Ultimele comentarii

  • erdélyi zoltán: @phlox: Bună! Am ...
  • Phlox: @Ina: Buna Ina,...
  • Ina: Buna. Curtea parintilor mei are nevoie de ingrijire, insa ...
  • George: @bogdan: http:/...
  • Viorell: Din pacate nu reusesc sa postez imaginile. Poate nu stiu eu ...
  • Viorell: Am in curtea casei mele, la tara, cativa trandafiri. Din pac...

Cum se face zacuscă?

cum-se-face-zacusca-11De prea multe ori ne plângem de balcanismele din această ţară şi privim cu invidie mai mult sau mai puţin mascată spre vest, dar nu trebuie să uităm de un lucru extrem de important. O fi având ei şosele impecabile, cetăţeni civilizaţi şi politicieni competenţi, dar exista totuşi un lucru pe care ei nu îl au: cunoştinţele necesare (transmise de la mamă la fiică) pentru a face zacuscă adevărată!

Recunosc, titlul poate sugera o oarecare aroganţă, deoarece ştim cu toţii că zacusca este o mâncare “cu o mie de feţe”, câte familii atâtea rețete, dar imediat o să explic şi motivaţia pentru care l-am ales tocmai pe acesta.

Iată cum facem noi zacuscă,

folosind doar următoarele ingrediente:

  • ardei gras (2 kg)
  • gogoşari (7 kg)
  • ceapă (1,5 kg)
  • vinete (5 kg)
  • sos te tomate
  • ulei
  • sare
  • piper (boabe)
  • conservant

Procedăm extrem de simplu, curăţăm legumele, le tocăm şi le amestecăm într-o oală mare, încălzim până ce începe să fiarbă şi numai după asta adăugăm la amestec vinetele prăjite, curăţate şi tocate în prealabil. Punem sosul de tomate şi condimentăm cu sare şi piper, având grijă să amestecăm în continuu în timp ce o fierbem. Noi o fierbem de obicei cam o oră, adăugând ulei din când în când, pentru ca zacusca să fie suficient de omogenă şi cremoasă. Ultimul pas este adăugarea de conservant care trebuie amestecat foarte-foarte bine.

Punem în borcane spălate şi preîncălzite în cuptor, le închidem ermetic după care le punem la pat cald, să se răcească treptat.

În galeria de imagini am ataşat poze despre întregul proces şi am mai adăugat informaţii la ele, merită să aruncaţi o privire dacă vă interesază detaliile.

Acum, revenind la titlu, ştiu că majoritatea dintre voi faceţi zacuscă şi sunt curios, voi cum procedaţi şi ce ingrediente folosiţi. Voi completa pe parcurs articolul cu reţetele şi metodele primite de la voi, astfel încât această pagină să devină o resursă cât mai bogată de reţete de zacuscă. Mă ajutaţi?

40 comments to Cum se face zacuscă?

  • […] Cum se face zacuscă? Mon Sep 20, 2010 9:00 am Citeste mai departe… […]

  • […] This post was mentioned on Twitter by Iulia, Bartha Hunor. Bartha Hunor said: Cum se face zacuscă? http://goo.gl/fb/dSu8e #gradinarit […]

  • armeria

    wow, nu pot decat sa ma minunez cat ati muncit !
    Felicitari!

  • armeria

    Dupa ce m-am minunat(si mi-am dat seama ca fiecare dintre noi munceste la fel de mult cand face zacusca), am citit cu atentie, ce ai scris…
    Sunt intradevar multe retete de zacusca, ele nu difera foarte mult pentru ca ingredientele de baza raman aceleasi (ardei, gogosar,ceapa,bulion/pasta).Poti sa alegi doar ce pui in plus:vinete, fasole, ciuperci, morcovi,etc.Nu folosesc conservant,ci aspirina.
    Anul trecut am facut de vinete, fasole si morcovi.Cea de morcovi mia placut in mod deosebit, dar toate sunt gustoase.
    Anul asta inca nu m-am hotarat 🙂

  • zephirine

    eu sunt incepatoare la facut zacusca, am tot cautat retete pe net si pe la familie si cunostinte si pana la urma am adaptat-o dupa gustul meu: pun o cantitate dubla de vinete decat ardei (gogosar, capia, ardei gras), ardeii ii pun si pe ei copti pe gratar si curatati de pielita, piperul in pun macinat si binenteles cat de multi ardei iuti. in rest … e la fel ca in pozele tale.
    noroc ca tocmai am mancat o jumatate de borcan de zacusca. 🙂

    • huni

      Tocmai de asta m-am gandit sa fac acest articol la care cel mai important aspect vor fi comanteriile voastre, ca sa ne largim un pic orizontul, ca toti facem de obicei cum am vazut acasa sau la rude.

