Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Tăierea pomilor fructiferi

taiere_la_ramificatieLucrarile de taiere de la A la Z; Czako Sarolta, Vallo LaszloTăierea pomilor fructiferi este poate cea mai dificilă operațiune din grădină, nu pentru că ar fi foarte complicată, însă necesită cunoștințe specifice și experiență iar probabilitatea de a greși este mare, putând afecta grav evoluția pomilor. Este o lucrare obligatorie în livadă, fiind importantă din punct de vedere a rodirii, de aceea, dacă nu suntem siguri de modul corect de efectuare a acesteia, mai bine cerem ajutorul unui specialist.

În funcţie de vârsta şi de gradul de dezvoltare a pomului putem vorbi de tăieri de formare, la pomii tineri (1-5 ani) şi tăieri de menţinere la cei maturi, care este defapt tema acestui articol.

Astea fiind spuse, aș dori să vă prezint, cât se poate de sumar, ce trebuie să ştiţi despre tăierea pomilor fructiferi, pentru a evita greșelile grave.

De ce este necesară tăierea pomilor, și când se face?

De obicei se efectuează în perioada de repaus, după căderea frunzelor (în afară de cireș, vișine și piersic, care se tai vara după recoltare) și are ca scop următoarele:

 • menținerea echilibrului dintre creștere și rodire
 • îmbunătăţirea sau menţinerea calităţii recoltei
 • controlul formării coroanei
 • păstrarea coroanei aerisită și luminată

Unelte necesare

scule_taiere_pomiDacă ne hotărâm să efectuăm singuri tăierea pomilor, vom avea nevoie de următoarele unelte:

 • foarfecă de grădină
 • foarfecă de crengi cu mâner ergonomic
 • fierăstrău cu ramă
 • fierăstrău cu lamă retractabilă (opțional)
 • scară extensibilă
 • tocătoare de crengi (opțional)
 • mănuși de grădină (mai ales dacă temperatura este sub 0 grade)

Cum să tăiem pomii fructiferi?

Cel mai important de reținut este faptul că tăierea este o măsură de stimulare a creșterii, și nu de limitare a acestuia, dacă portaltoiul este un soi viguros, nu putem limita creșterea acestuia, indiferent cât de drastic am tăia! Cu cât se taie mai mult cu atât creşterea va fi mai vigoroasă, proporţionalitatea asta directă fiind principiul de bază al tunderii plantelor. Tăierile se efectuează la temperaturi de peste peste -5 C, în concordanţă cu tăierile din anii anteriori.

Iată  câteva sfaturi de bază:

 • prima dată eliminăm ramurile uscate, rupte sau rănite
 • este foarte important să îndepărtăm ramurile afectate de boli
 • când tăiaţi ramuri să faceţi tăietura cât mai aproape de baza lor (inelul ramurii), fără a răni scoarţa
 • trebuie îndepărtate ramurile care se intercalează sau se ating
 • se îndepărtează ramurile îndreptaţi spre interiorul coroanei
 • totdeauna se taie la o ramificaţie, înlocuind lăstarii bătrâni cu lăstari mai tineri
 • să nu uităm nici de normarea mugurilor de rod
 • dacă nu avem ramificaţie (în special la tăierile de formare) se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de acesta
 • dacă rana are diametru mai mare de 2 cm se aplică mastic special (de obicei pe bază de ceară) pentru a preveni infecţiile şi a stimula vindecarea lor

Dacă nu s-au efectuat anual tăierile de menținere la un pom, s-ar putea ca după tăiere (care este obligatoriu mai severă) să avem o recoltă săracă sau să nu avem deloc, dar după primul an cu siguranţă vom observa efectele benefice a tăierilor.

Ca să nu fie numai teorie,  în articolul următor vă voi prezenta, tăierea pomilor fructiferi în practică, la mine în grădină! Până atunci, un singur lucru vă mai întreb, voi apelaţi la specialişti sau efectuaţi tăierile singuri?

36 comments to Tăierea pomilor fructiferi

 • scuze de deranj. am un brad in ghiveci – cca 1m. as vrea sa-l plantez in curte. ai putea sa-mi dai cateva sfaturi: cand, cum, etc…? merci.

