Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Distanța de plantare a pomilor fructiferi

distanta_de_plantare_pomi_fructiferiDistanța de plantare între pomi și rânduri este foarte importantă deoarece este unul din factorii care determină dezvoltarea acestora. Dacă distanța dintre pomi este prea mică, la maturitate coroanele se vor intersecta, iar spațiul de lumină se va reduce ducând la o productivitate scăzută.

O distanță de pornire între pomi și rânduri este 4 metri, aceasta fiind ajustabilă în funcție de soiul pomului și intenția grădinarului în ce privește forma și dimensiunea coroanei. Între nuci și alte soiuri cu potențial mare de creștere se va lăsa cel puțin 5 metri. Distanța de plantare se calculează și în funcție de fertilitatea solului, la fertilitate ridicată distanța va fi mai mare iar pentru fertilitate scăzută distanța poate fi mai mică.

Distanța față de hotar (proprietatea vecinului) este reglementată prin lege începând cu 2007. Potrivit legii pomiculturii “cei care vor să planteze pomi fructiferi în grădini şi curţi trebuie să respecte anumite distanţe faţă de proprietatea vecinilor: doi metri de la gard în cazul pomilor de talie mică şi trei, în cazul celor mai înalţi” (realitatea.net). Distanța față de hotar mi se pare una de bun simț, înainte să fi citit despre această lege am plantat și eu tot la 2 metri față de vecin, gândindu-mă să nu umbresc sau să incomodez grădina vecină prin căderea fructelor. O distanță mai mică de 2 metri pe propriul teren față hotar ar duce la imposibilitatea vecinului să planteze pomii săi la o distanță de 2 metri față de gardul lui din motivul de la punctul de mai sus: pomii ar fi prea aproape și coroanele s-ar intersecta, iar iluminarea ar fi compromisă.

Este foarte ușor de reținut distanțele de plantare a pomilor fructiferi: 2 metri față de proprietatea vecinilor și 4 metri între ei.

Vasile Tomoiaga

32 comments to Distanța de plantare a pomilor fructiferi

 • […] Distanța de plantare a pomilor fructiferi Wed Sep 01, 2010 10:00 am Pe aceeași temă:Plantare arbuști fructiferi Tăierea pomilor fructiferi Pregătirea pomilor fructiferi pentru Citeste mai departe… Pe aceeași temă:Plantare arbuști fructiferi Tăierea pomilor fructiferi Pregătirea pomilor fructiferi pentru iarnă […]

 • Mihaela

  Distanta de plantare fata de proprietataea vecina a fost reglementata prin Codul civil de la 1864 .

 • legea pomiculturii nr. 348/2003 republicara in 2008 spune la art. 9:
  Plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi razleti in gradini si curti, precum si in terenurile din extravilan se face respectandu-se distantele fata de limita proprietatii vecinilor, astfel:
  a) la 2 m de razor sau gard, pomi cu talie mica;
  b) la cel putin 3 m de razor sau gard, pomi cu talie mare.
  am vrut sa caut aceste precizari inainte dar am tot amanat, ma bucur ca au ajuns acum in discutie. in jurul nostru de abia acum se vand ternuri si se construiesc case si fiecare planteaza pomi unde ii vine bine.
  eu am plantat pomii fructiferi la 2,60 m de gard (care oricum deocamdata se invecineaza cu un teren agricol) si cred ca nimeni nu-mi poate baga de vina. 😀

 • hahaha… da,ma rog, n-er fi chiar asa o problema mare asta, noul meu vecin a plantat un cires la mai putin de un metru de gardul meu. asta ma ingrijoreaza. eu il consider de talie mare. un mar, un par, se conduce mai usor intr-o forma compacta. cu ciresul e mai greu. sau poate ar trebui sa ma bucur ca voi putea culege o multime de cirese de pe prispa casei .. 😛
  desigur ca totul depinde de specie, portaltoi, sistemul de cultura (taiere)… dar deja devine prea complicat pentru niste “pomi razleti” cum se numesc ..???