  • Nu am pus niciodata conservant, doar sterilizez borcanele inainte de ale umple si dupa intr-o baie de apa. Anul trecut ca si Armeria am pus pentru prima data morcov si a fost buna. Insa cea care are multe vinete este favorita mea. Eu nu mixez legumele ca voi doar le tai marunt. Vinetele le toc ca pentru salata de vinete, iar ardeii dupa ce i-am copt in tai bucatele marunte cu cutitul. Nu am in fiecare am si gogosari si ardei gras si ardei capia asa ca pun ce am. Ce pun cu siguranta la toata zacusca pe care o fac sunt cativa ardei iuti copti si ei si maruntiti. Nu ai mila de mine deloc pentru ca nu am apucat sa mananc nimic pana la ora asta si nici nu am sanse sa o fac prea curand!

  • zephirine

    nici eu nu pun conservant, le sterilizez la fel ca si andra si nu am avut probleme.

  • huni

    Va multumesc pentru completari si informatii, o sa le adaug la articol ASAP.

  • starsgates

    Ia încercaţi şi fasolea în locul vinetelor sau ghebele(ciperci care cresc pe buturugi).

  • starsgates

    Ia încercaţi şi fasolea în locul vinetelor sau ghebele(ciuperci care cresc pe buturugi).

  • Ale

    Lapte cu zacusca? Asa ceva nu am mancat. Sau e doar pentru pozat?
    Zacusca nu am facut pana acuma..dar o sa incerc o data si sigur cu fasole ca aia ii place sotului meu ;))

  • Noi mai punem in plus foi(frunze) de dafin. Fara mi se pare ca nu are gust de zacusca…

  • Am uitat sa spun ca noi infasuram borcanele in paturi si le tinem asa si o saptamana timp in care ele se racesc usor usor. Cateodata dupa o saptamana sunt inca destul de calde.

  • jancsika

    Daca puneti niste hrean nu tre conservant. Si mie imi place cu fasole intreaga, dar nici mama nu pune :-(. Farmecul la gust i-o da painea cu cartofi facuta in secuime si neaparat tre mancat dupa ce te-ai urcat din Tusnad-Bai la lacul Sfanta Anna(pe jos).

  • zephirine

    da da, si foi de dafin neaparat.

  • Mira

    Total inedita adaugarea de ardei iuti(copti!?),cu siguranta gustul devenit picant da o savoare deosebita.De cati ardei ar fi nevoie la o portie? Nu de alta dar cred ca nu se foloseste sintagma “dupa gust”…
    Seara buna!

  • zephirine

    eu pun ardeii iuti cruzi, nu copti. si in mod clar e o chestie “dupa gust” . mie-mi place ardeiul iute la orice, l-as manca si gol, si cu ciocolata 🙂 . si apoi depinde de ardei. sunt unii foarte iuti altii foarte putin. am pus la o portie de zacusca 3 ardei iuti rotunzi(nu au mai mult de 3-4 cm diametru dar sunt foc si para) iar sotul meu cand a gustat-o a zis ca el nu poate manca asa ceva. eu as fi mancat-o oricum, noroc ca dupa ce s-a racit zacusca iuteala s-a mai atenuat.

  • Eu fac zacusca de vinete cu toate ingredientele crude, inclusiv vinetele. Mi se pare cea mai buna reteta, pentru mine cel putin. Am impresia ca nu imi chinuie ficatul, nu mai are nici izul acela de fum, de la coacerea legumelor.
    Reteta mea am pus-o pe blogul meu de asta vara. Ce m-am mai chinuit sa fierb zacusca in ceaun, pe pirostrii, pe caldurile alea mari. Am facut de doua ori, dar in cantitati industriale.

    Oricum, pe langa zacusca de vinete, cea mai buna zacusca este cea de ghebe.

  • Si eu am fiert zacusca tot in ceaun 🙂 Doar ca pe mine m-a apucat noaptea pana s-o pun la fiert, asa ca n-am avut nicio problema cu caldura. Am copt ardeii si vinetele. Imi pare rau ca nu s-a nimerit niciun ardei iute, daca stiam as fi pus asa cum a pus zephirine. Am mancat la cineva zacusca cu ghebe si pot sa spun ca ai dreptate – e delicioasa.

  • lucica olar

    ZACUSCA : citeva idei care cred ca v-ar interesa:ingredientele sunt,ok,cantitatile la fel,numai caeu procedez altfel,incercati si va veti convinge.eu coc vinetele,ardeii,pe gratar,apoi ii cirat de pielite.ceapa tocata pestisori,o calesc in ulei,vinetele si ardeii copti si curatati,ii dau pe masina,apoi amestc toate laolalta,pun intr-o tava mare (care o folosesc pt.friptura de curcan),aprind aragazul,o pun descoperita in cuptor,dau focul la mai mare pina incepe a fierbe si apoi reduc,las asa lafiert ;pina se ridica uleiul lasuprafata,si apoi asa fierbinte pun in borcane (asez borcanul pe un virf de cutit),pun capacele,le intorc cu gura in jos,le asez intr-o cutie de cartod,acopar bine si le las acolo pina se races.nu vi se pare ca e mai simplu?ies perfect,numi bun de mincat.,pofta buna1

