Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Sistem de irigare automată pentru plante

sistem_irigare_automataCând am scris despre transplantarea florilor, Layla m-a întrebat despre un sistem automat de irigare a florilor, dar n-am reușit să-i dau informații cu adevărat utile, deoarece nici eu nu cunoșteam nici un sistem de acest gen. Ei bine, ea nu s-a lăsat până ce nu și-a făcut un astfel de sistem și spre bucuria mea, a revenit cu detalii.

Sistemul constă din următoarele elemente:

 • o demigeană sau un vas mai mare
 • tuburi de plastic (0.50 euro/m)
 • ramificatoare potrivite pentru tubul folosit (3.90 euro/10 buc)
 • picioruşe (3.90 euro/15 buc)
 • picurătoare (5-8 euro/10buc)

Urmăriți în continuare explicațiile ei:

Damigeana (sau, ma rog, alt recipient) să fie fixat mai sus decât nivelul ghivecelor!

Tubul folosit este de preferat să fie incolor, pentru a verifica mai usor circuitul apei. Eu nu am probat că nu a fost cazul însă, teoretic, damigeana se poate reumple, fără a scoate tubul principal din interior si, bineînțeles, înainte de a se epuiza apa initială. Ideea este ca tubul să rămână permanent în apă.

Atențe la ramificator, care trebuie sa aibe orificii la fiecare ieșire, prin care trece apa, în caz contrar, se pot numi eventual,  “dopuri”. Ramificațiile se pot face după necesar și pe tuburile secundare, însă mare atenţie, să nu rămână nici o terminatie fără picurător, că se consumă toată apa inutil  într-un timp foarte scurt.

Picurătorul, care se fixează la capătul fiecărei ramificații (tub), este de fapt un robinet ce nu se închide de tot, ci are doar minim și maxim. Picurătorul se fixează prin piciorușul de înfipt în pământ cu șănțulețul unde se fixează tubul de plastic, dar la fel de bine cred ca s-ar potrivi clești care se prind de marginea ghiveciului.

Eu am udat pământul din ghivece foarte bine înainte și apoi am fixat picurătoarele la minim, doar pentru a întreține umiditatea. Oricum, a funcționat!

Succes!

Layla

7 comments to Sistem de irigare automată pentru plante

 • buna ziua, imi puteti spune va rog si unde putem gasi componentele instalatiei?

  • huni

   Bine ai venit Daniel!
   Sincer nu stiu exact de unde au fost cumparate, dar poate Layla te poate ajuta cu detalii. Eu la noi in tara nu am vazut asa ceva, din pacate…

 • feri

  o instalatie similara am facut si eu. eu am facut o gaura pe un vas de plastic, am montat un robinet, apoi un furtun si picuratori (unele de debit fix, altele reglabile). am folosit cam ce am gasit in casa, iar restul componenteler foarte similare cu cele din pozele de mai sus.
  nu am gradina, dar aveam nevoie cat eram plecati in vacanta.
  am observat mai multe probleme cu aceasta instalatie (cea facuta de mine):
  – debitul depinde foarte mult de inaltimea rezervorului de apa fata de picuratori, si este extrem de greu de reglat, pt ca picuratorii aceea sunt facuti sa funtioneze la o presiune constanta, mai mare de obicei decat ce se obtine din diferenta de nivel de cateva zeci de centimetri, ca in poza
  – aceasta instalatie este utila mai degraba pt gradina. adica daca vrei sa uzi ghivecile din casa, ai sanse mari sa ajunga mai multa apa decat trebuiepe plante(eu am avut noroc ca am pus toate chivecile in ligheane etc, asa ca apa nu a ajuns pe parchet)
  – nu folositi tuburi/furtun transparent, pentru ca se formeaza alge pe interior. folositi din alea negre (nu veau sa fac reclama, dar ca de ex Gardena) pt ca sunt la acelasi pret
  – pana la urma am ajuns la concluzia ca desi e scump, merita o investietie intr-un sistem automat facut pt asa ceva, ca de ex asta

 • feri

  componentele se pot cumpara la orice magazin de bricolaj (bricostore, praktiker, etc) la sectia de gradinarit

 • Profesor 74

  Catre Guest si Huni
  Mai am intrebari in legatura cu un sistem de irigare prin picurare la un solar mic.
  Cunosc ce este in comert.
  Doresc insa o solutie prin curgere libera. Sistemele din comert cer o presiune de retea ce cca. 1 atm, cu regulator de presiune.
  Eu doresc ceva prin curgere libera.
  Are cineva experiente in acest domeniu?
  Eu am incercat anul trecut cu gaurirea unui furtun, dat am supradimensionat gaurile. Alimentare din butoi la 1-1,5 m inaltime.

  Cu multumiri,
  Profesor74

 • Si eu as fi vrut solutii pentru sisteme de udat prin picurare. Cand am realizat gradina am montat aspersoare (atat m-a dus capul atunci), dar gradina evoluand in timp, acestea nu mai sunt eficiente. Ma asteptam ca la Bricostore sa aiba un indrumar cu ce piese sa cumperi din raft, dar nici gand de asa ceva.
  Ar fi folositor un articol pe aceasta tema. Eu experimentez multe lucruri, dar aici nu ma incumet (as vrea ceva de-a gata!).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.