Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Lucrări de iarnă în grădină

Am ajuns la un moment important în istoria www.hobbygradina.ro, prin primul post de la un profesionist din domeniu, ca și răspuns la întrebarea mea de acum câteva zile, așadar vă invit să ascultați cu atenție sfaturile unui iniginer horticultor: Bodó Áron-Ede.

Cu începutul iernii, mulți cred că s-au terminat lucrările în grădină, pentru unii chiar așa și este, dar pentru cei care au ca hobby grădinăritul, mai este de lucru, ce-i drept nu mai sunt atâtea de făcut ca în primăvară. Imediat după intrarea pomilor în repaus (după căderea frunzelor) se poate începe tăierea la majoritatea pomilor și arbuștilor fructiferi, dacă vremea ne permite – în sensul ca nouă nu ne e frig – având mai multă grijă la unele specii care sunt sensibile la îngheț.

Sunt și lucrări inevitabile în grădină și în jurul casei, cum ar fi și protejarea plantației de lângă poteci, acolo unde se folosește sare pentru dezghețare trebuie neapărat acoperit solul cu paie într-un strat de 5-10cm, coniferele fiind foarte sensibile. După ninsorile abundente, trebuie neapărat sa scuturăm arbuștii cu coroana deasă astfel evităm ruperea lor sub greutatea zăpezii. Să nu uităm nici de protejarea pomilor tineri de iepuri, oi, capre dacă este cazul. O altă lucrare foarte importantă ar fi selectarea și eliminarea fructelor sau legumelor stricate, putrezite sau mucegăite din spațiul de depozitare, aceasta acțiune putând fi repetată ori de câte ori intrăm în locul de depozitare.

În timpul iernii, dacă este o zi mai călduroasă(-5 grade) se poate începe și tăierea pomilor fructiferi sau dacă s-a topit zăpada și avem 2-3 zile consecutive cu temperaturi de peste 3-4 grade se poate executa și tăierea de formare a gardului viu.

Nu trebuie să uităm nici de completarea fungicidelor şi insecticidelor folosite, ca să le avem la îndemână atunci când vrem să efectuăm primele tratamentele din primăvară.

Pentru cei care sunt mai speriați de frig aș recomanda pregătirea teoretică despre diferitele lucrări de întreținere, sau chiar de amenajare a grădinilor din diferite surse, cum sunt: internet sau cărți de specialitate. Știm cu toții că aceste cărți de specialitate pot avea prețuri destul de piperate de aceea nu trebuie să uităm nici de librăriile universitare, de exemplu, pentru cei din Cluj recomand biblioteca U.S.A.M.V. de unde se pot împrumuta cărți foarte bune de specialitate, chiar și pentru idei noi.

Vă doresc spor la lucru și sărbători fericite!

Bodó Áron-Ede, ing. horticultor

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.