42 responses

  1. victoria
    January 16, 2011

    si eu pun praz,am pus 2 ani la rand,ca in primul abia ma mutasem si nu am pus prea multe :)
    Am avut praz foarte frumos,dar eu il seman in rasadnita.Nu am incredere decat in rasad.Eu asa stiu ca se face.

    • huni
      January 16, 2011

      Ce se vede prin poze a fost cu semănare directă. Nu este extraordinar mai ales dacă comparăm cu ce se găseşte în comerţ, dar e acceptabil. Cred că se face mai frumos dacă se face din rasad.

  2. cristina
    January 16, 2011

    dar unde ai gasit seminte de praz?

    • huni
      January 16, 2011

      Am luat din kaufland, au o oferta bogată din seminte de legume şi flori.

  3. Ella von Heizer
    January 16, 2011

    Poate o convingem noi, pe sotia ta, sa faca un blog culinar. Eu as fi cu siguranta mai mult decat vizitator. Apropo, in farfurie e placinta cu praz? Ca supa nu e precis!

    • huni
      January 16, 2011

      În farfurie este ce am gătit eu :), adică un sandwich condimentat cu praz (când am rărit).

  4. victoria
    January 16, 2011

    @huni:
    se face foarte frumos din rasad,dar trebuie si sapat ,curatat de buruieni si ,mai ales, multa apa.Sa balteasca :)

  5. victoria
    January 16, 2011

    @cristina:
    Eu am luat din Hornbach si Real anul trecut.De la Starsem si Agrosel.Se gasesc seminte.Eu incep sa imi fac lista cu ce imi mai trebuie ca in februarie sa incep sa cumpar.

  6. Mariana
    January 16, 2011

    La multi ani pe 2o11!
    Si noi suntem fani praz!avem si acum in gradina,chiar azi ziceam ca trebuie sa aducem in casa!il smanam si cind sunt plantutele mai maricele sotul le planteaza…si multa apa!
    Toate bune si duminica placuta!

    • huni
      January 16, 2011

      La multi ani Mariana! Si pe mine ma tot bate gandul sa fac rasaduri, dar nu cred ca voi reusi anul acesta…

  7. huni
    January 16, 2011

    @victoria: asa este si daca punem din rasad nu mai trebuie sa rarim. Una dintre greselile mele a fost ca am fost prea milos la rarire…ar fi trebuit sa raresc mai mult, dar mi-am invatat lectia :)

  8. Dana
    January 16, 2011

    Supă de praz?! Nu am măncat asa ceva, singura reţetă pe care o ştiu este praz cu măsline. Poate pui tu reţeta pe blog, nu de alta să nu murim de poftă. De când citesc blogul tău şi al Victoriei sunt tot mai atrasă de grădinarit, aşa că trecem şi prazul pe listă.

    • huni
      January 17, 2011

      Ma bucur ca ti-am starnit interesul pentru gradinarit…pe bune!
      Neaparat sa treci prazul pe lista, ca este bun si pentru salate! Legat de reteta de supa, o sa ma interesez si o sa postez aici.

  9. victoria
    January 16, 2011

    @huni:
    asa este.Eu anul trecut am pus si ceapa foarte rara,de fapt asa cum se pune, si am facut bulbii cat pumnul :) Acum 2 ani imi venea sa o arunc,ca ma gandisem eu sa valorific terenul cat mai bine cica,dar am pus atat de deasa ceapa ca nu a avut saracuta cum sa creasca.

    • huni
      January 17, 2011

      Imi suna mult prea cunoscuta situatia :)). Eu am patit la fel cu morcovii.

  10. Ella von Heizer
    January 16, 2011

    Nu te necaji, Victoria, ca se intampla si la case mai mari. Noi am pus ceapa foarte deasa, in ideea ca o vom rari mancand ceapa verde. Am mancat noi, cat am mancat, dar in final am recoltat ceapa uscata la dimensiuni de arpagic urias :))

    • huni
      January 17, 2011

      Un an am patit tot asa, dar nu imi dau seama de ce, din cate tin minte nu erau puse prea des… Dar partea buna este, ca anul acesta nu mai trebuie sa cumperi arpagic :))

  11. simf
    January 17, 2011

    noi am scos in noiembrie prazul de iarna si l-am pus in nisip, culcat, dupa ce am taiat 2/3 din partea verde. e bine mersi si acum, iar avantajul e ca puteam sa scoatem din el usor, cand vrem.

    • huni
      January 17, 2011

      pai asa a fost planul si la noi…dar n-a fost sa fie :))

  12. Tiberius
    January 17, 2011

    Eu am plantat praz anul trecut pentru prima dată şi am fost plăcut surprins de cât de uşor a crescut. L-am semănat direct, şi am crezut că nu a ieşit, aşa că am vrut să curăţ stratul să cultiv altceva, iar atunci am văzut nişte firişoare ca de iarbă care până în toamnă s-au transformat în nişte plante foarte viguroase şi gustoase. Anul ăsta voi face răsad.

