Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Epurarea apelor uzate…cu plante

eichhornia2Ca orice om cu principii sanatoase despre natura si viata, in perioada schimbarii domiciliului din mediul urban in mediul rural (a durat aproape 2 ani ) am studiat problema surselor de apa potabila/menajera si reciclarea apei uzate, in locul unde urma sa ne mutam, in lipsa apei curente si a canalizarii.

Stiam ca n-o sa avem probleme deosebite de alimentare, pentru ca debitul apei din rau este constant, deci fantana este plina tot timpul.

Un mic experiment pe care l-am facut dupa cumpararea proprietatii, a fost sa aflu daca in rau exista racul de apa dulce (Astacus astacus – dupa cum stim, este un determinator de poluare).Am facut capcana specifica cu blana de oaie si resturi de carne cruda, am pus un pietroi, am legat-o zdravan cu sfoara si am aruncat-o in apa. Raci atrasi de mirosul de carne proaspata se prind in firele lungi din blana si nu mai pot iesi. In urma experimentului, nici urma de raci. In timp am aflat si cauzele … o balstiera, o ferma de pasari, o ferma de vaci, un abator, inconsienta oamenilor, lipsa de interes si de atitudine.

N-o sa va povestesc de “perioada mea de glorie” in protectia mediului, desi cititorule, cu tot respectul, daca fiecare roman ar fi facut doar un sfert din ce am facut eu pentru mediu, ii intreceam de mult pe nemti.

Reintorcandu-ne la povestea mea, ma gandeam ce o sa fac eu cu apa uzata. Mi-am amintit atunci ca in urma cu ceva ani, intr-o carte veche gasita prin anticariat am citit despre doua plante Eichhornia crassipes si Pistia stratiotes. Am inceput sa caut si singurul loc in care am gasit, la vremea respectiva, a fost la Fundulea, dar nu am reusit sa si achizitionez.

Va invit sa cititi acest articol si sa va minunati 🙂

Am lasat-o balta o perioada, am fosa septica ca toata lumea (mi-as fi dorit una ecologica, nu zic nu), imi reciclez deseurile pe categorii, am loc de fier vechi, am loc de compost, etc., fac tot ce cred eu ca e mai bine pentru mediul in care traiesc.

eichhorniaCu cateva zile in urma, fiind in vizita la niste prieteni, in sera lor plina cu de toate, intr-un vas cu apa…surpriza…4 plantute de Eichornia crassipes. Au zis ca este crin de apa, dar eu sustin ca este zambila de apa.

Bineinteles ca am primit si eu una, am pus-o langa calculator si am inceput sa pun zilnic cate ceva: putina grasime, apoi putin detergent… dar n-am apucat sa vad rezultatele. Cineva apropiat, a zis ca nu-s normala (definiti normalitatea si veti vedea ca ma incadez) si a dus plantuta departe de mine, la 200 de m in apa curata. De atunci, nu am mai vazut-o.

Dar in curand, de la nevertebrate.ro, voi intra in posesia a 2 bucati Eichhornia si 2 bucati Pistia si voi putea experimenta.

Va puteti inchipui, toti cei care locuiti la casa, in mediul rural sau nu, o baltuta cu apa, in care sa poti arunca de la ulei ars pana la cel mai tare produs de curatat sau orice altceva va vine in minte…ca sa nu spun o fosa septica fara capac, din care sa iasa flori?

Armeria

9 comments to Epurarea apelor uzate…cu plante

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.