20 responses

  1. victoria
    May 28, 2010

    Acum vreo 10 zile,adica atunci cand a venit sotul meu din misiune,m-a dus sa imi aleg o planta.Orice imi doream eu.Din toate minunile care erau acolo,si erau destule,am ochit un agris :)),ca nu aveam in gradina si eu sunt mare fan arbusti fructiferi.Am gasit unul chiar cu fructe pe el :)
    L-am plantat in gradina si vad ca ii merge minunat.Acum astept sa se coaca fructele sa vad cum sunt ca nu am gustat niciodata.

  2. armeria
    May 28, 2010

    Victoria, o sa iti placa cu siguranta agrisele si mai ales copiilor pe viitor.
    Cand eram copii, agrisul din gradina nu avea niciodata fructele rosii pentru ca noi le mancam cat erau inca verzi :)

    Eu am acum in gradina peste 10 arbusti de josta (incrucisarea dintre agris si coacazul negru), din care se poate face vin, dar inca nu produc la maxim.

    • victoria
      May 28, 2010

      sa inteleg ca sunt acrisoare?

      • huni
        May 28, 2010

        Da, sunt acrisoare, chiar si coapte.

    • bogdan
      March 7, 2011

      Poti sa-mi spui de unde pot cumpara 1-2 butasi de agris cu fructe dulci si 1-2 butasi de josta. Sunt curios daca agrisul poate fructifica in temperaturile din jurul timisoarei pe timpul verii?

      multumesc

      • huni
        March 8, 2011

        Buna Bogdan! Eu am luat Yurta de la magazinele mari gen Praktiker, Baumax, Cora etc.. Josta nu prea am vazut sincer sa fiu, sa incerci la pepinierele din zona ta.

      • anisoara
        May 13, 2012

        @bogdan: @bogdan: @bogdan: Sunt din zona Timisoarei, si am Josta in gradina de vreo 2 ani. I-am luat de la “Multe plante”, si sunt tare multumita de ei. Produc fructe deja de anul trecut! Am si agrisi pe tulpina si chiar si coacaze. Ma chinui si cu citeva tufe de afine, dar tare greu merg vara cind da caldura mare, chiar daca sunt udate aproape in fiecare seara. Prin august se cam duc tufele, dar anul trecut am prins vreo 10 fructe de afine de pe o plantuta. A fost prima data cind am mincat aceste fructe, si m-au innebunit pur si simplu. Au un gust cum nu am intilnit niciodata pina acum.Sublim! Daca ma ajuta Dumnezeu, anul asta vreau sa si usuc fructe de genul asta, ca mi-am luat o etuva sau un aparat de deshidratat (cum vrei sa-i spui). Astept sa vad ce va iesi!

  3. armeria
    May 28, 2010

    Zilele trecute am primit un mesaj de la o prietena de-a mea (cu siguranta e copiat de pe unsite, nu stiu sursa):

    Incearca tratamentele naturale pentru cresterea parului. Incepe prin a bea zilnic o cana cu infuzie de schinduf. Va stimula cresterea parului. Infuzia din coaja de lamaie are efect revitalizant si da parului stralucire. Taie marunt cojile de la 500 g lamai, pune-le intr-un vas si toarna peste ele 1,5 l apa clocotita. Pentru ca parul tau sa capete stralucirea pe care ti-o doresti, spala-ti parul cu ceai de plante cel putin o data pe saptamana. Atunci cand ai mai mult timp la dispozitie, stoarce o mana de agrise intr-o ceasca de lapte si lasa-le sa se mixeze timp de 2 ore, dupa care aplica pe par.

    O cunostinata de-a mea are in gradina tufe mari de agris si spune ca ce nu se mananca vara, pune la borcan pentru acritul ciorbelor si a altor mancaruri, iarna. Imi pare rau dar nu am cerut reteta, pentru ca sincer, nu m-a interesat.

    Asta ca sa raspundem la intrebarea lui Huni, ce sa facem cu recolta!

    • huni
      May 28, 2010

      Adica sa aplic pe par :D?

    • Florin
      June 21, 2010

      Cand eram mic le mancam in stare proaspata. Mama le cumpara din piata. Se intampla in Medias in anii 70. Apoi in 1980 m-am mutat la Bucuresti. Si de atunci n-am mai auzit de agrise. De fapt nici nu mai stiu cand se coc, cand ar trebui sa le vanda taranii.

      • huni
        June 21, 2010

        Bine ai venit Florin!
        Si noi le mancam in copilarie direct din gradina la bunici, dar de vreo 10-15 ani n-am mai gustat nici eu. Se coc cam pe acum in iunie si iti dai sema ca m-am simtit ca la 12 ani, cand am mancat prima data anul acesta din ele :).

  4. armeria
    May 28, 2010

    Acolo scrie “cand ai mai mult timp la dispozitie”…asa ca nu-ti face probleme :)

  5. victoria
    May 29, 2010

    Si cum noi nu avem timp…………..:))) Am scapat,hehe

    Daca sunt mai acrisoare sunt bune de dulceata.Dar asta peste vreo 2 ani,cand va mai creste productia. :)

  6. armeria
    July 22, 2010

    Huni, nu ne-ai mai zis nimic despre agrisul tau …
    Spun asta, deoarece ieri am mancat in gradina cuiva, pentru prima data, agise coapte :)
    Sunt un deliciu!

    • huni
      July 22, 2010

      Am un articol in drafts, de cateva saptamani bune despre asta…din pacate tot timpul apare ceva, asa ca lista ideilor si lista articolelor din ciorne tot creste, iar numarul celor publicate scade…

  7. tgv9698
    August 27, 2010

    huni care este acea carte despre cultura arbustilor fructiferi?ma intereseaza si nu am reusit sa deschid linkul.

  8. huni
    August 27, 2010

    Bine ai venit tgv9698! (imi place nickul tau :))
    Am corectat linkul! Cartea din pricina este foarte buna, prezinta in detaliu proprietatile si modul de ingrijire pentru majoritatea arbustilor care “se poarta” pe la noi.

  9. tgv9698
    August 27, 2010

    iti multumesc ptr promptitudine.am comandat deja cartea pe un alt site.

  10. Mariana
    April 23, 2012

    Noi face supa de agrise vara din agrisele verzi,necoapte.Este o delicatesa.Dar le si conservam ca si compot spre a fi utilizate iarna tot la supa…

Leave a Reply

 

 

 

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.

Back to top
mobile desktop