar placea sa fie primavara-vara si o tzara de toamna dulce tot anul, ca sa pot gradinarici toata ziulica ;) :)
          Cred ca (spun parerea legata de marcotare)daca vei proceda ca la capsuni, n-ai ce pierde si poti prelungi viata tomatei cat vrei tu. Doar deja stii ca fiind o tropicana caldura casei tale ii va fi pe plac. Mai ai de completat lumina, adica sa-i asiguri soare cat e zi si lumina galbena sau portocalie, poate fi si roz :), fara gluma, e mai calda, pe timpul serii. Evident mancarica buna din coji de banana bine maruntite, sare de potasiu, macerat de urzy (fa-ti de acum, cat mai sunt urzici crude si pastrezi la la sticla)si, oricum, stii mai bine ce-i dai ca hrana. Si acum sa trec la ce-ti ziceam mai sus, “marcoteaza-le” in doua sau trei ghivece (sau in jardiniera)alaturate ghiveciului “mama” Sau taie-i si planteaza-i in alte ghivece. Atentie! temperatura trebuie sustinuta la 20-24 grade, altfel intra in hibernare, nu vor avea forta sa-si faca treaba cum trebuie. Sunt tare curioasa ce-o sa-ti iasa?!;) Tine-ne la curent!
          Ce soi este sau e vreun hibrid?!
          “Succesuri”! :) :) :D
          PS daca vrei sa nu te plictisesti si ai si loc pe balcon pot sa-ti dau o reteta zgubi de crescut cartofi in ladite ;)Eu am de gand s-o fac dar tre sa pregatesc terenul psihologic ca sa nu -l manii pe jumatatu’ meu :D :D

  • Cristina

    Aha, deci trebuie sa-i pun o veioza de cand incepe sa se intunece? Iar cojile de banana e voie sa le pui si in ghiveci? Uscate sau proaspete? banuiesc ca pe undeva ai scris aceste sfaturi dar eu din ce am citit pe blogul tau despre rosii nu am dat peste asa ceva. Astazi m-am hotarat sa le pun si muzica clasica :)). Sper sa mai am timp sa fac si macerat de urzici. Acuma nu sunt chiar lamurita ce e cu copilii astia. La o planta matura, care a produs toata vara rosii mai putem vorbi de copili? Ma gandesc sa iau creanga cea mai de jos si sa o ingrop in alt ghiveci. Oi vedea ce va iesi.
    Cat priveste cartofii din ladite, draga phlox iti multumesc dar risc sa fiu exilata (si nu doar din balcon :))) plus ca jumatu’ tocmai a facut cu mandrie rost de cartofi eco de la tara. Nu pot sa-l eclipsez chiar asa cu cartofii mei la ladita (cel putin o luna doua).
    Intre timp ma gandesc cu nostalgie la arborele de Moringa si ii tin si lui un loc in balconul meu.
    Cu prima ocazie aduc si pozne cu rosiile mele si copilasii lor.

    • phlox

      @Cristina:
      Promisiunea data e datorie curata. Am gasit ceva ce ar putea sa te intereseze legat de Moringa, dar cred ca ar fi fost mai bine daca puneai intrebarea pe: http://intrebari.hobbygradina.ro/, deoarece raspunsul se pastreaza laolalta cu intrebarea, si ajutam si alti prieteni curiosi in cresterea acestei minuni. Asta este si scopul in care a fost creat. Daca nu vrei, am sa incerc sa-ti raspund si aici.
      Coaja de banana e bine sa pui unde este nevoie de hrana buna pentru plante. Contine potasiu, magneziu, si alte bunataturi. Ba, cred ca am amintit, cum sa o fi evitat tocmai pe ea! Probabil nu s-a ajuns la partea cu hranitul (materialul este impartit in 5 sub capitole ;)) Eu o maruntesc si o ingrop pe langa radacina. Cred ca poate fi si uscata…
      Muzica….da, bine faci, cica tomatei (spun niste cercetatori)ii place Mozart :) Si eu e-am pus cat fura in stadiu de rasad ;) Mai tarziu nu le-am mai pus ca eram destul de rar pe langa ele, dar au avut manele din belsug (am un vecin venit de aiurea vis-a-vis :( )si nu intelegeam de ce sunt stresate…
      Cred ca ar trebui sa urmaresti daca mai face copili, de regula, daca are de toate se apuca gospodareste din nou de treaba. Pana si ale mele, cele de la mosie, unde noaptea deja erau bine sub 10 grade s-au apucat de plantuit copili noi! Incearca, nu strica.
      Bun, si acum ce-ar fi sa te grabesti cu pozele ca doar stii cat sunt de curioasa din fire. daca sed bine sa ma gandesc, cred ca si Armeria a promis ea ceva asemanator???!!!
      la multe sporuri!

