Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tăierea de formare la pomii fructiferi în primul an

plantare pomi fructiferi / fruit trees planting

Plantare pomi și înfoliere toamnă 2009

Șirul articolelor de la cititorii hobbygradina.ro este deschis de Vasile Tomoiagă, care ne prezintă cum a efectuat tăierile de formare în primul an, la pomii fructiferi din grădina lui. Dacă aveți ceva de adăugat sau orice sugestii, secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție! Nu uitați, dacă vreți să publicați un articol găsiți toate detaliile aici!

huni

Astă toamnă am plantat pe bucata mea de deal 12 pomi fructiferi, doi meri și doi peri, iar restul 8 fiecare după felul lui: prun, cais, nuc, cireș, vișin, nectarin, gutui, piersic. În afară de nuc și nectarin, pe toți i-am luat de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Cluj-Napoca (SCDP). După ce am văzut ce frumoși sunt cei vânduți în Piața Mihai Viteazul (aduși de la Aiud, așa mi s-a spus), mi-am dat seama că am făcut o alegere cam proastă. Iar după ce am văzut ce frumos sunt etichetați cei de la Auchan (unii au și mini-ghid de îngrijire atașat), mi-am dat seama de ce își cam merită soarta Stațiunea noastră clujeană (care o duce destul de rău). La cumpărare nu sunt etichetați, noroc că am întrebat și am lipit pe fiecare o hârtiuță, să le știu soiul pentru ordinea plantării. În plus erau tare piperniciți, voi vedea în timp dacă se vor întrema și înălța (asta depinde foarte mult de talentul și munca grădinarului, nu?).

Toată luna februarie m-am preocupat de pomii mei, știind că le vine vremea tăierii, și că trebuie să învăț cum să o fac sau să chem pe altcineva. Am căutat pe net, am citit pe bloguri și saituri, dar majoritatea tehnicilor prezentate sunt despre tăierile la maturitate, sau de formare a coroanei (de la anul 2 în sus), ceea ce nu prea e cazul la lăstarii mei. Eu aveam nevoie să știu cum se taie în primul an.

De la inginerul SCDP am reținut că “pomii trebuie scurtați la 80 cm” iar de la Hobby Grădină am aflat că “se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de acesta”. Informații prea puține pentru orientarea mea programatoricească. Aveam nevoie de documentație! Și unde poți găsi cărți despre orice decât la bibliotecă?

Carti taierea pomilor

După consultarea a ~12 cărți de cultura merilor, perilor, gutuilor etc am rămas cu următoarele informații esențiale:

 • Dacă lăstarii sunt formați dintr-o vargă fără ramuri (doar trunchi), tăierea e fără bătăi de cap: se scurtează la 60-80 cm, în funcție de soi și de înățimea lăstarului, deasupra unui mugure, ca mai jos (vezi punctul următor).
 • Tăierea vergii principale (sau a unei ramuri) se face chiar deasupra unui mugure opus altoiului, fără a răni mugurele, dar nici prea departe de acesta. Acel mugure va deveni o crenguță respectiv creangă deci trebuie să țineți cont de direcția în care vreți să se dezvolte acea ramură. În cazul tăierii ramurilor (nu a vergii principale) e important ca mugurele să fie orientat spre exterior, pentru ca viitoarea creangă să crească în afara coroanei.
 • Se aleg trei ramuri laterale (orientate în trei direcții – ca și sigla Mercedes), se scurtează la 35-45 cm iar restul ramurilor/lăstarilor se elimină aproape de vargă; la piersic și cais (unde coroana preferată este în formă de vas) se elimină varga (trunchiul); la celelalte soiuri varga se scurtează cu 30 cm mai sus de nivelul ramurilor laterale.

Poate v-a rămas în minte o întrebare: de ce tăierea trunchiului se face chiar deasupra unui mugure opus altoiului? N-am citit răspunsul în vreo carte, dar cred că motivul este ca tensiunea de pe punctul de altoire sa fie compensata de o creangă viguroasă ce va crește pe partea opusă. Eu am făcut gropile pentru plantare prea adânci și punctul de altoire a fost îngropat puțin în sol (nerecomandat!) așa că acest aspect a fost neglijat.