  • huni

   Si mie mi se pare stupid să plantezi pomi asa de aproape de gard. Cel care face asa ceva sa nu se mire cand jumatatea care este pe terenul vecinului dispare :).
   Chiar asa…dintotdeauna eram curios, daca oare ai dreptul sa tai crengile care trec peste hotar de pe pomul vecinului? Stie cineva?

 • De talie mare ar fi nucul, unii meri, rareori ciresi, visini. Depinde si cum le taiem coroana. Si daca or cadea cateva fructe si la vecin poate nu s-a supara 🙂

  La tara unde am crescut este obicei sa se puna pomi chiar pe hotar, pentru a-l face clar si ca sa nu poate fi mutat, ca daca e pom acolo e clar pe unde trece hotarul. Fructele care cad pe o parte sunt a acelui proprietar.

 • huni

  @Vasile: Ingenioasă metoda de marcare a hotarului :)!

 • Din cate stiu eu,ca m-am informat din cauza ca in toamna asta vom planta ceva pomi,poti sa tai crengile pomului vecinului,atata timp cat trec peste gard.Sau sa-i culegi fructele haha
  Si la mine in sat se pun pomi pe hotar.Nu neaparat pentru a delimita hotarul cat pentru a nu mai cumpara stalpi de sustinere a gardului de sarma :))))Asa ne-am pricopsit noi cu un teren inconjurat de duzi.Iar radacinile sunt extrem de ramificate si de greu de scos.De cate ori mai scoatem una,il mai blagoslovim pe ala cu ideea cu inca o “vorba de duh”:)))

 • Am si acum funia cu care am marcat cu noduri din 4 in 4 metri distanta la care am plantat merii, ciresii, prunii, gutuii si alunii. Imi este tare draga. Cred ca nimic din ce facem in gradina nu este mai plin de substanta, emotii si sens ca plantarea unui pom. Excelent articol!

  • huni

   Ai dreptate Andra, plantarea pomilor este esentiala in orice gradina si trebuie facuta corect. Va mai dura ani de zile pana cand vom putea bucura de roadele muncii noastre, dar in acest timp mica greseala de la inceput se transforma in una mare, care este mai greu de corectat. Pomii fructiferi din gradina mea sunt foarte importanti pentru mine si toate mi-s foarte dragi!

 • ela

  Dar in cazul de gard viu(tuia) de 3 m inaltime,plantat la 2 metri de geamurile casei mele de catre un vecin nu sunt legi?
  Sunt o mare iubitoare de plante si pe pervazele frestrelor am f.multe flori.Ma gandesc cum vor mai creste fara lumina.
  Astept cu nerabdare un raspuns.

  • razvan

   @ela: si la ce distanta ai fereastra de hotar? legea spune ca trebuiesc minim 2m pentru fereastra clara. iar daca exista acesti 2 m inseamna ca si tuile sunt la distanta legala …

 • zephirine

  adica in fata geamului tau, acolo unde e gardul viu e de fapt terenul vecinului? geamul tau da in curtea lui? normal ca nu-ti convine sa iti umbrasca fereastra. ma gandesc la cei care stau la bloc si in fata ferestrelor lor s-a ridicat o casa sau un alt bloc … sinistru.

 • ela

  @zephirine: Acum 14 ani cand am construit casa,am construit cu o multime de autorizatii si aprobari de care am tinut cont. In fata acestor ferestre exista si exista un gard de 2,5 metri,acum au plantat paralel cu acest gard un gard viu care poate ajunge si la 5 metri.Cred ca uni pot sa faca ce vor.

 • zephirine

  ela, uite ce spune codul civil:
  Art.630 – Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime faţă de linia de hotar, conform legii, regulamentului de urbanism sau, în lipsă, obiceiului locului, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.
  Art.631 – (1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin doi metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de doi metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
  in acest caz nu cred ca poti face ceva impotriva gardului in lipsa unui regulament de urbanism.

 • zephirine

  imi pare foarte rau ca nu stiu sa raspund la intrebarea ta, dar sincer nu cred ca acest lucru este reglementat. dar poate cineva te poate lamuri mai bine.

