Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Flori de apartament: transplantare

transplantare floriOdată cu sosirea primăverii, avem tendinţa de a ne concentra exclusiv pe grădină, datorită mai ales dorinţei de a evada din casă şi a petrece cât mai mult timp afară, însă nu trebuie să uităm nici de plantele din casă, care ne-au fost alături în zilele friguroase de iarnă. Deja putem relua programul de fertilizare al acestora şi este momentul potrivit pentru transplantarea celor care şi-au depăşit locul alocat, adică ghiveciul.

Avantajele transplantării

În primul rând rădăcinile vor avea spaţiul necesar pentru a se dezvolta şi pământul va fi parţial înlocuit, cu pământ nou, bogat în nutrienţi, iar acest lucru se va vedea şi pe planta transplantată, după câteva zile. Mulţi dintre voi probabil ştiu, tot ce este de ştiut despre transplantarea florilor, însă mie, multă vreme nu mi-a fost clar rolul şi pricipiile acestui procedeu de aceea voi face un scurt sumar despre elementele de bază. Sunt convins că vor fi începători, asemeni mie, care vor considera utile aceste informaţii:

 • nu folosiţi un ghiveci mult mai mare decât cel actual, pentru transplantare (nu am auzit niciun argument logic pentru acest lucru însa m-am convins ca aşa trebuie)
 • nu udaţi planta înainte de transplantare, se scoate planta din ghiveci mult mai uşor dacă pământul este uscat
 • utilizaţi pământ pentru flori din comerţ, evitaţi folosirea pământului din grădină! Sunt convins că vor fi mulţi care nu sunt de acord cu mine şi îi înţeleg, pentru că şi eu am considerat cheltuială inutilă folosirea pământului ambalat, din comerţ, însă m-am convins, că plantele se dezvoltă mult mai bine în acesta, decât în pământul din grădina noastră. Dacă nu mă credeţi, încercaţi şi veţi vedea!
 • este extrem de important drenajul bun, de aceea verificaţi întotdeauna dacă ghiveciul cumpărat are găurile necesare (de multe ori mai este o peliculă subţire de plastic acolo unde ar trebui să fie găurile), iar dacă nu are găuriți fundul ghiveciului cu o bormaşină sau un cui încălzit.
 • pe fundul ghiveciului puneţi bucăţi de ceramică, sau un strat de pietriş pentru a preveni scurgerea pământului sau astuparea accidentală a găurilor cu pământ.
 • să lăsaţi un spaţiu de 1-2 cm la marginea ghiveciului, când îl umpleţi cu pământ

Transplantarea în practică

Iată cum am făcut eu transplantarea unui trandafir japonez:

Am scos planta cu pământ cu tot din vechiul ghiveci

scoatem planta din ghiveci

În ghiveciul nou am pus un substrat din bucăţi de ceramică, dar poate fi folosit şi pietriş

asigurare drenaj cu bucati de ceramica drenaj cu pietris

Am umplut cu pământ de flori de bună calitate, astfel încât baza plantei să fie la nivelul dorit

pozitionare planta

Am poziţionat planta în mijlocul ghiveciului şi am umplut cu pământ

planta transplantata

Trandafirul japonez pe care îl credeam pierdut şi-a revenit într-un mod spectaculos după transplantare, nu ne-a mai rămas altceva de făcut decât se aşteptăm să facă flori. Spor la treabă!

21 comments to Flori de apartament: transplantare

 • vonheizer

  Hai să îţi scriu “un argument logic”, pentru care nu trebuie folosit, la transplantare, un vas cu mult mai mare decât cel în care planta a iernat.
  Odată ce se găsesc nutrienţi, spaţiu, apă, aer, căldură, primăvara şi toamna, plantele au ca obiectiv principal: CREŞTEREA RĂDĂCINILOR. Aşadar, toată energia plantei este concentrată pe această direcţie. Vei avea în faţa ochilor pentru vara actuală o plantă care nu va creşte deloc, deşi acolo unde nu vezi tu, în pământul din ghiveci, se produce o adevărată expansiune a rădăcinilor. Ai să spui că nu e rău! Anul acesta cresc rădăcinile şi la anul voi avea o mulţime de lăstari şi/sau flori. Teoretic aşa este. Practic, anul viitor, odată umplut ghiveciul cu rădăcini, planta se va simţi în pericol de moarte şi va face o mulţime de flori care prin seminţe să îi asigure longevitatea ca specie. Apoi…va muri.
  Dacă foloseşti ghivece de mărime potrivită(eu recomand ca diametrul noului ghiveci să nu depăşească cu mai mult de 10 cm precedentul), atunci vei asigura o creştere armonioasă atât rădăcinilor, cât şi aparatului foliar şi diferenţierii mugurilor florali. La speciile semi-lemnoase, tăierea de primăvară este obligatorie. Tot pentru a lăsa natura să îşi facă numărul, creşterea rădăcinilor absorbante.
  A mers? E logic :)?