  • huni

   Bine ai venit!
   Se poate planta si pe timpul iernii, cand pamantul nu este inghetat, dar daca nu este prea urgent cel mai bine e sa astepti primavara. Pentru bradul tau, trebuie o groapa de aprox 60x60x60 cm, la baza caruia poti pune un strat de compost. Este important ca drenajul sa fie bun. Nu-l planta afara direct, ci inainte de plantare sa-l tii intr-un loc mai racoros (0-5C) timp de 5-10 zile. Inainte de plantare sa fixezi tutorele de care vei lega bradul, iar la alegerea locul de plantare sa tii cont de dimensiunile la care va ajunge bradul tau. Sper ca iti sunt de folos aceste informatii si te mai astept.

   • xCucusong

    @huni: Permite-mi sa dau o mana de ajutor la plantatul bradutului.

    Trebuie avut in vedere ca brazii au peste 90% din radacini in primii 25 – 30 cm., deci nu e nevoie de 60 cm adancimea gropi. Largimea gropii sa fie pe putin 30 cm inafara marimi mingei sau sferei (ball, engleza)rezultat dupa scoaterea pomisorului din ghiveci. Fundul gropii poate fi firma, ne sapata, pentru a evita scufundarea pomului. In caz de plantarea pomilor fara pamant pe radacina se pune in fundul gropii un musuroi din pamant afanat care va ajura la rasfirarea radacinilor si la ridicarea pomului pentru a avea adancimea dorita, coletul la nivelul solului. In acest caz radacinile se fasoneaza pentru a improspata taieturile si a se inlarura defectele. De asemenea se scurteaza radacinile absorbantela 1-2 cm.

    In cazul ghivecelor cand radacinile sunt crescute sub forma de inele e bine aplicarea unor taieri (fasonari)superficiale a radacinilor pentru a determina radacinile sa creasca radial (spre exterior), sau, simplu, se desprin radacinile exterioare aflate in inele cu mana sau o unealta cu care se poate “scarmana” (nicovala de la foarfeca de taiat pomii) la exterior sfera, sau sa-i zicem englezit “ball-ul” (pronuntarea este BOL, ca la footBOL, sau futBOL). Oricum, evitati o deranjare prea mare a radacinilor. In caz ca la baza ball-ului radacinile sunt compacte, ca un tol, sau o retea densa, cu ajutorul unei casmale se poate inlatura, trin taiere sau scarmanare, o grosime de catva centimetrii.

    Compostul sau ingraseminte se amesteca in pamantul ce se adauga in jurul radacinilor sau ball-ului. Respectati adancimea de plantare, coletul plantei sa fie la nivelul pamantului sau usor mai ridicar decat nivelul inconjurator, in asa fel ca la terminare sa apara un usor musuroi, dar nu mai inalt de cativa centimetrii. In panant mai umed e bine ca pomul sa fie, putin, plantat ca pe un musuroi pentru a favoriza un drenaj. Nu se adauga pamant pe sfera (ball), asta va duce la gresala de a alnta mai adanc, si la compromiterea lucrarii. Radacinile au nevoie de aier, respectati adancimea de plantare.

    In cazul plantarii din ghiveci, cu sfera (ball), este dificil sa instalezi tarusi pentru ancorare inaitea plantarii. In acest caz se poate ancora cu tri tarusi asezati in triunghi la care se atasaja sfoara sau sarma ce se prinde de pom. Sa nu uitati, ancora se va inlatura dupa un sezon sau dupa ce nu mai e pericol ca pomul sa-si schimbe pozitia verticala. Sfoara uitata in jurul trunchiului poate zugruma pomisorul. Pe sfoara sau sarma de ancorare se poate instala 25-30 de cm de furtun, uzat, ce va proteja coaja tanarului pom de a fi taiata. Sau alt material ce poate crea o tamponare (sac vechi, sau alta panza).

    Succes.

 • Salut,

  As dori sa stiu daca sfaturile pentru taiere de aici se aplica si pentru prima taiere de dupa plantare.

  Am plantat 12 pomi in toamna trecuta si va trebui sa-i tai la 80 cm luna asta. Pot aplica ce ai scris mai sus? “se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de acesta”

  Unde se gaseste de cumparat mastic?

  Multumesc!

  • huni

   Da, astea sunt reguli general valabile, le poti aplica cu incredere! Cu taierea pomilor tineri eu as zice sa mai astepti un pic. Trebuie sa astepti pana cand se mentine o temperatura de peste -5 grade timp de cateva zile. Eu am cumparat mastic din ungaria, se numeste “Fagél”. Aici nu stiu unde se gaseste, dar poti folosi si ceara. Daca ai pomi tineri nu prea ai nevoie de mastic pentru ca se aplica doar la ranile care au diametrul de peste 3-4 cm.

