Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tunderea de iarnă a pomilor din grădină

fierastrauCum v-ați obișnuit deja, după prezentarea teoretică despre tăierea pomilor, am să vă arăt cum a fost pusă în practică, la mine în grădină. Spre deosebire de anul trecut de data asta nu m-am apucat singur, am fost ajutat de Bodó Áron, iar trebuie să mărturisesc că văzând cum se face practic, a fost mai folositor decât toate cărțile și articolele citite.

M-am bucurat să aflu că nu am făcut greșeli prea grave anul trecut, dar au fost totuși câteva chestii de corectat. Este important de reținut că pomii din grădina noastră au fost neglijați în ultimii ani, de aceea tăierea lor este un pic mai complicată decât al celor care sunt îngrijiți și tăiați anual. Cea mai mare greșeală din anul trecut, a fost faptul că nu am rărit destul, dar de data asta am fost nemiloși :).
Nu vreau să lungesc prea mult, că oricum, o fotografie valorează cât o mie de cuvinte, așa că vă prezint imaginile de înainte și după tăierea a câțiva dintre pomi, cu explicații scurte la fiecare, care sper să vă fie de folos.

Pentru mai multe informaţii vă recomand să citiţi această carte, despre tăierile pomilor fructiferi.

caise_beforecaise_after Din cauza nucului uriaș de la vecini (care din fericire a fost tăiat ) caișii au crescut strâmt, așa că am încercat să-i echilibrăm pe cât posibil. Regula de bază la tăierea cais este, că se tai numai crengi groase.
mar_beforemar_after După cum se vede ramurile acestui măr tânăr au fost scrutate la jumătate, deoarece s-au lungit prea mult. Observați unghiul de aproximativ 45 de grade între axul vertical și linia imaginară care leagă vârful și ramurile laterale.
prun_before1prun_after1 Un prun tânăr, care din cauza lipsei tăierilor de formare și de cele de menținere din anii precedenți a evoluat necorăspunzător, dar am considerat că merită să încercăm pe cât posibil să remediem situația.
prun_before2prun_after2 Și în cazul acestui prun mai bătrân se vede lipsa tăierilor anuale, dar din cauză că am tăiat agresiv, îndepărtând una dintre ramurile groase, pomul a făcut mai mulți lăstari tineri viguroși, din care vom forma coroana nouă.
prun_before3prun_after3 Iarăși un prun tânăr la care am fost mai agresivi, dar rezultatul este o coroană echilibrată și proporțională, care se va dezvolta corespunzător în următorii ani. Cred că este transformarea cea mai reușită dar și cea mai spectaculoasă dintre toate.
prun_before4prun_after4 Ultimul prun care a fost infectat grav cu monilioză vara aceasta, de aceea am încercat să obținem o coroană cât mai aerisită, având grijă să nu rămână fructe mumificate pe crengi, pentru a preveni repetarea scenariului din anul trecut.

Iată și câteva imagini despre procesul de tăiere:

43 comments to Tunderea de iarnă a pomilor din grădină

 • Intr-adevar, cel mai bine inveti uitandu-te si facand. Eu citesc niste carti despre taierea pomilor de vreo 3 ani dar nu m-as incumeta sa ma apuc singura. In primul rand pentru ca nu inteleg, inca diferentele dintre ramuri. Vorba unei prietene ale mele referitoare la taierea pomilor: “demult nu am mai avut senzatia aia de ” bou” care nu intelege nimic”. Citea de ceva ore informatii despre subiect. Ma alatur ei. Pe de alta parte mai bine ii lasam pe profesionisti sa-si faca treaba.
  In al doilea rand nu as taia eu deoare un prieten al meu s-a apuca, dupa ce a citit intens sa formeze coroane la pomi; aratau ca-n carti dar nu intrau pe rod. Au apelat la un specialist si in anul ala nu au avut ce face cu fructele, asa multe erau. Avea si vreo 100 de pomisori. Eu mai am pana acolo, n-am decat 60.

  Acum… nu ai taiat cam devreme? La noi in zona se taie mai tarziu, prin martie, sau poate suntem noi mai lenesi 🙂
  Cu mult drag
  Adinuca
  PS Cat mai costa taiatul pomilor pe la voi prin zona?

  • huni

   Se pot taia oricand, dupa caderea frunzelor, daca temperatura permite (e bine sa fie peste -5 grade). Cu preturile nu prea sunt la curent, nu stiu ce sa-ti zic.

