Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Prima tundere a gazonului

gradina-huniContrar opiniei generale, gazonul nu este doar o grupare de fire de iarbă, este o plantă vie, destul de pretențioasă, care necesită îngrijire constantă. Pentru mine, alături de pomii fructiferi, gazonul este una dintre cele mai importante plante din grădină. Acum câțiva ani am semănat gazon în mai multe etape, iar la început, după primele succese, am fost atât de entuziasmat încât, în afară de pomi și gazon nu am vrut nimic altceva în grădină . Între timp mi-am dat seama că totuși sunt importanţi și arbuștii fructiferi, iar florile bulboase sau perene de pe margini accentuează și mai tare frumusețea gazonului.

La începutul lui Aprilie, deja este actuală prima tundere a gazonului, pe care eu o consider inaugurarea oficială a sezonului. Nu trebuie să amânăm prea mult acestă operațiune, deoarece gazonul nu agreează dacă tundem prea mult dintr-o dată, este recomandat scurtarea cu maxim 1/3 din lungimea totală a firelor. Din cauza vremii, eu am întârziat un pic, de aceea am setat mașina de tuns gazonul la o înălțime mai mare decât cea obișnuită.

La 3-4 zile după tundere voi aplica și îngrășământ pentru gazon, face toată diferența! Dacă vrei să semeni sau să repari un gazon deteriorat, acum este momentul potrivit.

Prepararea mașinii de tuns gazonul pentru noul sezon

O mașina de tuns gazonul performantă este esențială pentru a efectua tunderile periodice obligatorii ale gazonului de aceea trebuie să efectuăm câteva operații simple de întreținere

 • uleiul trebuie schimbat la începutul fiecărui sezon
 • pe timpul rodajului nu se folosește mașina în continuu mai mult de 20 minute, iar după primele 4 ore de rulare se schimbă uleiul
 • se ascut lamele, dacă este necesar
 • eu la fiecare schimbare de ulei spăl și filtrul de aer cu detergent (la modelul meu este defapt un burete, dar poate varia în funcție de model)

Nu scrie niciunde, dar de regulă, când motorul este rece, după pornire eu mai aștept un pic înainte de a mă apuca de tuns, până ce se încălzește puţin…nu știu dacă este necesar, dar sigur nu strică!

Te invit să urmărești galeria de imagini pentru mai multe detalii și bineînțeles imaginile obligatorii de înainte și după ;).

Tu ai gazon în grădină? De ce?

6 comments to Prima tundere a gazonului

 • Buna dimineata!
  Si noi avem unele portiuni unde vrem sa punem gazon,dar acum avem alte lucruri importante de facut,asa ca mai amanam.
  Vad ca ai ceva teren acoperit cu gazon.La mine va ramane foarte putin pentru asa ceva,avand in vedere ca tot terenul are numai 1000 m2.Cand am cumparat ma gandeam ca este mult.Acum,deja ma simt inghesuita,dupa ce am facut planurile,si am vazut cat vor acoperi casa,garajul,magazia,gradina….. :)Mi-as dori sa mai cumpar inca 1000m2.Am ochit unul chiar in fata noastra,peste drum.Vom vedea daca si reusim.Asa vom avea si noi mai multa iarba.
  Imi amintesc de curtea bunicilor(cea din fata casei),care avea peste 500 m2 si era toata acoperita cu iarba curata.Nu lasau animalele acolo decat atat cat sa manance iarbacrescuta(asta era masina lor de tuns,si era extrem de eficienta),iar cand isi faceau si ele,ca animalele,nevoile acolo,imediat fugeam cu lopata si sapa si strangeam frumos totul,de nici nu ziceai ca au trecut vreodata pe acolo.Imi este tare dor de casa bunicilor.De ei….nu mai zic. :))
  Iti doresc o Duminica minunata.Ies si eu in curand la poze.

  • huni

   Sa stii ca pe vremuri asa se facea. Acum ceva vreme am citit undeva o stire ca pentru a economisi bani intr-un orasel s-au intors la vechea metoda, de a folosi oi pentru tunderea gazonului pe spatiile publice, economisind astfel o suma semnificativa pentru bugetul local.
   Tin minte ca si la bunicii mei era iarba in curte. Mersi pentru raspuns si un inceput usor de spatamana tie/voua, spor la treburi!

 • […] ca v-am convins sa inchideti computerul si sa plecati prin parcuri sau prin paduri,pe afara,prin […]

 • […] zis inaugurarea semi-oficială, pentru că la mine cea oficială este prima tundere a gazonului, dar tare m-ar interesa voi cu ce inaugurați sezonul de grădinărit? Care este activitatea care […]

 • […] la  arbusti si pomi fructiferi , – interzis transplantare/plantare plante de apartament – cosire iarba – nu lasam sa se usuce buruienile smulse (mai bine taiate) ci le punem imediat la compost – putem […]

 • andrei

  imi plac mult masinile de tuns iarba !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.