26 responses

  1. Constantin
    November 14, 2010

    Buna dimineata, Huni! Cu permisiunea, ta vin si eu cu cateva precizari,tot din dorinta de a oferi informatie corecta. Stii ca ce se spune nu e intotdeauna litera de lege. Referitor la data la care se pune varza la murat exista indicata o perioada incepand de la Sf. Dumitru si pana pe la jumatatea lunii noiembrie. Asta insa este valabila in anii obisnuiti. Varza cea mai buna pentru murat este cea pe care a prins-o binisor bruma. Asa ca in functie de asta se calculeaza perioada propice conservarii prin murare. La murat se mai pot adauga boabe de porumb si gutui, ajuta la fermentare si dau un gust acidulat verzei. Unii mai pun sfela rosie dar in acest caz zeama din butoi (moarea) va fi roz. Fiecare cu preferintele lui, mie nu-mi place asa. Cea mai buna apa este apa de fantana sau de izvor. La nevoie o folosim si pe cea de robinet, eventual lasata o vreme sa mai piarda din clor. Partea cu sarea neiodata e cea mai importanta. Numai ca e o problema si cu sarea. In mod normal peste varza se pune o saramura din 30 g de sare la 1 litru de apa. Pentru asta trebie sa stii cata apa pui in butoi. Or, punand sarea in cotorul verzei nu stiu daca mai poti calcula concentratia saramurii. Depinde de cat de mare e gaura de unde ai scos cotorul, da cat de mari sau mici sunt verzele, de cat de multe intra in butoi. Dar daca tu ai mai facut asa si iese bine, e in regula. Butoiul se lasa intr-un loc racoros si pe cat posibil cu temperatura constanta. Se pritoceste din trei in trei zile de vreo patru ori sau in functie de temperatura, pana varza incepe sa se acreasca.Dupa aceea nu mai este nevoie. Si inca ceva, peste verze se aseaza un gratar si o greutate(un pietroi bine spalat) pentru a tine verzele scufundate. Verzele se moaie si se lasa in cateva zile, asa ca poti sa mai adaugi cateva pentru a avea butoiul plin. Spor la treaba si o zi buna!

    • huni
      November 14, 2010

      Buna seara Constantin!
      Prin incarcarea mea de a simplifica explicatiile, se pare ca am emis cateva detalii importante, asa ca precizarile tale sunt binevenite. Legat de cantitatea de sare recunosc ca nu stiam de raportul precizat de tine, noi am facut dupa indicatiile parintilor (scoti cotorul si umpli gaura cu sare ;)). Mersi pentru precizari, o sa fac un update la articol!

  2. Gabriela
    November 14, 2010

    Am citit si ce a scris Constantin si intr-adevar si eu pun saramura la varza (o lingura cu varf la un litru de apa, amestecate bine intr-un vas pentru a se topi sarea), la fel gutui si porumb. Probabil ca un calcul e facut si la umplerea miezului verzelor cu sare. Fiecare regiune are metodele ei. Conteaza ca in final produsul sa fie gustos!
    Noi folosim un tub rigid de instalatii sanitare, de lungimea bidonului, pe care il pastram in camara special pentru amestecarea saramurii.
    Sarea e importanta, dar probabil si calitatea legumelor care se pun la murat. Imi povestea o vanzatoare de la un magazin din piata ca m-as ingrozi daca as vedea cum cara taranii ingrasaminte toata vara. Nici nu mai stii de unde sa cumperi legume si fructe. Cel mai bine sa ai gradina ta!!!

    • huni
      November 14, 2010

      Din pacate asa este, nu stii ce cumperi nici daca te duci la piata :(. Tubul rigid este o ideee minunată si trebuie sa spun, ca dozajul descris de mine chiar funcționeaza, pentru ca pana acum de fieacare data varza noastra murata a fost excelenta (desi sunt convins ca “formula matematica” din spate este doar una empirica)!

  3. Mihaela
    November 14, 2010

    Ai trecut si la retete pana la urma (spuneai in urma cu ceva vreme ca inca nu planuiesti sa publici si retete).
    Fara legatura cu subiectul varza murata, o sugestie catre un site cu produse foarte iuti pe care l-am gasit cautand seminte de ardei iuti, http://www.foarteiute.ro/

  4. zephirine
    November 14, 2010

    cu siguranta sunt multe metode de a pune varza la murat, dar in ardeal cel putin, toate rudele si cunostintele mele pregatesc varza asa cum face si huni, scobesc cotorul si-l umplu cu sare. fiecare dupa intelegerea si priceperea sa. rezultatul insa este intotdeauna excelent. eu nu pun varza la butoi pt ca nu fac sarmale cu varza murata, dar ne place si varza si moarea, asa ca o tai bucati si o pun in bidoane mai mici, cu 1 lingura de sare la 1l de bidon/borcan. si binenteles marar, cimbru si hrean.