 • profesor73

  Raspuns la intrebare:
  Taierile le fac cu sfaturi de la diferite persoane, pt. cas nu am gasit pe cineva sa se ocupe cu un program stabilit anual.
  Zona: Ilfov, maxi taxi din Bucuresti Obor.

 • rapsodia

  Ff binevenit articolul.Daca se poate ar fi interesant si ceva despre altoire.

 • Mihai

  Apreciez foarte mult initiativa dumneavoastra pentru pasionatii in gradinarit.
  As dori sa cunosc un specialist in taierea pomilor in vederea unei posibile colaborari.
  Multumesc

  • huni

   Multumesc pentru aprecieri Mihai și bine ai venit! Eu am avut un prieten care se ocupa cu asa ceva, insa din pacate a plecat din tara. Sa speram ca va vedea cineva comentariul tau si te va contacta, insa ar fi bine sa specifici macar judetul sau zona in care stai.

 • Georgiu

  Buna seara,

  Constat ca sunteti cu multa experienta fata de mine.
  Va rog respectuos puneti-ma in legatura cu un specialist in tairile necesare in gradina.
  sunt disponibil prin e-mailul de mai sus sau prin telefon
  0744-779410
  Va multumesc anticipat mai ales celor din jurul meu(Com.Floresti
  jud.Cluj)

 • Florin

  Am o mica observatie de facut. Ramurile cu diametrul mai mare de 2 cm se netezesc cu cosorul, se dezinfecteaza cu solutie de CuSo4 305% si se protezeaza cu mastic. Dupa finalizarea taierilor la fiecare pom in parte, sculele (foarfeca/fierestraul/etc.) se dezinfecteaza pentru a nu imbolnavi alti pomi…

 • […] Florin: Am o mica observatie de facut. Ramurile cu diametrul mai mar… […]

 • noel

  iarna se pot taia pomi?dar cires sau cais?

 • mizura

  poate sa-mi spuna cineva??!!;dc eu am un brad de vreo 3 m si as vrea sa mai tai din el ca sa nu mai creasca inalt sa nu deranjeze vecinii,ca e linga gard,se va usca??am vazut unul argintiu pe domeniul public si cineva la taiat pt impodobit de craciun,vad ca el merge in continuare.(dar eu am mai taiat asa unul si sa uscat!)VA MULTUMESC PT SFAT!!

 • phlox

  @Cosmyn:
  Esti tare dragut, Cosmyn. Sigur ca ma intereseaza, de aceea am si cumparat-o;
  spuneam cu ceva timp in urma (in discutia cu Isti) ca-mi prind urechile (si nasul, si mainile…) in explicatiile din acea carte (si nu numai, din oricare alta carte). Vina e a mea, si numai a mea ca-s cam naroada la acest capitol . Sunt genul de elev care cu teoria, oricat de bine ar sta, fara practica e un zero tuflit! Imi trebuie poze, desene (ca la tantalai) sau, si mai bine, sa vad la cineva cum procedeaza;
  eeeee, asa ar fi o alta mancare de peshte!
  M-as “expertifica” (Huni, nu cauta in DEX,cuvantul l-am inventat acu’, adica voi deveni un fel de clona de expert
  🙂 :))! :):)
  multumesc,
  cu drag

 • huni

  @Cosmyn Ti-am sters comentariul, sper ca intelegi ca aici nu este locul potrivit pentru asa ceva. Cei care vor cu adevarat stiu de unde sa downloadeze, dar sincer cred ca este accesibil oricui s-o cumpere si legal la pretul unui pachet de tigari (10-11 ron sau cat o fi).

 • girtu dumitru

  buna ziua am facut taieri in livada dar nu am avut acea substanta pe nume mastic ci am folosit ca protector asupra ranilor pomilor ca untura de porc e ok sau sa numai folosesc asa ceva?multumesc anticipat

 • Mariana

  te rog spune-mi care este perioada favorabila de taiere a pomilor?
  Nu i-am taiat pana acuma nici o data si pomi sunt de 6 ani plantati. Vreau sa ii tai maine.
  Visini, caisi, nuc, corcodus, prun, piersic, care dintre ei pot sa tai acum si care nu, iar daca nu pot sa ii tai maine pe unii cand este indicata taierea lor

  Iti multumesc pentru sfaturi

  • huni

   Buna Mariana! Te rog sa recitesti articolul, sunt convins ca vei gasi raspunsuri la toate intrebarile tale :). Eventual poti arunca o privire si la linkurile incluse sa la articolele similare listate la sfarsit. Spor la treaba!

