Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Viţa de vie pe spalier

vita de vieViţa de vie pe spalier a venit cu casa, dar am ignorat-o complet în primul an. Numai după ce am început să mă documentez despre viticultură şi am plantat câţiva butaşi, am ajuns să apreciez valoarea unui butuc matur, care îţi oferă libertatea de a experimenta cu diferite forme de tăiere, garantând recoltă în maxim 2 ani.

De doi ani deja, mă tot gândesc cum să conduc via pe spalierul existent, iar anul acesta a sosit timpul să efectuez tăieri mai drastice pentru a obţine un cordon pe două nivele, cu verigile de rod uniform distribuite.

Dacă aş fi mai isteț l-aş lăsa aşa cum este acum, pentru că şi aşa, produce mai mult decât putem consuma, dar pur şi simplu nu îmi place că sunt  aiurea distribuite coardele de rod. Acest lucru îngreunează, lucrările de tăiere şi de recoltare, dar adevăratul (şi probabil singurul) motiv al schimbării este, că nu îmi place cum arată. De fiecare dată când ma uit la spalier se activează partea de proiectare a creierului meu (parte extrem de activă de altfel, responsabilă pentru elaborarea proiectelor din jurul casei) şi deja văd cordoane imaginare frumos etajate. Pentru liniştea mea sufletească, neapărat trebuie să fac treaba asta, cu riscul de a rămâne fără recoltă anul acesta pentru că odată ce mi se pune pata pe ceva…

Deci, aşa arată spalierul (o parte din el) momentan, iar ceea ce-mi doresc eu este ceva asemănător cu ceea ce se vede pe ultima imagine, din dreapta:

vita de vie pa spalier inainte de taiere 1 vita de vie pa spalier inainte de taiere 2 plan-conducere-vita-de-vie

După multe ore de lucru (din care 80% stat şi gândit cu foarfeca în mână) aşa arată rezultatul final. Sunt foarte curios ce ne va produce anul acesta.

vita de vie pa spalier dupa taiere 1 vita de vie pa spalier dupa taiere 2 lastari taiati

Anul trecut (2009), după tăiere cam aşa arăta via pe spalier, doar ca să aveţi idee din ce s-a făcut jungla ce se vede din primele imagini:

taiere vita de vie dupa taiere 2009 1 taiere vita de vie dupa taiere 2009 2

Voi ce ziceţi, oare va fi mai bine pe termen lung cu acest tip de tăiere sau nu?

171 comments to Viţa de vie pe spalier

 • vasi

  Doamna Ella ,unde gasesc un material cu hdp,care e capsunica,care e fraga sunt complet nedumerit am gasit;capsunica=fraga alba /neagra,isabella=capsunica,othela=fraga neagra,fraga alba=noah[nova]=nohan?,pina la urma nu mai stiu cum stau lucrurile,referitor la ce-a altoi cred ca renunt daca o pun pe bolta cum o sa o ingrop?cei de la Iasi e adevarat ca p[roduc soiurile mentionate dar le ingroapa si in zona lor ma gindeam ca soiurile aduse de afara sunt mai rezistente am sa cumpar citeva vite de proba 2-3 ani,toate cele bune.

 • O intrebare

  La soiul hamburg, cum se fac taierile? (la celelalte soiuri am lasat una sau 2 coarde principale,peste curte, si primavara tai la un ochi coardele din anul precedent, apoi, dupa ce s-au format strugurii, scurtez coardele cu struguri la 2 ochiuri dupa ultimul strugure, apoi ,,copilesc,, ca la rosii-sper ca se intelege..)
  intrebarea e, la hamburg sa fac la fel? are o crestere cam anemica deocamdata.

  Multumiri

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.