 • Maryanne

  si eu citesc dupa carti ,dar tot nu pricep suta la suta.Oricum ,nu e usor sa deosebesti crengile .La vita de vie am priceput si mi se pare f usor.La pomi ,mai am timp sa invat.

 • vonheizer

  Haideţi să vă spun câteva principii de bază la pomii fructiferi care sunt obişnuiţii grădinilor noastre:
  1. coroana trebuie să fie aerisită: tăiaţi rămurelele de pe fiecare şarpantă (ramura de schelet, ce groasă, braţul) în aşa fel încât să aibă aspectul unei frunze, sau al palmei deschise cu faţa în sus, cu degetele răsfirate. Aşa se vor bucura de lumină şi căldură toţi lăstarii care or să apară din muguri.
  2. Mugurii care vor avea flori sunt de regulă rotunzi, pe când cei care vor face numai lăstari cu frunze, sunt ascuţiţi. Ia să vă uitaţi! La speciile care au sâmbure, mugurii floriferi sunt dispuşi în buchete, la cireş fiind foarte vizibil acest aspect. La măr, aceşti muguri pot fi în vârful unor lăstărei mici – pinteni, sau mai lungi – mlădiţe. Nu tăiaţi pintenii sau mlădiţele. Creşterile anuale trebuie scurtate la 1/3 din lungime şi întotdeauna la oblic, deasupra unui mugure care “caută” în afară.
  3. Îl contrazic pe Huni! Sunt specii care diferenţiază mugurii floriferi numai după trecerea a cel puţin unui ger (trebuie să aibă perioadă de repaus complet), cum sunt seminţoasele. Altele, precum caisul sau piersicul, diferenţiază mai devreme şi putem pune crenguţe în apă ca să avem casa inflorită de Anul Nou (piersic, forsitia…)Sfatul meu este să lăsaţi tăierea pomilor pentru lunile Ianuarie-Februarie, să mai moară şi din dăunători, să se mai diminueze şi presiunea de infecţie cu fungi, pe anul viitor. Nu cred că sunteţi vreunul în posesia a 30 ha de măr şi mergeţi la un serviciu de la 9 la 17, ca să fiţi presaţi de timp şi să începeţi tăierile din noiembrie :). Eu am tăiat pomii săptămâna trecută. Mai am de fasonat un vişin, un prun şi doi nuci, că s-a înserat 🙁 O să vă arăt fotografii de anul ăsta 🙂

 • […] Recomandări cărți de grădinarit    Tunderea de iarnă a pomilor din grădină » window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: null, status: true, cookie: true, […]

 • […] Tunderea de iarnă a pomilor din grădină […]

 • Isti

  @vonheizer: Taierile pomilor fructiferi se poate incepe din luna decembrie cand se pot taia speciile semintoase (mar, par, gutui, mosmon, scorus), se continua cu samburoase rezistente prun, visin, iar cand nu mai este pericol de -12 grade, atunci cires, piersic, cais, zarzar, migdal. Nu se taie in ramura anuala numai la formarea coroanei sau la taierea piersicului sub forma de veriga de rod. Mai multe informatii veti primi in cursul acestei ierni.

 • Isti

  @Ella von Heizer: L-am denumit un pic impropriu veriga de rod (e folosit la vita de vie aceasta denumire). Piersicul avand ramuri de garnisire mai intersante, de aceea se obisnuieste sa se taie in cep ramura mijlocoe sau chiar cea salba, pentru a forta cei 2 sau 3 muguri ramasi sa deie nastere ramurilor de rod pentru anul viitor. Acest cep fiind situat inferior fata de o ramura mixta completa sau incopleta care va purta rodul in anul in curs, seamana cu veriga de rod ce se foloseste la taierile viteti de vie (in special la soiurile de masa si la cele care poarta ochi purtatori de rod numai de la a-l 8-9 ochi de pe coarda). De aceea l-am numit veriga de rod taierea la piersic. Iar la taierile in ramura anuala este logic: ex: avem o ramura care are cca 40 cm si are cca 10-12 muguri (este doar un exemplu), la semintoase mugurii micsti purtatoare de rod sunt situate la varf (deci daca taiem –> nu avem rod) iar la samburoase avem in functie de specie si soi grupari de muguri sau muguri solitari (la visin cel vegetativ e in varf –> daca taiem, nu avem crestere). Daca ramura are 4-6 mm grosime si trebuie sa hraneasca 12 muguri, va avea crestere moderata in varf (dominanta apicala) si ramuri scurte de rod la mijloc si la baza; daca taiem din acesti muguri, ramura trebuie sa hraneasca doar un nr mai redus de puncte de creste ERGO aceste cresteri vor fi mai lungi si se vor umbri reciproc (putem ajunge chiar la matura) de obicei vor fi purtatoare de muguri vegetativi care la un moment dat vor dezechilibra raportul dintre crestere si rodire.

