Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Plantare arbuști fructiferi

agrisDupă părerea mea, arbuștii fructiferi nu ar trebui să lipsească din nicio grădină, indiferent de dimensiunile acesteia, deoarece nu necesită un spațiu larg și nici îngrijirea lor nu este complicată. Sunt soiuri de zmeură, mur, coacăz sau agriș foarte productivi, deci plantarea acestora este o idee bună.

Momentul cel mai bun pentru plantarea arbuștilor și pomilor fructiferi este toamna, însă și primăvara devreme este o perioadă potrivită pentru această operațiune. Dacă sunteți ca și mine și cumpărați arbuști sau flori, mai des decât ar fi necesar atunci sigur aveți în cămară sau în beci vreunul, care abia așteaptă să fie plantat în grădină.

La mine doi arbuști de zmeură și unul de mur așteaptă deja de ceva vreme acest moment, iar în zilele trecute am avut în sfârșit timp și pentru ei.

Idei practice pentru plantare

 • alegeți bine locul arbuștilor, ținând cont de dimensiunile acestora la maturitate
 • respectați distanțele de plantare recomandate pentru soiul respectiv
 • faceți găurile de plantare suficient de mari, ca să ușurați dezvoltarea rădăcinilor
 • dacă rădăcinile sunt în rumeguș acesta trebuie îndepărtat cu grijă
 • fasonați rădăcinile dacă este necesar
 • rădăcinile se mocirlesc înainte de plantare
 • se fertilizează cu gunoi de grajd, compost sau îngrășământ complex NPK
 • dacă este necesar se scurtează butașul la 3-4 muguri (de obicei așa este la cumpărare)
 • se mai recomandă mușuroirea butașului după plantare

Eu am completat rândul de mur constând din 2 tufe dintr-un un soi cu ghimpi și un Thornfree cu un Smoothstem, iar în rândul de zmeură din capătul grădinii au venit încă doi butași: un Englezesc A1 și un Rubin Bulgăresc.

Smoothstem

Este soi american. Se coace în prima jumătate a lunii august. Are o perioadă de recoltare de circa 30 zile.
Fructul este mare (3-4g, lung de 1,9-2,2 cm), conic-rotunjit sau sferic uşor turtit, negru, acidulat – dulce, intens aromat, cu gust plăcut, sensibil la manipulări. Seminţele sunt mari, pedunculul se detaşează uşor de fruct.
Planta este foarte viguroasă, fără spini, înfloreşte târziu. Este rezistentă la ger şi foarte productivă.

Englezesc A1

Este originar din Anglia. Se coace semitimpuriu, în a doua decadă a lunii iunie, în zonele sudice fructifică şi toamna, soi semiremontant.

Fructele sunt mijlocii sau mari (2 – 6 g), conic alungite, roşii cu pruină violacee, intens aromate, foarte bune pentru masă şi industrializare. Drupeolele sunt mari, uniforme bine unite. Planta potrivit viguroasă, cu drajonare medie, are tulpini lungi erecte, roşii purpurii cu sarmenţii mari de culoare roşie închisă, aşezaţi mai ales spre baza tulpinilor.

Frunzele sunt trifoliate, cu foliola mediana tri- sau pentalobată, gofrată. Este un soi cu înflorit semitimpuriu, sensibil la ger şi boli (septoria rubi), potrivit productiv.

Rubin bulgăresc

A fost obţinut în Bulgaria din încrucişarea soiurilor De Prusia şi Llyod George. Are coacere timpurie, la jumătatea lunii iunie. Perioada derecoltare durează 20 – 30 zile. Fructele sunt mari (3 -6 g), tronconice, roşii cu pruina violacee, au drupeolele bine unite, gustul acidulat dulce, slab aromat, fiind bune pentru masă şi industrilalizare.

La supracoacere se închid la culoare şi işi pierd luciul. Planta este viguroasă, drajonează moderat, are tulpini groase, erecte, slab geniculate, de culoare rosie violacee spre vârf şi cafenie-cenuşie spre mijloc. Sarmenţii sunt mici dar foarte deşi mai ales spre vârful tulpinii. Foliola mediană a frunzei este foarte mare, ovat cordiformă, cu lobi simetrici sau asimetrici, uneori întreagă.

