Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Recomandări cărți de grădinarit

Pe timpul iernii vrând-nevrând suntem obligați să petrecem mai mult timp înăuntru și să ne concentrăm mai mult pe plantele de interior, dar totodată ne rămâne timp pentru a ne documenta și a ne face planurile pentru sezonul următor. Cu toate că se găsesc din ce în ce mai multe informații online, cele mai bune surse rămân totuși cărțile de specialitate. Se pot împrumuta și din biblioteci însă eu prefer să le cumpăr, pentru că știu că le voi răsfoi de multe ori după ce le-am citit, deci este comod să le am pe raft. Singurul dezavantaj, din punctul meu de vedere ar fi dificultatea   căutării în cărți și sunt convins că nu sunt singurul care are instinctul de a apăsa Ctrl+F de fiecare dată când caută ceva într-o carte.

Din cauză că eu m-am apucat de grădinărit cu cunoștințe zero, în ultimii ani mi-am făcut o colecție impresionantă de cărți de grădinărit, dintre care aș vrea să vă fac câteva recomandări.

tehnici_de_tunsmetszes_a_gyumocsosben

Alison R. Francis: Pruning Techniques (traducerea în limba română: Tehnici de tuns)

Heidrun Holzforster: Obstgeholzschnitt (traducerea în limba maghiară: Metszés a gyümölcsösben )

Resurse foarte bune prezentând de la A la Z, tot ce trebuie știut despre tunderea pomilor, arbuștilor sau a gardului viu, cu exemple și contra-exemple cu greșelile cele mai comune.

viticultura_practica

Liviu Dejeu: Viticultura practică

O carte care conține tot ceea ce am vrut să știu eu despre viticultură (chiar mult mai mult) pentru a avea grijă de  8-10 butași. Cumpără online.

kerteszkedes_kezdoknekhetvegi_kertesz Carolyn Hutchinson: The Once-a-Week Gardener (traducerea în limba maghiară: Hétvégi kertész)

Egbert Kotter: Garten fur Einsteiger (traducerea în lb. maghiară: Kertészkedés kezdőknek)

Amândouă prezintă foarte bine lucrările ce trebuie efectuate în grădină, pe toată perioada anului, utile grădinarilor amatori asemeni mie.

cultivarea_fructelor_si_a_legumelor

Richard Bird: Growing Fruit and Vegetables (traducerea în lb. română: Cultivarea fructelor și a legumelor)

Ce îmi place cel mai mult la această carte este că descrie o mulțime de legume în parte, cu informațiile necesare cultivării lor, începând de la perioada ideală pentru semănare/plantare până la depozitarea după recoltare. Nu sunt de neglijat nici fotografiile superbe prezente la fiecare articol.

novenyvedelmi_abclivada_gradina_si_via

Puskas Attila: Protectia Plantelor (Növényvédelmi ABC)

F. Mateescu: Livada Grădina și Via

Aceste cărți  îmi sunt extrem de utile pentru că listează tratamentele pe întregul an, pentru fiecare plantă în parte, specificând și tipurile de boli și dăunători. Cel mai important este însă faptul că prezintă produse fitosanitare care se găsesc la noi în țară. O poți cumpăra online aici.

zidaria_casei_meleteglaepitmenyek_a_kertben ARTEMISA progetti editoriali: Muratura di casa mia (trad. lb. română: Zidăria casei mele)

Alan & Gill Bridgewater: Brickwork for the Garden (trad. lb. maghiară: Téglaépítmények a kertben)

Nu sunt cărți de grădinărit, dar pentru cei pasionați de bricolaj și de micile proiecte DIY în jurul casei pot fi utile. Prima prezintă noțiuni de bază și tehnici pentru abordarea lucrărilor de zidărie mai simple, iar a doua ne oferă 16 idei pentru construcții din cărămidă ce pot fi realizate în grădină, cu plan detailat pentru fiecare.

Cam astea ar fi cele mai importante, pe care le-am răsfoit mai des, că de citit cap-coada cred că am reușit numai câteva dintre ele, oricum cărțile de specialitate spre deosebire de cele de literatură sunt utile chiar și dacă citești numai câte un capitol din ele, exact ce ai nevoie în momentul respectiv. Dacă vreți să cumpărați vreuna dintre cărțile prezentate sau alte cărţi de grădinărit, puteți selecta dintr-o ofertă foarte bogată pe elefant.ro, cu posibilitate de cumpărare online.

Vă aștept cu completări sau alte sugestii la comentarii!

5 comments to Recomandări cărți de grădinarit

 • Mihaela

  Si eu am cateva carti , dar o carte despre gradinarit nu am putut sa o citesc ca pe un roman din coperta in coperta, ci numai atunci cand am avut nevoie-ori sa pun seminte, ori sa le plantez in gradina la soare sau umbra, numai atunci le-am consultat ca sa ma ajut cu ele. Insa mai recent, mai repede caut pe net un articol pornind de la denumirea stiintifica sau populara a unei plante , decat in carte. De exemplu in iarna asta am dat peste cateva articole despre cultivarea tomatelor agatate cu …fundu-n sus :);adica cu radacinile in galeata si planta atarnata inspre pamant. Am dat peste un astfel de articol tot trecand de la una la alta , asa cum am ajuns si la hobbygradina :). Ca sugestie de cautare, mai mult in engleza cu hanging tomatoes , chiar si pe youtube sunt scurte filmulete demonstrative.
  Eu am tot colectionat in cativa ani diverse seminte de tomate , de diverse forme, si pe masura ce as gasi altele noi, as mai aduna, asa ca acum ma gandesc si la o incercare de tipul asta.

  • huni

   Eu nu zic ca nu folosesc internetul, mai ales pentru chestii mai specifice, cum ai zis si tu, cautare informatii plante etc., dar de multe ori nu am gasit chestii generale despre gradinarit (din romania, ca ce fac cei din state nu prea merge la noi) explicate cu poze cu tot, decat in carti de specialitate. Cred ca se completeaza reciproc.

   • Mihaela

    Iarna trecuta, in 2009, cand nu aveam nicio floare inflorita si niciun pic de culoare la geam, tot ca si tine am trecut printr-un supermarket unde aveau o multime de orhidee inflorite. Si desi eu sunt sceptica in privinta florilor exotice, pentru ca am tot cumparat ba una, ba alta si la fel am si pierdut din ele(dar nu-i bai, ca si muscate tot pierd iarna de iarna, muscate des intalnite la noi, desi si ele sunt tot de origini exotice) , mi-am luat inima-n dinti si am zis ca ce-o fi , o fi, incerc si cu asta.
    Informatii in carti despre orhidee, la noi in librarii sunt zero sau aproape zero, daca netul nu exista, eu niciodata n-as fi aflta cum trebuie ingrijite orhideele si cat de putin pretentioase sunt, daca le oferi ingrijirea potrivita.
    Si apoi , chiar si in USA exista clima ca a noastra, ca doar si pe la ei trece paralela 45 :).

 • Există pe Okian.ro o secțiune specială pentru cărțile de grădinărit. O puteți găsi aici: http://bit.ly/6zwlQZ
  Pentru alte informații, vă stăm la dispoziție 🙂

 • […] destule informaţii pe internet şi în literatura de specialitate, însă mie mi s-a părut destul de grea extragerea informaţiilor relevante din mulţimea de […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.