Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Toamna în grădină

adunare_frunzefrunze_adunateZilele de sfârşit de toamnă nu sunt favorabile grădinarilor iar ceaţa densă din ultimele zile nu ajutat deloc în privinţa asta, ţinând în casa şi pe cei mai ambiţioşi dintre noi. Este dificil, dar trebuie să ne facem timp pentru ultimele pregătiri pentru iarnă în grădină!

Cel mai important este adunarea frunzelor de pe gazon, care este un excelent material de compostat, dar dăunează mult dacă este lăsat pe peluză pe timpul iernii. Dacă pomii au fost afectaţi de ciuperci, compostarea frunzelor nu este recomandată, dar este şi mai important adunarea de sub pom, şi arderea sau îngroparea lor, altfel vor fi sursa infecţiei primăvara următoare. Cei care au maşina de tuns gazonul cu colector, pot rezolva problema foarte uşor şi rapid odată cu ultima tăiere a gazonului, ea fiind foarte eficientă şi în adunarea frunzelor, din păcate metoda funcţionează doar dacă terenul este suficient de uscat, însă toamna asta au fost atât de multe precipitaţii încât a trebuit să mă recurg la  metoda clasică.

fructe_mumificateDacă aţi avut ceva infecţie cu ciuperci la pomii fructiferi este important îndepărtarea fructelor mumificate, pentru că acolo iernează ciupercile. Este destul de dificil de făcut, mai ales la pomi mai înalţi însă asta a fost una dintre greşelile mele de anul trecut care a dus la pierderea recoltei la unul dintre pruni, în ciuda efectuării tratamentelor fitosanitare.

Protecţia de îngheţ şi intemperii

furtune_adunateUneltele, mobilierul de plastic, furtunele de cauciuc trebuie depozitate în locuri ferite de umezeală. În absolut fiecare carte despre grădinărit de-a mea apare faptul că uneltele trebuie curăţate, spălate şi unse cu ulei înaintea depozitării, lucru pe care eu personal nu l-am făcut niciodată, dar vă zic, să ştiţi şi voi că aşa trebuie ar trebui. Cei care au sistem de irigare automată să nu uite de golirea circuitului, precum şi a hidroforului, dacă este cazul.

Utilaje motorizate

Dacă aveţi maşini cu motor de benzină (motosăpător, maşină de tuns gazon etc.), goliţi rezervorul de benzină, şi curăţaţi-le înainte de depozitare. Uleiul trebuie schimbat în fiecare an, deci dacă vreţi să le aveţi primăvara gata de acţiune puteţi schimba uleiul acum, eu de obicei las pe primăvară.

Spor la treabă!

1 comment to Toamna în grădină

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.