Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tăierea viţei de vie

Indrumatorul viticultorului amator. Soiurile rezistente de vita-de-vie si particularitatile lor de cultura

Una dintre primele probleme cu care m-am confruntat, după ce ne-am mutat la casă, a fost tăierea viţei de vie. Am moştenit câţiva butaşi de izebela, şi vreo doi dintr-un un soi alb de masă, timpuriu (nu-i ştiu numele dar este foarte gustos), care erau conduşi pe şpalier şi cordon.

Sunt destule informaţii pe internet şi în literatura de specialitate, însă mie mi s-a părut destul de grea extragerea informaţiilor relevante din mulţimea de articole despre formele de conducere, sisteme şi tipurile de tăiere. Am fost copleşit de cantitatea de informaţie, ceea ce a fost agravat şi de faptul că eram absolut novice în grădinărit şi viticultură.

Noţiuni de bază

După ca am răsfoit mai multe cărţi de specialitate şi oarecum m-am pus la punct cu elementele de bază, aş vrea să clarific câteva noţiuni, care pentru mine nu au fost evidente de la început. La vie, coardele roditoare sunt cele de 1 an crescute pe coardele de 2 ani.

Sistemele de tăiere – se referă la lungimea coardelor roditoare şi se deosebesc 3 sisteme: scurt, lung şi mixt.

Formele de conducere – se referă la înălţimea elementelor de poducţie şi se deosebesc tot 3 forme: joasă, semiînaltă şi înaltă.

Tipul de tăiere – este combinaţia sistemului de tăiere aleasă cu una dintre formele de conducere şi modul de dirijare al coardelor şi se cunosc destul de multe: Guyot, Cazenave, Lenz Mozer etc. (google vă stă la dispoziţie)

Veriga de rod – alcătuită din cep, cordiţă, călăraş. Cepul are 2 ochi vizibili şi trebuie să fie întotdeauna situat mai aproape de butuc decât celelalte elemente de rod. Cordiţa are 6-10 ochi, sau 8-12 ochi vizibili, în funcţie de vigoarea soiului şi de particularitatea de rodire (sunt soiuri care rodesc la ochii 3-4 şi soiuri care rodesc pe lăstarii situaţi la ochiurile 5-6). Călăraşul are între 4-6 ochi şi se lasă numai la soiurile vivace, pentru a stimula rodirea în detrimentul unei creşteri buiace. (Mulţumiri lui vonheizer pentru definiţie!)

Formarea elementelor de rod pe cordon

De fapt aceasta este partea care m-a interesat pe mine în mod special, fiind tipul de tăiere pe care vreau să-l practic, şi vă voi prezenta cum se obţin cepii de rod pe cordon, pas cu pas. Despre formarea cordonului, voi vorbi într-un articol separat, când voi face acest lucru cu butaşii mei, plantaţi anii trecuţi.

Primăvara coardele crescute pe cordon, se scurtează la 2 ochi.

coarda inainte de taiere coarda dupa taiere la 2 ochi

Anul următor, din cele două coarde de 1 an, cea de sus se îndepărtează, iar cealaltă care se situează mai aproape de cordon, se scurtează la 2-3 ochi:

coardele de 2 ani inainte de taiere taiem coarda de sus coarda de jos taiata le 2 ochi

Anul trei se repetă această procedura, având grijă ca rănile să fie situate pe o singură parte!

Dacă aveţi nelămuriri, folosiţi comentariile pentru că sigur veţi găsi răspunsuri, dacă nu de la mine, de la cititori, printre care ştiu, că sunt mulţi care au deja experienţă în viticultură. Spor la treabă!

206 comments to Tăierea viţei de vie
 • Va rog, poate cineva are timp sa se uite si sa-mi spuna ce sunt manifestarile din cele trei poze:
  – in prima – IMG-0125 pe lastari apare un rapan asemanator cu cel al merelor
  – in cea de a doua – IMG-0127 petele mai deschise pe frunza (nu e mana)
  – in cea de a treia – IMG-0130 aceste ulceratii au aparut pe lastari in primavara (si in anul trecut) cand marginile erau de culoare bordo inchis, neumede. Apar, indiferent de soiul de vie, la majoritatea butucilor, dar nu la toti.
  Multumesc.