    Venind vorba de plante rar cultivate, eu am mai cultivat bob şi bame, dar din păcate nu au mers anul ăsta. Bobul mi-a fost mâncat de afidul fasole. Însă, cred că au funcţionat drept plante capcană şi mi-au salvat fasolea, care era plantată alături. Iar bamele au ieşit prea greu şi le-au năpădit buruienile. La sfârşit am obţinut doar două bame. Mai încerc.

    Aş mai vrea să încerc următoarele: nap, mei, in şi lobodă. Însă nu găsesc seminţe ( în Praktiker şi alte super-market-uri ). Are cineva idee unde aş putea găsi?

    • simf
      January 17, 2011

      seminte de mei si de loboda am vazut in piata, la tarani, in toamna. dar loboda verde, nu rosie.

  13. Tiberius
    January 17, 2011

    @Tiberius: Cultivă cineva plantele astea? Aveţi ceva sfaturi? Ce alte plante mai rare cultivaţi?

  14. Adinuca
    January 17, 2011

    Tiberius… loboda rosie planta rara? La noi e chiar buruiana. Odata semanata nu mai scapi de ea, se intinde in toata gradina daca o lasi macar pe una sa faca seminte.

    Trecem la retete:
    Supa crema de praz si cartofi.
    Placerea mea – totul din ochi. Se curata cam 3 fire de praz se taie in patru (pe lungime) apoi se taie bucatele mici. Apoi cativa cartofi (4-5 bucati) se taie ca pentru fiert ca la piure. Acusi se ia o oala in care sa incapa toate astea si se caleste putin prazul in ulei de masline (sa nu se faca rumen, doar sa se inmoaie putin) apoi se pun si cartofii se lasa si ei vreo 2 minutele, apoi se stinge totul cu supa de pui sau de legume. Se lasa la fiert pana se fierb cartofii si se paseaza cu miherul vertical pana ajunge supa ca un fel de crema de consistenta smantanii. Se sareaza si pipereaza dupa gust. Se aseaza supa crema in farfurie. Drept in mijloc puneti o lingura babana de smantana si ceva firisoare de Chives (Allium schoenoprasum) din aceeasi familie. Se poate inobila si cu ceva bacon taiat foarte mic si prajit bine de tot inaintea prazului sau chiar separat pentru ca e pacat sa-l faci pasta. Asa ca merge sa faca fata supei alaturi de smantana si frunzulitele de chives.

    Ei?

    • huni
      January 17, 2011

      Adinuca: Excelent Adinuca suna fabulos, nu stiu daca corespunde cu reteta noastra, dar este forate asemanatoare…stiu sigur ca si supa noastra avea cartofi :D. Revin cu detalii!

  15. Adinuca
    January 18, 2011

    In zona noastra se mai face si ciorba de praz. E buna dupa baute prelungite si repetate.
    Iaca-ta:

    Avem nevoie de una-doua cepe, cateva fire de praz, cateva linguri de orez, zeama de varza si leustean uscat. Poate si o lacrima de ulei. Din nou retetele de la bunica – totul din ochi. Se pun la fiert ceapa tocata marunt si orezul in putina apa (dar putina ca mai adaugam si zeama de varza). Cand au pornit asa sa se inmoaie, adaugam si prazul taiat intai in patru si apoi in bucatele mici (vad ca la praz asta-i modalitatea de taiere la bunica mea). Cand toate au fiert turnati peste ele zeama de varza cat sa fie buna si sa te “ridice din pat”. Potiviti de sare, daca mai este cazul (de obicei nu e cazul) si presarati leusteanul uscat. Bunica spune ca zeama de varza merge doar cu leustean uscat. Poate asa se obisnuia ca zeama de varza ei aveau doar iarna cand nu mai exista leustean verde si apoi ei au o teorie de viata foarte interesanta: merge numai cu ce ai in momentul acela in camara. Frumoasa teorie care i-a ajutat sa fie multumiti tot timpul cu ce aveau. Cert este ca la noi in casa nu se amesteca zeama de varza cu leustean verde. La sfarsit de tot se picura putin ulei si se stinge focul. Se mananca abia dupa ce s-a racit cu mamaliga fierbinte (alt pansament gastric bun dupa bautura; nici paine nu se prea gasea pe vremuri iarna, ca nu ajungeau masinile sau nu se ajungea faina :)).

