Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Pătarea roșietică la vișin și cireș (Blumeriella japii)

frunza-infectata-cu-blumeriella-japiiDin cauza ploilor abundente din ultima vreme nu numai culturile de legume (tomate, ardei) suferă ci se pot observa semnele infecțiilor cu ciuperci și pe pomii fructiferi. Tocmai azi am primit pe mail o fotografie de la un cititor, care are probleme cu vișinul tânăr din grădină:

Buna Huni,
ai idee ce ar putea avea un visin care de cateva zile a inceput sa i se ingalbeneasca unele frunze? Si daca da… poti sa ma ajuti cu un remediu? Un alt visin are doua frunze rosii, restul sunt ok. Am atasat o poza cu cel afectat mai rau.

Multumesc,
Florin

Cred că mai sunt mulți în situația lui Florin, deoarece chiar și la mine în grădină am observat simptome similare pe un vișin: pete maronii pe frunze. Poza cu pomul bolnav se vede mai jos, iar după părerea mea este vorba de o infecție cu Coccomyces hiemalis sin. Blumeriella jaapii, care cauzează boala denumită pătarea roşietică la cireș și vișin (să mă corectați dacă greșesc!).

Boala se manifestă frecvent pe frunze, mai rar pe lăstari. Acest parazit atacă cireşul, vişinul, prunul, mălinul, mahalebul şi uneori caisul. În luna mai, pe frunzele bazale apar pete mici, de 0,5 – 2 mm diametru, circulare, purpurii sau roşietice, izolate, cu un contur mai mult sau mai puţin diferenţiat. Petele confluează, ocupând în condiţii favorabile, tot limbul. Porţiunea centrală a petelor se decolorează, devenind albicioasă- cenuşie.Pe faţa inferioară a frunzelor petele sunt mai puţin clare, prezintă perniţe fine, albicioase – rozii, care cu timpul devin brune. Acestea sunt acervulii ciupercii, lagărele de conidii şi conidofori.

patarea-rosieatica-pe-frunza-de-visinÎn condiţii de atac intens trece pe peţiol şi pe lăstari, când la suprafaţa scoarţei distrusă de ciupercă, în crăpături sau în dreptul lenticelelor apar perniţe conidifere.

Cum putem combate pătarea roșietică?

Pentru combaterea atacului de antracnoză se pot efectua tratamente chimice cu fungicide anorganice (produse cuprice) şi organice : Topsin AL-70 PU, Dithane  M-45, Saprol 19 EC, Bavistin 50WP sau alte produse înlocuitoare.

Eu cu suguranță voi efectua un tratament cu Dithane cât se poate de curând pentru a preveni căderea timpurie a frunzelor.

Voi aveți probleme cu pomii fructiferi din grădină în această perioadă?

(bibliografie)

12 comments to Pătarea roșietică la vișin și cireș (Blumeriella japii)

 • […] Pătarea roșietică la vișin și cireș (Blumeriella japii) Fri Jul 30, 2010 13:40 pm Pe aceeași temă:Boală la ardei Citeste mai departe… Pe aceeași temă:Boală la ardei gogoșari […]

 • Din pacate si eu am aceleasi probleme cu visinul si ciresul. Am observat ca nici celorlalti pomi fructiferi(mar,cais) nu le merge prea bine. Nu am aparat de fotografiat momentan, dar revin cu poze. Am sa urmaresc si am sa aplic si eu ‘tratamentul’ aplicat de voi.
  Dana

 • da, frunzele de la visin s-au ingalbenit pe alocuri. eu credeam ca vine toamna 🙂

  • huni

   Cam devreme nu crezi :D? Dar a fost chiar bine, ca am primit mail-ul de la Florin ca asa macar m-am uitat cum se numeste boala si cu ce se trateaza, ca tot aman de ceva vreme, desi am observat semnele bolii de ceva vreme. Maine o sa fac şi eu tratamentul la visin si cires.

 • huni

  Rosulescu, daca vrei sa faci publicitate in comentarii, n-ar strica sa zici macar cateva cuvinte on-topic. Fii mai subtil, sa vad ca macar ai incercat…nu trantesti direct reclama cu numarul de telefon :). Try again ;)!

 • Florin

  Un cires cu probleme…

 • stefan

  Ciune imi poate spune care este cauza patarii si uscarii visinelor tocmai inainte de coacere?
  Va multumesc!

 • Mirelun

  La cires, pe varful ramurilor mici, intinsa pe frunze, este o mazga lucioasa, transparenta si care rasuceste frunzele. Stiti cumva cine face asa ceva?


 • violeta

  Am si eu o mare problema cu visinul.Dupa 3 ani de cand a fost plantat, anul asta a facut cateva flori ,si apoi cateva fructe care s-au uscat si au cazut.Nu ma pricep deloc la pomi fructiferi.Ar fi bine daca cineva priceput in ale pomilor fructiferi ar da niste informatii referitor la lucrarile care se fac cu ce se stropesc,daunatori posibili.Cu stima, Violeta

 • Marusia Iasi

  Este bine de stiut ca la pomi sunt 2 tratamente cheie peste care nu tebuie sa treceti. Tratamentele sunt:inainte de inflorit si cand 20-30% la suta din petale incep sa se scuture.
  La cires si visin ca si la toti pomii, sunt si alte tratamente care se fac si pentru care
  se emit niste Buletine de avertizare, in fiecare judet de catre Oficiile Fitosanitare. Se urmareste suma gradelor, fenologia pomilor, biologia agentilor de daunare si apoi se emite acest buletin. E bine cine are livada sa contacteze personalul de la Fitosanitar si daca lasati o adresa de e-mail vi se transmite aceste buletine de avertizare si ve-ti fi la curent cu toate tratamentele.
  Daca tot s-au cules ciresele si visinele va recomand ca acum sa aplicati un tratament pe baza de cupru ” Alcupral 50PU sau Champ 77WG ” etc., acest tratament avand un rol de cicatrizare a ranilor facute in urma culesului.
  Cu tot respectul celor care scriu si a celor care citesc. O zi frumoasa . Marusia Iasi

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.