Cele mai simple tăieri au fost la pomii fără ramuri: – i-am scurtat la ~80 cm:

Taiere pomi fructiferi

Cea mai grea tăiere a fost la un nuc la care nu m-am putut hotărî ce crengi să scurtez așa că am amânat operațiunea pentru la anul. Poate ma ajutați voi cu idei:

Taiere pomi fructiferi

Iar cea mai interesantă tăiere a fost a nectarinului – a fost clar din creșterea de până acum care ramuri vor forma coroana:

Taiere pomi fructiferi IMG_2202

Vasile Tomoiagă

Vrei să publici un articol pe http://hobbygradina.ro? Nimic mai simplu, tot ce trebuie să faci este să trimiți articolul pe mail (vizitează linkul pentru detalii)!

37 comments to Tăierea de formare la pomii fructiferi în primul an

 • […] ca,drept recompensa, mi-am tras o salata sa ma invidiati voi cei care va uitati,cei 2000 pana la 3000  pe zi care doar va uitati.Pentru voi este acest post,pentru cei care ,desi […]

 • MIRA

  Informatziile tale sunt de mare ajutor dar oare n-o fi prea tarziu sa fac taieri in aceasta perioada?Ca daca,nu,voi recurge la toaletarea piersicutzilor plantatzi primavara trecuta(?)asa cum ne sfatuiesti.Eu ma straduiesc sa gasesc modalitatea de-a intineri catziva meri matusalemici mostenitzi sau sa scap de umbra lor prea extinsa.Perii sunt OK,prunii,a carui fruct categoric nu este de calitate si de care va trebui sa ma ocup pentru ca n-am mai reusit primavara aceasta… Avem si noi un nuc( si8 el mostenit) destul de roditor sau cel putzin asa-mi pare doar pentru ca ne asigura roade suficiente pentru “uz intern” si chiar am mai si dat de sarbatori prietenilor pentru prajituri.Nucul asta insa tare l-as mai “tunde” pentru ca ramurile stufoase imi umbresc aproape jumatate din curtea rezervata gazonului si florilor.Ma abtzin deocamdata din lipsa informatziilor! Somn usor!

 • […] blog sau in fine pe net despre asta. Cum ar fi (ordinea este aleatorie): Elisa, Victoria, Mirela, Huni, Dana, Maryanna. La toti acestia pleaca premiul in continuare din partea mea, ca un fel de omagiu […]

 • Voiam sa precizez ca anul acesta am aflat ca toti pomii altoiti se planteaza cu punctul de altoire spre sud. Nu stiu de ce. Punctul de altoire de la fructiferi trebuie sa fie situat la rasul pamantului spre deosebire de trandafiri unde se ingroapa macar 5 cm.

  • huni

   Foarte interesant, nu am auzit de asta…oare de ce o fi asa?

  • dragos

   nu stiu daca acest aspect e important, mai e un aspect care e sustinut de logica: este bine ca pomul, dupa plantare(el a fost mutat din pepiniera,deci)sa-si pastreze orientarea fata de liniile magnetice.In unele metode de altoire se recomanda ca altoiul sa fie aplicat spre nord(opus soarelui), deci recomandarea ca plantarea sa se faca cu punctul de altoire spre sud-nu e buna in acest caz(decit daca regula in pepiniera de unde provine a fost sa se puna altoiul spre sud).In alte surse, se recomanda ca altoirea sa se faca spre directia vintului dominant(lastarul crescut va fi impins spre trunchi si nu se va dezlipi de port).
   Un padurar mi-a spus ca bradul este cel mai pretentios la plantare daca nu se respecta orienraea fata de liniile magnetice(nu se prinde)

  • dragos

   cine vrea sa invete cea mai simpla metoda de altoit, sa-mi mail la adresa brusture2000@yahoo.com

  • Mihaela

   La noi nu ar putea sa supravietuiasca pomi fructiferi plantati pe strazi in orase. In plus orasele ar avea aspect de jungla, cu copii sau diversi alti cetateni catarati in pom pe centrul arterelor circulate, iar sub pomi masinile parcate bombardate cu nuci si resturi de crengi.
   La greci exista portocali pe strada si grecii nu atarna agatati de crengile lor, tot romanii isi doresc sa guste (de pofta),in loc sa cumpere asa cum e civilizat.

  • dorulet

   @Adinuca: altoiul se aseaza orientat spre rasarit,,soarele rasare de la nord,nicidecum de la sud.

