Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Se coc căpşunile

capsuneSpre sfârșitul lunii mai deja se coc căpșunile, dar asta nu înseamnă că nouă nu ne-a mai rămas altceva de făcut decât recoltarea lor! Pentru a preveni răspândirea buruienilor pe plantația de căpșuni putem folosi mulcirea, altfel trebuie să plivim regulat.

Primăvara asta am replantat căpşunii din grădină şi am mulcit cu iarba tăiată, care datorită ploilor abundente din ultima perioadă s-a descompus aproape în totalitate. Pe de o parte este un lucru bun, pentru că a fost o bună fertilizare bio, pe de altă parte însă mi-a dat mie de lucru, pentru că a trebuit să aplic un strat nou de iarbă.

Pe lângă menţinerea umezelii din sol şi prevenirea buruienilor, în această perioadă, stratul de mulci mai are şi rolul de a preveni fructele să ajungă în contact direct cu solul, astfel ele nu se vor murdării şi sunt şanse mai mari să rămână sănătoase.

Aşadar, am curăţat căpşunii de buruieni, am săpat un pic în jurul lor şi am acoperit din nou suprafaţa cu iarbă. După asta a urmat poate cea mai importantă parte: îndepărtarea stolonilor noi. Aceste creşteri arată defapt faţa adevărată a căpşunului, cea de plantă extrem de invazivă. Ele cresc foarte rapid şi aduc haos în rândurile noastre frumos ordonate irosind energia plantei mamă pentru extindere în loc de creşterea fructelor, de aceea îndepărtarea lor creşte calitatea şi cantitatea fructelor.

După cum se vede şi pe una dintre pozele de mai jos, am tăiat destul de multe de pe o arie relativ mică cu aproximativ 80 de plante.

Spor la treabă!

9 comments to Se coc căpşunile

 • Tiberius

  Am o întrebare: stolonii ăştia tăiaţi pot fi plantaţi? Cum, cu tăietura în pământ? Eu am un căpşun ( deocamdată stă într-un ghiveci, afară ) şi vreau să-l înmulţesc, însă nu am văzut nici un stolon. Când ar trebui să-i crească?

  • huni

   Bine ai venit Tiberius!
   Daca vrei sa inmultesti capsunii atunci mai bine lasi stolonii pana ce vezi ca apar radacini pe “copil”, atunci il tai si-l plantezi in pamant bogat in nutrienti. Acesti stoloni cresc mai tot timpul, daca mai astepti putin sunt sigur ca vor apare si la tine. Succes la inmultit :)!

 • […] This post was mentioned on Twitter by webcafe, Bartha Hunor. Bartha Hunor said: Se coc căpşunile http://goo.gl/fb/F4S01 #gradinarit […]

 • ioana

  habar nu am ce sa tai la capsuni si unde si cat…ati putea pune un video sau ceva?:))

 • phlox

  @huni:
  uai! ce grasune sunt!!

 • […] e incununata de succes, la fel si afanatul si hranirea plantelor nu pot fi decat benefice; – indepartare mustatilor la capsuni si a lastarisului pomilor fructiferi – impletim ingradituri (gardulete) din ramuri de salcie – […]

 • Buna, Miri! Suna foarte bine! Mai ales rauisdrale sper sa nu uit, caci ma trec pe lista pentru niste rosii lunguiete si rosii galbene mari, daca vei avea.Oferi si cuiva care nu-i din Stanciova? Unii poate că au o mică grădinuță și een balcon, sau pe le2ngă bloc/casă een oraș. Eu aș vrea să-i eencurajăm să eencerce grădinăritul și een spații mici!Ce2t despre Hibiscus cred că se țin doar een interios peste iarnă, așa-i? că văd că-s plante destul de amatoare de căldură

 • […] – semanam si plantam legume pentru pastrare indelungata – plantam rasadul de castraveti, conopida, gulii, fasole. – semanam bienalele, vor da seminte de calitate – divizare bujori, iris, delphinium, crizanteme, tufanele, phlox si alte perene – scurtam mustatile (stolonii) capsunilor. […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.