 • Isti

  @Ella von Heizer: L-am denumit un pic impropriu veriga de rod (e folosit la vita de vie aceasta denumire). Piersicul avand ramuri de garnisire mai intersante, de aceea se obisnuieste sa se taie in cep ramura mijlocie sau chiar cea salba, pentru a forta cei 2 sau 3 muguri ramasi sa dea nastere ramurilor de rod pentru anul viitor. Acest cep fiind situat inferior fata de o ramura mixta completa sau incopleta care va purta rodul in anul in curs, seamana cu veriga de rod ce se foloseste la taierile viteti de vie (in special la soiurile de masa si la cele care poarta ochi purtatori de rod numai de la a-l 8-9 ochi de pe coarda). De aceea l-am numit veriga de rod taierea la piersic. Iar la taierile in ramura anuala este logic: ex: avem o ramura care are cca 40 cm si are cca 10-12 muguri (este doar un exemplu), la semintoase mugurii micsti purtatoare de rod sunt situate la varf (deci daca taiem –> nu avem rod) iar la samburoase avem in functie de specie si soi grupari de muguri sau muguri solitari (la visin cel vegetativ e in varf –> daca taiem, nu avem crestere). Daca ramura are 4-6 mm grosime si trebuie sa hraneasca 12 muguri, va avea crestere moderata in varf (dominanta apicala) si ramuri scurte de rod la mijloc si la baza; daca taiem din acesti muguri, ramura trebuie sa hraneasca doar un nr mai redus de puncte de crestere ERGO aceste cresteri vor fi mai lungi si se vor umbri reciproc (putem ajunge chiar la matura) de obicei vor fi purtatoare de muguri vegetativi care la un moment dat vor dezechilibra raportul dintre crestere si rodire.

 • Isti

  scuze am apasat de 2 ori SUBMIT COMMENT

 • Ella von Heizer

  Aoleooo! M-ai ameţit! Scrie-mi, te rog, din ce sursă ai aceste informaţii. Mi-ar fi mai uşor să traduc şi pentru cei care habar nu au despre ce vorbim noi aici. Dacă tot amestecăm cepii cu muguri şi cu apicalele alea, facem o varză în creierul amatorilor de grădinărit. Eu scriu aici, la HobbzGrădina, cu pretenţia că folosim în mod adecvat terminologia de specialitate, ca să vorbim aceeaşi limbă, cea a grădinăritului. Dacă eu o sa scriu la topicul cu viţă de vie, că lăsăm pentru rod un “lăstar de pe şarpantă”, se răsuceşte Baniţă în mormânt!!! Hai să nu le denumim niciun pic impropriu, ci să vorbim la pomi despre pomi şi la viţa de vie despre viţa de vie.
  Mulţumesc pentru accentuarea mesajului!

 • Ella von Heizer

  scuze pentru z in loc de y, de la tastatura!

 • Isti

  @Ella von Heizer: Sursa??? Lucrari practice la Pomicultura generala. Discutii privind taierile pomilor cu dl dr. Wagner Stefan (presedintele Asociatiei Amicii Rozelor). Si experiente personale privind taierile la pomii fructiferi.

 • Ella von Heizer

  Isti,

  ok, multumesc, o sa discut si eu cu d-l dr. Wagner, sa imi clarifice niste nelamuriri.

  Mai am o rugaminte: as dori sa imi scrii autorii Lucrarilor practice la Pomicultura generala.

  In ceea ce priveste experientele personale, este bine sa precizezi ca TU ai facut asa, ca sa stim si sa invatam si noi din teoria deja aplicata.

  Mai reciteste inca o data postarea mea, privind principiile generale si vezi daca nu cumva am scris si eu, mai detaliat, aceleasi lucruri precizate de tine.

  O zi minunata!