  • huni

   DA! Am auzit eu teorii cu exces de umezeala, etc.etc dar nu mi s-au parut prea convingatoare. Argumentatia ta, insa, este cat se poate de logica, mersi!

 • vonheizer

  Pământul de flori din comerţ este de multe feluri. Nu vreau să intru în detalii care ar face reclamă unia sau altuia. Cert este că e de cele mai multe ori potrivit ca reacţie(pH) pentru anumite plante, ca echilibru între pământ de grădină, turbă, pământ de frunze de pădure şi de cele mai multe ori este liber de dăunători (viermişori, gonguţe, gândăcei)(vezi, îmi place şi mie să folosesc un limbaj mai puţin academic :))
  Ceea ce nu îmi place la anumite firme care ambalează pământ: seminţe de buruieni. De aceea am început să folosesc numai pământul provenit de la un anumit ambalator şi îl amestec în proporţie de 1/4 cu nisip, pentru a asigura un drenaj bun şi păstrarea umezelii la nivelul rădăcinilor. Ar fi minunat să ne producem noi pământul. Eu am început! Ieri am cumpărat compostieră 🙂

  • huni

   Daca ai un produs de care ai fost multimita, poti face reclama, nu-i probelma, ca nu vine CNA-ul sa ne amendeze :)). Deci, chiar te rog, daca ai recomandari de marci sau produse, sa le faci! Eu nu folosesc pamant din comert de multa vreme, am incercat 2 feluri pana acum, unul ieftin care a fost extrem de proasta calitate, nu a mentinut umezeala deloc, oricat am udat planta, a doua zi pamantul era uscat. De atunci, cumpar un alt tip, de care am fost multumit pana acum.

  • huni

   Sa stii ca si eu folosesc limbaj mai putin academic numai din placere, ca dealtfel cunosc o multimeeee de termeni stiintifici hehe ;). Ma gandeam sa cumparam si noi o compostiera, ca de multe ori aruncam resturi, care s-ar combosta bine, dar pur si simplu ne este lene sa iesim in gradina cu ele. Sunt tare curios de experimentul tau! Daca faci poze si scrii cateva idei despre motivatie, desfasurare si concluzii ar fi placerea mea sa le public aici, pe hobbygradina, ce zici?

 • vonheizer

  Taie trandafirul ca pe orice pomişor. O să vezi ce minunat se va îmbrăca în frunze şi flori!

 • vonheizer

  Eu am scos plantele afară de joi, că aici a fost aşa o vreme frumoasă…A plouat în fiecare noapte, chiar şi azi-noapte. Acum e soare şi s-a zvântat pe jos. Cred că vom merge iarăşi afară, măcar să facem poze şi o clisă friptă, că azi e sărbătoare!

 • vonheizer

  Pământul de flori FLORIMO – universal, de la Bricostore, 50 l cu aproape 20 lei, îl amestec cu 1/4 nisip şi pun pe fundul ghiveciului bucăţele de ceramică, aşa ca tine 🙂

 • vonheizer

  La camelie şi spatiphillum am pus pământ cu pH uşor acid, tot din comerţ, iar pentru semănat, am folosit pământ special, tot din comerţ 🙂

  Nu recomand scoarţa de copac pentru mulcire. Am folosit-o şi nu am fost mulţumită. Are prea mult tanin şi de cele mai multe ori este vopsită ca să fie mai atrăgătoare.

  • huni

   Care este problema cu taninul? Legat de vopsire ma gandeam sa iau cele necolorate, care oricum sunt mai ieftine. Eu am vazut in strainate in multe gradini scoarta de copac folosita pentru mulcuire. Tu de ce nu ai fost multumita?

  • vonheizer

   Acum am 4 boboci florali la Spatiphyllum :)! Dacă l-am transplantat la timp! O să fac poze şi vi le arăt!

   • huni

    Am googalit Spatiphyllum si mi-am dat seama ca si noi avem din asta, chiar doua. Cea mare a avut flori o vreme, dar acume nu mai are, cea mai mica n-o duce prea bine…mi se pare ca este prea densa…cum le place la aceste flori?

    • vonheizer

     Se mai numeşte Crinul Păcii 🙂

     Eu la transplantare i-am pus pământ uşor acid, din comerţ. Dacă tufa este prea deasă, trebuie să o desparţi. Îi place lumina, dar nu soare direct şi să fie şpriţuită pe frunze. În rest…o fertilizez odată cu celelalte şi o ud numai ând pământul este uscat.

     Dacă este în ghiveci prea mic, mut-o într-unul mai mare şi nu o despărţi. Dacă e deja în ghiveci mare şi nu mai are loc, atunci trebuie să o desparţi.

 • vonheizer

  După cum ştii, se spune că sub nuc nu creşte nici iarba. Eu contrazic această afirmaţie. Este important să aduni frunzele căzute toamna, pentru că sunt foarte bogate în tanin şi prin descompunerea de peste iarnă aduc prea mult din acest compus solului şi distrug aproape orice plăntuţă care creşte sub nuc. Eu am un gazon foarte frumos sub nuc, dar nu la nicio frunză să se descompună acolo.

