Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Pregătirea grădinii pentru sosirea iernii

pregatirea-trandafirilor-pe-trunchi-inalt-pentru-iarna5Vreau să vă anunț că încă mai trăiesc, am avut doar o perioadă extrem de dificilă săptămânile trecute, care nu mi-a permis să mă ocup de hobbygrădină așa cum erați obișnuiți până acum. După programul de lucru de 12-13 ore din ultimele 12 zile am nevoie de câteva zile să îmi reîncarc bateriile și în curând lucrurile vor reintra la normal. Până atunci, vă invit să urmăriți un articol încă actual de Tóth István, pe care probabil majoritatea dintre voi îl știu deja din comentarii. Cu speranța că vor mai urma multe altele, îi urez lui Isti bun venit în rândul gest posterilor de pe blog! (huni)

Voi încerca să amintesc câteva lucrări ce se fac acum în toamnă în grădină, pe lângă celelalte discutate deja în cadrul celorlalte articole postate pe acest blog. Voi prezenta lucrări din cele patru domenii principale ale horticulturii: respectiv pomicultură, floricultură, legumicultură şi viticultură.

Pomicultură

Nu uitaţi sa stropiţi pomii şi arbuştii fructiferi cu sulfat de cupru (piatră vânătă) 2,5-3% concentraţie. Tratamentul se face în zilele călduroase de iarnă, când temperatura este mai mare de +5 şi nu plouă. Văruim trunchiul şi fertilizăm organic cu gunoi de grajd. Nu uitaţi să încorporaţi gunoiul de grajd ca să nu se piardă azotul din el. La pomii mai în vârstă, fertilizarea organică se face la periferia coroanei în şanţuri. De ce la periferie, pentru că acolo se află rădăcinile absorbante.

Floricultură

După ce am scos bulbii, tuberculii şi tuberobulbii care nu pot fi lăsaţi în sol pe timpul iernii că îngheaţă (Crocosmia, gladiole, cana, dalii etc.) şi am plantat cei care vor înflorii primăvara devreme (crocuşi, lalele, ghiocei, narcise, zambile etc). Am muşuroit trandafirii că doar se anunţă o iarnă grea, a venit vremea să protejăm trandafirii altoiţi pe un trunchi înalt.

După o tăiere de uşurare care constă în îndepărtarea vârfului ramurilor prea lungi, am legat acele ramuri care aveau o creştere cu un unghi prea deschis, care ar încurca protejarea trandafirului. Pe urmă peste aceste ramuri se aşează un sac de hârtie care se leagă foarte bine la bază. (vezi poze) Nu folosiţi sac de plastic sau de rafie pentru ca nu are proprietăţi la fel de bune pentru izolare termică.

Legumicultură

Se face fertilizarea de bază cu gunoi de grajd a terenului. Se administrează gunoi de grajd doar pe parcelele unde nu se vor cultiva legume rădăcinoase sau bulboase. Pe urmă se sapă solul cu cazmaua, fără a mărunţi ci se lasă în glii mari care vor fi mărunţite de îngheţ.

Viticultură

Butucii care sunt conduşi clasic jos, vor fi îngropaţi înainte de venirea îngheţului. Însă înainte de a le îngropa, nu uitaţi să adunaţi frunzele care sunt căzute, pentru că aceste pot purta spori de boli criptogamice care vor infecta anul viitor. Cele care au prezentat infecţii puternice de mană, pot fi stropite cu sulf muiabil sau sulfat de cupru.

SPOR LA TREABĂ TUTUROR.

