Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Boală la ardei gogoșari

O întrebare, din partea lui Nicolae:

Vă rog să-mi spuneți cu ce fel de boală mă confrunt la cultura de ardei gogoșar?

ardei_gogosar_bolnav

Vă mulțumesc!

16 comments to Boală la ardei gogoșari

 • Nicolae,eu as zice ca e o bacterioza, xanthomons campestri. tratamentele se aplica preventiv, am gasit ca ar fi indicate zeama bordeleza, dithane. plantele infectate trebuie smulse si arse iar cele sanatoase tratate. cel mai bine intrebi la magazinul fitosanitar ce produse iti recomanda pentru ca sunt foarte multe si cei de acolo stiu mai bine. boala se dezvolta in camp mai ales in conditii de caldura si ploi / irigatii abundente si provoaca stricaciuni mari. asa ca ia masuri cat mai repede.
  si daca este alta boala oricum trebuie indepartate frunzele sau plantele bolnave si aplicate tratamente fitosanitare cat mai repede.

 • Mira

  Nicolae,cred ca va trebui sa iei masuri cat mai rapid iar daca ma-nsel si postarea nu iti este de folos,regret.Imi pare rau ca n-am mai intalnit-o pe Ela pe aici,ea cu siguranta te-ar fi lamurit…Sper sa-ti salvezi ardeiul,eu anul acesta am luat masuri preventive si deocamdata nu m-am confruntat cu probleme majore.
  http://www.horticultorul.ro/legume/alternarioza-sau-patarea-neagra/

 • da, vezi, poate si fi asta, dar oricumia masuri cat mai repede. alea nu au cum sa strice.

 • Si eu cred ca este o bacterioza. Dithane este foarte bun, are spectru larg, merge si la ardei. Inca ceva: indeparteaza de asemenea frunzele care ating pamantul.Bafta multa!

 • rapsodia

  Buna seara,
  Caut sa inteleg de ce un pui de par plantat in primavara si care mergea fff bine acum are ramurile tinere pleostite.Arata de parca ar fi stat o vreme smuls din pamant.Daca imi e permis sa scriu asa,imi era si ff drag chiar se dezvoltase mai bine dact fratii lui .

 • buna rapsodia, ai mai multi in acelasi loc si doar unu s-a ofilit? poate l-a ros ceva la radacina sau la colet.

 • rapsodia

  Credeti ca ar ajuta daca l-as scoate si l-as replanta?Nu sunt mai multi in acelasi loc dunt luati mai multi in acelasi timp si plantati prin gradina in locuri diferite.

 • daca e afectata radacina nu mai ai ce face. pui altul in toamna.

 • Draga Rapsodia,
  Ai vazut marul meu, cel ros de viermele ala galben? Asa a fost si el, la inceput s-a ofilit apoi s-a uscat de tot. In acel moment am taiat incepand de la gaurica de intrare a viermelui prin care ulterior am observat ca scotea rumegus, si am tot taiat, pana am ajuns la loc sanatos. Si am scos si viermele… Acum are ramuri noi si cred ca a scapat. Mi s-a intamplat si la alt mar situat la vreo 100 m de primul, cu acelasi vierme. Poate daca te uiti cu atentie vei gasi vreo gaurica mica pe tulpina sau pe ramuri.

 • vonheizer

  Aşa zic şi eu, după aspectul frunzelor, că este Xanthomonas campestris var. vesicatoria. Fiind o boală vasculară, cea mai importantă este prevenirea. Cu toate acestea, dacă deja cultura este infectată, recomandarea produselor cuprice este binevenită. Aşadar: CHAMPION 50 WP (hidroxid de cupru 50%+cupru metalic), doza 2,5kg/ha; CURZATE PLUS T (cimoxanil 4,5%+oxiclorură de cupru cu 40% cupru metalic), doza 2,5kg/ha; FUNGURAN OH 50 WP (hidroxid de cupru cu 50% cupru metalic), doza 2,5kg/ha;

  Dacă mai găseşti la vreo fitofarmacie, foarte preţios ar fi Benlate 50 PU (pe bază de benomyl, care nu ştiu dacă se mai aduce în România :(). Este un produs excelent pentru bolile vasculare ale plantelor de cultură.

  • Mira

   Consideri ca articolul din link este bine documentat? Deci care produs ar fi indicat pentru prevenire? Champion mi-am cumparat anul trecut dar nu l-am folosit la ardei,n-a fost nevoie.Anul acesta cu siguranta altfel vor sta lucrurile…Poate ne spui dilutiile…nu gramajul pe hectar…la micile noastre gradinute …E doar o simpla formula de calcul? Te rog,fa-o pentru “umanisti” ,ha,ha,ha

 • vonheizer

  Pentru “umanişti”:

  în Codexul produselor fitosanitare admise pentru utilizare în România s-a convenit ca dozele de chimicale, fie ele exprimate în procente, fie în unităţi de măsură, să fie raportate la 1000 l apă, pentru uşurarea calculării dozelor. Sunt cazuri, tot în Codex, unde se specifică în ce cantitate de apă se administrează doza prescrisă. Dacă nu este specificat, atunci cu siguranţă este vorba de 1000 l apă. Aşadar, 2,5 kg/ha formulare comercială de Champion 50 WP, în 1000 l apă, înseamnă 25 g/10 l apă. Produsele formulate ca pulberi umectabile, în măsuri empirice, seamănă cu făina, adică o lingură de supă cu vârf, are circa 20-25 g, în funcţie de granulaţia produsului. Dacă nu faceţi excese, “să moară sigur” şi nu puneţi mai mult decât este recomandat, rezultatul va fi pozitiv. Eu, personal, vă rog să respectaţi recomandările de pe etichetele produselor. E bine pentru voi, pentru plante, pentru mediul în care trăim. Mulţumesc pentru încredere! Ella

 • LUCIA

  coropisnitele fac ravagii in legumicultura .trebuie pus in jurul tuilpinei granule de sinoratox .planta ofilita este roasa de coropisnita ,

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.