Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Replantarea căpşunilor

capsunSâmbătă am simțit pentru prima dată mirosul primăverii. Știți, mirosul acela specific, al pământului proaspăt dezghețat, amestecat cu un ușor miros de lemn ars, purtat de o briză ușoară. Sunt convins că ați simțit și voi, pentru că a fost oficial un weekend de primăvară și presupun că asemeni mie, aveți o febră musculară generală. În fiecare an se întâmplă la fel, așteptăm cu nerăbdare sosirea primăverii, iar când vine, ne apucăm de lucru cu tot entuziasmul acumulat pe timpul iernii, iar a doua zi abia ne mai mișcăm de oboseală și febră musculară :).

Anul acesta operațiunea de inaugurare a primăverii a fost replantarea căpșunilor. În mod ideal ei trebuie replantați toamna devreme, dar anul trecut nu am apucat, așa că am făcut-o acum.

Cultura căpșunilor

nu este dificilă și cred că nu ar trebui să lipsească din nicio grădină, pentru că gustul căpșunilor proaspăt culeși este de neegalat. Sunt însă câteva aspecte de care trebuie să ținem cont pentru a putea savura recolta an de an:

 • necesită o arie însorită
 • la plantare trebuie avut grijă să nu se acopere cu pământ mugurele central
 • dacă plantăm primăvara, este recomandată suprimarea inflorescențelor apărute
 • au nevoie de sol bogat, mail ales soiurile remontante (care fac fructe de mai multe ori pe an)
 • le place pământul umed, de acea se practică mulcirea cu folie, scoarță de copac sau în mod tradițional: iarbă uscată sau paie (de aici și denumirea în limba engleză strawberry)
 • dacă nu dorim să se înmulțească în mod natural, trebuie să tăiem stolonii porniți din plantele mamă
 • trebuie replantați periodic (în grădini mici, de obicei se recomandă replantarea după 3-4 ani)
 • vara sa culegem fructele coapte în fiecare 2-3 zile astfel stimulând planta să facă mai și mai multe fructe
 • toamna îndepărtăm mulciul și tăiem frunzele, pentru a preveni iernarea bacteriilor și a fungilor pe ele, care pot fi sursa bolilor în anul următor
 • boala cea mai frecventă este putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) dar putem efectua tratamente preventive cu substanțele potrivite (de exemplu cu Botran 75 WP).

Replantarea căpșunilor, în practică

Noi avem o suprafață relativ mare cu căpșuni care ne-a bucurat cu fructe în fiecare an, fiind însă destul de neglijată a fost invadată de buruieni, dar s-a observat și faptul că a sosit timpul pentru replantare, ei fiind acolo deja de câțiva ani buni. Când am făcut planurile pentru grădina de legume am alocat o arie destinată exclusiv căpșunilor.

Pentru început am împrăștiat compost și am netezit cât de cât suprafața cu grebla. Am tras rândurile cu sapa, lăsând o distanță de 50 cm între ele și am le-am udat bine de tot cu apă.

imprastiere compost pe suprafata randuri marcate udare randuri

După asta a început de fapt partea distractivă, pentru că a trebuit să scot cu hârlețul plantele din locul lor, cu pământ cu tot, având mare grijă, să deranjez cât mai puțin rădăcinile.

capsunii la locul lor initial stoloni capsuni stoloni cu pamant

Este foarte important fasonarea lor, îndepărtând stolonii tineri și orice frunză bolnavă.

fasonare stolon fasonare stolon 2

După o pauză binemeritată a urmat așezarea lor în rândurile pregătite, păstrând un spațiu de 25-30 cm între ele.

bere stoloni capsuni amplasati in randrui

capsun replantatUltimul pas a fost acoperirea cu pământ și tasarea lui în jurul plantelor, urmat de încă o udare abundentă. Până acum arată bine, nu am văzut semne că plăntuțele ar fi suferit din cauza transplantării, sunt încrezător că vor face și fructe anul acesta.

În caz că nu știați, dacă nu aveți grădină, dar aveți o terasă însorită, puteți cultiva căpșuni chiar și în ghiveci, vă recomand să încercați!

13 comments to Replantarea căpşunilor

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.