Plantele sunt potrivit de rezistente la ger şi boli, productive. În anii cu toamne lungi şi calde se comportă ca soi semiremontant, dar recolta de toamnă este neglijabilă. Pornirea în vegetaţie şi înfloritul sunt timpurii.

via

Vă invit să urmăriți procesul de plantare în galeria de imagini de mai jos:

Voi ce arbuști fructiferi aveți în grădină? Poate îmi mai dați vreo idee, ce aș mai putea pune…

177 comments to Plantare arbuști fructiferi

 • Carmen

  Vasile,
  eu am comandat de la Atlas plant de la dl.doctor si plantele sunt aduse din Italia.Livrarea a fost destul de intirziata si comanda incompleta.Castanul comestibil si migdalii a zis ca nu au mai ajuns si pt.mine deoarece a venit cineva si a luat tot desi comanda mea era de o luna in asteptare.Bulbii de flori nu sunt in ambalajele originale ci puse in pungi de plastic cu niste etichete de hirtie scrise de mina.Dar da prietenului google sa caute -multeplante si Sieberz.Am comandat si la ei si sunt foarte seriosi.Am primit un goji care nua a intrat in vegetatie si un urma unei poze si un mesaj cei de la Sieberz au trims alt puiut foarte frumos si nu a mai costat nimic in plus.

 • Carmen

  Mihaele ,am citit mesajul in care spuneai ca o sa ai kiwi de vinzare.Mai ai ?

 • Mihaela Cureleanu

  @Goji:
  Dacă ai timp şi nervi tari, poţi să încerci să-i creşti din seminţe. Poţi folosi şi boabele deshidratate din comerţ, a încercat un prieten şi i-a ieşit.
  Ţine minte numai că îţi vor rodi după 5-6 ani şi mai rău, nu o să ai certitudinea că vor avea acelaşi gust cu fructele originale. Goji în general se propagă din tăieturi (de toamnă) din plantele care au fructele cele mai bune. Dezavantajul e că o să ai o serie de clone genetice cu rezistenţă slabă la atacuri. Avantajul e că o să ai un gust standardizat.
  Eu am cumpărat 20 de fire de 1 an, mai iau acum de 3 şi 4 ani, ca să văd şi cum sunt la gust. Iar în 3-4 ani, o să am propria mea pepinieră.

  @Rodiu: atenţie mare, sunt păcătoşi foc. Sunt rodii care fac fructe, sunt rodii care fac numai flori – ornamentali. Rodii de pe piaţa românească sunt aduşi din sud, cu rezistenţă scăzută la îngheţ. Ţine-mă te rog şi pe mine la curent cu evoluţia puiului tău.

 • Carmen

  Adresa mea de mail este -carmenprioteasa@yahoo.com Te rog sa-mi dai adresa ta si am sa-ti trimit poze cu el si cu goji.am cumparat si mosmon si il tin si pe el sub observatie atenta.

 • Mihaela

  Am primit şi plantele de la starkl şi cele de la uniel.

  De la Starkl am comandat 8 kg de plante, într-adevăr s-au lungit interminabil fiindcă am vrut eu un sugar babe. (care într-adevăr e excelent la gust, mult mai dulce decât mierea!) 8 kg de plante, 2 transportatori, preţ de transport + ramburs sub 35 lei.

  De la Uniel am primit cam după o săpt după ce am făcut comanda – rezonabil totuşi. Dar mi-au trimis într-un ghiveci uriaş, care m-a costat 43 lei (fără ramburs) un pachet de 5 kg….
  Goji mare e într-adevăr mare, are cam 40-50 cm, tufă cu 4 ramuri bazale. Cei care teoretic vor rodi la anul… sunt de 8 cm înălţime.

