Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Mur: lucrări la început de vară

fructe_mur_coapteȘtii de ce consumul murelor din grădina, îţi oferă cea mai mare satisfacție? Pentru că trebuie să te lupţi pentru fructe, nu glumă, murele alături de agrişe face parte din categoria fructelor care nu se lasă uşor culese!

Cel care are mur în grădina de lângă casa este bucuros, că tocmai au început să se coacă murele, bucuria lui însă nu este de lungă durată pentru că a devenit actuală o lucrare esențială la mur: palisarea sau legarea de spalier a lăstarilor de un an. Cei care au mur știu foarte bine cât de neplăcută este această operațiune, mai ales la soiurile cu ghimpi.

Cum bine știm murul, la fel ca și zmeura, face fructe pe lăstarii de doi ani, de aceea, îngrijirea acestora este primul pas pentru asigurarea recoltei din anul următor. Fructele se fac pe creșterile laterale, care reprezintă partea cea mai valoroasă a tufei. Pentru stimularea creșterii acestora, când lăstarii de un an ajung până la ultimul nivel al spalierului (sau la lungimea de 1,8m) se ciupesc. După recoltare sau primăvara următoare lăstarii care au făcut fructe trebuie îndepărtaţi, iar locul lor va fi preluat de cei crescuți anul anterior.

Noi avem în grădină două tufe de mur cu ghimpi (din păcate nu știu soiul) care face fructe mici dar foarte gustoase, dar și soiuri fără ghimpi, care fac fructe mai mari și mai frumoase, dar parcă nu la fel de aromate (Thornfree), avantajul evident este, că nu au ghimpi. Smoothstem încă nu a făcut fructe, dat fiind faptul că l-am plantat primăvara asta, dar a făcut deja un lăstar, fructele urmează să le gustăm doar la anul.

Soiurile cu ghimpi plantate acum 2 ani au făcut câte 3 lăstari foarte viguroși anul acesta, ceea ce nu poate decât să mă bucure, pentru că este un semn, că le merge bine.

Dacă lucrați cu mure, nu uitați să folosiți mănuși, de preferință cele din piele, pentru construcții ;), spor la treaba!

12 comments to Mur: lucrări la început de vară

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.