  16. Adinuca
    January 18, 2011

    O alta reteta, ca de zemuri ne-am saturat, chiar daca te umfla bine de tot este
    Pilaf cu praz

    Asta-i simpla si bunica o facea numai cand ajungeau nepotii in casa ei. Pastra ficateii de la toate pasarile pe care le taia peste an (cand noi nu eram acolo, ca daca eram acolo totul mergea la prajit in ceaun). Stiti regula: totul din ochi.
    Deci sa zicem ca avea cam jumate de kilogram de ficatei de pasare. Punea ulei pe fundul unei cratite (ea ar fi spus cratiti), nu mult dar suficient, apoi punea ficateii, un fir doua de praz o cana de orez si patru cani de apa. Un praf de sare, amesteca putin si le baga la cuptor vreo ora. Apoi le scotea si mancam cu mamaliga calda (la tara la noi se facea mamaliga si de doua ori pe zi, probabil de aiai imi place asa mult) si castraveti murati. Fiind mancare de vara, o mancam in vacanta mare, de fiecare data ne spunea “castravetii astia sunt ultimii”. Cand am crescut mai mare m-am lamurit ca erau abia pusi la murat. Din aceea care se acresc in trei zile la soare… Mmmminunat!

    Multumesc Huni ca m-ai facut sa-mi amintesc toate aceste lucruri din copilarie. Si acum ce-ar fi sa o sun pe bunica?

  17. delica
    January 26, 2011

    gand la gand cu bucurie! am cumparat si eu anul acesta o punguta cu seminte de praz si ma bucur ca am unde sa ma informez despre cultivarea sa. sincer vorbind nici de mancat nu am manacat praz decat de vre-o 2 ori in viata mea, iar de cultivat nici atat. in acelasi timp ma bucur sa aflu ca mai sunt plante pe care le pot tine si iarna in gradina, contrar a ceea ce stiam din mosi stramosi, cum ca gradina e pustie iarna si doarme. multumesc de sfaturi. in acelasi timp mai am o intrebare pentru voi gardinari iscusiti. poate e o naivitate din partea mea sa v-o adresez, dar ma veti ierta, eu fiind neexperimentata inca in ale gradinaritului. deci…eu am iepuri…nu foarte multi…dar suficient sa produca muuuuulta mizerie. as vrea sa stiu daca materiile lor fecale sunt indicate de a fi folosite pentru gradina ca si ingrasamant natural. astept raspunsurile voastre detaliate si va multumesc de pe acum.

  18. delica
    January 26, 2011

    Tiberius, eu am cumparat samanta de leurda si vreau sa incep sa cultiv. stiu…o sa-mi spuneti ca sunt pline padurile…ca e o banalitate planta asta…asa cum imi spun toti prietenii mei, dar eu sunt indragostita de ea, de salata pe care o poti face si la mine aici e campie ca-n palma, pana la padure e drum lung si nu apuc eu sa-l fac de fiecare data cand mi-e pofta pe salata de leurda.

    • adina
      February 20, 2011

      eu am citit ca leurda nu prezinta interes pt gradinari tocmai pentru ca nu creste decat in padure, nu poate fi aclimatizata altundeva. Desi este o planta minunata, daca nu se poate cultiva, este neinteresanta. Eu congelez frunzele de leurda pt pesto si omleta, e delicioasa! Bafta totusi!

  19. delica
    January 27, 2011

    multumesc pentru raspuns armeria! am citit si articolul despre compost. m-am luminat in sfarsit. pana acum, asa…mai rezervat aruncam pe gradina gunoiul obtinut de la iepuri dar nu eram impacata cu tehnica asta si voiam sa va intreb si pe voi.

  20. adina
    February 10, 2011

    @Tiberius: si pe mine ma bate gandul sa cultiv in, dar de frumusete, in straturile cu flori, nu pt consum. Am cumparat de la plafar, la punga seminte de in, sper ca-s bune de rasarit. Mei se gaseste la tarani, ca mancare pt pasari. Nu stiu de unde esti, in Bucuresti de ex se gaseste in piata 16 Februarie, langa parcul Bazilescu. Seminte de loboda am eu, dar cum sa te ajut? Eu in locul tau as incerca cu hrisca, e foarte hranitoare si are seminte mai mari, ma gandesc ca e mai usor de “treierat” decat meiul. Tot de la plafar… o sa incerc si eu anul asta. Bobul nu a fost deloc grozav anul trecut, din cauza ploii a facut un fel de mucegai, dar nu as mai pune, nu m-a impresionat deloc ca… eficienta: un castron de bob?? din cca juma de kil. nu mai pun. Daca-ti nu reusesti sa faci rost de seminte de loboda iti trimit eu, desi in general muulti tarani au, creste de nebuna prin gradini, poate gasesti totusi prin apropierea ta.

