Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tăieri de întinerire la un prun bătrân

buburuzaÎn calendarul meu este oficial primăvară iar un pic de zăpadă nu o să mă împiedice în planurile mele, pentru că am de lucru! Ca să știți ce legătura are poza cu titlul, în paranteză vă zic că am găsit buburuza asta pe o creangă tăiată în grădină și am făcut 43 de fotografii cu dânsa, dintre care cam 3 au ieșit acceptabil, printre care și cea din pricina, așa că a trebuit neapărat s-o pun aici.

În weekend am efectuat tăierile de iarnă (dacă tot s-a făcut iarnă din nou) și de întinerire în sfârșit și la prunul nostru bătrân din grădină. Nu cred că a avut parte de asa ceva în ultimii 6-8 ani, deoarece coroana este destul de degarnisită iar vârfurile sunt foarte dense. Din cauza asta anul trecut, fiind pline de fructe mai multe ramuri s-au rupt de la greutatea acestora. De aceea, a fost important să răresc un pic, ca această situație să nu se repete și anul acesta.

La una dintre ramificațiile principale am tăiat o mare parte din aceasta, încercând o tăiere de întinerire parțială cu speranța că se vor activa mugurii dorminzi. La celelalte, am rărit destul de bine, chiar dacă până la vârfurile cele mai înalte nu am putut să ajung. Chiar și așa, am efectuat niște mișcări de acrobație de nota 8.67 la tăiere și cățărare (arbitraj propriu, deci 100% obiectiv :)). Ce am observat a fost că foarte multe dintre crengi erau uscate (asta s-a văzut deja vara) și cred că acest lucru este reacția naturală a pomului când se neglijează tăierile de de întreținere pe un timp mai îndelungat, având ca efect rărirea naturală coroanei (ramurile uscate cad cu timpul).

Am îndepărtat prima dată toate ramurile și crengile uscate, iar ulterior am încercat să înlocuiesc lemnul bătrân cu cel nou, tăind la ramificații. Bineînțeles, nu am uitat nici de tratarea rănilor rămase în urma tăierii.

Dacă ar fi să compar prunul cu un om aș zice că până acum a arătat ca un moșneag uitat de copii, iar acum este un bunic elegant :), voi ce ziceți?

7 comments to Tăieri de întinerire la un prun bătrân

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.