  • Multumesc.incercati si vedeti ca e mult mai usor si iese tot atit de buna,dar……daca totusi vreti sa mestecatie ok,dar nu puneti conservant sau aspirina,puneti compozitia fierbinte si atit.pofta buna si la anul

  • Am facut in vara. Una bazata pe morcovi si una pe dovlecel 😀 din pacate le-am terminat ::)) si sunt trista; stiu sa maresc cantitatea pt anul viitor :))

  • huni

    Mi se pare ca varianta cu morcovi este extrem de populara :). Nu fi trista iYli, acum macar stii, ca la anul trebuie sa faci in cantitati mai mari dar bineinteles deja nu va mai merge zacusca la fel ca si acum :))

  • Ovidiu

    As adauga si eu ceva in plus fata de ce sa spus… eu fierb ceapa si o dau prin masina de carne, abea dupa adaug vinete, morcovi, ardei, gogosar, capia, frunze dafin, uleiul adaugand intradevar cate putin in timp ce toate fierb in cratita… e foarte usoara si buna de mancat si seara… ceapa fripta nu e prea buna nici pentru ficat, la fel ca si prajelile… numai bine 🙂

  • Mili

    Incercati si ceapa dupa ce o dati prin robot si o scurgeti bine sa o puneti intr-un vas si sa o fierbeti in apa, in loc sa o caliti in ulei. Uleiul il incorporez treptat. Este mai sanatoasa pentru stomac, decat calita. Eu fac asta de ani de zile si este foarte buna.

  • delica

    salutare,

    am facut si eu zacusca, 3 portii pana acum. o prefer pe cea de vinete. ingredientele sunt cam la fel.ce vreaqu eu sa precizez acum e ca de ani de zile coc vinetele in cuptorul aragazului. mi se pare mai simplu, mai sanatos si mai economicos din punct de vedere al timpului. pun pe doua tavi hartie de copt, altfel se distrug tavile din cauza sucului ars ce se scurge din vinete, si la in cuptor vinetele pana pocnesc de coapte. se curata apoi f usor, nu au gust de fum si sunt albe la miez.inafara de ingredientele obisnuite anul acesta am pus si verdeata: patrunjel, telina frunze si putin cimbru. numa bine! out of topic…am facut si sucul de mere si urmeaza mustul pentru iarna. spor la treburi!!!

  • delica

    salutare,

    am facut si eu zacusca, 3 portii pana acum. o prefer pe cea de vinete. ingredientele sunt cam la fel.ce vreau eu sa precizez acum e ca de ani de zile coc vinetele in cuptorul aragazului. mi se pare mai simplu, mai sanatos si mai economicos din punct de vedere al timpului. pun pe doua tavi hartie de copt, altfel se distrug tavile din cauza sucului ars ce se scurge din vinete, si las in cuptor vinetele pana pocnesc de coapte. se curata apoi f usor, nu au gust de fum si sunt albe la miez.inafara de ingredientele obisnuite anul acesta am pus si verdeata: patrunjel, telina frunze si putin cimbru. numa bine! out of topic…am facut si sucul de mere si urmeaza mustul pentru iarna. spor la treburi!!!

  • FaraCeapa

    – 5 Kg vinete
    – 5 Kg gogosari
    – 300g otet
    – 300g ulei
    – 15 linguri zahar
    – 2 linguri cu varf de sare
    – piper, foi dafin, vegeta/delicat(preferabil facut in casa – morcovi,pastarnac, telina, ardei)

    Se coc vinetele si gogosarii, se dau prin masina de tocat carne.
    Se dizolva hazarul, otetul, uleiul.
    Se pun vinetele si gogosarii si se fierb 30 – 40 minute.
    Se pune in borcane si se pune la cuptor 30 minute.

  • nuti

    Va propun aceasta reteta; incercati si sigur nu regretati…….5 kg gogosari, 5 kg ardei gras rosu,si galben, 2,5 vinete 2,5 ghebe s-au ciuperg-ci, 2 kg ceapa, 1l ulei , sare ,putin delicat , telina frunze ,boabe de ienibahar putine. se coc gogosarii,ardeii ,vinetele ,si se dau prin robot sau masina de carne . vinetele se toc cu satar de lemn. ceapa se curata si se undeste 2 minunte , foarte usor cat sa se inmoaie. ciupercile sau ghebele se fierb si se dau tot prin masina.Se amesteca toate si se fierbe cu grija pana se ridica uleiul deasupra.se pun in borcane care le-ati pus mai intai intr-o tava la cuptor cu gura in jos 10 minute in cuptorul cald bineinteles .Se mai da la cuptor apoi cam 20 minute la sterilizare .Lasati in cuptor sa se raceasca.se pastreaza toata iarna fara probleme.ESTE F GUSTOASA .DECI; FARA ASPIRINA S-AU CONSEVANTI

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.