Ultimele comentarii

 • Andrei: Eu am o problema de care m-am lovit in ultimii 2 ani, cultiv...
 • Phlox: @Adriana: Cu ma...
 • Phlox: @cornelia: Posi...
 • Phlox: @erdélyi zoltán...
 • Phlox: @blindu mihaela gab...
 • Phlox: @Alexandru D: A...

Replantarea căpşunilor

capsunSâmbătă am simțit pentru prima dată mirosul primăverii. Știți, mirosul acela specific, al pământului proaspăt dezghețat, amestecat cu un ușor miros de lemn ars, purtat de o briză ușoară. Sunt convins că ați simțit și voi, pentru că a fost oficial un weekend de primăvară și presupun că asemeni mie, aveți o febră musculară generală. În fiecare an se întâmplă la fel, așteptăm cu nerăbdare sosirea primăverii, iar când vine, ne apucăm de lucru cu tot entuziasmul acumulat pe timpul iernii, iar a doua zi abia ne mai mișcăm de oboseală și febră musculară :).

Anul acesta operațiunea de inaugurare a primăverii a fost replantarea căpșunilor. În mod ideal ei trebuie replantați toamna devreme, dar anul trecut nu am apucat, așa că am făcut-o acum.

Cultura căpșunilor

nu este dificilă și cred că nu ar trebui să lipsească din nicio grădină, pentru că gustul căpșunilor proaspăt culeși este de neegalat. Sunt însă câteva aspecte de care trebuie să ținem cont pentru a putea savura recolta an de an:

 • necesită o arie însorită
 • la plantare trebuie avut grijă să nu se acopere cu pământ mugurele central
 • dacă plantăm primăvara, este recomandată suprimarea inflorescențelor apărute
 • au nevoie de sol bogat, mail ales soiurile remontante (care fac fructe de mai multe ori pe an)
 • le place pământul umed, de acea se practică mulcirea cu folie, scoarță de copac sau în mod tradițional: iarbă uscată sau paie (de aici și denumirea în limba engleză strawberry)
 • dacă nu dorim să se înmulțească în mod natural, trebuie să tăiem stolonii porniți din plantele mamă
 • trebuie replantați periodic (în grădini mici, de obicei se recomandă replantarea după 3-4 ani)
 • vara sa culegem fructele coapte în fiecare 2-3 zile astfel stimulând planta să facă mai și mai multe fructe
 • toamna îndepărtăm mulciul și tăiem frunzele, pentru a preveni iernarea bacteriilor și a fungilor pe ele, care pot fi sursa bolilor în anul următor
 • boala cea mai frecventă este putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) dar putem efectua tratamente preventive cu substanțele potrivite (de exemplu cu Botran 75 WP).

Replantarea căpșunilor, în practică

Noi avem o suprafață relativ mare cu căpșuni care ne-a bucurat cu fructe în fiecare an, fiind însă destul de neglijată a fost invadată de buruieni, dar s-a observat și faptul că a sosit timpul pentru replantare, ei fiind acolo deja de câțiva ani buni. Când am făcut planurile pentru grădina de legume am alocat o arie destinată exclusiv căpșunilor.

Pentru început am împrăștiat compost și am netezit cât de cât suprafața cu grebla. Am tras rândurile cu sapa, lăsând o distanță de 50 cm între ele și am le-am udat bine de tot cu apă.

imprastiere compost pe suprafata randuri marcate udare randuri

După asta a început de fapt partea distractivă, pentru că a trebuit să scot cu hârlețul plantele din locul lor, cu pământ cu tot, având mare grijă, să deranjez cât mai puțin rădăcinile.

capsunii la locul lor initial stoloni capsuni stoloni cu pamant

Este foarte important fasonarea lor, îndepărtând stolonii tineri și orice frunză bolnavă.

fasonare stolon fasonare stolon 2

După o pauză binemeritată a urmat așezarea lor în rândurile pregătite, păstrând un spațiu de 25-30 cm între ele.

bere stoloni capsuni amplasati in randrui

capsun replantatUltimul pas a fost acoperirea cu pământ și tasarea lui în jurul plantelor, urmat de încă o udare abundentă. Până acum arată bine, nu am văzut semne că plăntuțele ar fi suferit din cauza transplantării, sunt încrezător că vor face și fructe anul acesta.

În caz că nu știați, dacă nu aveți grădină, dar aveți o terasă însorită, puteți cultiva căpșuni chiar și în ghiveci, vă recomand să încercați!

12 comments to Replantarea căpşunilor

 • Mihaela

  Eu m-am lasat de capsunarit . Munceam mult si productia era aproape de zero. Succes tie, sa ne arati roadele (in cosuri)!

  • huni

   La noi a fost exact invers. Capsunul ne-a bucurat cu roade din primul an dupa ce ne-am mutat, iar noi nu l-am ingrijit deloc. Odata a fost curatat de buruieni, de mama mea, cand a fost in vizita la noi.
   Legat de roade, bineinteles o sa revin cu poze. Deocamdata am numai poza de la inceputul articolului, care este din 2008, cred.

 • Felicitari.Si eu am curatat de iarba o portiune din parcela cu capsuni.I-am mutat in toamna,iar zona aceea e cam plina de iarba,asa ca am ceva de munca cu ei.La toamna ii voi muta din nou.Eu i-am ingrijit destul de bine zic eu,anul trecut,si au facut ceva capsuni.Doar ca soiul meu nu este prea stralucit.Nu stiu cum se cheama ca i-am gasit aici cand ne-am mutat,in 2008.

  • huni

   Ai incercat mulcirea? Eu asa voi face anul acesta, ca altfel nu se poate, una doua se umple cu buruieni. Eu in locul tau as mai lasa un an acolo unde este poate o sa ai recolta mai bogata, ca s-a stabilit deja. Nici eu nu stiu ce soi am, dar am fost multumit de calitatea fructelor.

 • […] This post was mentioned on Twitter by Bartha Hunor. Bartha Hunor said: In weekend am fost capsunar si mi-a placut: http://bit.ly/93RXQq #gradinarit #peblog […]

 • zuarah

  la replantarea capsunilor, daca nu ai compost, se poate pune gunoi de grajd? iar pt. mulcire se poate folosi rumegusul? eu am replantat asta-toamna o parcela de capsuni si am facut o a doua parcela, dar n-am pus ingrasamant si nici mulci. mi-a dat o vecina un soi care face fructe toata vara, cind mi le-a adus- prin septembrie- aveau si fructe si flori pe ele si anul trecut am avut si de dulceata.

 • @zuarah:
  se poate pune gunoi de grajd ,doar daca este vechi,nu proaspat.Rumegusul este excelent pentru mulcire.

 • Olga

  spuneti-mi va rog dupa ce au dat capusunele roada trebuie de taiat frunzele de deasupra raminid doar radacina????

 • rodica

  in ce luna se pot planta capsunile

 • sorin

  buna ziua ,cine ma poate indruma (invata-cultura),in cultura de capsuni(site,exemple ..)
  va multumesc anticipat ,sorin

 • nataliaszalma

  va rog pt ca sant incepatoare in gradinarit ,sa-mi spuneti cateva secrete despre felul cum pot sa intretin si extinde capsuni tinind cont ca momentul de fata am 4 soiuri si inca sant amestecate pe toata suprafata

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.