 • Nelu

  Am vazut ca prezentati cartea “POMII SI ARBUSTII FRUCTIFERI LUCRARI DE TAIERE” a lui Heiner Schmid, am si eu doua intrebari din aceasta carte legate de taieri. La pagina 137 am gasit: “la perii cu cresteri mai viguroase, lastarii concurenti vor fi CIUPITI mai devreme, atunci cand au 20-25 cm.”. Intrbare: ce este ciupirea, concret, daca scopul este acela de a scapa de lastarii “ciupiti” si cum se face ciupirea? (Poate imi lipseste numai imaginatia…, ar fi sansa mea).
  In continuare: “La sfarsitul lui iulie vor fi aplicate masurile de taiere(CORONITA, CIOT) rarire si formare.”. Vreti sa spuneti mai multe despre taierea CORONITA,CIOT? Multumesc anticipat!!!

 • Nelu

  A…, inca ceva: unde gasesc specialisti in zona mea(Cluj)? Sigur vorbesc de specialisti in taiere.

 • Nelu

  Scuze pentru insistenta, specialistii sunt problema mea nu-i nevoie sa-mi raspundeti la asta. M-am pripit cu intrebaea…

 • Nelu

  Mai am o intrebare despre ciupire, legata de taierile pentru formarea coroanei la cais. In cartea CAISUL SI PIERSICUL de L. Chira, V. Chereji, M. Roman, se descrie formarea coroanei vasului californian,pag. 79- 80. O sa dau aici citatul cu nelamurirea mea: “In anul 1, vara, cand prelungirile ramurilor definite sau lastarilor alesi depasesc 60cm, se CIUPESC pentru formarea de lastari, din care, prin bifurcare, in anul urmator se retin sase ramuri principale. Sarpantele sunt dispuse la unghiuri mici cu verticala(30- 35*), facilitand intensivizarea culturii. “. Ce este exact “ciupirea” si cum anume se face? Daca nu am facut- o in anul 1 al plantarii e prea tarziu s- o fac in anii urmatori cand ramurelele sunt mai groase in formare??? Vorbesc despre ciupirea penru formarea celor trei bifurcatii mari. Ciupirea o mai gasim si la lucrarile de formare a vasului intarziat pagina 77- 78, dar aici “se ciupeste varful la 1- 2 lastari din partea superioara a vergii(pomii plantati ca vergi)”. Multumesc!

 • edward

  Salut! As vrea sa altoiesc un mar domnesc intrun mar salbatic,care este perioada optima de altoire tinand cont ca el este adus din zona de deal la zona de campie? La ce perioada aproximativ intra pe rod de la data altoiri?? Multumesc anticipat!

 • cosmin

  scuze eu tot am kautat si nu pot sa gasesc exact perioada in kare se taie pomi fructiferi !adika pt fiecare in parte dak se poate !?

 • Cartiregale

  Va recomandam cartea POMII SI ARBUSTII FRUCTIFERI – LUCRARILE DE TAIERE de HEINER SCHMID

  Puteti comanda aceasta carte de la Cartiregale
  Telefon: 0746407499
  Pret: 9 RON

  Cartea „Pomii şi arbuştii fructiferi – lucrările de tăiere“ este (în Germania) la a 7 ediţie şi cuprinde un număr sporit de fotografii şi schiţe. Tăierilor de formare a fusului subţire li s-a acordat acum un spaţiu mai mare deoarece această formă de coroană este agreată de un număr din ce în ce mai mare de pomicultori. Stilul de expunere a noţiunilor teoretice, dar şi însoţirea explicaţiilor de un bogat material foto, face ca această carte să fie pe cât de utilă pe atât de uşor de înţeles. Schmid este, de mai bine de 20 de ani, un nume de referinţă atât printre pomicultorii amatori cât şi în cercurile de specialişti din Germania, iar manualul despre tăierile la pomii şi arbuştii fructiferi pe care l-a scris este exemplar din toate privinţele.