 • Viorel

  Acum, ca strugurii, cam putintei si cam cu putin zahar, stricati de frigul si ploile din septembrie si sever vamuiti de cohortele de viespi (parca mai multi decat in alti ani) se transforma incet in vin, ma incearca banuiala ca ceva am gresit la via mea si vin cu buna cuviinta sa va rog sa ma sfatuiti. Iata care e problema mea: am infiintat o mica plantatie de vita de vie din soiul feteasca neagra. Formatia mea profesionala neavand nici o tangenta cu viticultura, m-am apucat sa citesc. Dascalii mei au fost V Grecu si Gh Bernaz. Deci am plantat butasii cumparati de la Dealu Mare, la distante de 1 m pe rand si citind ca feteasca neagra e un soi cu mare vigoare, am adoptat tipul (?) Guyot pe tulpina la semiinaltime, cu doua tulpini ,fiecare cu cordon dublu bilateral. Fiecare cordon este constituit anual dintr-o coarda de rod (lemn de un an). Cred ca am gresit plantand butasii la distante prea mici (?), astfel ca lungimea cordoanelor este efectiv de cca 40 – 45 cm. In perioada de vegetatie butucii (cordoanele)au lastarit puternic, au format o tufa deasa (vorba uneia din doamnele de aci) si cu rod putin. Dupa ce a inghetat in 2012, anul asta, in fine ar fi trebuit sa culeg niste struguri, dar au fost putini. E drept ca anul a fost rau: cu ploi si frig in iunie si la fel in septembrie, dar, cum ziceam la inceput cred ca eu am gresit. Acu, dupa atata vorba, va rog, poate ma sfatuiti ce si cum ar trebui sa corectez in anul viitor.

  • gushpi

   @Viorel:
   se pare ca ai gresit destul de mult, avand in vedere ca 2013 este un an exceptional pt agricultura, in special pt vita-de-vie!
   eu am scos galeti de 15 litri (poama) de pe fiecare butas in varsta de 4 ani…, in conditiile in care:
   -in martie la taiere am lasat 2-4 ochiuri
   -dupa caderea florilor i-am stropit impotriva “tuturor” relelor
   -in iulie am copilit ultimile 6 frunze de pe lastarii cu rod, iar lastarii fara rod i-am taiat total
   (mentionez ca am 75% feteasca regala)
   (a, sa nu uit, apa a fost la discretie… prin sistem de irigare la radacina)

   • @gushpi:
    Omul a spus că are Fetească neagră! Gushpi, când se recoltează Feteasca regală şi când cea neagră? În ce areal se află plantaţia ta şi în ce areal a lui Viorel? Cum s-a comportat plantaţia ta în luna septembrie (mai aveai strugurii acolo?) şi cum a trecut peste perioada ploioasă plantaţia lui Viorel? Cine ţi-a spus că 2013 este un an excepţional pentru viţa de vie? Dacă te-ai informat din presă (care spune că producţia anului 2013 este mai mare cu 40 % decât cea din 2012!!) şi te uiţi numai în grădina ta, greşeşti. Recolta anului 2013 este cu 30 % mai mică, datorită: secetei din vară, în unele zone, ploilor reci din septembrie în alte zone, îngheţului timpuriu din perioada 1-4 octombrie, în alte zone. Creşterea producţiei în 2013 este datorată EXCLUSIV intrării pe rod a plantaţiilor tinere, înfiinţate prin programul de reconversie / restructurare a plantaţiilor viticole. Întreabă un producător de struguri care are soiuri cu maturare târzie, să vezi ce conţinut de zaharuri a avut recolta lui, rămasă fără frunze în plin proces de coacere, la începutul lunii octombrie 2013. E uşor să spui cuiva că a greşit, fără să ştii unde. Omul a cerut un sfat, nu critici!