Tóth István

Inginer horticol.

www.semiramisgarden.ro

7 comments to Pregătirea grădinii pentru sosirea iernii

 • […] Pregătirea grădinii pentru sosirea iernii Sat Dec 04, 2010 18:00 pm Vreau să vă anunț că încă mai trăiesc, am avut doar o perioadă extrem de dificilă săptămânile trecute, care nu mi-a permis să mă ocup de hobbygrădină așa cum erați obișnuiți până acum. După programul de lucru de 12-13 ore din ultimele 12 zile am nevoie de câteva zile să îmi reîncarc bateriile și Citeste […] […]

 • […] This post was mentioned on Twitter by corina, Bartha Hunor. Bartha Hunor said: Pregătirea grădinii pentru sosirea iernii http://goo.gl/fb/qKaCv #gradinarit […]

 • Sacul de hartie nu se uda, daca ploua? Ca la noi iarna trecuta a plouat la concurenta cu ninsoarea

 • Este de ajuns doar un sac de hartie fara nimic altceva? La ploile care au fost nu sa udat? Eu am pus un sac de rafie umplut cu rumegus iar deasupra ca sa nu se ude de la ploaie un sac de plastic, legat doar sus, sa poata sa respire. Nu stiu cat de bine am facut, vedem la primavara.

 • Dumnevoastra cei care va pricepeti din Romania spuneti-mi tot ce puteti despre pomi fructiferi :ciresi ,pruni , ,visini ,si persici .Acesti pomi i-am plantat in gradina mea din Melbourne de 3 ani. Sunt interesat de sfaturile dumnevoastra ,deoarece stiu ca aveti in tara mea natala Romania buni specialisti in Pomicultura

  Multe multumiri si SANATATE sa va de-a Dumnezeu,

  Cu tot respectul
  Constantin Popescu,

 • Dorin

  Sfaturi pentru intretinerea pomilor!

  Intretinerea unei livezi,pomi fructiferi,necesita multa dibacie-ca orice meserie!.
  Toate lucrarile de intretinere ,nu pot fi explicate intr-o pagina,doua,trei!

  Pentru inceput-ne informam despre intretinerea pomilor,soiuri,lucrari de infiintare….
  Sunt destule lucrari de specialitate,destinate in acest scop-carti ce abordeaza aceste lucrari.

  Mentionez cateva consideratiuni generale despre acest subiect.

  1.Lucrarile in livada incep toamna tarziu.Dupa ce au cazut frunzele se pot aplica imbaieri-1 tratament cu sulfat de cupru concentratie mare-3-4%.
  2.Apoi pe timpul iernii, aplicam 1 tratament- ulei horticol.
  3.Incepand cu primavara timpuriu se aplica tratamente insecto-fungicide(atat bio-se gasesc pe net sau chimicale-dupa preferinte) cunoscute de fiecare punct de desfacere a substantelor ,care se respecta.Se gasesc tratamente complete functie de soiurile pomilor si momentul aplicarrii(fenofazele rodului-etapele de dezvoltare a pomilor).
  4.Efectuarea taierile anuale de rodire.
  5.Hranirea constanta a pomilor,cu apa si minerale-in zona proiectiei coroanei.
  6.Urmeaza taierile in verde ,daca nu sunt aplicate,se compromite toata munca depusa.

  Peste toate aceste lucrari,intervine si factorul vreme,de la Dumnezeu-clima ce influenteaza hotarator rodul pomilor(efectele grindinei,alte calamitati…).

  Daca respectam aceste cerinte,cu voia Domnului,avem sansa unei recolte bune.
  Nu este deloc simplu,dar nici foarte greu…Trebuie stapanita informatia (ne ajuta netul)Apoi cu munca, ambitie si daruire fata de pomi roditori,putem sa obtinem satisfactii nebanuite-pentru o viata mai buna!
  Pomul rodeste si fara intretineri,haotic in primi 2-3 ani.Daca nu intervenim asupra lui acesta intra in declin.Coroana creste abundent,apoi rodeste mult,ramurile se rup.In aceasta faza nu-l mai poate indrepta niciun gradinar priceput.

  Am scris aceste randuri ,cu toata consideratia pentru incepatori-acesta este “retetarul” ,nu altul….parerea mea!

  Spor la treaba!
  Un gradinar priceput,Do!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.