Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Varză de bruxelles

muguri_varza_de_bruxellesBrassica oleracea face parte din grupul Gemmifera o legumă destul de controversată, dacă se poate zice aşa, pentru că sunt mulţi cărora nu le place considerând ca are un gust prea puternic, însă dacă e gătită bine poate fi foarte gustoasă.

Cultivarea

Seminţele pot fi semănate iarna târziu sau primăvara devreme, pentru a avea recolta de vară, iar pentru a recolta toamna trebuie semănate din mijlocul primăverii. Răsadurile se plantează afară aproximativ după 5 săptămâni, când au înălţimea în jur de 13 cm, la intervale de 50-75 cm în funcţie de soi ,distanţa între rânduri fiind de 75 de cm. După ce se stabilizează plantele trebuie sprijinite cu stâlpi, sau se poate aduna pământ în jurul tulpinilor.

Recoltarea

varza_de_bruxellesVarza în sine se formează acolo unde frunzele se unesc cu tulpina principală, şi muguri se recoltează din moment ce au mărimea potrivită, cu diametru între 2-4 cm şi sunt încă îndesate. Pentru a stimula dezvoltarea mugurilor frunzele de jos trebuie îndepărtate, iar ca să avem o cultură succesivă putem planta soiuri timpurii, semi-timpurii şi târzii. Se recoltează începând cu mugurii de jos, mergând în sus odată cu dezvoltarea mugurilor rămase. Paraziţii şi bolile sunt aceleaşi ca şi la varză, cele mai grave probleme fiind umflarea rădăcinii, afidele şi viermii care atacă mugurii.

Experienţa proprie

recoltaInformaţiile de mai sus din cartea lui Richard Bird, intitulat Growing Fruit and Vegetables, o carte foarte utilă pentru grădinarii începători, care din păcate pentru mine a venit prea târziu iar rezultatele noastre cu  varză de Bruxelles din acest an au fost destul de modeste, fiind prima încercare, dar vom încerca din nou la anul.

Prima noastră greşeală a fost că nu am avut destulă grijă de răsaduri, astfel au avut nevoie de mai mult timp de a se stabili după ce le-am plantat afară. De asemenea nu am adunat pământ în jurul tulpinilor, ca să sprijinim plantele dar pe departe cel mai grav a fost neglijarea îndepărtării frunzelor, astfel mugurii nu s-au dezvoltat suficient. Astea fiind spuse am recoltat o parte din ele în weekend, suficient pentru prânzul de duminică şi a fost super delicios! Despre modul de preparare nu pot sa vă zic decât că a fost cu cartofi, dar am văzut că oricum nu este nimeni interesat de reţete aşa că nu aş intra în detalii nici dacă aş avea vreo idee despre cum se face :).

În concluzie pot să vă spun că a meritat, chiar şi aşa, făcând fiecare greşeală posibilă, chiar dacă am mâncat din ea numai o dată, pentru că mâncarea făcută din legume proaspăt culese din grădina ta nu se compară cu nimic altceva, păcat ca nu avem posibilitatea să procedăm aşa mai des.

15 comments to Varză de bruxelles

 • […] This post was mentioned on Twitter by Iulia and Hunor Bartha, Bartha Hunor. Bartha Hunor said: Varza de Bruxelles, love it or hate it, articol nou pe blogul de #gradinarit http://bit.ly/8A6M9i cu moto-ul: "Cultiva-ti singur mancarea!" […]

 • Si eu am incercat anul acesta cu varza de Bruxelles.Si am facut si eu greseala de a nu o musuroi si de a nu ii rupe frunzele.Asa ca au iesitniste verzisoare mici si amarate.La anul insa,voi sti ce am de facut.Mie si sotului meu ne place foarte mult.

  • huni

   Victoria, bine ai venit! Acuma mi-am dat seama ca te stiu…citesc blogul tau :). Nu suna bine deloc, dar imi pare bine sa vad ca nu sunt singurul care face greseli din astea elementare :). Pana la urma o mare parte din gradinarit este experimentare, si este foarte bine asa. Cel mai bine invatam din greselile noastre.

 • starsgates

  Uite că pe mine m-ar fi interesat reţeta!:)

  • huni

   Bine ai venit StarSGates!
   Eu mi-am bazat afirmatia pe sondajul din stanga sus, unde nimeni nu votat pentru retetele…cee-a ce poate e chiar bine, ca eu personal nu ma pricep la gatit si de-alea, poate ma va ajuta sotia daca voi ajunge sa scriu si retete, dar all in all ma bucur ca nu a vrut nimeni pana acuma.
   PS: imi place nick-ul tau…am fost de cateva ori pe la tine(virtual), dar destul de tarziu am realizat ca defapt este cu S, pana atunci te consideram o fana SF 🙂

 • Ca şi completare, Brassica oleracea înseamnă pur şi simplu…varză. Varza de Bruxelles, de fapt ca specie, este varză, doar o varietate Numele latin este – Brassica oleracea var. Gemmifera mai complet: Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC.
  Alte (neamuri), tot Brassica oleracea, de ex. – conopida: Brassica oleracea L. convar. botrytis /L./ Alef. provar.botrytis L., sau gulia: Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes.

  • huni

   Bine ai venit Tamás, mulţumiri pentru completarea făcută, de acum încolo dacă cineva caută după numele latin complet va ajunge la locul potrivit, adică aici ;)!

 • Am căutat, după numele latin, dar nu m-a trimis la adeastă pagină. Probabil mai la urmă (sau dacă setez altfel). Dar o sortare interesantă: Brassica oleraceaa. (sper să funcţioneze tagul HTML – la mine este altfel)

 • M-am găndit eu, că n-o să reuşească. Se face clic pe textul îngroşat, din comentariul anterior: Brassica…etc, pănă la capăt. – ce lipseşte: sortare interesantă – apare, dacă pimb mouse-ul deasupra textului.

 • armeria

  Huni, vreau sa iti spun ca ma bucur ca esti inca pe aici 🙂
  Daca Phlox nu ne povestea despre varza de pekin, nu citeam acest articol.
  Pentru ca tu ai cultivat varză de Bruxelles, te rog sa-mi spui cand se rup frunzele.
  Pozele sunt de azi 🙂

 • armeria

  e varza mea de Bruxelles, care creste bine multam, fara boli, fara daunatori, dar inca fara productie.
  Asa ca astept lamuriri 🙂

 • Nonni Vochin

  Huni, te rog da-mi si mie posibilitatea de a te intreba unele neclaritati, (si a-mi da raspunsuri, bineinteles).
  Multumesc.

  • huni

   Nonni, care este problema cu sectiunea de comentarii :)? Aici poti intreba orice si probabil vei si primi raspuns, daca nu de la mine, de la gradinarii mai experimentati de pe aici ;).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.