Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tratamente de iarnă la pomi fructiferi

pompa_stropitChiar dacă încă nu este evident, încet-încet ne apropiem de sfârșitul iernii, iar dacă am terminat cu tăierile pomilor este timpul să ne apucăm de primul tratament al pomilor fructiferi. Aceste tratamente, la sfârșit de iarnă sunt cele mai importante dintre toate, așa că executarea corectă a acestora ne va scuti de multe probleme în timpul anului.

Scopul acestor tratamente de iarnă

Tratamentele sunt aplicate, atât contra dăunătorilor, cât și pentru combaterea bolilor, ciupercilor.

Daunatori si agenti patogeni in gradinaContra dăunătorilor, folosim ulei horticol combinat cu insecticid care acţionează prin intoxicarea şi asfixierea larvelor şi ouălor hibernante ale acestora, cum ar fi păduchele din San Jose sau păianjenul roşu comun al pomilor. Câteva produse de acest tip sunt: Confidor oil sau Oleodiazol, dar personalul din magazinul fitosanitar vă poate ajuta la alegerea unui produs similar.

Pentru combaterea infecțiilor cu ciuperci şi bacterii, se folosesc fungicide de contact pe baza de cupru: Champion, Funguran OH, etc. Poate fi folosită şi zeamă bordeleză (piatră vânătă), o substanţă tradiţională, fiind soluţia cea mai ieftină şi cea mai puţin toxică dintre toate, însă este mai anevoios de preparat şi, în general, mai dificil de folosit, aici găsiţi tot ce este de ştiut despre preparare şi folosire.

Eu, de obicei, folosesc Champion şi Confidor OIL pentru aceste stropiri de sfârşit de iarnă/primăvară.

Sfaturi practice

tratament cu fungicidIată câteva reguli general valabile:

 • se efectuează la temperaturi de peste 5C
 • respectaţi strict concentraţiile indicate pe ambalaj
 • folosiţi echipament de protecţie (mască, ochelari)
 • ţineţi animalele de casă departe de grădină când stropiţi
 • respectaţi măsurile de igienă şi protecţia muncii afișate pe ambalaj
 • alegeţi zile cănd nu este vânt puternic și probabilitatea de ploaie este scăzută

Mai jos aveţi câteva sfaturi care se bazează mai mult pe observaţiile, logica şi experienţa mea, nu uitaţi însă că nu sunt inginer horticultor şi nici nu am zeci de ani de experienţă în spate:

 • efectuaţi tratamentele după tunderea pomilor (nu prea are sens să trataţi părţile care vor fi tăiate ulterior, este risipă de material)
 • eu aplic întotdeauna prima dată fungicid iar uleiul după, pentru că aşa mi se pare logic. Din moment ce principiul de funcţionare al uleiului horticol constă în formarea unei pelicule subţiri pe suprafaţa ramurilor nu văd cum şi-ar face efectul fungicidul, care este pe bază de contact.
 • cumpăraţi un prelungitor pentru stropitor! Se găsesc de lungimi pâna la 1.5m, din aluminiu, ce-i drept au preţul destul de piperat dar merită fiecare bănuţ. (Am crezut că n-aud bine când mi-au zis preţul în magazin, dar după stropirea de azi, cred că a fost cea mai bună investiţie din ultima vreme. Am terminat de 3-4 ori mai rapid, nu a mai fost nevoie să car scara după mine, să tot urc şi să cobor etc. Dacă mă gândesc mai bine, la cât de util este cred că a fost defapt ieftin!).
 • dacă observaţi că s-a trezit văntul să vă orientaţi cu spatele spre acesta, nu este deloc plăcut o doză de fungicid direct în faţă. Regula este valabilă şi când aveţi o “treabă mică” urgentă în grădină, mai ales la bărbaţi…nu că eu aş face vreodată aşa ceva, zic numai aşa…ca fapt divers.

Este foarte important să nu faceţi economie la material, toată suprafaţa pomilor trebuie acoperită cu substanţa folosită, nu degeaba se mai cheamă şi tratament de îmbăiere. Pentru mai multe informații despre pomicultură aruncați o privire la această carte!

Felicitări celor care au citit până aici şi nu uitaţi să comentaţi, dacă vi se pare că am zis prostii, dar nu mă supăr nici dacă vreţi numai să mă salutaţi ;)!

132 comments to Tratamente de iarnă la pomi fructiferi

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.