 • ana

  locuiesc la oras si fructele au devenit aliment de lux, nu inteleg de cheltuim milioane pe flori , arbusti care nu produc nimic, si nu plantam pomi fructiferi peste tot, pe domeniul public…m-a marcat mult ce s-a intamplat cu copilul care, fiindu-i pofta de cirese a ‘ indraznit’ sa manance din copac iar un gardian i-a scos un ochi ‘din greseala’ …FRUCTELE SI LEGUMELE AU DEVENIT ALIMENTE DE LUX … 30 oameni pe fiecare oras, angajati ai statului ar putea sa se ocupe de ingrijirea acestor pomi …nu cred ca s-ar cheltui milioanele care se cheltuie acum pe florile si arbustii de pe domeniul public…

 • din pacate nu e treaba angajatilor statului sa planteze si sa intretina pomii fructiferi, nu ar fi o idee rea, chiar am vazut in grecia pe strazile orasului portocali plini de fructe. doar ca n-am indraznit sa luam una, asa, de gust….
  inainte de … ma rog, 1989, tara asta era plina de livezi, frumoase, bine intretinute si foarte productive. daca acum nu mai sunt sau in cel mai fericit caz sunt in paragina, nu e vina statului ….

 • Isti

  Scuze Vasile, dar ai facut niste greseli destul de mari la taiere. Dar aceste greseli le-ar fi facut oricie, deci nu te speria ca se pot remedia. La nectarin = cat de mare trebuie sa fie trunchiul? (trunchi def: portiune dintre colet, care se afla la nivelul solului si prima ramura din primul etaj). Deci se elimina de la inel acele ramuri. FARA MILA.
  La nuc vad ca ai spatiu, deci o poti forma si cu mai multe tulpini, desii nu se recomanda.

  • soicagabriel

   salut isti , ma poti ajuta si pe mine cu mai multe informatii despre taierea pomilor fructiferi. am prun ,mar, par ,cais , cires ,gutui, nectarin,piersic, in total 52 de pomi .i-am plantat anul asta .i-am stropit zilele aste cu piatra vanata . am inteles ca trebuie sa ii tai pentru formare ? la nectarin nu am inteles trebuie sa il tai la o anumita masura (60-80 ) sau sa ii scurtez doar ramurile ca in poza de mai sus?

 • dragos

  Din pacate, scoala nu-i invata pe copii(macar cei de la tara) sa altoiasaca, ce sa mai vorbim ca nu se planteaza pomi fructiferi in orase(macar nuci.

 • Isti

  @soicagabriel: salut gabriel. la nectarin ca si la alte specii pomicole, coroana se afla la o distanta mai mare de sol (adica trunchiul are cel putin 60-80 cm). exceptie doar daca nectarinul este pitic, in cazul in care pomul in sine nu depaseste inaltimea de 120 cm. Taierile din primii ani sunt cele mai importante pentru ca se definitiveaza scheletul pomului. Acel schelet trebuie sa permita patrunderea luminii in coroana, sa suporte greutatea fructelor si in conditii de vant puternic, sa permita lucrarile solului etc. Forma de coroana aleasa este in functie de specie, soi, varietate, combinatie soi – portaltoi, distanta de plantare, orografia terenului si alegerea pe care o face cel ce taie pomul. De exemplu sunt specii care se preteaza la forme de coroana globuloase cu ax (piramide) cum este ciresul. Aceasta specie genetic are o crestere etajata. Prunul, caisul chiar si piersicul in functie de soi poate fi condus piramida(cu ax) sau vas(fara ax). Marul si parul in functie de combinatia soi – portaltoi pot fi condusi piramida, vas, palmeta sau fus. Gutuiul de multe ori se preteaza la forma tufa cu 3-4 tulpini sau piramida cu o tulpina. Cele cu o tulpina se scurteaza la o distanta calculata care rezulta din: lungime trunchi (trunchi=distanta dintre colet si prima ramura din coroana) + distanta dintre ramurile de schelet ce se obtin in primul an. Exemplu Piramida leader are un trunchi de 60 cm nu are etaj pt ca sarpantele (ramurile groase de schelet) se insereaza in spirala pe ax la o distanta de 30-40 cm intre ele pe verticala in numar de 5-6 buc. Primavara se scurteaza varga la 100 cm (trunchi + distanta dintre 2 sarpante pe ax). I luna mai cand lastarii au cca 10-15 cm lungime, se aleg 3, din care primul la 60 cm de la sol (sarpanta 1), al doilea la 90 cm de la sol, iar cel de-al treilea la 93-98 cm (pentru ax). Restul lastarilor se suprima . De asemenea se corecteaza unghiurile de ramificare ale lastarilor sarpante.
  Aceasta forma de coroana se preteaza pt soiurile viguroase de mar, par, prun si cires care dezvolta un ax puternic si coroana larga.
  Spor la taiat.

