Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Cum să nu plantăm trandafiri

trandafir plantatPrimăvara asta am plantat zmeur și mur în grădină. V-am povestit deja despre asta, nu v-am povestit însă ce s-a  întâmplat cu trandafirul rumba cumpărat, cam tot pe atunci. Săracul trandafir a stat atât de mult timp în cămară, încât am și uitat de el, iar în întuneric a făcut lăstari de 20-30 centimetri, dar nu lăstari normali, ci lăstari lungi și subțiri, de culoare albă (da știu, sunt un grădinar crud și leneș, cu prea puțin timp liber).

Până la urmă am apucat să-l plantez și pe bietul trandafir, dar bineînțeles lăstarii crescuți au înghețat și s-au uscat în câteva zile. M-a deranjat destul de tare că am pierdut trandafirul, mai ales că știam că era numai vina mea. Vă imaginați surpriza mea, când după câteva săptămâni am observat, că s-au umflat mugurii dorminzi și trandafirul a început să facă lăstari noi!

Ce am învățat din asta?

 • nu amâna prea mult plantarea butașilor afară în grădină
 • gaura de plantare trebuie să fie suficient de mare
 • mocirlirea rădăcinilor poate însemna diferenţa dintre succes şi eşec
 • să adaugi întotdeauna îngrășământ în groapa de plantare (compost, bălegar sau îngrășământ NPK)
 • fii răbdător, acordă plantelor timp, poți avea surprize plăcute
 • plantele sunt campioni în supraviețuire, lasă-te inspirat 🙂

Oarecum legat de acest ultim punct, am citit mai demult un articol foarte frumos scris de Dobrovolschi, despre asemănarea dintre oameni și plante. Din păcate eu nu pot să scriu la fel de frumos, dar aș mai adăuga, că nu doar semănăm cu plantele, dar avem și ce învăța de la ele. Cea mai importantă lecție este arta de a supraviețui, indiferent de circumstanțe.

Trebuie să fim ca plantele, să nu ne lăsăm doborâți, orice s-ar întâmpla, că ele ne arată de fiecare dată, că niciodată nu este prea târziu pentru a o lua de la capăt, ia vedeţi mai jos:

19 comments to Cum să nu plantăm trandafiri

 • vonheizer

  Foarte frumos! O lecţie de viaţă pe care toţi ar trebui să o învăţăm!

 • Maryanne

  eu nu am avut tot atat succes cu 3 din ai mei.Inca ii las acolo poate dau si la mine ,dar nu cred dupa cum arata.Cand i-am cumparat aratau bine,si aveau lastari de 3-4 cm.Aceia s-au uscat si altii nu au mai dt.Asta e,la primavara ii inlocuim.Am cumparat si un mur fara tepi si acesta e la fel,nu vrea sa mearga deloc.

  • huni

   Imi pare rau cu nu vor sa-si revina plantele tale, cred ca depinde si de noroc. Eu cand plantez ceva, tot timpul fac o balta de noroi in gaura de plantare, bag apa cu furtunul…cat incape. Poate exagerez, dar pana acuma cam tot ce am plantat cu metoda asta s-a prins, inclusiv murul care si el saracul a stat vreo doua saptamani in camara pana ce l-am plantat. Poate asta este secretul, trebuie chinuiti un pic inainte de plantare 😀

  • Mira

   Maryanne,la fel am patzit si eu cu murul fara spini achizitzionat din “Plus” si am mai auzit si pe la altzii…unii au mai mult noroc 😉 Itzi marturisesc ca l-am plantat intr-un loc unde doar… buruienilor le mergea bine 😛 Intentzionez sa-l “resuscitez”,adaugandu-i pamant mai de calitate poate-l reusesc sa-l inviorez desi e verde asa cum l-am cumparat, n-a evoluat deloc.

   Huni,dupa cum spuneai…norocul…dar asta (ne0 joaca cele mai mari feste 😀 😀 😀 Zile bune!