  21. MARCEL
    April 8, 2011

    Sunt ardelean din mos stramosi dar am devenit fan al prazului dupa ce am reusit sa-l cultiv in gradina mea din Bistrita. In zona asta de nord, foarte rar gasesti praz in gradina, dar am reusit sa obtin rasaduri, firave, plantand seminte in jardiniere, in casa, in luna februarie. Am adaugat ingrasamant natural, cenusa si nisip ca sa afanez pamantul nostru cam argilos si am obtinut o prima recolta neasteptat de viguroasa. Acum am gasit o gospodina, de pe campie, care aduce rasaduri in piata si aduce praz doar pt. mine. Am si semanat direct, in gradina, o tura de praz pe care l-am lasat peste iarna iar acum, in primavara a fost numai bun de rasadit. Asa voi avea praz proaspat tot timpul, stocul tinut in beci, in galeti cu nisip umezit, fiind pe sfarsite.
    Folosesc prazul la orice salata si in toate mancarurile cu ceapa sau legume. Este deosebit de gustos, mai fin si mai “zemos” decat ceapa.A fost considerat inca din antichitate o planta avand calitati miraculoase.
    Incercati si va veti convinge singuri ca nu va puteti lipsi de el.
    Marcel Berbecar

  22. barbu
    November 11, 2011

    Sunt cam derutat. Nimeni nu are daunatori la praz. De 3 ani il cultv in gradina din seminte de Kaufland [agrosel], dar sunt atacate sistematic de musculita galbena a cepei. Sunt niste ramisoare albicioase de vre-o 5mm care mai apoi se transforma in chisti negriciosi. Papa frunza sapand canale in ea si ataca zona alba , de nu mai poti folosi nimic din ea.Am schimbat pana acum 3 zone de gradina [la aprox. 20m intre ele], dar spre sfarsitul toamnei tot reusesc sa se infiltreze in plante, asa ca sfarsesc prin recuperarea cat de cat a plantelor, aruncand zonele distruse si mai apoi uscandu-le in cuptor pentru ciorbe. Sincer sa fiu m-am cam saturat de chirurgia asta [ e un chin sa selectezi zonele curate]. Ce sa fac? care sunt medicamentele ? Apropo..sunt din Baia Mare si m-am indragostit de praz in timpul ” muncilor agricole” din timpul armatei la Caracal prin ’88.

    • armeria
      November 12, 2011

      @barbu: Nu l-ai cultivat asociat cu alte legume/verdeturi?
      Am si eu praz in gradina, insa il cultiv asociat.Am si cate trei legume/verdeturi pe un strat :)
      Sunt convinsa, ca ai studiat tot ce se poate despre musca cepei (nu ai specificat daca si ceapa din gradina ta este atacata), stiind ca larvele ierneaza in sol, ca are 2-3 generatii pe an, cam greu de combatut, daca nu ai un ecosistem specific.

      Combati chimic sau renunti la praz? Grea alegere…

  23. phlox
    November 13, 2011

    Daca ai rabdare suficienta, si vrei ca incet dar sigur sa ajungi la eliminarea din gradina ta a naroadei lacome,care prin mai incepe sa se preocupe de progeniturit si-si sauta zone prielnice,( deoarece ouale si le depune pe suprafata cu bunatati) poti recurge la inca doua solutii, inafara plantarii laolata cu prazul/ceapa, dupa cum aminteste Armeria, a, sa zicem, morcovului, patrunjelului. Una este cea repelanta, pudrand pe suprafata cultivata cenusa cam un pahar la m2, pulbere sau tocatura de tutun (1 lingura la m2)sau boia iute (1 lingurita la m2) cu afanarea suprficiala la 2-3 cm, ulterioara. Astfel de “parfumuri” vor alunga musca in alta parte.
    Cu larvele, daca au apucat deja sa apara, luptam in mod aproximativ similar, in sensul ca vom face macerat din tutun dupa reteta urmatoare: 1 lingura de sapun (lichid sau det de vase), 200 gr mahorca, tutun de la cele mai proaste tigari, frunze de tutun cine are in posesie, si 10 litri apa fierbinte. Acoperim, tinem cateva ore bune, cam 24, strecuram, stropim. Putem folosi inca o data materia ramasa dar la 5 litri de apa. Un astfel de dus nu va fi deloc pe placul larvetelor.
    Cu chimicaria intri intr-un cerc vicios din care foarte greu vei putea iesi.
    Ai de ales.
    spor

    • barbu
      November 2, 2013

      MULTUMESC !

  24. Rafael
    February 17, 2012

    Se poate semăna în februarie-martie prazul pentru răsaduri?

    • armeria
      February 18, 2012

      @Rafael: daca ai soi timpuriu, martie-aprilie cu plantare in camp in luna mai :)

Leave a Reply

 

 

 

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.

Back to top
mobile desktop