 • marin constantin

  Mihaele imi cer scuze ca te contrazic,dar sa sti ca eu am plante care au fructificat in primul an.Trebuie sa pui suflet in ceeace faci si rezultatele apar numaidecat iar in legatura cu gustul fructelor sa sti ca este foarte bun,daca nu ma crezi te invit sa imi faci inca o vizita(Str.Viilor ,Nr 18,Com.Mogosoaia,Jud. Ilfov) sa gusti direct din arbustul de goji.
  Plantele care le am eu de vanzare sunt crescut din seminte si au un randament foarte bun.
  Cei care le vand pe piata la noi de obicei le importa.
  Marin Constantin 0761723106
  GOJI-lycium barbarum chinensis-Soiul Ningxia N1

  PLANTE GOJI – 10cm 5RON
  – 20cm 10RON
  – 30cm 15RON
  – 40 50cm 20RON
  – 60 70cm 30RON
  -1m 40RON

  1 gr. = 9 EUR – cca. 650 Seminte
  2 gr. = 15 EUR – cca. 1.300 Seminte
  3 gr. = 20 EUR – cca. 1.950 Seminte
  4 gr. = 26 EUR – cca. 2.600 Seminte
  5 gr. = 33 EUR – cca. 3.250 Seminte
  10 gr.= 55 EUR – cca. 6.500 Seminte
  20 gr.= 100 EUR – cca. 13.000 Seminte
  30 gr.= 147 EUR – cca. 18.500 Seminte
  40 gr.= 188 EUR – cca. 25.000 Seminte
  50gr. = 243 EUR – cca. 32.700 Seminte
  100gr.=420 EUR – cca. 65.000 Seminte
  200gr.=750 EUR – cca. 130.500 Seminte
  500gr.=1333 EUR – cca. 327.000 Seminte
  1. kg.= 2400EUR – cca. 655.000 Seminte
  Livrari prin posta cu plata la primirea coletului. gojifructe@yahoo.com
  Marin Constantin Tel 0761723106


  • @marin constantin:

   Si goji meu a inflorit si fructificat in primul an. Acum va trece deja in anul trei. Problema mea a fost ca nu am avut loc la el din cauza pasarelelor :))) Toate mi-au lasat autografe ca fructele sunt minunate. Anul viitor le pregatesc o alta masa, ca sa pot sa ma bucur si eu de goji-fructele mele. Am cules insa, destule cat sa ornez un tort, iar tufa are deja peste 2 m.

 • phlox

  Buna Constantin,
  Sa inteleg ca tu insuti cresti arbustii? Bravo, felicitari! Se vede treaba ca esti tare pasionat, iar preturile mi se par de foarte bun simt. Chiar am sa-mi sun prietenele care isi doresc aceasta minunata planta! Cu certitudine, cand ma voi hotara,si eu voi apela la “locuitorii” pepinierei tale
  cu drag

 • armencea

  M-ar interesa cit de rezistenti sunt la temp. scazute

 • Mihaela

  De la Marin am luat şi eu o serie de goji. Care au rămas la mine, se comportă excelent!

 • delica

  salutare,
  si eu luat 3 fire de goji tot de la Marin. s-au dezvoltat destul de frumos desi sunt doar din primavara asta plantate. in ceea ce priveste rodirea…nu au dat niciun semn. Marine, este un secret prin care puteam grabi rodirea lor din primul an?

  • marin constantin

   @delica: Nu este niciun secret tot ce am facut eu este ca le-am stropit odata la 10 zile cu un ingrasamant foliar suta la suta natural (CROPMAX) ai au fost date la timp.Pe toate saiturile sin strainatate pe care m am documentat spun ca rodesc in anul 3.Cred ca mai tine si de cat de mult iti doresti sa se intample asta ,eu chiar daca stiam ca rodesc la 3 ani iti spun sincer ca le vedeam inflorite in mintea mea din primul an.

 • Buna seara
  doresc sa cumpar cateva (deocamdata) plante goji de la dvs
  de la anul vreau sa deschid o pensiune ceva mai speciala… poate colaboram caci goji va fi de baza

 • helena

  BUNA TUTUOR CARE APRECIAZA GOJI
  As vrea sa stiu la cat timp dupa semanare a semintelor rodesc goji
  multumesc
  astept raspuns

 • Depinde de soi Helena.
  Între 1 ani şi 7 ani. Beleaua e însă că dacă e din seminţe, s-ar putea să nu semene în mod necesar cu părinţii. Se înmulţeşte însă extrem de uşor din tăieturi, primăvara/ toamna.

