Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Socată

socata2Ca totă lumea care apreciază o băutură răcoritoare naturală, am făcut şi noi socată (cum facem în fiecare an dealtfel), folosind următoarele ingrediente:

  • 100 g de zahăr/litru de apă
  • 2-3 flori mari de soc/litru
  • o lămâie mare sau sare de lămâie

Modul de preparare este foarte simplu: se pune zahărul într-un borcan mare de 3 sau 5 litri, se pun florile, zeama şi câteva felii de lămâie (doar ca să fie fotografiile mai interesante ;)). Borcanul se pune pe soare se amestecă zilnic, iar peste 2-3 zile este gata.

Florile se pot spăla un pic înainte de folosire, dar nu exageraţi că vor pierde foarte mult din gust. Pentru prima oară, am reuşit s-o conving pe Bea să nu spălăm florile deloc, sunt curios cum ne va ieşi socata de anul acesta.

Sirop din flori de soc

Ca bonus, iată și o rețetă pentru sirop din flori de soc, de la Armeria:

  • în 3,5 l de apă rece se pun 50 de flori mari de soc (dacă sunt mici, mai multe), 3 lămâi, 70 gr sare de lămâie (sau puteți înlocui cu mai multe lămâi)
  • vasul/borcanul în care am pus toate acestea se tine la rece 2 zile (nu la soare, că facem sirop, nu socată) în care se amestecă din când în când

După 2 zile se storc florile îi lămâile, se strecoară, apoi amestecăm la rece lichidul rezultat cu 4 kg de zahăr, până se dizolvă. Se pune siropul în sticle și se așează pe raft în cămara/beci.

Se poate consuma imediat, sau mult mai târziu.

Poftă bună!

34 comments to Socată

  • Vai ce pofta mi-ai facut si nu am soc.De unde pot lua sa imi pun si eu in gradina?Cum se inmulteste?Stii?

    • huni

      Tocmai la asta m-am gandit si eu ieri… Nu stiu cum se inmulteste dar ma documentez. Si eu vreau sa pun la noi. Mai revin pe tema asta!

    • huni

      Vezi ca tocmai am citit ca se inmulteste prin butasi, iar perioada cea mai potrivita pentru asta este iunie-august. Daca vezi undeva un soc, poti taia cativa lastari tineri. Teoretic fac radacini usor. Singura problema e sa gasesc un loc potrivit in gradina pentru soc :D, caci va creste mare!

  • armeria

    Tocmai e gata si la mine socata si prima tura de sirop. Cu siguranta, vor mai urma cateva ture. Socata este non-stop, pana se termina sezonul.

    Butasi sau arbusti gata inradacinati va pot trimite eu :)Serios.

    Sa citim si cat este de benefic socul 🙂

    http://www.phantoms.ro/socul-socata-o-licoare-magica-t7542.html

  • armeria

    Huni, am auzit ca in urma ca vreo ora a fost furtuna si gheata pe la Cluj.
    Sper ca ati scapat.

  • armeria

    Imi pare rau…cum arata gradina?

    • huni

      Gradina arata ok, din fericire grindina nu a produs daune prea mari. In schimb am avut fantani arteziene la capacele de canal pe strazi. Am o grămada de fotografii…ma mai gandesc daca fac un post despre asta sau nu.

  • jancsika

    punye o bucatica de élesztő in socata si se face si mai bunya. (si cu vodka merge :-))

  • armeria

    vrem traducere 🙂

  • armeria

    Acum e clar.
    Eu incalzesc o parte din apa in care pun zaharul sa se dizolve si apoi amestec cu restul.
    Pun foarte putina drojdie(cca.5 g)si este gata a doua zi.
    Deja s-au terminat 6 l din 10 ca am avut musafiri…a plecat primul catel 🙂
    Nu am avut vodka, dar am avut tuica de 17 ani vechime :)Ei au adus de pere.

  • 13angi

    O idee super!
    Char ma gandeam ce-o sa fac dupa ce dispar florile.
    Acum ma si apuc de lucru…la sirop cu mine:))(adica de maine).

  • Maria

    buna Huni,

    ziceai mai sus de inmultirea socului prin butasi. Eu am ochit un soc de la care vreau sa iau lastari dar nu stiu exact cum se procedeaza, se scot cu radacina si se transplanteaza in pamant sau se poate taia o crenguta si infige in pamant (sau in apa pana face radacini?).Poti sa dai mai multe detalii?

    multumesc

    • huni

      Nici eu inca nu am facut asa ceva cu soc dar presupun ca se face similar ca si la alte plante: taie o crenguta tanara (verde) de 25-30 cm si pune-o in apa pana ce face radacini, dupa care o poti planta. Probabil merge si daca o pui direct in pamant dar sunt sanse mai mari sa faca radacini in apa. Succes!

  • Mersii pt reteta de sirop de soc deja am cules soc ieri si aseara am pus ingredientele.Eu mai pun si sirop de visine , zmeura, afine, mure tot asa la rece nu fierb nimic.

  • armeria

    Ioana, o sa iti placa cu siguranta.
    Eu am facut deja 3 ture din flori de soc si daca ai timp, te rog sa ne spui retetele tale. Noi nu cumparam siropuri sau sucuri din comert 🙂

  • de ce mi sa ingrosat socata (bihlit)

  • Acum am facut sirop de muguri de brad si fiert si crud.Vreti retetele? am facut dulceata de fragute de altoi si ma gandesc maine sa fac si dulceata de capsuni ca s-au mai ieftinit,toate fara conservanti.daca santeti interesati va pot da retetele.