  • phlox și armeria, mulțam fain pentru acest subiect

  • armeria

    Tamara, cu placere :)
    cred ca, pana la primavara, topi o sa fie in top :)

  • armeria

    se deschide oficial sezonul :)

    partile aeriene sunt “terminate”.

    • @armeria
      și afară pllăuă, pllăuă
      și-i treăcut deă uoră nuouă…
      (:D :D cred că așa ar zice Marina Voica :D :D )

      • phlox

        @tamara:
        Armieria, şî plluaia aciasta ie bunîă la cieva, ni tak li (= nu-i aşa)?:) :) :)
        la Buchariest inca nu ploaie, dar sta pe vine si pe ganduri s-o faca si e vant, si nu miroase asa ca pe la tine, ci a betoane si gaze de “esapamenturi” :(
        Bucura-te cipila, bucura-te, ai de ce! NE-om bucura si noi o data cu tine, e voie? ne primesti?
        cu drag

  • alex riza

    Buna, sunt interesat sa cumpar seminte de topinambur vreau sa cultiv 0,5 hectare daca are cineva de vanzare sau cunoasteti firme care comercializeaza asa ceva va rog scrieti-mi pe mail alexandru.riza@yahoo.com multumesc

    • armeria

      @alex riza: @alex riza: Alex, cultura de topinambur se ifiinteaza cu tuberculi :)
      Fa un calcul si revin-o cu cate kg doresti :)pot sa-ti asigur eu necesarul.

      • @armeria: Va rog trimiteti-mi si mie o oferta pentru tuberculi la catalin@black-valley.com.

        • phlox

          @Catalin Vrabie:
          Imi cer scuze ca ma bag in seama (mai ales ca nu are nici o legatura cu rugamintea dvs.), dar nu ma pot abtine sa nu zic: nu sunt de acord cu afirmatia facuta in prezentarea de pe “…black-valley…” cum ca vanatoarea ar fi nobila, minunata si colac peste pupaza (scuze!)si sport! Nu vad nimic nobil si minunat sa haituiesti pe fratii nostri necuvantatori si sa-i mai si casapesti!Cat despre sport nu mai incape vorba! Doritorii de ţintăşenii a-si instaleze tinte si sa traga il ele cat ii ziulica de mare!
          Sa nu care cumva sa-mi veniti a-mi zice din dramba ca mii de ani omu’ cu asta s-a ocupat, ca va voi raspunde ca o facea din considerente de “chioraieli de matze” sau aparare, iar faptul ca se sacrifica animale ca sa avem ce imbuca…..ma rog, aici aveti dreptate (a se citi am bagat capu’-n pamant)
          Inca o data, mii de scuze ca am inoportunat interventia dvs, pasnica dealtminteri, cu inforfoneala mea, da’ mi se ridica creasta pe speti cand in joc este viata fratilor parosi, pufosi, penosi, cioculosi, etc
          Sa nu va maniati pe mine, da’n-am putut sta in banca mea.
          un phlox manios si indurerat

  • Svetlana Pascu

    Buna Armeria,
    As vrea si eu tuberculi ,putem discuta pe pascu_svet@yahoo.com multumesc.Cat priveste vanatoare cred ca doar partea cea intunecata din unii poate sa considere asta o distractie.

  • @armeria: și io, și io :)
    dar nu vreau cu kilele, vreau și io acoloșa fro 10-15 tuberculi, că după aia, au ei grijă săs se facă kilograme :D

    cum fac, afișez imieilu ?

  • dan

    buna armeria
    la fel ca thamara, chiar mai putini tuberculi, colea la craiova, email dinudancatalin@yahoo.com

  • irina

    buna ziua! si la iasi dc se poate…..email palirina@yahoo.com

  • am auzit de topi in iarna asta si cum e ceva nou ma gandeam sa cumpar 2-3 tuberculi(5lei-buc)si sa-i inmultesc.m-am uitat pe internet sa vad cum arata si imaginati-va surprriza!!eu consum asa ceva de mai bine de 10 ani dar sub numele de gulii!se mananca si cruzi si copti si in salate si cine mai stie cum!sunt foarte buni copii mei ii mananca cruzi ca iepurii morcovii.se culeg toamna dupa ce se ofileste floarea si pana primavara tarziu (aprilie).se inmultesc si prin radacina de pe care ati luat toti tuberculii si sant cotropitori se intind repede in toate directiile de nu esti bucuros de ei dupa un timp.

  • bobita

    Am 1000 de mp de gradina neimprejmuiti si necultivati de ani de zile. In dreapta mea un vecin creste porumb si in stg nimic. M-am gandit la o plantatie de asa ceva, in primul rand pentru ca putina lume cunoaste planta si scap in acest sens de hoti si ma gandesc ca nici animalele nu o cunosc:). Ma poate ajuta cineva de aici cu informatie si tuberculi? Multumesc!