  5. simf
    November 15, 2010

    pentru usurarea pritocirii se poate folosi o pompa manuala pentru umfat saltele (piscine), de acest gen: http://fl1.shopmania.org/files/poze-imagini/3017/pompa-manuala-double-quick-iii-intex~3016126.jpg.
    costa cam 30 lei in hipermarket.

    si completare la varza murata: verzele incomplete, prea mici sau care nu-s suficient de indesate se toaca si se freaca cu sare mare. apoi se indeasa intr-un borcan, se asaza borcanul intr-un castron sau lighean timp de doua zile. va iesi multa zeama si varza se va tasa. se completeaza borcanul cu alta varza tocata si frecata cu sare, se mai lasa o zi, apoi se leaga la gura(se pune capac) si se depoziteaza in beci. eu am facut o combinatie cu varza rosie; arata bine, e gustoasa deja, doar trebuie pus un pic de ulei si-un strop de piper pentru salata.

  6. victoria
    November 19, 2010

    eu nu am mai scobit cotorul verzelor anul asta ci le-am crestat in cruce la cotor, adanc cat o lama de cutit mare.Si am pus sare o lingura mare la fiecare litru de apa.Pe langa stiuletele de porumb,nelipsit la varza mea murata, am mai pus si hrean care da si aroma,dar mai ales mentine varza crocanta. Plus catea crengi de marar uscate.

    • huni
      November 19, 2010

      Am tot vazut ca toata lumea pune porumb, trebuie sa incercam si noi la anul!

  7. daniela
    November 26, 2010

    Nu vb de lucruri de care nu ne-ar interesa deloc. Ne intereseza normal, ca uite sunt persoane care nu stiu sa puna la murat niste varza

  8. Grety Simonică
    August 23, 2011

    Eu am o alta reteta cu rezultate excelente de peste 30 de ani. Am publicat-o acum cativa ani in revista Practic in bucatarie si am primit o sumedenie de multumiri, bineinteles dupa ce, cu oarece teama, gospodinele au incercat-o pr cantitati mici.Principalul avantaj este acela ca elimina total pritocitul. Alta data am sa va spun cum am ajuns sa descopar secretul, ca e un secret, acum o sa va spin cum faceti, pas cu pas: In butoi (60 litri) puneti marar bete, boabe de porumb, o gutuie taiata in doua si putin hrean, radacina sau frunze,nu mult ca intareste foaia de varza. Verzele se curata de prima foaie si cotorul se cresteaza in cruce. Cand il scoti, privezi varza de o parte din vasele prin care ea se hraneste cu saramura.Se aseaza verzele in butoi cat mai strans si intre ele se pun jumatati sau sferturi ca putin cotor.Deasupra se pun bete de marar si se aseaza o folie de plastic curata apoi cateva cregute de visin sau cateva sipci pe care se pune un bolovan spalat bine si invelit intr-o punga de plastic. Si acum secretul: Se prepara satamura, o lingura plina de sare mare la un litru de apa, se pune pr foc pana incepe sa fiarba,nu e necesar chiar fierbere,si se rastoarna peste varza. Pana faci alta saramura pui pe buroi o farfurie mare.Eu folosesc o oala de 10 l si fac saramura pana umplu bine butoiul, ii pun capacul si… ne vedem la Craciun.Chiar si in primavara,la Paste, zeama e limpede si usor inasprita ca sampania ca o bei de placere. Dar inchideti bine butoiul dupa ce luati varza si stiti ca sls trebuie sa stea in zeama. INCERCATI! SUCCES…

    • iosif
      September 11, 2013

      @Grety Simonică: de ce este important ca butoiul sa fie bine inchis ? ce temperatura aproximativ trebuie sa fie in locul unde se pune varza la acrit si daca dupa aceea trebuie tinut intr-un alt loc cu o alta temperatura?

      • iosif
        November 19, 2013

        Multumesc! folia de plastic sa fie secretul? sau/si temperatura locului? mie in fiecare an i-mi apare floarea, de pus pun varza intr-un butoi de dud , daca se pune intr-un butoi de plastic schimba lucrurile ? sau cum procedeaza unii dupa ce s-a acrit se tine la o temperatura scazuta chiar pe o terasa sau balcon . Ca si solutie pentru floare, dupa ce s-a acrit am pus putin conservant . Apropo , apa calda pusa pe varza grabeste procesul de fermentare , eu cred ca o fermentare si o acreala mai lenta este mai indicata…. @iosif:

  9. Grety Simonică
    August 23, 2011

    Revin cu scuzele de rigoare pt scriere, folosesc o tastatura veche si cam stearsa, promit s-o schimb f curand, sper ca s-a inteles.