    • huni

      Dada, retetele fara conservanti sunt preferatele noastre! Cateva borcane de dulceata de capsuni vrem sa facem si noi, deci retetele sunt binevenite.

  • Eu pun la un kg de fructe 800 gr zahar nu mai mult.Le pun azi cu zahar iar maine scurg cat sirop pot si il pun separat la fiert la foc iute 20 de minute ,pun fructele , iau usor spuma daca s-a format,si mai fierb de cand da in clocot 20 de minute.intre timp imi sterilizez borcanele in cuptor si asa fierbinti pun dulceata tot fierbinte in ele,le pun in paturi cu capacul in jos doua zile , pe urma le pun in camara.PROCEDAND ASA FRUCTELE NU-SI SCHIMBA CULOAREA SI NICI GUSTUL. SPOR LA TREABA!

    • huni

      Mersi Ioana! Nu pot sa zic exact…cred ca si noi cam asa am facut, dar trebuie sa recunosc ca nu am fost atent la detalii, eu am fost responsabil doar de gustare si consumare :)).

  • Anul ăsta am făcut şi eu socată, după reţeta mamei. Mi-a ieşit grozavă. Nu că mă laud, dar socata mamei mi-a plăcut întotdeauna mai mult decât altele şi din câte am citit, s-ar putea să fie din cauza reţetei. Poate încercaţi şi aşa şi îmi daţi de veste dacă sunt sau nu sunt diferenţe între ele:
    7 litri de apă se pun la fiert. Când dă apa în clocot, se aruncă peste ea o mână de flori uscate de soc (sau 2 dacă sunt neuscate) şi se mai lasă 1 minut, apoi se stinge focul. Se adaugă 1 kg de zahăr şi 2 lămâi tăiate în felii. Se acoperă vasul cu un capac. Când s-a mai răcit lichidul, se adaugă un sfert din pacheţelele acelea mici de drojdie. Se amestecă. Din când în când, timp de 2 zile (timpul depinde şi de temperatura încăperii), se amestecă lichidul pentru dizolvarea completă a zahărului şi se gustă, pentru a se verifica dacă începe să “pişte”. In momentul când a devenit acidulată, se strecoară şi se trage în sticle, care apoi sepun la frigider.

  • Layla

    Cristina, in genul asta faceam si eu socata cca 20 de ani in urma. Doar ca nu cred ca lasam sa fiarba 1 minut apa cu plantele, ci abia aruncam florile, stingeam si focul. Imi aduc aminte ca ramanea galbena socata, ori fiarta un minut…nu devine ceai (decoct), mai inchis la culoare ?!!! Ce imi mai aduc aminte ca puneam o floare frumoasa mare/litru de apa si 100 gr. zahar/litru de apa. Cum ai spus si tu foarte putina drojdie, pe un varf de cutit, iar lamaile cred ca una o puneam cu coaja, alta fara. Coaja da un parfum placut, insa prea multa tinde sa amareasca.
    Sare de lamaie eu nu folosesc niciodata. Baaa, mint, am folosit-o sa-mi curat mainile de petele lasate de dudele …hmmmm…alea negre (n-am mai mancat de …100 de ani, as putea spune) si nuci verzi, cand mergeam la furat in gradinile vecinilor la tara, spre rusinea bunicii mele. Avea si ea fructe in livada, insaaaaa… 😀 nu erau bune! Ce vremuri…
    Revenind la socata, am inteles ca este foarte buna pentru rinichi, cred ca ii stimuleaza ca si pepenele rosu, insa mare atentie, ca fiind un pic fermentata (drojdia), ridica si tensiunea arteriala, la cei deja predispusi.

  • Layla

    Florine, posibil ti s-a ingrosat socata ca ai pus prea multa floare de soc…sau ai lasat-o prea mult la soare. Tu ai facut vreodata ceai de soc si, dupa, l-ai uitat vreo 2 zile pe aragaz?!!! Bleahhhhhhhhh…………

  • armeria

    Se coc fructele de soc 🙂
    Stie cineva dintre comentatorii/vizitatorii acestui blog retete cu aceste fructe? Stiu ca se gasesc destule retete pe net, dar eu vreau din cele verificate 🙂
    Socul este considerat mai mult un medicament decat un aliment, asa ca vreau sa merg la sigur.
    Asa ca, va rog foarte frumos, cateva retete 🙂

  • armeria

    Nu stiu pe la voi, dar la mine socul a inflorit si am facut deja prima socata 🙂
    Urmeaza siropul, dupa reteta de mai sus 🙂

  • phlox

    mmm, socata, dadada deabia astept!Imi place si sucul si dulceata din fructe. ceaiul il folosim iarna in lupta cu gripoasele cele haine
    La mine socul este inca e in stadiu de palariere. Deabia au inceput sa seformeze plalariutele de flori. Poate saptamana asta sau in cel mai rau caz peste inca una.
    Uite ca de sirup n-am stiut. am luat nota 😉
    Eu in loc de drojdie pun cam 2 felii de paine de secara, o mana mica de stafide si o lingura de orez… Si iese bun-bun-bun
    Cu muult drag

  • […] parte din flori o sa sa o folosesc pentru sirop iar restul o sa le usuc in pod, pentru ceai […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.