Ultimele comentarii

Porumb fiert

oala-purmub-fiertAnul acesta a fost o premieră în sensul că, pentru prima oară am avut o recoltă normală de porumb dulce. Prin recoltă normală eu înțeleg o cantitate suficientă pentru a face porumb prăjit de câteva ori și bineînțeles porumb fiert, măcar o dată.

Nu am reușit nici până acum să dezleg acest mister, deoarece și de data asta am făcut totul la fel ca în anii precedenți. Am semănat în cuiburi câte 3-4 boabe, am rărit când plantele au ajuns la 10-15 cm înălțime, am plivit buruienile și am aerisit periodic pământul în jurul lor, dar nu pot să zic decât că dacă faci toate astea, probabil vei avea o producție bună…sau nu.

Dintr-o parte din recoltă am făcut pentru prima dată o cantitate normală de porumb fiert, în felul următor:

  1. se curăță porumbul
  2. se îndepărtează viermișorul obraznic din  ştiuleți (important mai ales pentru vegetarieni!)
  3. acoperim fundul vasului cu pănușe
  4. punem știuleții în oala
  5. îi acoperim cu pănușile spălate
  6. umplem oala cu apă
  7. fierbem (destul de mult, mai mult de o oră…cred)

N-am putut să nu observ, că nu mă pricep deloc la prezentarea rețetelor. Presupun că ar ajuta dacă aș mai găti din când în când, însă prefer să rămân și în continuare doar fotograf șef și deg(z)ustător autorizat, deci sunt slabe șansele să se înmulțească articolele din această categorie.

Poate doar în cazul în care cititorii mai pricepuți ne vor trimite câteva rețete originale, nu ați uitat de secțiunea specială pe care am creat-o tocmai pentru așa ceva, nu?

Poftă bună!

18 comments to Porumb fiert

  • […] Porumb fiert Wed Sep 15, 2010 21:43 pm Citeste mai departe… […]

  • starsgates

    Mamă, mamă ce poftă mi-ai făcut!:)

    • huni

      Si mie mi s-a facut o pofta de numai, cand am selectat pozele. A trecut deja ceva vreme de cand i-am facut, asa ca nici eu nu am putut sa fac altceva decat sa scriu postul salivand si facand planurile pentru recolta de anul viitor :D.

  • zephirine

    pana acum mancam si noi porumb fiert, anul asta am copt mai mult pe gratar (cred ca asta rei sa zici prin porumb prajit, nu?)si e mult mult mai bun asa ca am adoptat aceata metoda. anul asta s-a facut foarte bine porumbul pt ca a avut apa, anul trecut a fost mai secetos si a suferit din aceasta cauza mai ales ca nu l-am udat. asa ca recolta …. zero. despre semanat, sincer nu am mai auzit sa fie pus in cuiburi, desi nu contest ca e o metoda care se practica. porumbul se seamana pe rand si se rareste eventual daca e prea des. eu ma preferat sa il pun bob cu bob la o anumita distanta si apoi sa completez golurile. mai ales ca samanata de porumb zaharat nu a fost tocmai ietftina. semanatul in mai multe etape are si avantajul unei recolte esalonate. ce fel de samanta ai folosit?

    • huni

      Errr…din pacate nu mai tin minte, dar mi-am promis ca la anul nu voi mai arunca ambalajele sa stiu care soi sa iau daca sunt multumit. Eu credeam ca raritul se refera la cuib :). Porumbul prajit pe gratar este foooarte bun, noi am facut prima data anul trecut, dar am zis ca obligatoriu trebuie sa facem in fiecare an.

  • 13angi

    Reteta e perfecta,respectand toti cei 7 pasi,bine lipseste cel mai important…scoaterea porumbului din oala,racirea sub jet de apa rece si…mancarea cu cea mai mare pofta.:)Acum vreau si eu porumb!:))

  • zephirine

    din cauza ca – cel mai probabil – coropisnitele asociate cu viermii sarma si cartitele – au impiedicat germinarea semintelor am tot semanat pe masura ce faceam rost de seminte asa ca si acum am in gradina porumb de fiert. (sau de copt :)). asa ca asta e o metoda buna de a semana porumbul de fiert, in etape diferite. eu am pus vreo 6 randuri la intervale de cate o saptamana intre ele.

  • si mie mi-ai facut pofta :))
    Eu il fierb doar 20 min de cand incepe sa clocoteasca,dupa care il mai las in apa fierbinte ,cu focul stins,vreo ora.

  • 13angi, cum sa-l bagi sub jetul de apa rece?
    asta e o adevarata crima!
    cum sa te mai arzi la degete, cum sa te mai arzi la limba, de ce sa ti se mai abureasca ochelarii (daca-i ai, evident) si sa-ti mai dea lacrimile?
    jumatate din distractie se duce naibii 😀

  • maxim

    Draga Huni as dori sa aflu de la vreun cititor daca sau cum se poate conserva porumbul dulce pentru a-l fierbe si manca de Craciun sau de Anul Nou.Multumesc.

    • huni

      Bine ai venit Maxim! Eu nu am facut asa ceva niciodata, dar sunt aici foarte multi, care sunt convins ca te pot ajuta.

    • Niculina

      @maxim: Buna ziua,
      Eu am incercat ambele variante:congelare si sterilizare.Rezultatele sunt foarte bune in ambele variante,dar voi prefera sterilizarea pentru a-mi lasa loc in congelator altor legume pe care nu le pot pastra altfel.Conteaza foarte mult momentul in care este cules porumbul-sa fie boabele moi sau in “lapte” cum se mai spune la tara.
      Ce-i drept porumbul congelat,fiert in preajma Craciunului imprastie un miros imbietor in bucatarie si parca uiti de frigul de afara.

  • armeria

    Huni, tu vorbesti in acest articol despre porumbul dulce zaharat? Pentru ca, in acest caz, eu consider o cruzime sa-l fierbi.
    Noi il mancam crud :)Incearca, daca mai ai si o sa vezi diferenta.

    Maxim, teoretic prin congelare sau tratat termic (pus in borcane si sterilizat).
    Trebuie sa incerc si eu anul acesta metoda.

  • maxim

    Am pus pentru experimentare anul acesta vreo 30 de stiuleti la congelator si am pus intrebarea poate altcineva a mai facut aceasta si a avut rezultat bun ca sa mai pun mai multi.

  • Tip pentru mancatul porumbului fiert:

    Eu nu pun sarea prag direct pe porumb, ci iau din apa in care a fiert, pun intr-o farfurie lata, pun sare multa si apoi rotesc porumbul prin apa sarata.

    Gustul mi se pare net superior decat daca as pune sare direct.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.