  Acelaşi lucru se întâmplă şi cu scoarţa de copac, folosită ca mulci. În timp, lasă o urmă de tanin care “otrăveşte” solul. Acolo unde ai văzut tu (sunt multe deja şi în România, nu numai în străinătate), această scoarţă se pune peste o folie neagră care acoperă solul. Astfel se poate aduna mai uşor dacă se schimbă decorul şi nici nu mai cresc buruienile. Eu nu agreez acest mod de decorare, pentru că solul trebuie să respine, să “vadă” lumina soarelui, măcar puţin. Unele din grădinile minunate decorate cu acestă scoarţă nu mai sunt remodelate anual şi sub această folie se dezvoltă mucegaiuri, licheni, insecte tavernicole (ca sub o piatră mare, dacă mai ştii, când eram copii şi ridicam acea piatră, să vedem ce gonguţe şi viermişori, niriapozi, sunt sub ea!)
  Eu am pus scoarţă pe un rond micuţ, am lăsat să înrădăcineze fragii printre aşchii şi să iasă chiar şi buruienile. Anul acesta cred că voi scoate definitiv scoarţa din acest rond. Am scos-o şi de la trandafiri, astă toamnă. Nu propun nimăniu să mă urmeze, mi-am spus părerea 🙂

  • huni

   Din câte știu folia respectivă lasă apa să intre, deci dacă mulciul conține tanin, acesta tot va ajunge în sol. Din câte am citi acum, teoretic (f. important) mulciul bun nu ar trebui să conțină tanin. Eu vreau să găsesc o metodă ajutătoare pentru că plivitul este exclus, nu-l facem regulat nici în grădina de legume, ce să mai zic de arbuști…Anul trecut am folosit iarba uscată, tăiată și am văzut o îmbunătățire categorică. Dacă nu găsesc altă soluție mai bună, voi face la fel și anul acesta, dar avantajul mulciului din comerț este că este disponibil acum, când este perioada cea mai potrivită pentru acoperirea solului, iar gazonul încă nu se tunde. Cred totuși că o să aplic și mulci, dar fără folie și o să povestesc despre rezultate.
   PS: aștept pozele 🙂

 • Layla

  Rugaminte. Am constatat ca sunteti pasionati de ingrijirea florilor de apartament, astfel incat indraznesc sa pun si eu o intrebare. Cum pot iriga pamantul din ghivecele de flori o perioada de cca 2 saptamani de absenta, fara a apela la ajutorul vecinilor, prietenilor s.a.m.d.. Ar putea fi o metoda, sticle pline de apa din care ies tubusoare de plastic ce intra in pamant?!!! Gen principiul vaselor comunicante…sa zicem. Multumesc.

 • Layla

  Buna Huni, iata ca revin cu detalii. Am vizionat filmuletele si iti multumesc pentru raspunsul prompt, insa cu toate astea eu mi-am urmat ideea. Asadar, am confectionat o instalatie gen vase comunicante, tubul principal iese dintr-o damigeana de 30 litri, apoi se ramifica in tuburi care sunt fixate cu un piciorus de plastic (nu stiu cum sa-l numesc altfel) in fiecare ghiveci, iar la fiecare capat (ghiveci) am fixat un picurator. Piciorusele, picuratoarele, tuburile, ramificatoarele etc. le-am achizitionat din magazine de specialitate. Acum, pentru cei care nu-si mai aduc aminte de la fizica cum functioneaza principiul, damigeana – care trebuie sa fie asezata un pic mai la inaltime decat ghivecele, minim 15-20 cm mai sus – se umple cu apa, atentie tubul principal care porneste din damigeana trebuie sa ajunga pana la fundul acesteia si apoi, exact cum se scoate vinul din damigene. Se sufla un pic in tubul principal, apoi se trage apa pana ajunge in gura si se fixeaza imediat la ramificatie. De observat imediat daca apa incepe sa circule prin ramificatie. Eu am udat pamantul din ghivece foarte bine inainte si apoi am fixat picuratoarele la minim, doar pentru a intretine umiditatea. Oricum, a functionat! Am facut si fotografii, insa nu stiu cum le pot atasa aici.

  • huni

   Layla, ma bucur ca ai revenit cu detalii! As fi tare curios sa vad fotografiile ca nu prea imi dau seama cum functionează..numai apoximativ. Mi-le poti trimite pe mail, impreună cu explicatiile si eu voi publica aici, cred ca ar fi interes pentru asa ceva! Datele de contact le gasest la meniul contact, sus de tot!

 • Layla

  Huni, ti-am trimis un e-mail cu 5 foto atasate si ceva precizari suplimentare. Sper ca ti-a parvenit. Nu m-am mai repetat cu ceea ce am scris deja in comentariu, astfel incat, te rog din suflet sa rearanjezi tu ideile cap la cap…Merci mult!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.