    • armeria

      @bobita: ‘mneata :)Buna vreme de recoltat si plantat topinambur ! Dupa calendar da, dar in rest mai trebuie sa asteptam.
      Unde locuiesc eu mai este zapada si pamantul este inghetat.
      Informatii suficiente se gasesc in articol si comentarii :)Ti se da schema de plantare (60×70), adancimea (8-10 cm) perioada (oricand, octombrie – aprilie).
      Suprafata o cunosti, trebuie doar sa faci schema si sa calculezi, 1-2 tuberculi la cuib.
      Fa un calcul si revin-o cu cantitatea. Pot sa ti-o asigur eu!
      Ce buruieni cresc pe terenul tau?

      • bobita

        @armeria: Buna ziua armeria,
        Pamantul l-am mostenit recent si nu a mai fost muncit (lucrat) de zeci de ani cred. Azi am fost la teren, pentru ca vreau sa-l ar si erau buruieni si de 1,5 metrii in picioare. Zilele acestea il ar si il discui…il pregatesc bine-bine, marunt. As pune mai rar, ca sa pot sa-l mai prasesc…cu siguranta vor iesi buruienile la vara. Ma gandesc la 1000 de cuiburi. Gasim tuberculi?:) Cum te contactez?

      • elena

        @armeria: buna ziua,
        am citit cu deosebit interes articolul,precum si comentariile si imi amintesc ca in copilarie aveam in curtea parintilor asa ceva, chiar am si mancat la acea vreme.Ulterior aceste plante au disparut (parintii au extns casa).
        Acum as fi interesata sa cultiv si eu aceasta planta ( teren am destul).Rugamintea mea este daca ma poti ajuta macar cu cativa tuberculi.Multumesc!.

  • marius

    planta este foarte productiva daca se cultiva cu cap. am avut asa ceva, dar am avut soareci si sobolani care au mancat tuberculii. prefera soluri usoare care sunt si usor de lucrat si favorabile recoltarii mecanizate. se pot folosi pentru recoltat masini pentru cartofi. la semanat este recomandata o distanta de un metru intre randuri si 80 cm intre plante . plantele ajung si la 4m inaltime. necesita o prasire cand planta atinge maxim 30 cm. samanta se afla la dispoziţie pe campuri .In vegetatie este necesara o rarire a plantelor .

  • alina

    Este foarte invaziv. Primavara trecuta am adus un pamant de umplutura si n-am avut timp sa cosesc in zona respectiva. Peste vara mi-a cotropit dealul, iar acum in primavara am smuls fiecare tulpina, sa scap de radacini, nu stiam ca e planta de cultura. Acum,cand Am sapat, sa pun cartofii, era plin de tuberculi, deja cu plantuta pe ei. Ajutor! Nu vreau sa-l starpesc chiar de tot, dar vara nu mai pot intra deloc in gradina. A crescut 10-15 cm intr-o saptamana.CAt despre rarire… Se fac uriase si daca sunt dese

  • Gabriel

    Buna ziua,
    de unde pot sa fac rost de tuberculi pentru a infiinta o cultura?
    Multumesc,
    pich.gabriel@gmail.com

  • Oana

    Buna ziua,

    Puteti sa imi spuneti de unde as putea sa cumpar vreao 10-15 kg de napi pentru consum si cativa tuberculi?

    Va multumesc!

  • [...] Oana: Buna ziua, Puteti sa imi spuneti de unde as putea sa cumpar… [...]

  • armeria

    Elena, va trebui sa-mi spui ce suprafata vrei sa cultivi si in ce zona locuiesti :)

  • petrica

    Doresca sa ma ajutati sa pot face rost de acesti napi .VREAU SA CULTIV UN HA .

  • Adriana

    Buna Armeria ma intereseaza si pe mine, tuberculi daca ai disponibili.
    Multumesc frumos astept sa ma contactezi
    quiser_quiser@yahoo.co.uk

  • claudia

    Buna, Armeria! si eu sunt interesata.te rog sa ma contactezi: clauci2001@yahoo.com
    Multumesc anticipat!

  • Cum pot sacapa de TOPINAMBURII, astia, ajutati-ma ca ma simt depasit de situatie…Numai de bine!

  • ISTRATIE DUMITRU

    Buna ziua,
    Sunt bucuros ca mai gasesti si tineri care se preocupa de agricultura- topinambur.
    la varsta mea de ,,sasegenar” am vazut mancat si cultivat napul porcesc. Este bun. Iata o reteta f. f. buna>
    1. Se rad 2 – 3 topinamburi pe razatoare, vasul sa fie din sticla sau ceramica, o strachina de Hurez. Se pune o lingurita de polen proaspat si se mesteca bine. Se serveste IMEDIAT, glucidele se oxideaza repede. daca nu este atat de dulce se poate pune si o lingurita de miere dupa care se paseaza cu lingura de LEMN. va doresc sa aveti pofta buna.

  • afromena

    As fi si eu interesata de tuberculi. Am o suprafata de vreo 600 de metri pe care as vrea sa plantez topinambur.Ma puteti contacta la 0768263733

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.