Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Rugină la gazon (Puccinia graminis)

Am primit această scrisoare de la Serban:

Buna ziua,

Am o problema cu gazonul care de la o vreme “rugineste”. Pe frunzele de iarba apar pete mici portocalii (ruginii) asa ca in fotografiile atasate. Cand mergi prin iarba se depune pe pantofi, te trezesti cu pantofii patati cu aceasta culoare. Inteleg ca este o boala aparuta in conditii favorabile care se transmite prin vant/ploaie, etc.

Puteti va rog sa-mi spuneti ce problema am si cum sa o tratez? Gazonul este de doi ani, il ud regulat (dimineata devreme sau seara) si din cand in cand ii aplic cate o fertilizare. Am mai avut problema asta o data in vara si am tuns gazonul mai scurt, am crezut ca a disparut insa a aparut din nou.

Va multumesc.

Cu stima,
Serban Ardelean

Din câte am văzut, chiar este vorba de o boală numită rugină, care apare datorită umezelii ridicate, care a fost cauza multor probleme vara asta.

Prevenirea și controlul ruginei la gazon

Cum sa combatem daunatorii si bolile din gradinaCa în cazul oricărei boli, cel mai important este prevenirea, care se face cel mai ușor prin îngrijirea corespunzătoare a gazonului.

 • tăierea și fertilizarea regulată (deficitul de azot poate fi cauza apariției acestei boli)
 • aerisirea , care ajută și la drenaj.
 • udări mai rare de preferință de dimineața
 • tunderea corectă: înălțimea de tăiere să nu fie mai mică de 5cm, mai bine tunzi mai des și mai puțin
 • este foarte importantă îndepărtarea firelor bolnave tăiate, deci să folosești neapărat sacul colector la mașina de tuns gazonul

Este bine dacă mai reușești să faci o ultimă tundere spre sfârșit de toamnă, astfel gazonul își va reveni mai repede primăvara (crește și în timpul iernii însă foarte încet).

Tratamente cu fungicide

În grădinile mici de obicei nu prea se practică, dar dacă infecția este severă se pot face tratamente repetate cu fungicide pe bază de tebuconazol, cum ar fi de exemplu Folicur 250EC de la Bayer. Eventual te poți consulta cu un specialist în magazinul fitosanitar pentru produse alternative, bazate pe aceeași substanță activă.

Mai pe larg despre rugina gazonului aici (în engleză).

Completări, idei, sugestii?

4 comments to Rugină la gazon (Puccinia graminis)

 • Mihaela

  Mi-e teama ca aplicand tratamente chimice incerci sa inlaturi efectul, dar se mentine cauza care a dus la imbolnavirea gazonului …in halul asta ! Este posibil sa fie nepotrivit solul in care ai sadit samanat de gazon , de obicei aratarile alea ca niste testoase se lipesc de frunzele plantelor atunci cand pamantul tine prea mult umiditatea, prea multa turba .
  Ce-as face eu? As schimba pamantul prin februarie-martie (sunt firme specializate pentru transportarea pamantului de la terenuri pe care se construiesc case, la doritori)si in primavara as incerca cu gazon nou.

 • vonheizer

  Eu am folosit cu succes acest produs:

  TACHIGAREN – fungicid sistemic destinat protejarii rasadurilor…

  Producator: Summit Agro

  Categorie: Produse pesticide, Fungicide

  Culturi: Legume, Tutun (eu il recomand si la gazon si mai ales la rasaduri)

  Producator: SANKYO – Japonia

  Substanta activa: himexazol

  Formulare: Tachigaren 30 L, Tachigaren 70 WP

  Prezentare: fungicid sistemic destinat protejarii rasadurilor.

  Caracteristici tehnice:

  * prezinta atat efect fungic cat si de stimulator de crestere

  * stimuleaza cresterea radacinilor, formarea de radacini secundare si perisori absorbanti. Plantutele tinere tratate devin mai rezistente la conditiile nefavorabile de mediu, in special temperaturi scazute.

  * produsul previne acumularea infectiei in sol in cazul practicarii monoculturii si diminueaza efectul retardant

  * are efect sinergic cu ionii metalici din sol si nu afecteaza microflora solului. Produsul nu manifesta efect fitotoxic asupra plantelor la dozele omologate.

  Controleaza:
  Pythium spp, Phytophtora parasitica, Rhizoctonia solani 0,1 %
  (3 l solutie / mp rasaduri)

  Pythium spp, Rhizoctonia solani, Thielaviopsis basicola, Fusarium ssp. 0,15 % 20-30 l solutie / 100 mp

  Recomandari de utilizare:

  TACHIGAREN 30 L se foloseste in rasadnite pentru tratamente la sol, administrate o data cu apa de udat, atat inainte de rasarire cat si dupa ce plantele au rasarit. Dupa infiintarea culturilor, tratamentele se recomanda a se face prin udarea la radacina plantelor individual sau prin instalatiile de irigare prin picurare cu doza recomandata. (Eu l-am aplicat imediat dupa tunderea gazonului si apoi am pus aspersorul timp de 30 minute. Solul a fost uscat. Daca solul este umed cand tunzi gazonul, pui aspersorul doar 10-15 minute. Solutia trebuie sa ajunga la radacini.)
  TACHIGAREN face parte din grupa a IV-a de toxicitate. Este un fungicid nepoluant pentru mediul inconjurator. In sol se descompune usor in dioxid de carbon.

 • Va rog: poate cineva sa-mi spuna de ce boala sufera tomatele din pozele atasate ? Cum se combate boala ?
  Se pare ca degeaba v-am pus intrebarea, pentruca nu pot sa postez imagini mai mari de 2 Mb, or, orice poza are cca 3 Mb. Nu inteleg de ce s-a fixat limitarea asta atehnica. Asta inseamna ca nu mai putem sa punem intrebari la a caror raspuns este necesara o poza exemplificativa. Rau destul !!!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.