Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Colectarea selectivă în România? Da, se poate!

Am vrut de ceva vreme să scriu despre acest subiect, dar tot am amânat. Îmi suna mult prea familiar ce a scris ieri Dana în jurnalul ei din mansarda și neapărat am vrut să fac niște clarificări, pentru că până să văd articolul lui Cabral și eu gândeam la fel. Urmăriți filmulețul pentru că este foarte educativ, dar dacă vi se pare prea lung am extras ideile principale, mai jos:

 • doar deșeurile selectate și aruncate în containerele marcate sunt reciclate
 • la centrul de colectare aceste deșeuri sunt obligatoriu selectate manual
 • în funcție de posibilitățile firmelor de salubritate este posibil ca deșeurile selectate de noi să fie transportate în aceeași mașină, însă ele oricum vor fi selectate la centrele de reciclare (se procedează așa pentru că este mai ieftin să trimiți o mașină și să plătești câțiva oameni să le selecteze, decât să faci traseul de 3 ori)
 • în cazurile de mai sus este posibil ca momentan efortul nostru de a le selecta să fie într-o oarecare măsură redundant, dar pe viitor, când vor fi mai multe deșeuri reciclabile va fi rentabilă pentru firme să investească în adunarea corespunzătoare
 • fiecare cetățean are dreptul să ceară amplasarea containerelor pentru deșeurile reciclabile de la primărie (știu, în practică se întâmplă altfel lucrurile, dar e bine de știut)

De săptămâna viitoare vom colecta separat peturile de plastic, chiar dacă trebuie să fac un drum în plus pentru a le duce la containerele speciale. Merită să colectăm selectiv, chiar dacă asta necesită un pic de efort din partea noastră, că asta este viitorul și cu cât conștientizăm mai repede asta, cu atât mai bine. Dacă nu pentru noi, măcar pentru generațiile următoare…

10 comments to Colectarea selectivă în România? Da, se poate!

 • eu am gasit o varianta poate nu optima, dar macar viabila: deseurile selectate le punem in cutii/pungi LANGA conteinerele din oras, dimineata. pe la 10 vin oamenii care cauta in gunoaie si le iau sa le vanda la centrele de reciclare. macar asa stiu ca vor fi folosite (am scris si eu despre asta situatie – http://fusaru.blogspot.com/2010/09/schimb-confort-urban-pe-libertate_24.html. cu sacii specializati am patit cam ca dana. )

  • huni

   Nu stiu exact cum este cu sacii specializați, însă presupun ca sunt dusi la centrul de colectare a deseurilor reciclabile unde vor fi sortati. Ideea este, că ce se pune în acele pungi sau containere va fi reciclat, restul gunoiului menajer nu. Deci nu este in zadar. Si solutia ta este buna, insa nu este garantat ca deseurile chiar ajung la centrul de colectare.

 • zephirine

  la institutia la care lucrez e acum obligatoriu – ca si in alte parti desigur – sa colectam gunoiul selectiv. asa ca ni se vor cumpara in fiecare compartiment cosuri de gunoi colorate si am contactat o firma care vinde sau inchiriaza containere pentru colectarea selectiva a gunoiului si binenteles vin si le golsc. cred ca indiferent ce se intampla acum legat de aceasta problema incepem sa ne obisnuim cu ideea ca deseurile trebuie selectate.

 • @huni: dusi direct la centru e complicat, e departe, in afara orasului, dar in partea opusa de unde stam noi. stai multa vreme sa-i predai si daca nu vrei bani pe ei.
  lasati sa-i ia masina de gunoi am vazut cum ii trantesc si se sparg fix peste gunoiul menajer. lasati langa conteinerele dintr-un anume loc, am vazut ca vin oamenii si-i iau cu carucioare.

  • huni

   In acest caz este naspa. Dar nu sunt in oras containere din alea colorate: galben verde si albastru? In cluj sunt destul de multe, deci aici nu este asa greu sa duci deseurile selectate, daca vrei.

   • conteinerele colorate au la golire aceeasi soarta, sacii sunt trantiti si sparti la gramada cu gunoiul menajer. oamenii sarmani care vin sa duca la centrele de sortare insa desfac capacele si etichetele de pe pet-uri, apoi le preseaza sa ocupe cat mai putin loc. sunt sigura ca ei le duc unde trebuie. la remat au program 8-16, ceea ce mi se pare aberant, o persoana activa atunci e la job. sper ca lucrurile sa se schimbe in timp. pana atunci, am macar multumirea ca micsorez amprenta ecologica a familiei si ca din ce-am colectat eu sunt oameni care isi cumpara o paine.

 • 13angi

  Chiar selectate de mine,tot intr-o masina ajung,apoi la aceasi groapa comuna.Inca nu pot sa fac nimic,din pacate.
  Mi-ar place sa avem posibilitatea de a alege.
  Cat sunt prin Ungaria asa fac,deoarece acolo exista aceasta posibilitate.
  Poate pe viitor;:).

  • huni

   Doar deseurile depozitate in containere marcate sunt reciclate, insa chiar daca sunt transportate in aceeasi masina vor fi selectate iarasi si vor fi reciclate, asta este cel mai important. Cred ca asta se intampla si cu sacii colorati de care s-a mai vorbit pe aici, insa nu sunt sigur.
   Din pacate, continutul tomberoanelor din fata portii sau celor de langa bloc merge direct la groapa de gunoi, nimic nu este reciclat (din cate stiu), asa ca este chiar inutil selectarea gunoiului menajer, daca nu avem tomberoane “colorate” (cele din film) in apropiere.

 • Stefan

  Nu toate masinile iau gunoiul la gramada. Chiar am un prieten care imi povestea cum a stat intr-o seara sa-i pandeasca – nebun si asta :-)) – si sa vada exact cum fac, dar a plecat si bucuros, si ofticat, ca salubristii luau gunoiul separat. Asa ca hai sa nu generalizam, daca se intampla rau intr-un loc nu inseamna ca e peste tot la fel. In orice caz, va recomand sa faceti rost de numarul de telefon al garzii de Mediu de la voi din oras si sa reclamati pe cei care iau totul la gramada cand nu ar trebui. Niste amenzi ar pica la fix!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.