  Cuprinsul cărţii „Pomii şi arbuştii fructiferi – Lucrările de tăiere“:
  • ÎNTREBĂRI DE BAZĂ
  o De ce nu cresc pomii fructiferi singuri?
  • TEORIA
  o Diferite tipuri de creştere: pom, tuia, arbust pitic
   Dezvoltarea pomilor
   Dezvoltarea tufelor
   Arbuştii pitici
  o Funcţiile rădăcinii, tulpinii şi frunzelor
   Rădăcina
   Tulpina
   Frunzele
  o Creşterea tulpinilor şi perioadele de creştere
   Creşterea în lungime
   Creşterea în grosime
  o Lăstarii şi mugurii pomilor fructiferi,
   Mlădiţa lungă
   Ramificaţii scurte
   Rezerve vegetale
  o Fazele de dezvoltare ale coroanei
   Stadiul de tinereţe
   Stadiul celei mai mari producţii
   Stadiul de îmbătrânire şi uscare
  o Forţe ce acţionează asupra-creşterii plantei
   Forţa gravitaţională
   Lumina
  o Legi de creştere
   Stimularea vârfurilor ramurilor
   Stimularea laturilor superioare ale ramurilor
   Stimularea vârfului pomului
   Stimularea bazei
  o Caracteristici de creştere tipice fiecărei specii
  • PRACTICA
  o Unelte pentru tăiere
   Foarfeci
   Fierăstraie
   Cuţitul
   Pietrele abrazive
  o Îngrijirea uneltelor
   Foarfeca
   Fierăstrăul
   Cuţitele
  o Folosirea uneltelor
   Utilizarea foarfecilor
   Mânuirea fierăstrăului
  o Reacţiile coroanei în urma tăierii
  o Lucrările de formare
   Îndepărtarea
   Proptirea
   Ancorarea şi împovărarea
  o Când se execută tăierea?
  • Creşterea şi îngrijirea coroanelor
  o Coroana piramidală
   Principii teoretice
   Aplicarea practică a tăierii educative
   Când se încheie tăierea educativă?
   Pentru limitarea înălţimii coroanelor
   Tăierea de întreţinere
   Tăierea de întinerire
  o Variante ale coroanei piramidale
   Coroană fără ax (goală la interior)
   Coroană aplatizată
  o Fusul subţire
  • ADAPTAREA TĂIERILOR LA PARTICULARITĂŢILE SPECIILOR DE POMI
  o Sămânţoase
   Mărul
   Părul
   Gutui
  o Sâmburoase
   Cireşul
   Vişinul
   Prunul şi corcoduşul
   Piersicul
   Caisul
  o Fructe cu coajă tare
   Nucul
  • TĂIERILE DE VARĂ
  o Pomii fructiferi
   Tăieri de vară în coroane tinere
   Tăieri de vară în coroane productive
   Tăieri de vară la altoi şi în coroane întinerite
   Particularităţi ale speciilor
  o Tufe Arbuşti
   Tufe
   Coroane pe tulpini
  • ALTE MĂSURI DE ÎNGRIJIRE A COROANELOR
  o Tăieri în coroane neîngrijite sau formate greşit
   La pomii mai tineri
   La pomii bătrâni
  o Fasonarea coroanelor în vederea altoirii
  o Îngrijirea coroanelor pomilor altoiţi
   Îngrijirea portaltoilor
   Îngrijirea capetelor de altoire cu un singur lăstar
   Îngrijirea capetelor de altoire cu mai multe ramificaţii
  o Tratarea rănilor rezultate la tăiere
  • ARBUŞTII
  o Coacăzul roşu şi alb
   Tufe
   Tufe susţinute de garduri de sârmă
   Arbuşti cu tulpini înalte şi scunde
  o Coacăzul negru
   Tufe de coacăz
   Susţinerea tufelor pe garduri de sârmă
   Soiuri altoite pe tulpini înalte şi scunde
  o Agrişul
   Tufele
   Creşterea tufelor pe garduri de sârmă
   Tulpini înalte şi scunde
  o Zmeurul
  o Rugii de mure
   Soiuri în formă de lujer, crescute vertical
  • DISPOZITIVE DE SUSŢINERE
  • SCURTĂ ÎNDRUMARE PENTRU, CREŞTEREA COROANELOR PIRAMIDALE
  o Prima tăiere reductivă a puieţilor altoiţi de un an ale caişilor, piersicilor, vişinilor şi gutuilor nobili mai mari
  o Prima tăiere reductivă a pomilor în vârstă de mai mulţi ani, în cea mai mare parte cu coroane de un an, la măr, păr, gutui, corcoduş şi cireş, dar şi la cais, piersic şi vişin
  o A doua tăiere reductivă
  o A treia tăiere reductivă şi următoarele
  o Finalizarea tăierii educative
  • BIBLIOGRAFIE