 • Gabi

  Am cumparat un arbust Goji de la Baumax, in ghiveci si tot caut sa aflu daca pot sa-l transplantez in gradina la data asta(21.11.2012)…sau mai bine sa-l tin tin in ghiveci pana in primavara.

  Multumesc!

 • Gabi

  Multumesc Dori, maine va fi in gradina.

 • mihaela

  Buna ziua

  Sunt hotarata de a cumpara si eu arbusti de goji,dar ce ma sperie foarte tare este faptul ca in zona in care stau sunt foarte multi grauri.,,Oare sa le placa aceste fructe?”pentru ca via am scos-o din cauza lor

 • Iacob Anton

  Doresc sa stiu cum si cand se pun semintele pentru inmultire la ghiveci…detalii…

 • As dori sa stiu dupa ce rasar plantele in cati ani ajung la maturitate, dimensiuni pe an etc.. Multumesc ! Sunt interesat sa comand dupa ce ma informez !

 • Eu, Iacob Anton in comentariile de mai sus m-am referit la dorinta de informare pentru Goji.
  Astept raspunsurile de la D-ul Marin Constantin !

 • Isti

  @mihaela : sigur ca consuma fructele de goji, pasarile sunt singurele daunatoare pe care le are acest arbust. Si in China si in Tibet culturile sunt protejate cu plasa speciala impotriva pasarilor.

 • fructele se pot consuma și crude ? ce gust au ?
  eu am mâncat numai uscate, din plafaruri.

 • dumitrescu

  am comandat plante pe rod de aronia si goji de la dl marin constantin,am platit 4o si respectiv 25 lei pe fir cu inaltimea de cca.1 m dar am primit plante foarte tinere,nu au cum sa rodeasaca anul acesta,nu am primit plantele vazute pe site,cele in ghivece,ramificate.goji are 2 mm diametru,nu e ramificata deloc,arata ca plantele de 1 an.aronia are cca.5mm diametru,neramificata,deci la fel ,plante foarte tinere.nu vazusem asemenea plante decit pe net si am crezut ca asa trebuie sa arate.mai tirziu am vazut aronia din olanda,de la o firma din cluj plantele au tulpina scurta dar groasa de cca 1,5 cm si ramificataau fost cumparate ca plante de 1 an si cred ca asa si sunt,nu are nimeni pretentia de a rodi anul acesta,iar surpriza cea mai mare a fost pretul.costa 1 euro o planta.aveti grija de la cine cumparati.plantele sunt relativ noi la noi in tara,putini stim cum trebuie sa arate,deci usor de pacalit.interesati-va bine inainte dde a cumpara.voi posta si fotografii.

  • @dumitrescu: Ma mir ca spuneti ca goji are 2 mm diamentru, la 1 m inaltime, dar in fine… Sa stiti ca al meu e deja o tufa bogata si majoritatea lastarilor tufei sunt foarte subtiri. Am lasat cateva sa se ingroase, scurtandu-le varful in mod repetat si chelindu-le de lastarii inferiori, dar nu mi-a placut cum arata infrunzit. Ulterior am lasat sa devina tufa si am scurtat-o pur si simplu, ca pe un gard viu. Am cautat niste poze cu el, dupa taiere, dar nu am ceva mai bun decat ceea ce am atasat. In acest week end o sa il pozez numai pe el.

   Informatiile puse de dvs. sunt pretioase si voi tine cont de ele, fiindca imi doresc si eu un Aronia. Multumesc!

  • @dumitrescu:
   Domnule Dumitrescu nu vreau sa intru in polemica cu dvs ,dar mia si dori sa fiti corect in ceea ce spuneti.
   Nu stiu daca exista in numarul mare de clienti pe care multumesc lui DUMNEZEU ii am macar unul caruia sa ii spun ca aronia fructifica anul acesta, deoarece este imposibil un arbust care infloreste timpuriu sa il plantati in luna martie si sa si fructifice in prima parte a anului.Inca o data va rog sa fiti corect si sa spuneti daca eu v am spus ca aronia va fructifica anul acesta.
   In ceea ce priveste arbustul goji ar trebui sa asteptati pana in luna august si saca nu fructifica abea atunci sa ma criticati.