   • huni

    Cand ai plantat murul? Murul dupa plantare trebuie taiat la 25-30 cm si daca se simte bine face cel putin un lastar nou deja in primul an.

 • Eu stiu ca nu ai voie sa pui ingrasamant decat cu vreo 2 saptamani inainte de plantare si nicidecum la plantare. Asa am citit in toate cartile despre trandafiri.

  • huni

   Eu am pus compost in groapa si asa am facut mocirlirea. Aparent i-a fost de folos, cred ca in carti se refera la ingrasamant NKP…nu stiu ca in privinta sata nu m-am documentat. Cand plantez eu tot timpul pun compost in groapa (ca numai asta am 🙂 ) sau in cazuri extreme ingrasamant NKP.

 • Inca ceva Huni, sa ai mare grija ca lastarii sa nu fie dati din portaltoi care de multe ori este salbatic (maces). Din poze nu se intelege prea bine, dar daca mugurii sunt din portaltoi, si eu pot sa-i vad in poza, nu ai plantat corect. Trandafirii se planteaza cu punctul de altoire la 5 cm sub pamant.

  • huni

   M-am uitat si nu cred ca sunt din portaltoi. Sunt cativa sunt direct din lastarii nobili, iar cele de jos nu mi-am dat sema daca sunt din portaltoi sau nu…vom vedea in curand…sper :).
   Cu adancimea de plantare ai dreptate…nu am fost atent. Oare se face asa pentru o mai buna protectie fata de ger, sau de ce? Aparent trandafirul o duce bine, dar sunt sigur ca exista un motiv bine intemeiat pentru care se recomanda plantarea cu punctul de altoire ingropat.

 • Sigur ca nu se refera la compost. Compostul nu este un ingrasamant propriu-zis ci este un fel de pamant foarte bogat in nutrienti. Cel putin asa il consider eu. Cred ca cei care scriu carti la ingrasaminte propriu-zise se refera.
  Avantajul plantarii punctului de altoire la 5 cm sub pamant este ca dupa iernile cu geruri puternice, acea portiune a plantei aflata sub pamant se mentine in stare buna si se poate regenera

 • Maryanne

  sa fie asta paguba,dar tot mi-e ciuda ca nu ma bucur de ei inca din vara aceasta.

 • 13angi

  In vara asta ma pun sa-mi “prind” trandafiri,adica,voi taia cate un fir de trandafir,il voi tine in vaza sa ma minunez de el:),iar dipa aceea ii voi face o gaura destul de adanca,voi pune nisip,il voi infige acolo, il voi uda bine,bine, il voi acoperi cu un flacon de 2l,si il las asa pana la primavara.Am mai facut asa si mi-am prins anul trecut un trandafir roz de toata frumusetea.

 • 13angi

  Primavara urmatoare a si inflorit,iar florile au tinut pana in decembrie.Acum imi infloreste a doua oara.Abia astept!

 • […] l-am pierdut definitiv, dar din fericire nu a fost așa. Cu toate că m-am liniștit, că planta s-a prins, eram ferm convins că nu va mai face flori anul acesta, însă hardy rumba (așa l-am poreclit) m-a […]

 • felicia(mangalia)

  Am cumparat butasi de trandafir am procedat cu ei exact cu ati descris dvs la plantare….spuneti-mi va rog exista posibilitatea infloriri in acest an?

 • Frumos articol:”Trebuie să fim ca plantele,să nu ne lăsăm doborâți” nu m-am gândit pana acuma.
  Referitor la faptul ca gaura de plantare sa fie suficient de mare , aici găsiți o unealta ce nu trebuie sa lipsească din trusa unui bun grădinar 🙂 : http://burghiu-pamant.ucoz.ro/

 • Cristina

  Buna ziua,
  M-ar interesa sa stiu daca pot planta lastarii aceia rosii de pe trandafir in perioada aceasta (aprilie) si daca da, cum ii pot planta? Ma puteti ajuta cu un sfat?
  Multumesc,
  Cristina

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.