  • soicagabriel

   mersi mult pt. informatii, o sa incerc sa pun in practica .Eu am varietati piersic cardinal ,ret haben .cais mamaia ,sirena , ungaria.nectarin nectaros ,gardezi.gutui gardezi.mar generos ,golden ,florina. prun stanlei ,anapet ,ringlot.astea sunt varietatile care le am eu plantate. care crezi ca ar fi forma de coroana cea mai potrivita la speciile care le am ? eu m-am gandit ca la cais , piersic , nectarin , par , mar sa aleg forma de coroana tip vas, iar la celelalte tip piramida .iti zic eu nu ma pricep mai deloc , am plantat pt. ca aveam un teren unde crestea doar iarba si am zis ca decat sa creasca iarba mai bine pun catva pomi sa mananc macar ceva fructe :-))), cand ar trebui sa fac taierile ( perioada ).de unde am cumparat pomii mi-a spus ca la sfarsitul luni februarie sa scurtez cires , cais , prun la 70-80 , iar ceilalti la 60 cm .

 • zephirine

  Gabriel, de unde ai cumparat pomii? si de unde stii ce soiuri sunt? aveau pomii vreo eticheta? stii ce portaltoi au? asa ar trebui. tulpina pomilor – varga – se scurteaza in februarie – inceputul lui martie. poti sa le tai asa cum ti-a spus cel de la care ai cumparat. pentru primul an ajunge atat. majoritatea soiurilor pe care le ai sunt de vigoare mijlocie. pentru ca ai un numar destul de mare de pomi si nu te pricepi deloc ar fi bine daca anul urmator ai aduce pe cineva care se pricepe sa-ti faca taierea de formare a coroanei si sa-ti arate ce trbuie sa faci in continuare. teoria e una si practica alta. sau poate pana atunci te dumiresti ce trebuie sa faci. oricum anul asta trebuie sa ai grija sa nu-i napadeasca buruienile, bolile si daunatorii iar daca e seceta sa le dai putina apa.
  piersic: redhaven, cais: cea mai buna de ungaria, nectarin: nectarose, prun: stanley, anna spath, renclod althan

  • soicagabriel

   pomii i-am cumparat din Sanicolaul Mare(jud. Timis) de la o pepiniera , am gasit adresa pe internet.i-am stropit cu (piatra vanata) cred ca se numeste si sulfat de cupru ? acum cateva zile 2%.asa am inteles ca ar fi bine , iar dupa 2-3 saptamani o sa ii stropesc cu zeama bordeleze nu stiu sigur tot 2% sau 1% ?? de taiat se ii tai oblig sau drept. am inteles ca ar trebui oblig , trebuie sa ii dau si cu ceara acolo unde ii tai?? de burieni o sa am grija ca o sa intru cu un tractor mai mic printre ei ca am o distanta de 4 m, daca nu o sa sap :-))) ce sa fac :-)).de apa o sa incerc sa trag tuburi pe fiecare rand, sper sa reusesc anul asta sa fac daca nu cu galeata :-))).am acoperit altoiul cu un musuroi de pamant cand ii scurtez sa le descopar altoiul ? langa ei pot ierbicida ce zici ? de soiuri ei mi-au spus ce au si eu am luat cam cate doi de fiecare soi , ceva de genu la alti am si cate 3-4.

