Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tăierea de formare la cireş şi vişin

Cum bine știm, sâmburoasele – în special cireșul și vișinul – se taie vara târziu și toamna devreme, în august-septembrie. Acum câteva săptămâni am tăiat și eu cireșul și vișinul tânăr din grădină, cu speranța că la anul vom putea deja gusta roadele lor.

Tăierile de formare sunt extrem de importante pentru pomii fructiferi, pentru că ele asigură formarea coroanei echilibrate, puternice și aerisite. Am încercat să țin cont de regulile de bază de tăiere a pomilor fructiferi și chiar dacă nu este pentru prima oară când fac așa ceva, încă nu am rutina necesară pentru a fi eficient, așa că și de data asta coreografia era cea obișnuită: tăiere lăstar, plimbat de câteva ori în jurul pomului, 5 minute de gândire, alegerea următorului lăstar s.a.m.d. N-o să specific cât a durat această lucrare pentru mine, dar un profesionist ar fi făcut-o în 5 minute.

Dacă te decizi să faci singur tăierile, este important să repeți în continuu în minte, că acest lucru le este benefic pomilor, chiar dacă ți se rupe inima când trebuie să tai lăstarii de toată frumusețea.

Am rărit lăstarii, ca să obțin o coroană aerisită și i-am scurtat pe cei rămaşi cu o treime, dar te invit să urmărești fotografiile înainte și după, că ele vorbesc de la sine.

Tăiere de formare la cireș în anul al 3-lea

Înainte:

După:

Tăiere de formare la vișin în anul al 3-lea:

Înainte:

După:

Aștept păreri!

14 comments to Tăierea de formare la cireş şi vişin

 • armeria

  Nu pot sa nu ma opresc 5 min si sa admir verdele din gradina ta la sfarsit de august sau din septembrie(stiu ca ar trebui sa apreciez munca ta,dar chiar nu ma pricep la taieri :))cand acum la mine, bruma e “lata de o palma” si al 6 dimineata erau -2 grade.

 • huni

  Si eu am cam rarit turele de cafea de dimineata de ceva vreme, din cauza racorii de dimineata.

 • armeria

  Inteleg ce spui, dar te rog sa ma crezi ca daca te imbraci corespunzator pentru prima ora a diminetii,descoperi si partea frumoasa a toamnei.
  Intrand in gradina dupa verdeata (care era inghetata, bineinteles)m-am oprit sa admir conturul brumat al frunzelor de mur,de telina, de patrunjel…

  Azi, cel mai mult mi-a placut urzica 🙂

 • armeria

  Le-am vazut, ca te citeam si in perioada aceea :)dar alea sunt de iarna, iar eu vb de toamna 🙂
  Am si eu o serie de poze de genul asta si nu numai 🙂

 • armeria

  Si pentru ca am deviat foarte tare de la subiect, vreau sa te intreb, in cei trei ani de cand ai plantat visinul…ce productie ai avut?
  Toate visinele din pozele de asta vara sunt …de unde?ca mai sus ziceai ca poate la anul vor avea roade.

 • Profesor 74

  Nu stiu daca sunteti Huni care stie multe retete culinare.
  Sa revin la pomi. Am o mica livada (cca 20 pomi)diferiti, procurati la inspitatii de moment,plantati de acum unan, doi si trei ani. Am citit mult despre tunderea pomilor, dar nu am avut timp sa aprofundez.
  Acum sunt utile sfaturile de plantare, vreau sa replantez doi meri si un visin. Voi proceda dupa cum am citit, cu gunoiul de grajd in groapa de plantare, nu numai inmuiat. Vad ca se recomanda groapa cubica, dat in foto o vad circulara si mai mica.
  Voi pune si ceva seminte de rosii in pastile, semintele primite de la Banca de gene Suceava anul trecut, si atunci am avut rezultate bune cu ele. Voi incerca sa procur rasaduri, deocamdata nu stiu de unde.
  Am o sera de vreo 50 m.p. in care am avut anul; trecut rosii, ardei, vinete, castraveti.
  Intre timp am invatat multe din lecturi, de pe NET, unde gasesc sfaturi utile.
  In ce ma priveste am o intrebare si propunere totodata.
  Consultatii prin foto ar fi utile pentru mine.
  Este posibil? Cum considerati ideea?
  Din intrebarile nepriceputilor ar avea de invatat si alti confrati.
  Am cativa meri, peri, visini, ciresi de anul trecut de la Baneasa, pruni, piersici.

  Astept raspuns in speranta ca pot face mai bine tunderea in timp util.

  Profesor74

 • andreea

  Am o intrebare.Tatal meu vrea sa taie ciresii si visinii din lungime.Adica sunt multe crengi care merg in sus si el s-a gandit sa le taie dar nu stie daca e ok.

 • TERENTE

  Nu stiu de cires dar sa zic ca la visin nu se recomanda taieri.Ce am vazut mai sus seamana a “ciopirteala”!
  Trebuia sa incerci unul netaiat,pentru comparatie.

 • […] Fiskars a reușit să mă surprindă deja de două ori, trimițăndu-mi unelte din gama lor. Anul trecut, fix când am avut cea mai mare nevoie de ea, mi-au trimis o foarfeca de gradina de care sunt în  continuare foarte mulțumit, iar anul acesta am primit un fierăstrău portabil, pe care o sa testez la tăierile sâmburoaselor. […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.