  10. geo
    October 12, 2011

    cata sare se pune la un butoi de 200l

    • Nelu
      November 6, 2011

      @geo: Raspunsul la cita sare se pune la un butoi de 200 litri – dar cata apa pui in acest butoi
      Daca pui cu o galeata de 10 litri se pune 350 grame de sare.
      Mai pe inteles la fiecare litru de apa se pune intre 30-40 grame de sare, altii (care nu au cintar) pun la un litru de apa o lingura(cu virf) cu sare. Aceasta reteta este numai pentru saramura folosita la murat : varza, gogonele si alte muraturi la butoi. Concentratia de sare este asemanatoare cu cea a apei de mare care este asemanatoare cu cea a singelui. Multumesc pentru interes daca ai citit.

  11. Nelu
    November 6, 2011

    Revin cu un comentariu la ce a sus huni : nu prea este higienic sa sufli in butoi prin furtun sau teava (se pot introduce in moare (solutia de saramura) bacterii diverse care apoi se regasesc printr-o abundenta de deseuri (spuma)la suprafata lichidului din butoi (taranii ii spun floare)care pote fi destul de groasa, aceasta se poate aduna periodic si arunca)
    Se poate foarte simplu pune un robinet la butoi, tarani care aveau butoaie de lemn aveau cepuri pe unde scoteau moarea.Prin pitrocire, este operatia de a vantura moarea, se amesteca moarea pentru a avea aceeasi consistenta in tot butoiul altfel spus solutia de apa cu sare este mai concentrata la fundul butoiului fata de suprafata, pitrocind periodic (la 2-3 zile timp de 30 zile)concentratia de sare se pastreaza unif in tot butoiul, altfel vezele care sunt la suprafata se pot deteriora si atunci ai stricat toata varza, put si se inegresc.Pentru a pastra verzele scufundate total in moare taranii foloseau on pietroi de 3-5 kg. adus din albia unui riu (piatra nu trebuie sa contina calcar pentru ca solutia de apa cu sare il dizolva calcarul este mai deschis la culoare cea mai buna piatra este bazaltul pitrele care se puneau pe timpuri ca borduri la sosele, nu trebuie invelit in folie de nailon, piatra se spala bine inainte de a pun-o in butoi de fiecare data si poate fi folosita multi zeci de ani fara a se deteriora).Mararul,Cimbrul si hreanul sunt ingrediente de baza la murat varza care confera gust si aroma iar hreanul duritate-a foilor de varza subtiri care este necesara la invelit sarmale, hreanul in exces aduce moarei un gust amarui. Legat de vindecarea unor boli este un adevar de necontestat moarea (zeama de varza) trateaza bolile de plamani (bronsita, astmul, pneomonia) contine foarte multa cantitate de vitmina C, regleaza metabolismul, reface flora intestinala si multe altele, se poate consuma cu cartofi copti este un deliciu, varza murata taiata marunt cu putin ulei de masline este un deliciu ca salata langa cartofi prajiti sau daca ai alaturi un copanel de pui prajit inabusit in tigaie.
    Am terminat, un articol cam lung dar poate bun pe intelesul celor interesati, multumesc pentru atentie (eu sunt un om trecut de 60 de ani tot ce am spus aici sunt din experienta si ceea ce stiu si am vazut la bunicii si parintii mei)Va doresc sanatate si sa auzim numai de bine !!!

  12. stefan
    January 5, 2012

    zeama de varza se intide. care este remediul?

  13. Grety Simonică
    February 4, 2012

    Daca se intinde zeama ( e baloasa) nu ai pritoct-o bine, sau de loc, dar mai ai o sansa sa folosesti varza: desfaci capatanile in foi si le oparesti in apa clocotita 1-2 min dupa care o speli cu apa rece si o folosasti. Anul viitor incearca si reteta mea, scapi de pritocot si iese minunata!

  14. Sandu
    September 8, 2012

    Ce faci dacă foile de varză rămân tari de nu se poate umple sarmale în ele_?

  15. iulian
    October 13, 2012

    De ce imi face varza floare in fiecare an?

    • nelucolo
      November 6, 2012

      @iulian:
      Nu respecti toate indicatiile privitoare la preparare !
      Atentie la cantitati,incrediente si tehnologia de murare .
      Vei reusi !Succes .

  16. andrei ioan
    March 14, 2013

    fara sa filozofam,300g la 10litri apa; vreti moare sanatoasa? mai putina sare,varza taiata in 6 sau in 8 sa se mureze repede pt consum rapid;pt sarmale puneti pe fund o varza,2 desfacute;cimbru merge dar putin,sfecla rosie pt culoare,boabe porum pt ai da startul mai repede;apa calduta sa grabiti fermentarea,etc improvizati;

  17. christyansen
    November 11, 2013

    f buna a iesit varza dupa aceasta reteta bv bv bv bv bv

Leave a Reply

 

 

 

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.

Back to top
mobile desktop