 • zephirine

  daca ai stropit cu piatra vanata nu mai e nevoie de repetare cu zeama bordeleza. acum urmeaza – la urmatoarea perioada de vreme buna – stropitul cu un insecticid pe baza de ulei. http://hobbygradina.ro/2010/02/22/tratemente-de-iarna-la-pomi-fructiferi/
  daca mergi la o fitofarmacie cei de acolo stiu ce sa-ti dea si o sa-ti spuna si cum sa faci tratamentul. de taiat, da, se taie oblic, la 5 mm deasupra unui mugure acesta fiind orientat spre exteriorul taieturii.
  despre acoperitul/descoperitul punctului de altoire cu pamant nu stiu ce sa zic, eu nu i-am acoperit si nu au patit nimic. avand in vedere ca taierea se face atunci cand a trecut pericolul gerurilor puternice poti sa si desfaci musuroiul.
  de erbicidat poti erbicida naga ei dar sa ai grija sa nu ii stropesti. executi lucrarea intr-o zi fara vant si nu chiar in apropierea lor. si la fitofarmacii ceri erbicide recomandate pentru plantatiile pomicole. asta inseamna ca intre pomi vrei sa ai ogor negru? eu zic ca e mai bine cu benzi inierbate si sapi pe randul de pomi. sau si mai bine si eficient, ca tot se vorbeste pe aici de mulcire, cand coseti benzile dintre randuri folosesti materialul rezultat pentru acoperirea randurilor de pomi. impiedica cresterea buruienilor si mentine umiditatea solului.
  si eu stiu mai multe din teorie, pomii mei abia sunt in anul 2 si unii 3 dupa plantare. dar incerc sa le iau pe toate pas cu pas.
  pentru tratatmentele fitosanitare – desi in primul an nu trebuie sa-ti bati capu prea tare cu ele – eu zic sa urmaresti avertizarile fito-sanitare si/sau schemele de tratament pentru fiecare specie in parte. avertizarile sanitare sunt trimise pe mail de fiecare unitate fitosanitara sau chiar publicate pe internet. acuma depinde din ce judet esti, daca cei de la UF au site, publica avertizarile sau ii contactezi sa le trimita pe mail. despre scheme de tratament daca doresti mai vorbim.

 • mihaela

  Măi oameni buni, eu nu pricep ceva.
  În momentul în care eu, pe persoană fizică pentru a cita un mare clasic în viaţă, mă duc la o persoană juridică specializată în creşterea şi vânzarea pomilor fructiferi, ce mama naibii tăieri de formare să fac?

  Nu iau pomul deja aranjat şi abia peste 2 ani mă apuc să fac tăieri de formare a coroanei dacă am idei mai creţe?

 • zephirine

  In general, din pepiniera pomii nu se livreaza cu coroana pentru ca sunt abia in primul an de viata. si asa cum a zis huni, comerciantul lasa la latitudinea clientului sa-si aleaga inaltimea trunchiului si forma coroanei. la unele specii se poate forma coroana din primul an dar acest lucru nu e neapart dorit de cumparator. daca doresti pomi cu coroana gata formata se gasesc si de-astia pe piata. la alegerea fiecaruia.

 • flegmatic

  Poate cineva sa-mi explice ce inseamna mugure “orientat spre exteriorul taieturii”? Asta inseamna ca mugurii pot fi si orientati spre interiorul taieturii? Nu inteleg.

  • huni

   Flegmatic, prin mugure orientat spre exterior intelegem mugurile care sunt pe partea exterioare a ramurilor. Ideea ar fi, ca ramura care se formeaza din acel mugure să crească spre afară si nu spre trunchi.

 • flegmatic

  @huni: Multumesc pentru raspuns! Nu pot afirma ca ma pricep, deoarece pentru mine si fraza “partea exterioare a ramurilor” tot suna straniu (exista si una interioara?). Eu credeam ca natura-mama a avut grija ca mugurii sa creasca intotdeauna spre afara coroanei, dar, din moment ce mai multa lume atentioneaza asupra acestui fapt, se vede ca nu este asa. Urmeaza sa ma “documentez” pe teren si sa ma conving si eu de asta :).

