Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tratamente împotriva moniliozei: monilia laxa

cires infloritUna dintre cele mai răspândite, dar și cele mai periculoase boli ale speciilor sâmburoase este monilioza (Monilia laxa, Monilinia fructigena). Infecția cu această ciupercă poate cauza daune majore chiar și în grădinile mici, de lângă casă.

Când se răspândește monilioza?

Monilioza se răspândește primăvara și infectează pomii prin flori. Frigurile de dimineață și umezeala ridicată avantajează răspândirea agenților patogeni. Fructele mumificate oferă un adăpost perfect sporelor, iar simptomele infecției pot fi văzute atât pe flori și ramuri cât și pe fructe. Florile afectate se ofilesc și se uscă, la fel și vârful lăstarilor tineri, care se îndoaie și arată de parcă  s-ar fi ars și trebuie tăiați cât mai repede, îndepărtând cam 8-10 cm și din lemnul sănătos. Pe fructele afectate pot fi observate pete maronii circulare.

Cum se combate monilioza?

fructe_mumificateOrice infecție este mult mai simplu de prevenit decât de eliminat, iar un element important al prevenției este îndepărtarea fructelor mumificate, înainte de umflarea mugurilor, mai ales dacă anul trecut am avut probleme cu monilioza. De asemenea, este importantă efectuarea tratamentelor de toamnă și a stropirilor de iarnă (tratamentul de îmbăiere).

Pentru combaterea moniliozei se efectuează tratamente repetate la cireș, vișin, prun și cais, în perioada înfloririi până la scuturarea petalelor cu Champion 50 WP, Dithane M45, Topsin, zeama bordeleză, sau alte produse recomandate la magazinele fitosanitare de încredere.

Dacă ești novice în pomicultură iată o carte cu sfaturi practice pentru cultura pomilor, sau o sinteză pe scurt, cu tratamentele generale fitosanitare. Un material cuprinzător despre monilioză, se găsește și pe pagina SCDP Băneasa.

Spor la treabă!

7 comments to Tratamente împotriva moniliozei: monilia laxa

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.