 • Isti

  @Ella von Heizer: Autorii sunt Ropan si sotii Mitre. Ma juti sa gasesc mai usor postarea t-a privind principiile generale pt ca sunt nou pe aceasta pagina si nu prea stiu pe unde sa caut.
  Multumesc
  La fel si tie

 • Ella von Heizer

  Multumesc pentru detalii.
  Postarea mea este mai sus, dupa Maryanne. Reciteste-o si intreaba-ma. Fac meseria de horticultor de peste 20 de ani. Inca nu am uitat ce am invatat de la maestri mei.

 • Isti

  @Ella von Heizer: Atunci am sa iau punct cu punct eventualele completari: “tăiaţi rămurelele de pe fiecare şarpantă (ramura de schelet, ce groasă, braţul) în aşa fel încât să aibă aspectul unei frunze, sau al palmei deschise cu faţa în sus, cu degetele răsfirate. Aşa se vor bucura de lumină şi căldură toţi lăstarii care or să apară din muguri.” –> daca taiem ramurelele de pe sarpante producem fenomenul numit degarnisire, iar acest fenomen tot timpul tinde sa apara la toate speciile (mai degraba datorita umbrei), dar apare foarte frecvent la speciile samburoase in special la soiurile cu ramuri lungi de fructificare. Iar formele de coroana numite palmete sunt pretabile doar la anumite specii si soiuri. De exemplu nu se preteaza la cires care are crestere piramidala (genetic).
  “2. Mugurii care vor avea flori sunt de regulă rotunzi, pe când cei care vor face numai lăstari cu frunze, sunt ascuţiţi. Ia să vă uitaţi! La speciile care au sâmbure, mugurii floriferi sunt dispuşi în buchete, la cireş fiind foarte vizibil acest aspect. La măr, aceşti muguri pot fi în vârful unor lăstărei mici – pinteni, sau mai lungi – mlădiţe. Nu tăiaţi pintenii sau mlădiţele. Creşterile anuale trebuie scurtate la 1/3 din lungime şi întotdeauna la oblic, deasupra unui mugure care “caută” în afară.” –> Pintenul este ramura prefructifera care poarta doar muguri vegetativi, in nici un caz nu va inflori. Scurtatile la 1/3 la cresterile anuale nu se mai practica de foarte mult timp in afara de formarea coroanei sau ce fortare de garnisire. Iar daca tot vrem sa folosim termeni adecvati si exacti, la samburoase doar anumite specii si soiuri au ramura buchet sau buchetul de mai. Unele au grupari de muguri care pot fi alcatuiti din pana la 8 muguri la anumite soiuri de cais.
  “Sfatul meu este să lăsaţi tăierea pomilor pentru lunile Ianuarie-Februarie, să mai moară şi din dăunători, să se mai diminueze şi presiunea de infecţie cu fungi, pe anul viitor” –> perfect de acord si si cu restul la care nu am scris comentariu.
  ” Mai am de fasonat un vişin, un prun şi doi nuci, că s-a înserat ” a fasona in horticultura inseamna altceva si nu se intelege taiere de rodire si fructificare.
  Vrau sa intreb cum se taie nucul? Pentru ca taierea la nuc dupa prof Ropan este interzis (nu si parerea mea).
  Sper ca nu te-am suparat cu aceste observatii si iti doresc o seara placuta.

 • Hotarat lucru, imi mentin pozitia de la inceputul anului si din capul listei de comentarii. Nu ma bag… Daca voi care va pricepeti, aveti atatea pareri diferite, eu care nu ma pricep o iota, ce caut pe aici cu foarfeca in pom? Taierea pomilor ramane in continuare treaba profesionistilor. Cel putin la mine in livada… Macar asa am pe cine da vina daca nu am fructe 🙂

 • Isti

  @Adinuca: Ai ce cauta, pentru ca nu este complicat, doar pare. Important sa cunosti ramurile de garnisire la fiecare specie. Sa cunosti un pic de fiziologia plantei. Sa cunosti caracteristicile soiului. Si sa sti ce vrei sa obtii. ( Si cel mai important FARA MILA. Daca tai pomii cu mila, le faci mai mult rau. Am experimentat asta pe propria piele).

 • Ella von Heizer

  Isti, imi interpretezi cuvintele, dandu-le un alt inteles!!!! Cine a spus ca trebuie sa taiem ramurelele de pe sarpanta ca sa o degarnisim?????