  • @Viorel: Nu ai greşit, Viorel! Aşa s-a comportat Feteasca neagră în majoritatea zonelor de cultură. Să nu uiţi să faci un tratament cu zeamă bordeleză înainte de venirea iernii. La primăvară, să îmi trimiţi nişte poze, să vedem cum pornim tăierile. Feteasca neagră are un sti de creştere debordant, este foarte viguroasă. Distanţa de plantare este în regulă, pe rând, dar aş vrea să ştiu şi cât ai între rânduri. Adresa mea e e-mai este vonheizer, pe yahoo.com

 • Viorel

  Gushpi
  Si eu am facut toate tratamentele cu mare acuratete: atat in perioada de repaus cat si in cea de vegetatie, precum si operatiile in verde. Si eu am sistem de udare, prin picurare, dar nu l-am folosit in vara asta pt ca nu a fost necesar. Sunt constient ca am gresit undeva si de asta am venit la voi, am prezentat situatia reala din terenul meu si va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi, pana la primavara, ca sa pot sa corectez. In meseria mea daca am gresit demolez intr-o zi si in cealalta reconstruiesc, dar aci, fiecare greseala costa cel putin un an, daca nu cumva este iremediabila !

 • dan

  stiu ca nu are legatura cu subiectul dar va rogg mult de tot spuneti-mi si mie cum se numeste planta ata ….

 • Viorel

  Tuturor impatimitilor gradinii:
  Sarbatori fericite si la multi ani cu rod bogat !

 • costin

  salutare tuturor si un an cat mai bun
  de doi ani ma confrunt cu o problema dupa ce tai vita de vie din curte (cateva randuri pentru cei mici) : coardele scurtate (taiate) se usuca , iar pe ele apa de vie care a curs la taiere are o culoare albicioasa …este precum sarea…iar coardele au un fel de mucegai acolo unde au fost atinse de apa aceasta…
  ma gandesc sa nu fie o problema cu solul…sau este o boala a vitei?

  am uitat sa precizez ca dupa cele taiate se usuca , dau lastari noi din butucul principal

  multumesc anticipat daca aveti un raspuns la aceasta problema sau vreun sfat

  • @costin:
   Este destul de greu de diagnosticat asa ceva, fara a vedea la fata locului. Ca si cum l-ai suna pe medicul de familie si i-ai spune ca urina ta este acida si unde cade, arde tot. Medicul ti-ar spune sa nu mai mananci si sa nu mai bei nimic, dar asta nu ti-ar fi de folos.
   Sunt cel putin 100 de cauze care s-ar potrivi simptomelor descrise de tine, dar este foarte riscant sa ne hazardam in aprecieri. Cel mai bine este sa apelezi la un specialist de la Directia fitosanitara din zona ta. Daca ar fi o boala, butucul ar fi deja mort, la descrierea simptomelor facuta de tine 🙁

   • costin

    @Ella von Heizer: multumesc pentru raspuns si pt sfat . O sa incerc sa iau legatura cu un specialist si poate o sa reusesc sa pun si o poza mai sugestiva …dupa taierea de anul acesta ..daca se intampla similar ..cu toate ca sper sa nu mai fie cazul …

 • adrian

  Imi place articolul postat si comentariile pro si contra,dar nu cu rautati ci mai degraba critici constructive.Undesunt mai multe pareri si idei,de acolo isi ia fiecare ce crede ca e mai bun si isi pune in practica in gradina lui.Unde ar fi cat mai multe comentarii sa ne documentam unii de la altii…LA MULTI ANI si un an 2016 cu sanatate si rod bogat!

 • cojocaru

  am o vita f veche producatoare fara pretentii de stropire a crescut f mult si corzile sunt groase cred ca ar trebui intinerita si nu stiu cum

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.