 • madalin

  eu ce sa fac cu pomi vecinului ca îi are pusi fata de gard la 70 cm

 • MARIAN

  eu ce fac cu vecinul meu care aplantat salcami pe razor cind mam mutat la acest domiciliu a trebuit sa fac gardul din partea dreapta si nu ma lasat sa fac gard decit pe terenul meu razorul find plin de salcini de 25m care miau darimat casa obligat am facut alta casa si in continuare procedeaza la fel ba mai mult dinadins crengile freaca pereti casei si burlanele crengile avand 4m de la razorin curtea mea

 • @madalin

  Culegi roadele care pica in partea ta. Sau ii zici sa taie cregile dinspre tine daca nu-ti place. Sunt multe cazuri in care pomul e chiar in hotar si roadele se impart.

 • Ovidiu

  Buna ziua ,
  Cui trebuie sa ma adresez pentru a fi sanctionat un vecin pentru plantarea mai multor pomi fructiferi ( cais , visin , cires ) la 15-25 cm de gard , zid si fundatia casei mele ( casele sunt alipite ) ? Multumesc

 • ionion

  Dar in lege e ceva stipulat si de distantele inre copaci (nu pomi fructiferi) si gardul vecinului???
  Eu am gad despartitor din foarte multi salcami si ceva blani de lemn prinse de ei.

 • elena

  buna va rog foarte mult din inima sa-mi spuneti si mie cui
  sa ma adresez vecini mei au plantat pomi langa gardulmeu macesii smochine salcii piersici la o distanta de o palma va rog frumos sa ma ajutartii

 • mmihai

  buna,am si eu un mic caz in ceea ce priveste pomii vecinului(niste pruni),mi-am cumparat anul trecut un teren care in hotar cu unul dintre vecini sunt 4 pruni,pe acest teren mi-am construit casa si anul acesta vreau sa construiesc si imprejmuirea terenului cu gard din temelie de beton,stalpi metalici si tabla zincata,am fost la Primaria Or.Comanesti-BC in audienta unde mi s-a zis ca trebuie sa cad la un comun acord cu vecinulsi sa si-i taie,acest vecin a zis ca nu taie nici un prun ci din contra a zis sa-mi fac gardul pe terenul meu si nu pe hotarul dintre mine si el,din cate am citit pe internet legea zice ca,copacii se planteaza la 2m cei de talie mica si 3m cei de talie mica,dar in cazul meu sunt chiar in hotar si asta ma impiedica sa-mi fac gardul,dati-mi un sfat va rog,o zi buna

 • Tani

  Poti sa dau cu ierbicid total(RoundUp sau altele) pe frunzele pomilor respectivi…si in scurt timp se vor usca. Am testat 😀

 • Tinta Danut

  Buna ziua!
  Am o intrebare:
  -La ce distanta poate fi plantat un pom fructifer de un brad?
  -Daca este la 1,2- 1,5 metrii are ceva?
  Va multumesc anticipat!

 • abigail

  Buna ziua si an bun tuturor!

  Am si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat!
  Intentionez sa plantez mai multi nuci cu distanta dintre ei de 5m,
  apoi vreau sa plantez si meri,peri ,ciresi,etc!
  Intrebarea mea este,ce distanta trebuie lasata intre randurile de nuci si ceilalti pomi fructiferi si,daca-i distanta mare,ce arbusti as putea sa plantez ca sa folosesc bine terenul?!
  Va multumesc anticipat,abigail

 • Traian

  Utile informatii multumesc , stiam ceva dar nu eram sigur 100%,
  In semn de multumire va las un zambet

  Un american isi cumpara teren langa casa unui roman si-si construieste o vila. In curtea romanului, langa gard si cu crengile crescute mai mult in curtea americanului, era un nuc. Cand veni vremea sa rodeasca, nu crescu decat o nuca chiar deasupra curtii americanului…
  – Cred ca e corect sa-mi dai nuca… Tu nu ai nuc!
  – Sorry. Cade la mine pe teritoriu!
  – Uite ce facem… iti dau eu un sut in “bilute”, si apoi imi dai si tu unul! Ala care rezista mai mult castiga nuca! Da?
  – Ok!
  Isi ia romanul avant si… drept cu piciorul in “bilutele” americanului!
  -Auuch! Oh my God!… Ohhhhh!!… Ok e randul meu acum!
  -Lasa bah! Tine tu nuca!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.