  Am scris cateva principii generale! Cand va fi cineva interesat de un ANUMIT aspect, voi face precizari. Eu nu cm copiat si nici nu am interpretat in felul meu cele citite prin carti. Meseria asta are si ea subtilitati, ca multe altele. In mod cert nu am vrut sa sperii pe nimeni cu o multime de informatii aruncate la gramada.

  Cand o sa intrebe cineva despre tipurile de coroana sau in mod particular despre taierea la samburoase, am sa ii raspund la obiect.

  Tu ai dat un raspuns amalgamat si de aceea am dorit sa imi spui sursa care te-a inspirat. Este adevarat ca la agricultura si la fotbal se pricepe toata lumea. De aceea suntem unde suntem 🙂

 • Ella von Heizer

  Nucul se taie atunci cand inca sunt frunzele bersi, de regula la sfarsitul lunii August. Atunci putem vedea foarte bine care sunt lastarii lacomi si care sunt cei uscati sau cu tendinta de uscare. Nucul are prin definitie un tip de crestere care nu necesita prea mari corectii. Spune-mi de ce nu esti de aceeasi parere cu profesorul Ropan? (Vad ca nici eu nu sunt de partea lui :)))

 • Isti

  Scuze,dar asa am inteles eu din cele descrise de tine. Este adevarat si expresia unui maistru intr-ale pomiculturii ca:” daca ipotetic pui 4 poicultori langa acelasi pom, nu ramane doar scheletul pomului, dar acest lucru nu unseamna ca vreunu-l dintre ei a taiat gresit, doar ca a avut o alta idee”.
  O seara placuta

 • Ella von Heizer

  Frunzele VERZI

  scuze, s langa z si v langa b

  ce bine ar fi fost sa fin fata in fata si sa discutam!!!!

 • Isti

  @Ella von Heizer: ok
  Unde vrei sa ne intalnim?
  (Si il chemam pe huni moderator de discutie, iar pe urma postam concluziile. Cine este pt?

 • Ella von Heizer

  Huni, te rog sa ii scrii amicului ISTI, ID-ul meu de messenger.
  Se pare ca aici avemn un pasionat cu care, un schimb de idei mai infocat nu poate fi decat contructiv.
  Ca sa nu ii plictisim pe vizitatorii tai, ar fi mai bine sa venim aici cu o parere obtinuta prin consens, consens pe care ar fi de dorit sa nu il obtinem aici, nu?

  Merci!

 • Ella von Heizer

  Promit ca toate taierile pe care le fac de acum incolo sa le imortalizez si sa vi le arat. Criticile sunt mai utile pe material didactic, decat ipotetic. Il provoc si pe amicul Isti la aceasta lucrare. Cine este pentru? 🙂

 • Isti

  @Ella von Heizer: Nu sunt de accord cu Ropan in ceea ce priveste taierea nucului, pt ca el a ramas la parerea ca nucul se bate si nu se taie. Adica taierile sunt de fapt ce s-a rupt la recoltare ( cand inca are frunze), dar de fapt sunt o groaza de descrieri si pareri in ceea ce priveste momentul si metodele de taiere la nuc.

 • Isti

  @Ella von Heizer: Cate taieri ma astepta pe mine in primavara, nu cred ca pot sa promit ca imortalizez fiecare pom, doar ca nu va ajunge spatiul de pe server. In schimb sunt de acord, pt scopul este sa invete cat mai multa lume.

 • Cosmyn

  Daca tot avem pe aici si specialisti ar fi pacat sa nu rezulte ceva constructiv. Am imortalizat si eu cateva din taierile din anii trecuti la pomi de 3-4 ani, si pentru ca urmeaza un nou sezon de taiere, as fi bucuros sa ma consult cu cineva pe aceasta tema. Isti a spus foarte adevarat ca nu e greu sa faci taieri daca cunosti ramurile, fiziologia plantei, caracteristicile plantei, si sa stii ce vrei. Numai ca toate acestea presupun MULT studiu si multa practica pe care daca nu le ai… . Oricum, eu, spre deosebire de Alinuca m-am incumentat si am indraznit sa ma apuc singur de taiere , ce a rezultat!? as fi curios sa aflu de la cei care sunt mai in cunostiinta de cauza decat mine. Vreau sa mentionez ca pentru mine una din cele mai didactice materiale este cartea lui Heiner Schmid “Pomii si arbustii fructiferi, Lucrarile de Taiere”[link]. Multe fructe la toata lumea!