 • marian

  Salutare!
  Sunt interesat fix de acelasi subiect ca si Edward
  “As vrea sa altoiesc un mar domnesc intr-un mar salbatic,care este perioada optima de altoire tinand cont ca el este adus din zona de deal la zona de campie? La ce perioada aproximativ intra pe rod de la data altoiri?? ”
  Am copiat spusele lui. Multumesc Edward!
  In plus, daca altoiesc primavara, cu cat timp inainte trebuie taiata crenguta la domnesc (presupunand ca il aduc din alt judet si trebuie pastrat pana in momentul altoirii (a propos cum il pastrez?). Pe de alta parte, daca il altoiesc in mugur dormind la sfarsitul lui august, CU CAT TIMP INAINTE POT SA TAI CREANGA DE DOMNESC (GANDIND CA DACA MUGURUL E PE CREANGA S-AR PASTRA MAI BINE, RAMANAND SEVA MACAR CU CATEVA ORE MAI MULT (CRED CA E O TAMPENIE CE ZIC … 😉 sau CATE ORE POATE REZISTA UN MUGURE TAIAT IN LUNG CA LA CARTE, INAINTE DE A-L ALTOI? Toata chestia e legata de faptul ca nu am in aceasi localitate altoiul si portaltoiul SI E NEVOIE DE TIMP.
  Astept, cu rabdare, un raspuns!
  Va multumesc!

 • zuara

  @Marian
  Am altoit asta-primavara cativa meri si peri cu butasi recoltati cu aproape trei saptamani inainte, tinuti in beci intre timp, la rece, dar nu in apa.Nici eu nu credeam ca se mai prind, dar s-au prins f. bine toti.La mine a fost invers, i-am recoltat dintr-o zona de campie, unde era mult mai cald, si i-am pus pe portaltoiuri intr-o zona de deal, mult mai rece, si din aceasta cauza a trebuit sa astept pana se mai incalzeste vremea si la noi.I-am recoltat la sfarsitul lui martie si i-am folosit in jur de 10 aprilie, cand la noi inca nu infrunzisera nici merii, nici perii.
  Incearca, si mult succes.

 • marian

  Ma bucur ca vi s-au prins! E de necrezut ca au rezistat atat.
  Plecand de la ideea samburoase pe samburoase si samantoase pe samantoase, ma intreb daca sunt compatibili portaltoii de cires paduret cu altoi de cais, piersic? A incercat cineva? Inteleg ca varianta despre care intreb respecta regula, insa nu stiu daca exista si randament (dezvoltare egala sau aprox egala in grosime a portaltoiului si altoiului si … mai tarziu roadele: putine , normale sau multe) de-a lungul timpului, nu doar implinirea minima a unei conditii. Cum se dezvolta mai bine un prun, un cais, un piersic ? Pe portaltoi de cires paduret sau pe corcodus? A propos, ieri am vazut un cires altoit pe portaltoi de visin. Actiunea s-a facut acum vreo 10 ani si rana se inchisese cu succes. Dezvoltarea insa era invers proportionala (visin subtire, cires semnificativ mai gros). Nu arata deloc bine. Probabil ca pe portaloi de concodus sau cires paduret era mult mai bine
  Personal, intentionez incepand cu primavara care vine, sa deprind incet- incet actiunea de altoit!
  Succes la incercari si experiente, tuturor!

 • doru

  cum sa tund acest par

 • […] riscul de a repeta ce a mai scris Huni legat de acest subiect am să enumăr şi eu scopurile principale ale […]

 • marius

  Care este efectul produsului relaco?
  Cum se utilizeaza si care este compozitia acestui produs?
  Avantaje si dezavantaje.
  Multumesc
  Marius

 • valentin petru

  Valentin,
  In urma incarcarii excesive la prunii varatici,s-au rupt crengi subtiri si groase in proportie de pina la 50%.
  Timpul este prielnic.
  INTREBARE;pot sa fasonez(taiat)toate rupturile,apoi sa pun pe taieturi un amestec de balegar cu pamint lutos,ptr.protectie.
  Am lai procedat asa si anul trecut si pomii s-au comportat bine.
  Cu respect:Valentin49ro

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.