   Dar este atat de usor sa arunci cu noroi intr un am cu care nu stai fata in fata sa poata si el sa aiba o replica,sau mai bine zis este foarte simplu sa denigrzi pe unul care munceste si incearca pe propiile puteri sa faca ceva in tara asta in care majoritatea stau si se planga in fata televizorului sau ascunsi dupa un calculator aplecat pe o tastatura pe care abea mai se mai cunosc literele .
   Va doresc numai bine in tot ceea ce faceti si sper ca macar o clipa sa va ganditi la ce va m scris inainte sa mai scrieti si despre altcineva.

 • Stimate Domnule Dumitrescu,

  Il cunosc bine pe dl Marin. Nu am achiziţionat aronia de la dânsul, fiindcă nu îmi place fructul. În schimb am achiziţionat goji, în mai multe rânduri. Atât pentru mine cât şi pentru buni prieteni care au avut nevoie. I-am trecut şi pragul casei şi al serei. Dacă dânsul a zis că va înflori şi va rodi, va înflori şi va rodi. Oricum, e nerezonabil să pretindeţi de la o plantă tânără să rodească cât una care are 5-10 ani. Nu o să aveţi o recoltă la care să vă puteţi invita şi prietenii. Însă nici nu cred că vi s-a promis aşa ceva. Dar staţi liniştit, veţi ajunge acolo repejor. Grădina nu e farmville.

 • Constantin-Daniel

  Buna ziua,doresc sa plantez goji pe un teren aproximativ 30 de ari ,doresc sa plantez in primavera minim 10 ari , ce cantitate de butasi de goji trebuie plantati si cat de mature trebuie sa fie pentru a da pe rod anul urmator??

 • Salutare dragi prieteni,
  Va rugam sa vizitati saitul noastra deoarece am scazut preturile si suntem siguri ca veti gasi in gama noastra de arbori si arbusti ceva ce v ar interesa.
  Numai bine in tot ceea ce faceti.

  MARIN CONSTANTIN Producător arbori şi arbuşti ofer spre vânzare:
  Moşmon 2m 50ron
  Castan comestibil 2.5m 80ron
  Aronia melanocarpa 30cm 10ron, 50cm 17ron,80-100cm 25ron
  Paulownia 10-15cm 7ron,20-40cm 10ron,50-70cm 20ron,1-1.3m 30ron
  Mur fără spin 1an 5ron ,2ani 6.5ron
  Lămâi Trifoliat(Poncirus trifoliate)rezistent la ger 1 an 10-20cm 15ron,2ani 30-40cm 35ron
  GOJI 10CM -3RON, 50CM -19RON,
  20CM -7RON, 70CM -24RON,
  30CM -10RON, 80-100CM-29RON,
  40CM -14,RON,
  Seminţe Goji:
  1 gr. = 9 EUR – cca. 650 Seminţe
  Livrări prin Curierat Rapid sau Poştă cu plata la ridicarea coletului
  Marin Constantin Tel 0761723106
  Pentru mai multe informati dati clik pe urmatorul link Sanatate din plante

  1 gr. = 9 EUR – cca. 650 Seminte
  2 gr. = 15 EUR – cca. 1.300 Seminte
  3 gr. = 20 EUR – cca. 1.950 Seminte
  4 gr. = 26 EUR – cca. 2.600 Seminte
  5 gr. = 33 EUR – cca. 3.250 Seminte
  10 gr.= 55 EUR – cca. 6.500 Seminte
  20 gr.= 100 EUR – cca. 13.000 Seminte
  30 gr.= 147 EUR – cca. 18.500 Seminte
  40 gr.= 188 EUR – cca. 25.000 Seminte
  50gr. = 243 EUR – cca. 32.700 Seminte
  100gr.=420 EUR – cca. 65.000 Seminte
  200gr.=750 EUR – cca. 130.500 Seminte
  500gr.=1333 EUR – cca. 327.000 Seminte
  1. kg.= 2400EUR – cca. 655.000 Seminte

  CALITATEA FACE DIFERENTA

 • niculina

  am si eu o planta goji care anul trecut a rodit frumos dar anul acesta au inceput sa i se ingalbeneasca frunzele si au ca un fel de fainare (pete albicioase).va rog sa-mi dati un sfat ,cum pot trata planta.Va multumesc.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.