 • phlox

  @flegmatic:
  Flegmatic, ce spuneam si eu mai acu ceva vreme: vazand si facand, altfel nu se poate. Mie uneia mi-e clar acest lucru. 🙂 😉
  sa ai spor

 • jbl_es

  buna care imi poate da imformati cum se planteaza o livada . meri .peri. nuci .pruni. si la ce distanta si adancime si cum se intratine
  putety sami trimitety raspunsuri i vreau sami fac o livada in ro salaj

 • EVA

  VA ROG DACA MA POATE INFORMA CINEVA CAND E PERIOADA CEA MAI BUNA PENTRU TUNDEREA POMILOR; MERI ,PERI, CIRESI , CAISI SI PIERSICI. AM O MICA LIVADA DE 400 POMI SI NU STIU CAND E MAI INDICAT SA FIE TUNSA . ARE 4 ANI SI CAM LA CE TEMPERATURA AFARA. SE POATE SI ACUM CAND E FRIG???

 • manuela

  Vara trecuta m-am trezit cu un cais (presupun ca e cais dupa frunze) in curte . A crescut sub o gramada de lemne probabil dintr-un sambure si m-am hotarat sa-l pastrez . Este nevoie sa-l altoiesc ? Cum si cand il pot muta ? vreau sa plantez si alti pomi fructiferi : mar ,visin,piersic si niste arbusti dar nu stiu de unde sa-i cumpar si nici cand e cea mai buna perioada de plantare . De fapt nu stiu nimic despre pomicultura . Mi-ar trebui soiuri care sa reziste la clima din constanta . Orice informatie mi-e de folos .

  • stefan

   @manuela:LA MULTI ANI ! tuturor femeilor.Manuela i-ti recomand sa cumperi pomi fructiferi de la o pepiniera(nu stii ce cumperi din piete,doar de la reprezentantii pepinierelor ,cu certificat de calitate ,factura,chitanta,pomii etichetati).Din ce spun specialistii cea m ai buna perioada de plantat pomii fructiferi este toamna.XLS]
   MASURA 121 – Anexa 10 ZONE cu POTENTIAL – Fonduri Europene
   fondurieuropene.newschannel.ro/…/pndr-masura-121-anexa-10-zone…
   Succes in pomicultura…

 • stefan

  pentru eva ,pomii se taie dupa ce nu mai da inghetul si inainte de a da mugurii(ma refer la taierile de primavara),luna martie

 • Nelu

  Am si eu doua intrebari legate de taierile pt formarea coroanei la cais.In cartea CAISUL SI PIERSICUL de L.Chira , V. Chereji , M. Roman se descrie formarea coroanei vasului californian , pag 79-80.O sa va dau aici citatul cu nelamurirea mea :” in anul 1 vara, cand prelungirile ramurilor definite sau lastarilor alesi depasesc 60 cm, se CIUPESC pentru formarea de lastari , din care , prin bifurcare , in anul urmator se retin sase ramuri principale.Sarpantele sunt dispuse la unghiuri mici cu verticala (30-35*)facilitand intensivizarea culturii”.Ce este mai exact “Ciupeirea” si cum anume se face?Daca nu am facut.o in anul 1 al plantarii, este prea tarziu s.o fac in anii urmatori cand ramurelele sunt mai groase in formare???Vorbesc despre cupirea pt formarea celor 3 bifurcatii mari.Ciupirea o mai gasim si la lucrarile de formare a vasului intarziat pag 77-78 dar aici “se ciupeste varful a 1-2 lastari din partea superioara a vergii(pomii plantati ca vergi)”.
  A doua intrebare este legata de urmatoarele:”in continuare an de an, se echilibreaza sarpantele si SE INTERVINE PENTRU FORMAREA A 2-3 RAMURI DE ORDINUL 2 , DISTANTATE LA 40-60 cm SI AMPLASATE BILATERAL-ALTERN.Se inlatura ramurile de SEMISCHELAT(???)”.E clar ” se intervine”, dar cum ?Poate imi lipseste doar imaginatia , asta ar fi sansa mea…
  Multumesc!

 • epmihaela

  Va rog sa imi spuneti si mie daca e bine sa mut un prun care a facut anul trecut (2 prune)? nu stiu exact ce varsta are cam 4 ani cred, este din drajoni de alt prun. Mai are sanse de prindere? mentionez ca nu este prea mare ca statura, cam 1.80m.

 • misu

  Eu am cumpaeat de la o inginera din botosani bigu lenuta si s au prins absolut toti.are multe soiuri si trimite oriunde in tara. Pomifructiferi bt e pe site

 • cristi

  Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti si mie de ce 20% din frunctele unui prun sunt de marine normala, iar restul sunt de cca. 10 ori mai mici.Multumesc

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.