Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Visine

visinAstăzi avem un nou guest post, de data asta de la Cristina, care probabil a observat că nu prea se înmulțesc articolele din categoria mâncaruri și a decis să mă ajute, trimițându-mi acest articol pentru secțiunea respectivă. Cristina scrie pe http://antiplictis.blogspot.com, aruncați o privire pe acolo, vă zic eu, ca este îndeplinită promisiunea din titlu.

Dacă vrei ca articolul tău să apară aici găsești mai multe detalii sub meniul ”trimite articol”. (huni)

Vișinele și ce putem face din ele

Intrucât se apropie momentul coacerii vişinelor, m-am gândit să vă propun câteva reţete vouă, celor care aveţi în grădini astfel de pomi, dar şi celor care vreţi să cumpăraţi fructele astea acrişoare ca să vă preparaţi singuri produsele pentru iarnă.

Pentru început voi detalia o tehnică de scoatere a sâmburilor, pentru că dacă n-aţi făcut prea des aşa ceva, s-ar putea să aveţi unele dificultăţi la început. Aşadar, o tehnică bună pentru scos sâmburii este aceasta: se ţine vişina între două degete, unul din ele fiind pe locul unde era codiţa, celălalt în partea opusă. Se strânge uşor vişina până când se simte de parcă sâmburele ar fi ”luat aer”, apoi se presează ușor fructul, în așa fel încât sâmburele să iasă pe la locul codiței. In felul acesta forma vişinei nu suferă mari modificări.

Acum, ce putem face din aceste fructe grozave? Vă propun două produse:

Vișinata

La 4 kg de vişine se pune 1 kg de zahăr, în straturi alternative, într-un borcan pe care îl aşezaţi apoi în zona cea mai însorită din curte. După ce s-a topit tot zahărul, se adaugă alcool, se strecoară totul şi se pune în sticle;

Visine conservate pentru prăjituri

La 3 kg de vişine (cântărite înainte de a li se scoate sâmburii) se adaugă 1 kg de zahăr şi 10 aspirine pisate. Scoateţi sâmburii, adăugaţi zahărul şi aspirina, amestecaţi. Se lasă până a doua zi (pe căldura asta e mai bine să se lase la frigider), se mai amestecă din când în când şi când s-a topit tot zahărul, se pun în borcane închise cât mai bine.

Se mai poate face din vişine: sirop, dulceaţă, gem, peltea, şerbet şi tare aş vrea câteva reţete şi de la voi, cele care aţi făcut aşa ceva şi cărora vi s-a părut că a ieşit ceva deosebit.

Cu drag,

Cristina

8 comments to Visine

 • […] This post was mentioned on Twitter by Ioan Nicut, Bartha Hunor. Bartha Hunor said: Visine http://goo.gl/fb/rMQMz #gradinarit […]

 • vonheizer

  Sirop şi vişine pentru prăjituri:

  Să spunem tot 3 kg de vişine, fără sâmburi, într-un castron mare, se amestecă cu 3 kg de zahăr, din când în când, pe parcursul a 24 de ore, ca să se dizolve bine zahărul, în sucul lăsat de acrişoarele vişine. A doua zi, scurgem siropul şi printr-o sită de ceai aşezată pe pâlnie, îl turnăm în sticle ce se închid ermetic. Am obţinut siropul! Vişinile stoarse de vlagă, dar îndulcite niţeluş, se înghesuie fără discuţii în borcane cu capac filetat, ca să poată fi rapid utilizate la vreun pandişpan cu fructe pentru musafiri intempestivi. Zahărul pus de noi şi acidul citric din vişine sunt destul de conservanţi. Noi mai avem şi acum un borcan de anul trecut. Siropul însă…nu a ţinut decât o săptămână! Fiul meu cred că ştie cel mai bine de ce!

 • Anul viitor așa o să le fac. Anul ăsta nu mai am vișine în pom, iar ca să dau 7-9 lei pe kg nu-mi vine deloc. Nu pricep deloc de ce sunt atât de scumpe.

 • Maria

  buna ziua,

  borcanele cu visine obtinute dupa scurgerea siropului, se tin in frigider sau pur sisimplu in camara?nu necesita sterilizare?

  multumesc

 • in camara sau in pivnita, daca ai. aspirina le conserva.
  cele date de vonheizer tin datorita zaharului si acidului citric.

 • vonheizer

  Maria,

  eu am pus 1/1 vişine şi zahăr, de aceea nu a mai fost nevoie de conservant.

 • Maria

  multumesc pentru lamuriri, cred ca am sa folosesc metoda 1/1:)

 • […] și soția mea își va face un blog, deci cel mai probabil niciodată. Din restul facem compot, vișinată…și mai vedem noi […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.