Ultimele comentarii

  • erdélyi zoltán: @phlox: Bună! Am ...
  • Phlox: @Ina: Buna Ina,...
  • Ina: Buna. Curtea parintilor mei are nevoie de ingrijire, insa ...
  • George: @bogdan: http:/...
  • Viorell: Din pacate nu reusesc sa postez imaginile. Poate nu stiu eu ...
  • Viorell: Am in curtea casei mele, la tara, cativa trandafiri. Din pac...

Conservarea mustului

struguriAcum  câțiva ani nu aveam nicio tangență cu grădinăritul și susțineam cu tărie că grădina de lângă casă este pierdere de vreme, când poți cumpăra orice din piață sau din supermarket. Întâmplarea a făcut să avem norocul de a ne muta într-o casă cu grădină, unde erau deja pomi fructiferi, viță de vie, trandafiri etc. Instinctul meu inițial a fost să curăț locul de toată vegetația ”inutilă”, ca să maximalizez spațiul disponibil.

Bineînțeles mi-am schimbat părerea după ce am gustat prima oară din strugurii de pe via neglijată și am văzut avalanșa de flori din curte. Am început să mă documentez despre îngrijirea viței de vie care nu este chiar trivială, iar rezultatele îngrijirii (nu neapărat 100% corecte) s-au văzut destul de repede, dar a urmat imediat dilema următoare: ce să fac cu recolta? Din diverse motive nu am vrut să fac vin, așa că m-am decis să fac măcar must.

Principala problemă cu mustul este, că intră destul de repede în fermentație așa că trebuie conservat. Sunt mai multe metode, însă eu m-am gândit să vă arăt una naturală, fără conservanți, care am folosit-o şi anul trecut.

Ideea este că după filtrare mustul trebuie încălzit încet la minim 90 de grade, astfel încât să distrugem bacteriile responsabile de începerea fermentației. Noi îl punem în sticle și îl încălzim indirect într-o oală mare umplută cu apă și lăsăm apa să clocotească 10-20 de minute, după care punem sticlele sigilate ermetic la pat cald pentru o zi. Astfel, mustul poate fi conservat în mod natural, dovadă fiind faptul că am băut ultima sticlă de must de anul trecut chiar înainte de a ne apuca de stors strugurii de anul acesta.

Sfaturi utile

  • folosiți sticle care pot fi închise ermetic, altfel se va porni fermentația, orice aţi face
  • dacă lucraţi cu struguri roșii, folosiți mănuși
  • sticlele trebuie încălzite și răcite treptat

Revenind la grădinărit, aș mai adăuga, că în ciuda scepticismului meu inițial, în momentul de față grădinăritul îmi ocupă 60% din timpul liber și culmea, am un blog despre grădinărit, așa că aveți grijă este adictiv!

Hai noroc!

15 comments to Conservarea mustului

  • […] Conservarea mustului Thu Oct 14, 2010 22:23 pm Acum  câțiva ani nu aveam nicio tangență cu grădinăritul și susțineam cu tărie că grădina de lângă casă este pierdere de vreme, când poți cumpăra orice din piață sau din supermarket. Întâmplarea a făcut să avem norocul de a ne muta într-o casă cu grădină, unde erau deja pomi fructiferi, viță de vie, trandafiri Citeste […] […]

  • Mihaela

    Am povestit cuiva despre reteta ta si mi-a zis ca a auzit de ea , reteta de adventisti :).Eu nu o stiam, mustul nostru deja fierbe , dar daca mai facem o serie de struguri, o sa o incerc .

  • Cred ca trebuie sa fie foarte bun. Nu m-am gandit sa fac si eu.
    Dar la anul voi face cu siguranta.

  • Maria Ionescu

    Eu asa sterilizez toate sucurile pe care le fac,dar se mai poate face o marmelada minunata,o peltea la fel de buna,un jeleu,este adevarat cu putina munca(nu zic multa ca se sperie lumea)Te mai vizitez,ca imi place,cu bine

  • Mihaela

    Cat ar trebui sa reziste mustul astfel preparat? Ma gandesc daca uit de el peste iarna si il gasesc in primavara, o mai fi bun de ceva?

  • ADRIANA VEREGUT

    @huni:
    Stimata Doamna,

    Imi cer scuze ca va deranjez. Am citit articolul Dvs referitor la mustul de struguri.Eu caut must de struguri vreo 5 litri si din pacate nu gasesc nicaieri un must bio. Mama mea a fost operata acum 3 saptaminai de cancer uterin si recuperarea este foarte grea. este foarte slabita , nu poate sa manance decit foarte putin si carne nu mananca deloc fiind vegetariana. Mi-a recomnadat un medic nutritionist sa ii dau must de struguri ( si galbenus de ou crud de la tara )dar facut in casa fara conservanti si fara zahar daca gasesc. Daca m-ati putea ajuta v-as fi foarte recunoscataore, bineinteles platesc cat doriti Dvs numai va rog ajutati-ma.Eu sunt din Brasov si am un numar de telefon : 0730122557 Adriana Veregut.
    Mii de multumiri

  • dan

    reteta suna ecstraordinar o sa ancerc la anu, anca mai pastrez an lada frigorifica must tot asa fara consevanti e o reteta mai usoara.. am asteptat sa se decanteze mustul si lam tras an vase de plastic… cam atat se pastreaza ca si an prima zi.

  • Grety Simonică

    Vin si aici cu o sugestie, se poate? Acum, daca v-am descoperit… Eu am o vita de struguri nealtoiti, asa zisa producatoare, soi negru capsunica. Nu beau vin (sunt vaduva si traiesc singura, mai vin copiii dar nici ei nu beau)si adesea donam strugurii oprimd doar ce mancam. Toamna trecuta am dat ciorchinii spalati prin masima de tocat carne,i-am strecurat fortat prin tifon si cu mustul gros am facut jeleu cu Gel-fix (3 la 1) cum scrie pe plic. A fost un deliciu. Si am pus boabe culese de pe ciorchime in PET-uri de 2 l cam jumate si zahar ca la visinata. Apoi am pus alcool si dupa 3 saptamani cand a prins culoare am gustat cea mai buna strugurata!Incercati si voi!

  • Grety Simonică

    PS O sa incerc si eu conservarea mistului, imi surade tare ideea!

  • gigi

    eu pun in bidon de plastic si bag in comgelator …. il scot de revelion si e bestial identic ca cel de dupa cules

  • blessy

    Eu am acasa o lada frigorifica si pun in ea aprox. 20-30 bidoane de cite 2l cu must, din cel care iese la teasc(este mai limpede). Le tin in lada si scot cite unul cind am nevoie. Il las sa se dezghete treptat. Este extraordinar cind afara bate crivatul si noi ne indulcim cu must. Inghetarea distruge fermentii si mustul ramine dulce si nu mai fermenteaza. Incercati!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.