 • rodica

  Va rog frumos daca puteti sa-mi raspundeti la o intrebare!!!!!!!!!!!!!!
  d Deoarece habar nu am de tunderea pomilor si nici nu am putere fizica sa ma catar prin pomi ,am chemat o persoana care m-a asigurat ca e “mare ” specialist la taierea pomilor. Tunderea a facut-o in urma cu 2 zile . Pomii arata bine si “aerisiti, dar acum e inghetat afara .pomii se afla in zona de deal a muntilor Apuseni. INTREBAREA Oare nu au fost tunsi prea repede?? Nu vor ingheta??? Mentionez ca pomii sunt: meri, peri, ciresi, pruni, piersici. MULTUMESC

 • Nu, nu au fost taiati prea repede. O sa fie bine, veti vedea!

 • rodica

  Va multumesc frumos pentru raspuns , mi-a-ti facut o mare bucurie cu raspunsul dv. In primavara dupa ce inmuguresc o sa va scriu cum arata.

 • nicu gagelea

  MULTUMESC PTR AJUTOR SA FIM SANATOSI CU TOTII SI RECOLTA BOGATA DOAMNE AJUTA

 • nicu gagelea

  VA MAI ASTEPT SI CU ALTE NOUTATI AN DOMENIU SPOR LA TREABA

 • Lucia

  Sotul meu a taiat singur pt. prima oara visinul din gradina, la mijlocul lunii martie (Bucuresti). Problema este ca l-a chelit de tot, i-a taiat toate ramurelele mici, iar acum de-abia daca mai are cateva flori, ici si colo. Nici macar frunze nu prea mai are, doar cateva. O sa-si mai revina pomul asta ? Sunt f. suparata, mai ales ca este singurul pom din curte.

  Lucia

  • Ella von Heizer

   @Lucia:

   O sa-si revina, cu siguranta. Va trebui sa il ingrijesti ca si cum ar avea frunze si flori si fructe. Adica sa nu neglijezi nicio stropire. Anul viitor pomisorul iti va multumi. Probabil ca va aveam multi lastari lacomi. Daca poti, fotografiaza-l si trimite-mi poza. Sa vad daca iti pot marca pe ea ce trebuia taiat, in locul ramurelelor roditoare.

 • Cicilia

  Buna ziua , La multi ani ! in primul rind ,
  Este vorba de salcii la o locatie pe malul marii .Cind anume le tai , deoarece am vazut primavara trecuta ca fostii salariati le-au taiat de tot referindu-ma la ramuri si am inteles ca si acum ar trebui sa le tai ?
  Nu ma pricep la gradinarit mai ales la copaci …….cu florile este altceva .

 • serban

  buna ziua,ma intereseaza cum se taie pomii fructiferi anului urmator de la plantare,anul 2,la prun,cires,visin,cais,mar si eventual la vita de vie

 • Ion din Banat

  Taiatzi, taiazti, acolo pe dincolo dar ne spune cineva raspicat ce nu trebuie taiat pentru ca se pare ca e mai grav daca tai ce nu trebuie decat daca nu tai ce trebuie. Cu cat mai multe foto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Nelu

  Buna! Am postat si eu tot pe site-ul hobbygradina, la “taierea de formare la pomii fructiferi in primul an”, doua intrebari legate de taierile de formare. Vrea cineva sa-mi raspunda, va rog, mi-ati face un mare serviciu. Chiar ma intereseaza. Va multumesc anticipat…

 • phlox

  Prieteni “stilisti de pomi” si priceputi, nu va mai ascudeti dupa degete, si veniti de va impartasiti stiutele si celor mai putin norocosi in materie….Nu tineti doar pentru voi ceea ce vor sa stie si altii. Doar suntem pe un blog mai mult decat respectabil 😉
  Nu va mai leneviti, hai, la treaba cu penita!
  Multumim!

 • lily

  buna,am si eu intrebari,poate stie cineva..1.stie cineva citeceva despre cires amar alb ?am un pom,cred ca e cires,are vreo 2 metri[poate ceva mai mult ] si nu vrea sa infloreasca,ce sa-i fac?vreau macar sa vad ce fel de fructe face[ e crescut din simburi ],multumesc

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.